Toisaalta ei halua olla yltiöpessimistinen, muttei yltiöoptimistinenkaan. Se "kyllä ne tulee vielä" ajatus vaatii vielä näyttöjä tulevaisuudessa.
Itse kyllä kanssa kuulun tuohon kategoriaan, eli kyllä ne tulee vielä, MD on laadukas keskikaistan tekijä Liigaan ja JD jonkinlaisia luistelu-laukaus ominaisuuksia omaava jokerikortti ratkasuosastoon, joko kärkipäässä tai syvyyspuolella.
Sitten rupesin samalla pyörittelemään mielessäni, että montako tähtistatuksen hankintaa Ässiltä löytyy 2000-luvulla. Tai keitä on kyetty pitämään kauden yli.
Kudroc? Oli ainakin nimenä tuttu ja Ässissä läpimurto Slovakian mm-kisakoneeseen. Korkea profiili, tähtistatuksesta en tiedä.
Nuori Zaborsky veti yhden hyvän ja pari tykkikautta Porissa, mutta ei hän tullessaan mikään stara ollut. Toki, jatkot oli kova juttu. Hyvä haku kuitenkin.
Itävallan ja AHL:n kautta Poriin saapunut Heshka palkittiin Pojalla ja Pekka Rautakallio-palkinnolla. Jälleen loistava haku, ei ollut tullessaan tähtistatusta ja matka jatkui muualle.
Antoine Laganiere oli hyvä haku Liigaan, noin puolen pinnan AHL-pelaajana.
Omat pojat kotiin-projektissa olihan Sakke Salmisellakin jotain näyttöjä kv-kehistä.
Spinkin veljekset. Jälleen mainiot haut Liigaan, ei silti millään tähtistatuksilla.
Wännström paukutti jäätävät numerot tauluun, hieman odottamatta kuitenkin, jotain potentiaalihan hänessä on täydytty silti nähdä.
Meyer vakiokalustoa Tanskan maajoukkueessa, ei täydellinen pelaaja mutta jo vähän Eliteprospects-scouttauksen kautta korkeampaa profiilia. Liki pinna/peli Porissa.
Niklas Hagman? Kun joukkueella ei mene hyvin niin jää yksilöt vähemmälle kreditille. NHL-ura pakettiin 2012, KHL:ssä 49. 12+8 ja kotikisat A rinnassaan 2013. Porissa seuraavalla kaudella 44. 21+17.
Stephen Dixon. Marko Kivenmäki kehittyi omasta takaa tähdeksi ja lyötiin jatkoja.
Tää nyt oli tällasta ajatuksenvirtaa tässä hiihdon Suomen Cupin seurailun lomassa, mutta yritän sanoa, ettei Ässien budjeteilla ja vetovoimilla ole ihan helppoa kalastaa mitään ykköskorin kiiltävää tähtistatusta. Haetaan hyviä ominaisuuksia, scoutataan piilevää potentiaalia, nykyseltään luetaan syvädataa, pyritään kehittämään omista takaa ja hankkia nuorta potentiaalia ulkoakin. Ässien menestysvuosilta 2010-13 ja 2005-2006 voi yrittää muodostaa käsitystä miten kukakin laatupelaaja on tullut siihen pisteeseen.
Toki, organisaatiota on kehitetty viime vuodet ja ymmärtääkseni kohtuullisessa maineessa tällä hetkellä. Pelaajabudjetteja hilataan ylöspäin. Sitä kautta sitä päällisin puolin laatukalaa sitten on helpommin käden ulottuvilla.
Tietysti tällä foorumillakin on nähty kritiikkiä miten tänkin kauden joukkuetta on jotenkin kasattu tasapaksusti, "Ässät ei voi satsata samaan aikaan laatuun ja laajuuteen", eli jotakin tontteja ois voinu antaa omille pojille, jättää jonkin hankinnan tekemättä ja niillä rahoilla satsata 1-2 kovempaan tekijään.
No, nää nyt on näitä nyansseja, näkemysero ja semantiikkaa. Joita on toki mielenkiintosta pyöritellä. Mutta, kun ruotsalaisveljesten ketjussa ollaan niin itse uskon vielä nostavan tasoaan ja Ässien nipun tervehtyessä meillä on tasapainoinen nippu, joka laadukkaan viisikkopelin ja kurinalasen puolustuksen kautta alkaa jauhamaan jälleen tulosta myös hyökkäyspäässä, positiivinen kierre ja sarjataulukkoon ropisee. Enää suorittamista vaille valmis.