Selailin datoja eri tileiltä ja sivuilta tuota eilistä peliä ajatellen sitä vasten, miten peliä analysoitiin tuoreeltaan tuloksen jälkeen. Kolme teemaa nousi esille:
1. Hyvä prässi
2. Hyvä pelinrakentelu
3. Huono tuuri
Mikä sitten oli toteutuma näiden osalta?
1. Prässi
ei todellakaan ollut hyvää. Se näyttia ajoittain hyvältä, koska Mount on pallottomana niin aktiivinen, mutta kun katsoo, mitä
oikeasti tapahtui:
- 12,2 PPDA (viime kauden ka 12,6 (Valioliigan 10s))
- 3 korkealla tehtyä pallonriistoa (surkeaa! Viime kauden ka 8,6 (Valioliigan 10s))
- 14 päästettyä laukausta (viime kauden ka 15,8)
- Puolustuslinja 38,4 metriä, eli alempana kuin millään joukkueella viime kaudella keskimäärin
- Brighton syötti 92 kertaa hyökkäyskolmannekselleen
- Brightonilla 33 kosketusta Unitedin boksissa.
Toisin sanoen United ei onnistunut prässillään
- tukahduttamaan Brightonin pelirakentelua
- estämään Brightonin toisen vaiheen progressiota
- rajoittamaan Brightonin pääsyä boksiin tai laukauksia.
Niin ikään, prässi ei johtanut maalipaikkoihin likimainkaan riittävällä tasolla.
2. Pelinrakentelu ei ollut onnistunutta. Se tapahtui laidoilla, kuten ten Hagille on Unitedissa ollut tyypillistä, ja perustuu lähes täysin pelaajien kykyihin - ei taktisiin tekoihin kuten tiettyjen alueiden painottamisiin. Tilastollisesti:
- Syötöistä 16 % hyökkäyskolmalle
- Syötöistä 63 % omalla puolikkaalla
- Field tilt 39,7 % (!!!)
- Syötöt välikaistoille: MUN: 19kpl (4%), BHA: 33kpl (8%)
- 38 pitkää syöttöä
- xG 1,41
+ 14kpl 10+ syötön ketjua
+ Pelinrakentelun onnistumisprosentti 87,6.
Brighton oli luonnollisesti lähes joka kategoriassa parempi. Unitedin osalta huolestuttavinta on tuo kyvyttömyys päästä puolustuslinjasta pallollisena eteenpäin, mitä tuo oman puoliskon alueella syöttelyn määrä kuvastaa: vain Leicester ja Ipswich syöttelivät enemmän omalla alueellaan, ja heille kävi ohraiset.
Unitedilla on suuria vaikeuksia tuossa, koska keskikenttäpelaajat ovat säännönmukaisesti aivan liian kaukana pallollisista toppareista / laitapakeista. Jos vertaa Cityyn, Arsuun, Pooliin, Villaan, Brightoniin tai Spursiin, ero on kuin yöllä ja päivällä. Newcastle on tämän kauden osalta näkemättä, mutta olettaisin sen olevan mainittujen kanssa samaa kategoriaa. Tästä hyvän kutospaikan moderni ideaali:
Tuo on kerrassaan mahtava tiivistys ja saa oikeasti harmistumaan kun miettii miten ten Hag peluuttaa.
3. Kävikö Unitedilla vain huono tuuri? No, käännetään niin päin, että pitääkö Unitedin olla riippuvainen Amadin salamapaikasta tai yksittäisestä vastahyökkäyksestä toisella puoliajalla?
Unitedin pelitapa on juuriaan myöten viallinen. Jos se ei olisi, vaan vastustajan pelaaminen tehtäisiin vaikeaksi ja itse luotaisiin paljon maalitekomahdollisuuksia (xT) ja maalipaikkoja (xG), yksittäisten tilanteiden hassaaminen voisikin mennä huonon tuurin piikkiin. Mutta ei nyt. Ei ten Hagin Unitedissa, jossa:
- pelirakentelu on systemaattisesti viallista
- puolustuksen ja hyökkäyksen linkkiytyminen on systemaattisesti viallista
- maalipaikkojen luominen on systemaattisesti viallista, ja ennen kaikkea;
- prässi on muodosta ja pyrkimyksestä toteutukseen täysin idioottimaisen viallista.
Viimeiseen kohtaan: tuntuu aivan järjettömältä, että Unitedissa pitää jotenkin valita, prässätäänkö hyvin vai pystytäänkö rakentamaan peliä alhaalta edes vähän. Yleensä kumpikaan ei onnistu, koska kentän keskusta on täysin heitteillä, mutta eivät ainakaan samaan aikaan. Jälleen kerran, ero Cityyn ja Arsenaliin on valtava; molemmat noista lukeutuvat sekä parhaisiin prässääjiin että parhaisiin rakentajiin.
Sitten on vain jäljellä syiden etsiminen milloin Rashfordista, milloin Maguiresta, milloin Casemirosta jne. vaikka tässä on nyt katsottu tätä tismalleen samaa touhua jo pitkälle yli vuosi ja laatupelaajia on tullut jokaiselle pelipaikalle.
Kyse on ten Hagin pelitavasta, joka on pelaajariippuvainen, väärä ja kerta kaikkiaan vain huono.