Manchester Unitedin kausi 2024 - 2025 tulee olemaan manageri Erik ten Hagin alkuperäisen sopimusjakson kolmas ja viimeinen. Tätä kirjoittaessa englantilaismedia on käytännössä yksimielinen siitä, että ten Hag tulee saamaan ennen kauden alkua jatkosopimuksen, jonka pituudesta ei kuitenkaan ole ollut erityisiä spekulaatioita. INEOS-vetoisen seurajohdon suorittama kauden päätöksen jälkeinen katselmus oli kiharainen ja pitkä; monia managereita arvioitiin ja muutamia jopa haastateltiin. Lopputulemana oli kuitenkin päätös pitää ten Hag seuran managerina.
Edellinen kausi oli viimeistä peliä lukuun ottamatta hirvittävä pettymys: sarjasijoitus oli Valioliiga-ajan huonoin, Mestareiden liiga päättyi alkulohkon pohjimmaiseksi, maalipaikkoja tuotettiin ja maaleja tehtiin äärimmäisen vähän ja pelaaminen oli kauden alusta saakka taktisesti ja kokonaisuutena kammottavaa sekoilua. Kausi kuitenkin päättyi juhliin, kun United pelasi upean ja kypsän pelin naapuriseuraansa vastaan FA cupin finaalissa voittaen Manchester Cityn maalein 2-1.
Itselleni tulevan kauden mielenkiintoisin asetelma koskee ehdottomasti pelitapaa. Ennen edellistä kautta ten Hag visioi maailman parhaasta vastahyökkäysjoukkueesta, joka prässää erittäin kovalla intensiteetillä. Ten Hagin aikaisempien joukkueiden pelitapoihin peilaten tämä oli hyvin poikkeuksellinen tulokulma, ja toteutunut pelitapa oli epätasapainoinen, ja kontrollin puute sekä organisoimattomuus ajoivat etenkin joukkueen keskikentän todellisiin vaikeuksiin. United pelasi koko kauden koripallomaista päädystä päätyyn -jalkapalloa, mikä tarkoitti vastustajan maalia kohti suuntautuneiden laukausten räjähdysmäistä kasvua.
Pelitapaa muutettiin kauden lopulla todella näkyvästi Arsenal-, Newcastle- ja Brighton-peleihin. Nämä olivat selvästi harjoittelua FA cupin finaalia varten, jossa United pelasi täysin erilaisella taktiikalla kuin aiemmin; keskikenttää tiivistettiin, korkea prässi jätettiin pois ja peliä rakennettiin alhaalta monipuolisemmin ja useammalla pelaajalla. Minkä johtopäätöksen ten Hag tekee taktiikoistaan tulevalle kaudelle? Luottaako hän edelleen, että paremmat pelaajat pelaavat paremmin, vai oliko kauden päätöspelin esitys esimakua tulevan kauden tyylistä?
Pelitavan ohella hälyttävää oli se, että kahta poikkeusta - Kobbie Mainoota ja Diogo Dalot'a - lukuun ottamatta yksikään pelaaja ei pelannut tasaisesti hyvää kautta. Oli pirteitä esityksiä ja paljon yritystä, kuten Alejandro Garnacholla ja Rasmus Hojlundilla, laadukasta tekemistä mahdottomassa tilanteessa kuten Harry Maguirella ja Bruno Fernandesilla sekä vaikean alun selättämistä ja nousua erittäin hyvälle tasolle kuten Andre Onanalla, mutta vain nuo kaksi aiemmin mainittua olivat ensimmäisestä pelistä viimeiseensä saakka aidosti tasaisen hyviä. Tämä on niin ikään ison reflektoinnin paikka valmennukselle, sillä pelaajan tärkein apu on pelitapa - joukkueen oleminen samalla sivulla, selkeät roolit ja toimivat taktiset ulottuvuudet - ei oma efortti.
Kolmantena huolena tulee mainita loukkaantumiskierre, joka oli yksi koko kauden kestäneistä teemoista. United kärsi loukkaantumisista yhdessä kolmen muun joukkueen kanssa eniten koko sarjassa, mutta mistä loukkaantumiset johtuivat? Itse jakaisin taustatekijät kolmeen kategoriaan:
1. Edellisen kauden rasitus ja päätökset tuoda pelaajia liian aikaisin takaisin peleihin edellisten loukkaantumisten jälkeen
2. Lääkintähenkilökunnan tekemät virhearviot tarvittavista hoidoista
3. Pelitavan aiheuttama rasitus
(On selvää, että myös huonolla tuurilla on osansa, mutta huono tuuri ei ns. isossa kuvassa aiheuta edelliskaudella nähtyä loukkaantumisten sumaa).
Yhtä kaikki, yksi uuden seurajohdon keskeisistä perusteista antaa ten Hagin jatkaa managerina oli se, miten loukkaantumiset tekivät Valioliigassa menestymisen mahdottomaksi. On toivottava, että jokainen, jota tämä teema koskee, oppii viime kaudesta paljon ja muutoksia toimintatapoihin tehdään useita.
---
Kentän ulkopuolella Unitedin selvästi kiinnostavin kokonaisuus on uusi seurajohto. Sir Jim Ratcliffen johtama INEOS-regiimi on jo nyt ehtinyt muuttaa seurajohdon rakennetta huomattavasti, kun käytännössä koko aiempi johtajisto on saanut väistyä Richard Arnoldista ja John Murtoughista lähtien. Vain muutama aiempi urheilupuolen johtoon kuulunut henkilö on jäljellä, ja mm. Darren Fletcherille suunnitellaan uutta toimenkuvaa edellisen teknisen johtajan pestin tilalle. Samoin esimerkiksi pelaajatarkkailupuoli tullaan vahvojen huhujen mukaan remontoimaan lattiasta kattoon, mikä on kerrassaan tarpeellista.
Vanhan johdon tilalle on tullut joukko nimiä, joita googlettamalla saa eteensä suuren kirjon vakuuttavia työhistorioita urheilun parissa. Kerrataan tärkeimmät henkilöt ja toimenkuvat:
Jean-Claude Blanc on INEOSin urheilujohtaja, joka nimettiin Unitedin taustayhtiön hallitukseen INEOSin edustajaksi. Hän kuuluu niin ikään Unitedin nelihenkiseen johtokuntaan Joel ja Avram Glazerin ja talousjohtaja Roger Ballin kanssa.
Sir Dave Brailsford johtaa Unitedin urheilupuolen muutosta: hänen vastuullaan on löytää Unitedille uusi urheilujohto ja huolehtia sen henkilö- ja taloudellisista resursseista. Käytännössä tämä tarkoittaa johtohenkilökunnan lisäksi keskittymistä kokonaisuuteen, pitäen sisällään niin scouttauksen ja fysiopuolen kuin mm. treenikeskuksen vaihtamisen / uudistamisen.
Omar Berrada siirtyi kaupungin toiselta laidalta Unitedin toimitusjohtajaksi. Hänen ulostulonsa ovat keskittyneet kahteen asiaan: palkkarakenteen hallintaan ja toisaalta suoritustason paineeseen: kahta perättäistä heikkoa kautta ei sallita. Berrada on tuskin kovin monelle kovinkaan tuttu - itselleni ei ainakaan - joten on kiinnostavaa nähdä, minkälaisia muutoksia hän saa aikaan.
Dan Ashworth on tulossa Unitedin urheilujohtajaksi, kunhan vain sotku palkkaamisen ympärillä saadaan selvitettyä. On Unitedin onni, että seuran urheilupuolen rakenne on johdon osalta Ashworthia vaille valmis, joten vaikka tämä venyisikin yli kesän, esimerkiksi siirrot saadaan varmasti tehtyä. Joka tapauksessa Ashworth on tullessaan aivan erinomainen haku urheilujohtajaksi, ja tämä tuskin kaipaa minkäänlaisia perusteluita.
Jason Wilcox on Unitedin uusi tekninen johtaja siirryttyään keväällä Unitediin Southamptonin urheilujohtajan paikalta. Ennen Southamptonia Wilcox työskenteli yhteensä 11 vuotta Manchester Cityssä erilaisissa urheilujohdon tehtävissä, mikä sekin (yhdessä Berradan rekrytoinnin kanssa) kertoo osaltaan siitä jalkapalloilullisesta suunnasta, johon INEOS-regiimi on valinnut Unitedia viedä. Itse olen Wilcoxin rekrytointiin erityisen tyytyväinen; hänen osaamisestaan on puhuttu todella paljon hyvää.
Sir Jim Ratcliffe puhui, että seurajohto tulee päättämään joukkueen pelillisen suunnan ja managerin tehtävä on noudattaa tätä suuntaa parhaaksi katsomallaan tavalla. Vaikka suurimmassa osassa ammattilaisseuroja tämä on ollut jo sukupolven ajan itsestäänselvyys, Unitedille kyseessä on kauan kaivattu uudistus. On oletettavaa, että Fergusonin jälkeisen ajan keskeisin pelillinen teema, poukkoilu, loppuu seuraavan parin vuoden aikana.
Old Traffordiin liittyvä keskustelu tulee sekin kiihtymään kauden aikana. Task Force tekee jatkuvasti selvitystyötä ja pian siirryttäneen konkreettisempiin suunnitelmiin. Tästä puhutaan varmasti palstallakin tulevaisuudessa paljon, kun lisätietoja alkaa putoilla.
---
Entäpä sitten pelaajisto ja siihen liittyvät tarpeet?
Nykyinen sopimustilanne on seuraava:
Maalivahdit
Andre Onana - 2028
Altay Bayindir - 2027
Tom Heaton - 2024 (uutta sopimusta neuvotellaan)
Puolustajat
Diogo Dalot - 2028
Aaron Wan-Bissaka - 2025
Luke Shaw - 2027
Tyrell Malacia - 2026
Lisandro Martinez - 2027
Harry Maguire - 2025
Victor Lindelöf - 2025
Willy Kambwala - 2025
Jonny Evans - 2024 (uutta sopimusta neuvotellaan)
Keskikenttäpelaajat
Mason Mount - 2028
Kobbie Mainoo - 2027
Bruno Fernandes - 2026
Casemiro - 2026
Scott McTominay - 2025
Christian Eriksen - 2025
Donny van de Beek - 2025
Hannibal Mejbri - 2025
Hyökkääjät
Marcus Rashford - 2028
Alejandro Garnacho - 2028
Rasmus Højlund - 2028
Antony - 2027
Jadon Sancho - 2026
Amad Diallo - 2025
Mason Greenwood - 2025
Facundo Pellistri - 2025
Varmat lähtijät
Raphaël Varane
Brandon Williams
Omari Forson
Anthony Martial
Siirtohuhut ja jatkoneuvottelut
Tom Heaton - neuvottelee vuoden jatkosta
Jonny Evans - neuvottelee vuoden jatkosta
Sofyan Amrabat - seura ja pelaajan joukot neuvottelevat, päätös myöhemmin
Harry Maguire - siirtohuhuja jonkin verran
Victor Lindelöf - siirtohuhuja jonkin verran
Casemiro - vahvoja siirtohuhuja
Scott McTominay - hajanaisia siirtohuhuja
Christian Eriksen - siirtohuhuja jonkin verran
Antony - siirtohuhuja jonkin verran
Hannibal Mejbri - vahvoja siirtohuhuja
Facundo Pellistri - vahvoja siirtohuhuja
Donny van de Beek - siirtoa pidetään varmana
Mason Greenwood - siirtoa pidetään varmana
Jadon Sancho - siirtoa pidetään varmana
Kuten tästä listasta voidaan hyvin todeta, hankintoja tarvitaan paljon. United ei ole sellaisessa FFP-tilanteessa, että se voisi ratkaista ongelmansa käyttämällä suuren summan rahaa siirtomarkkinoilla, joten seuralle perinteisesti ominaisen tyylin tulee muuttua tänä kesänä. Paljon riippuu myös siitä, miten hyvin seura onnistuu myymään pelaajiaan, ja tässä keskeisimpinä niminä ovat ehdottomasti Greenwood, Sancho ja Casemiro. Ensin mainittu tähdännee ulkomaille, toisen perässä on tällä hetkellä vahvimmin Juventus ja kolmatta huhutaan Saudeihin. Donny, Hannibal ja Pellistri ovat kaupan, ja näistä selkein kohde lienee Hannibal. Kaksi muuta saanee ostettua kolikkohintaan.
Unitedin siirtokohteet
Tässä kohtaa lienee turha kerrata huhuttuja nimiä, koska niitä on niin älyttömän paljon - kuten olemme jo vuosikymmeniä saaneet nähdä. Sen sijaan pelipaikkakohtaiset tarpeet ovat hyvin tiedossa. Onni on, että United on siirtymässä pois valmentajavetoisesta pelaajahankinnasta kohti ammattimaisempaa scouttausta. Näin seura lienee paremmin turvassa aiempiin tuttavuuksiin sekä managerin mielihaluihin ja -piteisiin perustuvilta ylihintaisilta flopeilta ja omituisilta, näennäisiin tarpeisiin perustuvilta pelaajahauilta.
Ei välttämättä tärkeysjärjestyksessä:
1. Vasen laitapuolustaja: Shaw on kyvyiltään ykkösnimi, mutta kuten ten Hag sanoi, hän ei voi pelata suurta ottelumäärää. Malacia puolestaan palaa kun palaa; viime kauden loukkaantumiset olivat erittäin vakavat.
2. Kaksi keskuspuolustajaa: Huhut ovat vahvoja ja nimet juuri sitä, mitä pitääkin. Lähtijöiden lopullisesta määrästä riippuen tälle paikalle saatetaan tarvita jopa kolme pelaajaa. Näistä yksi voisi hyvinkin olla pelaaja, joka pystyy tuuraamaan oikean laitapakin paikalla. Tarjontaa on Unitedin onneksi aivan erityisen paljon.
3. Keskikentän pohjapelaaja: Tämä on yksi isoimmista tarpeista. Pelipaikalle tarvitaan pelaaja, joka loistaa kaikessa kaksinkamppailupelaamisessa, on hyvin liikkuva, pärjää ilmassa ja osaa katkoa syöttöjä. Pallollisesta osaamisesta paljon plussaa, mutta perusasiat tulee olla hallussa. Kenties se selkeimmin tiedossa oleva profiili.
4. Oikea laitahyökkääjä: Tässä teen nimisääntöön poikkeuksen: Michael Olise on liian hyvä pelaaja, jotta häntä ei hankittaisi. Minusta tämä on pakkorako samaan tapaan kuin Kim-min Jae viime kesänä. Häntä ei hankittu, vaikka oli pitkään täysin avoimesti tarjolla (syynä sekoilu sekä Mountin ja Antonyn hankinnat) ja kuinkas kävikään! Huhuja kahlitsevat Chelsean kiinnostus sekä orastava ajatus peluuttaa Garnachoa oikealla.
5. Keskushyökkääjä: Højlund ei voi olla yksin vetovastuussa, vaan tarvitaan kirittäjä etenkin kun Martial todella viimeinkin poistui. Ei tarvinne perusteluita.
Odotukset kaudelle
Jokaisella on varmasti omat ajatuksensa ja toiveensa, mutta itse toivon vain pelillistä selvyyttä, kehitystä ja suuntaa. Tulokset tulevat ajallaan, kun pelitapa on selkeä ja toimiva. Mikäli kauteen lähdetään pelaajiston vahvuuksilla luomu-tyylillä, mitään kestävää ei saada aikaan, ja jos ajatuksena on edelleen poukkoilla pelitavasta toiseen, manageri vaihtunee ennen Stockmannin jouluikkunan avausta.
Niin tai näin, tämä on ten Hagin Uusi ensimmäinen kausi sillä nyt lähdetään nollasta monessa suhteessa: ensimmäinen kauden aloitus uuden regiimin kanssa, edellisen kauden peruilta ei jäänyt työkalupakkiin mitään, vaan kaikki on kehitettävä alusta ja pelaajisto muuttuu viimeistään nyt käytännössä kokonaisuudessaan managerin valitsemaksi (joko siirtojen tai jatkosopimusten kautta). Tekosyitä ei ole yhtäkään, vaan nyt on pakko olla pelillisesti ehyt, johdonmukainen ja kehittyvä. Toisin sanoen, pokaalit eivät pelasta eikä niiden taakse voi piiloutua; nyt tarvitaan perustukset INEOS-aikakauden menestyksen luomiseksi.
Itse toivon pelitavalta älykkyyttä, iloisuutta ja halua dominoida vastustajaa pallollisena. Haluan nähdä Unitedin, joka hyökkää monipuolisesti ja puolustaa tylysti. Haluan, että profiilipelaajien, kuten Onanan, Martinezin, Mainoon, Brunon, Rashfordin ja Højlundin erityisvahvuuksia hyödynnetään.
Unitedilla on potentiaalia vaikka mihin; sen pelaajarunko on todella monipuolinen, maailmanluokan taitoja löytyy tasan jokaiselta pelipaikalta ja niin, onhan se managerikin onnistunut urallaan aiemmin hienosti.
Luottoa on jonkin verran, toivoa vähän enemmän ja unelmia vaikka kuinka paljon. Mutta rakkaus seuraa kohtaan - se on loppumatonta! Let's go, arvon jatkismanulaiset (kunhan ensin nautitaan kesästä)!
Edellinen kausi oli viimeistä peliä lukuun ottamatta hirvittävä pettymys: sarjasijoitus oli Valioliiga-ajan huonoin, Mestareiden liiga päättyi alkulohkon pohjimmaiseksi, maalipaikkoja tuotettiin ja maaleja tehtiin äärimmäisen vähän ja pelaaminen oli kauden alusta saakka taktisesti ja kokonaisuutena kammottavaa sekoilua. Kausi kuitenkin päättyi juhliin, kun United pelasi upean ja kypsän pelin naapuriseuraansa vastaan FA cupin finaalissa voittaen Manchester Cityn maalein 2-1.
Itselleni tulevan kauden mielenkiintoisin asetelma koskee ehdottomasti pelitapaa. Ennen edellistä kautta ten Hag visioi maailman parhaasta vastahyökkäysjoukkueesta, joka prässää erittäin kovalla intensiteetillä. Ten Hagin aikaisempien joukkueiden pelitapoihin peilaten tämä oli hyvin poikkeuksellinen tulokulma, ja toteutunut pelitapa oli epätasapainoinen, ja kontrollin puute sekä organisoimattomuus ajoivat etenkin joukkueen keskikentän todellisiin vaikeuksiin. United pelasi koko kauden koripallomaista päädystä päätyyn -jalkapalloa, mikä tarkoitti vastustajan maalia kohti suuntautuneiden laukausten räjähdysmäistä kasvua.
Pelitapaa muutettiin kauden lopulla todella näkyvästi Arsenal-, Newcastle- ja Brighton-peleihin. Nämä olivat selvästi harjoittelua FA cupin finaalia varten, jossa United pelasi täysin erilaisella taktiikalla kuin aiemmin; keskikenttää tiivistettiin, korkea prässi jätettiin pois ja peliä rakennettiin alhaalta monipuolisemmin ja useammalla pelaajalla. Minkä johtopäätöksen ten Hag tekee taktiikoistaan tulevalle kaudelle? Luottaako hän edelleen, että paremmat pelaajat pelaavat paremmin, vai oliko kauden päätöspelin esitys esimakua tulevan kauden tyylistä?
Pelitavan ohella hälyttävää oli se, että kahta poikkeusta - Kobbie Mainoota ja Diogo Dalot'a - lukuun ottamatta yksikään pelaaja ei pelannut tasaisesti hyvää kautta. Oli pirteitä esityksiä ja paljon yritystä, kuten Alejandro Garnacholla ja Rasmus Hojlundilla, laadukasta tekemistä mahdottomassa tilanteessa kuten Harry Maguirella ja Bruno Fernandesilla sekä vaikean alun selättämistä ja nousua erittäin hyvälle tasolle kuten Andre Onanalla, mutta vain nuo kaksi aiemmin mainittua olivat ensimmäisestä pelistä viimeiseensä saakka aidosti tasaisen hyviä. Tämä on niin ikään ison reflektoinnin paikka valmennukselle, sillä pelaajan tärkein apu on pelitapa - joukkueen oleminen samalla sivulla, selkeät roolit ja toimivat taktiset ulottuvuudet - ei oma efortti.
Kolmantena huolena tulee mainita loukkaantumiskierre, joka oli yksi koko kauden kestäneistä teemoista. United kärsi loukkaantumisista yhdessä kolmen muun joukkueen kanssa eniten koko sarjassa, mutta mistä loukkaantumiset johtuivat? Itse jakaisin taustatekijät kolmeen kategoriaan:
1. Edellisen kauden rasitus ja päätökset tuoda pelaajia liian aikaisin takaisin peleihin edellisten loukkaantumisten jälkeen
2. Lääkintähenkilökunnan tekemät virhearviot tarvittavista hoidoista
3. Pelitavan aiheuttama rasitus
(On selvää, että myös huonolla tuurilla on osansa, mutta huono tuuri ei ns. isossa kuvassa aiheuta edelliskaudella nähtyä loukkaantumisten sumaa).
Yhtä kaikki, yksi uuden seurajohdon keskeisistä perusteista antaa ten Hagin jatkaa managerina oli se, miten loukkaantumiset tekivät Valioliigassa menestymisen mahdottomaksi. On toivottava, että jokainen, jota tämä teema koskee, oppii viime kaudesta paljon ja muutoksia toimintatapoihin tehdään useita.
---
Kentän ulkopuolella Unitedin selvästi kiinnostavin kokonaisuus on uusi seurajohto. Sir Jim Ratcliffen johtama INEOS-regiimi on jo nyt ehtinyt muuttaa seurajohdon rakennetta huomattavasti, kun käytännössä koko aiempi johtajisto on saanut väistyä Richard Arnoldista ja John Murtoughista lähtien. Vain muutama aiempi urheilupuolen johtoon kuulunut henkilö on jäljellä, ja mm. Darren Fletcherille suunnitellaan uutta toimenkuvaa edellisen teknisen johtajan pestin tilalle. Samoin esimerkiksi pelaajatarkkailupuoli tullaan vahvojen huhujen mukaan remontoimaan lattiasta kattoon, mikä on kerrassaan tarpeellista.
Vanhan johdon tilalle on tullut joukko nimiä, joita googlettamalla saa eteensä suuren kirjon vakuuttavia työhistorioita urheilun parissa. Kerrataan tärkeimmät henkilöt ja toimenkuvat:
Jean-Claude Blanc on INEOSin urheilujohtaja, joka nimettiin Unitedin taustayhtiön hallitukseen INEOSin edustajaksi. Hän kuuluu niin ikään Unitedin nelihenkiseen johtokuntaan Joel ja Avram Glazerin ja talousjohtaja Roger Ballin kanssa.
Sir Dave Brailsford johtaa Unitedin urheilupuolen muutosta: hänen vastuullaan on löytää Unitedille uusi urheilujohto ja huolehtia sen henkilö- ja taloudellisista resursseista. Käytännössä tämä tarkoittaa johtohenkilökunnan lisäksi keskittymistä kokonaisuuteen, pitäen sisällään niin scouttauksen ja fysiopuolen kuin mm. treenikeskuksen vaihtamisen / uudistamisen.
Omar Berrada siirtyi kaupungin toiselta laidalta Unitedin toimitusjohtajaksi. Hänen ulostulonsa ovat keskittyneet kahteen asiaan: palkkarakenteen hallintaan ja toisaalta suoritustason paineeseen: kahta perättäistä heikkoa kautta ei sallita. Berrada on tuskin kovin monelle kovinkaan tuttu - itselleni ei ainakaan - joten on kiinnostavaa nähdä, minkälaisia muutoksia hän saa aikaan.
Dan Ashworth on tulossa Unitedin urheilujohtajaksi, kunhan vain sotku palkkaamisen ympärillä saadaan selvitettyä. On Unitedin onni, että seuran urheilupuolen rakenne on johdon osalta Ashworthia vaille valmis, joten vaikka tämä venyisikin yli kesän, esimerkiksi siirrot saadaan varmasti tehtyä. Joka tapauksessa Ashworth on tullessaan aivan erinomainen haku urheilujohtajaksi, ja tämä tuskin kaipaa minkäänlaisia perusteluita.
Jason Wilcox on Unitedin uusi tekninen johtaja siirryttyään keväällä Unitediin Southamptonin urheilujohtajan paikalta. Ennen Southamptonia Wilcox työskenteli yhteensä 11 vuotta Manchester Cityssä erilaisissa urheilujohdon tehtävissä, mikä sekin (yhdessä Berradan rekrytoinnin kanssa) kertoo osaltaan siitä jalkapalloilullisesta suunnasta, johon INEOS-regiimi on valinnut Unitedia viedä. Itse olen Wilcoxin rekrytointiin erityisen tyytyväinen; hänen osaamisestaan on puhuttu todella paljon hyvää.
Sir Jim Ratcliffe puhui, että seurajohto tulee päättämään joukkueen pelillisen suunnan ja managerin tehtävä on noudattaa tätä suuntaa parhaaksi katsomallaan tavalla. Vaikka suurimmassa osassa ammattilaisseuroja tämä on ollut jo sukupolven ajan itsestäänselvyys, Unitedille kyseessä on kauan kaivattu uudistus. On oletettavaa, että Fergusonin jälkeisen ajan keskeisin pelillinen teema, poukkoilu, loppuu seuraavan parin vuoden aikana.
Old Traffordiin liittyvä keskustelu tulee sekin kiihtymään kauden aikana. Task Force tekee jatkuvasti selvitystyötä ja pian siirryttäneen konkreettisempiin suunnitelmiin. Tästä puhutaan varmasti palstallakin tulevaisuudessa paljon, kun lisätietoja alkaa putoilla.
---
Entäpä sitten pelaajisto ja siihen liittyvät tarpeet?
Nykyinen sopimustilanne on seuraava:
Maalivahdit
Andre Onana - 2028
Altay Bayindir - 2027
Tom Heaton - 2024 (uutta sopimusta neuvotellaan)
Puolustajat
Diogo Dalot - 2028
Aaron Wan-Bissaka - 2025
Luke Shaw - 2027
Tyrell Malacia - 2026
Lisandro Martinez - 2027
Harry Maguire - 2025
Victor Lindelöf - 2025
Willy Kambwala - 2025
Jonny Evans - 2024 (uutta sopimusta neuvotellaan)
Keskikenttäpelaajat
Mason Mount - 2028
Kobbie Mainoo - 2027
Bruno Fernandes - 2026
Casemiro - 2026
Scott McTominay - 2025
Christian Eriksen - 2025
Donny van de Beek - 2025
Hannibal Mejbri - 2025
Hyökkääjät
Marcus Rashford - 2028
Alejandro Garnacho - 2028
Rasmus Højlund - 2028
Antony - 2027
Jadon Sancho - 2026
Amad Diallo - 2025
Mason Greenwood - 2025
Facundo Pellistri - 2025
Varmat lähtijät
Raphaël Varane
Brandon Williams
Omari Forson
Anthony Martial
Siirtohuhut ja jatkoneuvottelut
Tom Heaton - neuvottelee vuoden jatkosta
Jonny Evans - neuvottelee vuoden jatkosta
Sofyan Amrabat - seura ja pelaajan joukot neuvottelevat, päätös myöhemmin
Harry Maguire - siirtohuhuja jonkin verran
Victor Lindelöf - siirtohuhuja jonkin verran
Casemiro - vahvoja siirtohuhuja
Scott McTominay - hajanaisia siirtohuhuja
Christian Eriksen - siirtohuhuja jonkin verran
Antony - siirtohuhuja jonkin verran
Hannibal Mejbri - vahvoja siirtohuhuja
Facundo Pellistri - vahvoja siirtohuhuja
Donny van de Beek - siirtoa pidetään varmana
Mason Greenwood - siirtoa pidetään varmana
Jadon Sancho - siirtoa pidetään varmana
Kuten tästä listasta voidaan hyvin todeta, hankintoja tarvitaan paljon. United ei ole sellaisessa FFP-tilanteessa, että se voisi ratkaista ongelmansa käyttämällä suuren summan rahaa siirtomarkkinoilla, joten seuralle perinteisesti ominaisen tyylin tulee muuttua tänä kesänä. Paljon riippuu myös siitä, miten hyvin seura onnistuu myymään pelaajiaan, ja tässä keskeisimpinä niminä ovat ehdottomasti Greenwood, Sancho ja Casemiro. Ensin mainittu tähdännee ulkomaille, toisen perässä on tällä hetkellä vahvimmin Juventus ja kolmatta huhutaan Saudeihin. Donny, Hannibal ja Pellistri ovat kaupan, ja näistä selkein kohde lienee Hannibal. Kaksi muuta saanee ostettua kolikkohintaan.
Unitedin siirtokohteet
Tässä kohtaa lienee turha kerrata huhuttuja nimiä, koska niitä on niin älyttömän paljon - kuten olemme jo vuosikymmeniä saaneet nähdä. Sen sijaan pelipaikkakohtaiset tarpeet ovat hyvin tiedossa. Onni on, että United on siirtymässä pois valmentajavetoisesta pelaajahankinnasta kohti ammattimaisempaa scouttausta. Näin seura lienee paremmin turvassa aiempiin tuttavuuksiin sekä managerin mielihaluihin ja -piteisiin perustuvilta ylihintaisilta flopeilta ja omituisilta, näennäisiin tarpeisiin perustuvilta pelaajahauilta.
Ei välttämättä tärkeysjärjestyksessä:
1. Vasen laitapuolustaja: Shaw on kyvyiltään ykkösnimi, mutta kuten ten Hag sanoi, hän ei voi pelata suurta ottelumäärää. Malacia puolestaan palaa kun palaa; viime kauden loukkaantumiset olivat erittäin vakavat.
2. Kaksi keskuspuolustajaa: Huhut ovat vahvoja ja nimet juuri sitä, mitä pitääkin. Lähtijöiden lopullisesta määrästä riippuen tälle paikalle saatetaan tarvita jopa kolme pelaajaa. Näistä yksi voisi hyvinkin olla pelaaja, joka pystyy tuuraamaan oikean laitapakin paikalla. Tarjontaa on Unitedin onneksi aivan erityisen paljon.
3. Keskikentän pohjapelaaja: Tämä on yksi isoimmista tarpeista. Pelipaikalle tarvitaan pelaaja, joka loistaa kaikessa kaksinkamppailupelaamisessa, on hyvin liikkuva, pärjää ilmassa ja osaa katkoa syöttöjä. Pallollisesta osaamisesta paljon plussaa, mutta perusasiat tulee olla hallussa. Kenties se selkeimmin tiedossa oleva profiili.
4. Oikea laitahyökkääjä: Tässä teen nimisääntöön poikkeuksen: Michael Olise on liian hyvä pelaaja, jotta häntä ei hankittaisi. Minusta tämä on pakkorako samaan tapaan kuin Kim-min Jae viime kesänä. Häntä ei hankittu, vaikka oli pitkään täysin avoimesti tarjolla (syynä sekoilu sekä Mountin ja Antonyn hankinnat) ja kuinkas kävikään! Huhuja kahlitsevat Chelsean kiinnostus sekä orastava ajatus peluuttaa Garnachoa oikealla.
5. Keskushyökkääjä: Højlund ei voi olla yksin vetovastuussa, vaan tarvitaan kirittäjä etenkin kun Martial todella viimeinkin poistui. Ei tarvinne perusteluita.
Odotukset kaudelle
Jokaisella on varmasti omat ajatuksensa ja toiveensa, mutta itse toivon vain pelillistä selvyyttä, kehitystä ja suuntaa. Tulokset tulevat ajallaan, kun pelitapa on selkeä ja toimiva. Mikäli kauteen lähdetään pelaajiston vahvuuksilla luomu-tyylillä, mitään kestävää ei saada aikaan, ja jos ajatuksena on edelleen poukkoilla pelitavasta toiseen, manageri vaihtunee ennen Stockmannin jouluikkunan avausta.
Niin tai näin, tämä on ten Hagin Uusi ensimmäinen kausi sillä nyt lähdetään nollasta monessa suhteessa: ensimmäinen kauden aloitus uuden regiimin kanssa, edellisen kauden peruilta ei jäänyt työkalupakkiin mitään, vaan kaikki on kehitettävä alusta ja pelaajisto muuttuu viimeistään nyt käytännössä kokonaisuudessaan managerin valitsemaksi (joko siirtojen tai jatkosopimusten kautta). Tekosyitä ei ole yhtäkään, vaan nyt on pakko olla pelillisesti ehyt, johdonmukainen ja kehittyvä. Toisin sanoen, pokaalit eivät pelasta eikä niiden taakse voi piiloutua; nyt tarvitaan perustukset INEOS-aikakauden menestyksen luomiseksi.
Itse toivon pelitavalta älykkyyttä, iloisuutta ja halua dominoida vastustajaa pallollisena. Haluan nähdä Unitedin, joka hyökkää monipuolisesti ja puolustaa tylysti. Haluan, että profiilipelaajien, kuten Onanan, Martinezin, Mainoon, Brunon, Rashfordin ja Højlundin erityisvahvuuksia hyödynnetään.
Unitedilla on potentiaalia vaikka mihin; sen pelaajarunko on todella monipuolinen, maailmanluokan taitoja löytyy tasan jokaiselta pelipaikalta ja niin, onhan se managerikin onnistunut urallaan aiemmin hienosti.
Luottoa on jonkin verran, toivoa vähän enemmän ja unelmia vaikka kuinka paljon. Mutta rakkaus seuraa kohtaan - se on loppumatonta! Let's go, arvon jatkismanulaiset (kunhan ensin nautitaan kesästä)!