Mainos

Major League Baseball

  • 345 144
  • 2 330

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
Noin äkkiseltään lyönnit näyttävät pesäpallossa kovemmilta, ehkä siitäkin johtuen kun ei kannata yrittää takalaitonta, vaan lyödä alemmas ja väliin.
Niin en tiedä, pitäisi koittaa etsiä tilastoja. Tuossa lyönnissä Toronto Blue Jaysin Josh Donaldsonin mailan nopeudeksi on mitattu 120,5 MPH:
Donaldson's long two-run homer | MLB.com
Tuo on siis tämän vuoden pelistä.

Ihan kohta käynnistyy Detroit Tigers - Oakland Athletics ja näkyy youtubesta tuolta (jos linkki näin toimii, se mun selainikkunassa ainakin on):
June 4, 2015: Athletics @ Tigers | MLB.tv - YouTube

Tulkaa katsomaan ja kommentoimaan.
 
Niin en tiedä, pitäisi koittaa etsiä tilastoja. Tuossa lyönnissä Toronto Blue Jaysin Josh Donaldsonin mailan nopeudeksi on mitattu 120,5 MPH:
Donaldson's long two-run homer | MLB.com
Tuo on siis tämän vuoden pelistä..
Lähti kyllä todella kauas lehtereille tuo lyönti. Siellä Arizonan katetulla stadionilla oli uima-allas, johon Wikipedian mukaan jotkut ovat osuneet lyönnillään. Ehkä se vaan on niin haastavaa saada sellainen osuma, jolla pallo lentää katsomoon asti. Hieman toisenlaista kuin pesäpallossa: takalaittomasta saa kunnarin, eikä pallo voi vieriä maata pitkin kovin kauas stadionille.

Voisi kai tuota peliä kerrankin katsoa.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
Ehkä pesäpallossa on liikkuvampaa se peli, ainakin sellaisen kuvan saa, koska palloa heitellään kovaa sinne tänne, juostaan kovaa ja syöksytään kädet edellä. Noin äkkiseltään lyönnit näyttävät pesäpallossa kovemmilta, ehkä siitäkin johtuen kun ei kannata yrittää takalaitonta, vaan lyödä alemmas ja väliin. Pallokin taitaa olla kovasti erilainen, ymmärtääkseni baseballissa pehmeämpi eli vaikeampi lyötävä.
Ja pesäpallossa on näpyt ja pomput, tosin näytti tuossa joku MLB-pelaajakin lyövän jonkun lyhyen lyönnin.
Todella erilaista on tämä baseball, lähempänä krikettiä kuin pesäpalloa. Ne isot miehet lyö ja juoksee ratsastushousuissaan baseball-lippikset päässä.
On siinä ihmettelemistä.
Pesäpallohan on nopeatempoisempi laji kuin baseball ja pesäpallossa on paljon enemmän merkityksellisiä tilanteita jotka ei liity varsinaiseen lyöntivuoroon kuin baseballissa on. Baseballia ei kai pitäisi katsoa niin että yrittää löytää siitä pesäpallolle tyypillisiä viehättäviä piirteita koska niitä siellä ei ole vaan siellä omat erilaiset viehättävät ominaispiirteensä.

Baseballissa ei myöskään ole ns taitolyöntejä pesäpallon tapaan. Superpesiksessä parhaat pelaajat onnistuvat lyömään pallon jokseenkin sinne minne haluavat, käyttäen haluamaansa pallon lentorataa. Baseballissa kärjistettynä (ja käsittääkseni) lyöjä lähinnä yrittää lyödä palloa muttei juurikaan pysty kontrolloimaan sitä minne pallo menee. Pesäpallon kärkilyöntien onnistumisprosenttia aika lähellä oleva tilastosuure baseballissa on BABIP (Batting Average on Balls In Play) eli tuohon lasketaan vain ne lyöntivuorot joissa pelaaja on onnistunut lyömään laillisen lyönnin ja tämä lukema on jakajana, jaettavan ollessa hitit (kunnarit on poistettu laskuista koska niitä ulkokenttäpelaajat eivät voi torjua ja niistä ei voi edes yrittää polttaa).

Tuo BABIP lasketaan erikseen sekä lyöjille että syöttäjille ja sarjan keskiarvo on noin .300. Kuitenkin tuota lukemaa pidetään hieman tuurinkauppana, jos syöttäjällä on ollut pieni BABIP (joka on tietysti joukkueelleen hyvä tilanne), tästä ennustetaan että saman syöttäjän tilastoissa on mukana annos hyvää tuuria (lyönnit ovat sattuneet ohjautumaan paikkoihin joissa on ulkopelaaja), oikeasti hän ei ole noin hyvä ja jatkossa tilastonsa huononevat. Sama pätee vastaavasti jos BABIP on suuri ja myös lyöjille mutta käänteisesti ajatellen.
 

Txjokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Men in Blue ja muut oikeudenjakajat
Pallokin taitaa olla kovasti erilainen, ymmärtääkseni baseballissa pehmeämpi eli vaikeampi lyötävä.
Ja pesäpallossa on näpyt ja pomput, tosin näytti tuossa joku MLB-pelaajakin lyövän jonkun lyhyen lyönnin.
Todella erilaista on tämä baseball, lähempänä krikettiä kuin pesäpalloa. Ne isot miehet lyö ja juoksee ratsastushousuissaan baseball-lippikset päässä.
On siinä ihmettelemistä.

Tässä muutama kohta, johon oli pakko takertua.

Baseball-pallo ei ole pehmeä, kokemus kieltää kertomasta. Kevyempi se on, siksi se leijaa herkemmin pitkien, korkeiden lyöntien lopuissa (ei softball-pallokaan mikään pehmeä ole, vaan sen koko hidastaa äkkiä lyönnin nopeutta eikä se näin ollen liidä kauaksi verrattuna baseball-palloon). Lyönnin vaikeus piilee lähinnä syötön nopeudessa ja/tai kierteessä.
Baseballissa on myös näpyjä, harvemmin kyllä kuin pesiksessä. Pomput ovat luonnollisesti vaikeampia suorittaa, mutta viimeksi eilisessä kotimaisen SM-sarjan ottelussa näin kunnon tomahawk-lyönnin.
Ja kyllä baseball on lähempänä pesistä kuin krikettiä. Kriketissä lyöjät seisovat keskellä kenttää, kaukana katsomoista sekä syöttö heitetään/lingotaan vauhdinoton jälkeen pompulla porttia kohti. Lisäksi krikettiottelussa pelataan pääasiassa yksi vuoropari.
 

cheli

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Baseballissa kärjistettynä (ja käsittääkseni) lyöjä lähinnä yrittää lyödä palloa muttei juurikaan pysty kontrolloimaan sitä minne pallo menee.
Oon hieman eri mieltä. Kyllä lyöjät on niin hyviä, että ne ehtivät reagoida syöttöihin monella tavalla ja/tai yrittää ns. base hit -tyyppistä swingiä tai homeria. Ja puhumattakaan protecting the platesta, eli mailaa väliin ts. tarkoituksella foul ball, jotta saa uuden yrityksen. Tilastollisesti tietenkin kätisyys vaikuttaa eniten minne pallo menee ja pelaajan lyöntitapa ja pystyykö 'pull the ball' tai onko hyvä lyömään opposite (lyöntipuolelta katsottuna) fieldiin. Noi viime vuosina aika dramaattisesti lisääntyneet defensive shiftit on todiste siitä, että tilastollisesti jotkut kaverit lyö vaan sitä palloa tiettyyn paikkaan. Jotkut taas ei. Mutta kyllä jotkut kaverit lyö melkein käskystä fly ballin esim. yhden palon tilanteessa ja ottaa sacrifice flylla kaverin kolmoselta kotiin.
RedSox kävi tuossa muuten marinersia vastaan pelaamassa niin jossain pelissä selostajat turinoivat Ishiro Suzukista (kaveri on/oli niin top notch batting average/singles lyöjä kun voi olla MLB:ssä), että Ichiro veteli halutessaan joka batting practicessa tyyliin 60 syötöstä 50 homeria tjsp. Kaveri siis osaa lyödä kauas mutta peleissä pitää tärkeämpänä päästä pesälle, lyödä singlejä. Muutama niitä on tullutkin :)
Ja kyllä tolla tasolla kaikki osaa rankaista syöttäjien virheistä. Ei nyt ihan joka kerta, mutta kuitenkin..

Homereista puheen ollen, tuossa on yks jonka Giancarlo Stanton löi ulos Dodger stadiumilta: Stanton crushes homer out of Dodger Stadium - YouTube
Exit velocity oli 114mph. En tiedä pystyiskö kukaan lyömään suomalaista pesäpalloa noin kovin, reilut 180 km/h. Ihan näppituntumalta veikkaan että baseball on kovempi pallo kuin pesäpallo. Kotona ei ole pesäpalloja, niin ei pysty vertaamaan.
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Muistaakseni Superin jossain itä-länsi tms. jutussa joku kotiuttajajokeri paukutti tutkaan ~160km/h. Muistan tän siksi kun silloin funtsittiin että kumpi lähtee kovempaa, kiekko vai pesäpallo - ja aika lailla tasoihin päädyttiin.

Nyt kun enemmän on pelejä seuraillut niin on kyllä ihan selkeää että ei baseballia voi pesäpalloon oikein vertailla. Vaikka perusidea on sama niin pelimekaniikka on kuitenkin täysin erilainen. Baseballhan koostuu lukuisista pysäytetyistä tilanteista, kun taas pesäpallo on huomattavasti jatkuvampaa ja tempo ihan eri. Sisäpelissäkin tavoitteet eroavat ihan selkeästi, ulkopeli toki on aika samankaltaista. Olisi mielenkiintoista nähdä miten pesäpallistit pärjäisivät tuolla ulkokentällä, nimittäin aikamoisia pallotaitureita ja huikeita heittokäsiä löytyy meiltäkin.

Eilisessä matsissa jota seurasin, eli Rangers - White Sox nähtiin jälleen yksi totaalisulaminen pitcheriltä, mutta nää on näköjään ihan normijuttuja. White Sox vei sitten pelin ihan pystyyn tuon yhden 6 juoksun vuoroparin siivittämänä, hävittyään ensimmäisen pelin 15-2. Myös Cincinnati Reds kyllä puuhasteli jälleen Philliesiä vastaan, täysin samaan tapaan kuin ensimmäisessäkin pelissä. Kolmen juoksun Johtoasemasta viimeisellä vuorolla tukkaan ja eilen taisi mennä jatkopariin asti. Turpaan kuitenkin tuli, eli ei vissiin closerilla mennyt ihan tuubiin.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
Noista Phillies-Reds peleistä vähän. MLB-joukkueiden vaihtosyöttäjillä on omia erikoistehtäviään: toisaalta joukkueilla on closer joka tavallisesti syöttää joukkueensa viimeisen ulkovuoron save-tilanteissa eli jos joukkueellansa on 1-3 juoksun johtoasema. Yksi vaihtosyöttäjistä on setup man joka vastaavassa johtoasemassa syöttää joukueensa kahdeksannen ulkovuoron. Redsin setup man on Jumbo Diaz, josta en niin tiedä ja closer kuubalainen Aroldis Chapman. Kovasyöttöistä Chapmania pidetään yhtenä sarjan parhaista closereista. Tällä kaudella ennen Phillies-sarjaa Chapman oli tullut syöttämään save-tilanteessa kymmenen kertaa onnistuen pitämään Redsin johtoaseman joka kerta, viime kaudella 38:ssa tilaisuudessaan Chapman epäonnistui vain kahdesti.

Tiistain pelissä Reds johti ottelua 2-4 kun kotijoukkue Phillies tuli pelaamaan kahdeksannen vuoroparin tasoittavaa sisävuoroaan. Reds otti kummulle Jumbo Diazin joka onnistuikin polttamaan kaksi ensimmäistä kohtaamaansa lyöjää mutta sitten Ryan Howard löi tuplan ja Maikel Franco kunnarin jolla Phillies tuli tasoihin. Diaz onnistui polttamaan seuraavan lyöjän mutta vahinko oli jo tapahtunut. Kun Reds ei saanut yhdeksännessä sisävuorossaan juoksua, he eivät ottaneet ulkovuoroonsa Chapmania koska Reds ei nyt pelannut voitosta vaan ainoastaan siitä että pääsevät jatkovuoroille, Chapman säästettäisiin siihen mahdolliseen tilanteeseen että Res pääsisi omalla sisävuorollaan johtoon. Tätä tilannetta ei tullut kun Phillies onnistui lyömään voittojuoksun Reds-syöttäjä Tony Cingranille.

Keskiviikon ottelussa Reds johti ottelua jo 0-4 kun Phillies tuli pelaamaan varsinaisen peliajan viimeisintä sisävuoroaan, yhdeksännen tasoittavaa. Reds ei ollut vielä tuossa vaiheessa vaihtanut syöttäjää vaan kummulla oli ollut ainoastaan startteri Mike Leake. Leake oli pelannut loistavasti, häntä vastaan Phillies oli saanut vain kolme juoksijaa pesälle (kaksi vapaataivalta ja single) ja kun nuo kaikki olivat sattuneet eri vuoropareissa, Leake ei ollut päästänyt Phillies-pelaajaa ykköspesää pidemmälle. Tässä vaiheessa Leake oli syöttänyt 104 kertaa ja koska ei tainnut olla vielä hälytysrajalla syöttökuormansa suhteen, Redsin pelinjohto päätti Leaken antaa yrittää pelata ottelun loppuun ja olihan Leake tuon ansainnutkin etenkin kun ei edes oltu save tilanteessa vaan johtoasema aika turvallisen tuntuinen. Niin vaan kaksi ensimmäistä Phillies-lyöjää onnistuivat lyömään singlen Leakelle ja johtuen takakenttäpelaaja Jay Brucen huonosta heitosta, Ben Revere pääsi livahtamaan kakkospesältä kolmoselle. Tilanne alkoikin näyttää huonommalta Redsin näkökulmasta, ei paloja, juoksijat kulmapesillä. Niinpä Reds otti pois Leaken ja kummulle Aroldis Chapman tekemään kolme viimeistä paloa, vastaansa hän saisi Philliesin lyöntijärjestyksen kovimman ytimen. Ensin Chase Utley löi uhrauskopin takakentälle, tällä Revere toi kavennusjuoksun 1-4 mutta Redsin kannalta tuntui varmaan osavoitolta kun Utley itse paloi samalla ja Philliesillä jäi vain juoksija ykköspesälle. No sitten Ryan Howard sai vapaataipaleen ja juoksijoiden ollessa etupesillä lyömään taas Maikel Franco. Francosta tuli ilmeisesti Redsin tappaja koska hän onnistui taas lyömään kunnarin jolla Phillies tasoitti ottelun. Chapman onnistui polttamaan kaksi seuraavaa Phillies-lyöjää mutta Chapmanin ilta oli ohi ja mentiin jatkovuoroille. Joista toisessa Phillies onnistui juoksuntekoon, kiitos Reds-syöttäjä Ryan Mattheusin virheen. Jälkikäteen ajatellen: Reds olisi luultavasti voittanut ottelun jos olisi ottanut Champanin syöttämään jo yhdeksännen vuoroparin alusta asti mutta tuo on jälkiviisautta ja toisellekin ratkaisulle oli hyvät perusteet. Postseason-ottelussa noin varmaankin olisi tehty.

Tossa on yksi baseballin ja pesäpallon eroista, baseballissa ulkopelijoukkue ei oikein voi valita taktiikkaa jolla turvata useamman juoksun johtoa viimeisissä vuoropareissa. Pesäpallossahan voi, tällöin ulkopelijoukkue ottaa joka ainoan kopin pois jotta vastustaja ei saa pesille juoksijoita jotka voivat tuoda juoksun.
 
Hämmentävää miten Suomesta löytyy lajin tuntijoita myös näköjään. sekin on hämmentävää miten totaalisessa pimennossa baseball on Suomessa, ei siitä kukaan ole perillä eikä ole pelannut eikä ketään kiinnosta. Enpä muista onko koskaan edes urheiluruudussa mainittu mitään jos joku on voittanut MLB-mestaruuden.
Eikä taida muuallakaan Euroopassa paljon intohimoja herättää tämä laji. No tuossa oli linkki johonkin juttuun, että suomalainen oli pelannut Ruotsissa ammatikseen - tai ainakin kaikki kulut hoidettiin. Kuulostaa ihmeeltä, mutta Ruotsi onkin jännä urheilumaa. Kaipa sitten jossakin muuallakin Euroopassa pelataan ammattilaissarjoja. Tai ehkä ei.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
^Kiitos internetin, mitä tahansa voi nykyään seurata. :D

Mielenkiintoinen uutinen: Oakland Athletics on nostanut kokoonpanoonsa 29-vuotiaan syöttäjä Pat Venditten. Venditte ei ole vielä pelannut MLB:ssä mutta saattaa lähipäivinä pelata Boston Red Soxia vastaan kun joukkueiden välinen kolmen ottelun sarja käynnistyy, avausottelu on ensi yönä.

Venditte on mielenkiintoinen pelaaja siksi että hän on switch pitcher eli voi syöttää kummallakin kädellään. Vendittellä on räpylä jossa on paikka kuudelle sormelle ja Venditte syöttää vasemmalla kädellä vasemmalta puolelta lyöville vastustajille ja oikealla kädellä oikealta lyöville. Vuonna 2008 Venditten pelatessa farmissa, hänen takiaan piti kehittää sääntö kuinka toimitaan jos switch hitter kohtaa switch hitterin. Sovittiin että syöttäjän pitää ensin valita kummalla kädellä hän syöttää ja tämän jälkeen lyöjä voi valita kummalta puolelta hän lyö. Lisäksi syöttäjä ei saa vaihtaa heittokättään kesken lyöntivuoron. Venditte ratkaisee asian valitsemalla sen puolen kumpi on kyseiselle lyöjälle tilastojen mukaan heikompi.

Tämä Venditte kuulostaa aivan ehdottomalta tyypiltä jolle soisi menestystä. Alunperin isänsä keksi homman ja laittoi 3-vuotiaan Pat-pojan treenaamaan pallon heittoa kummallakin kädellään, haaveena se että poika pääsisi MLB:hen ja tällaisella erikoisosaamisella voisi olla käyttöä.

Tossa Venditte: http://assets.espn.go.com/prod/styles/pagetype/otl/20150512_venditte/img/venditte_hdr2_bg.jpg
 
Venditte on mielenkiintoinen pelaaja siksi että hän on switch pitcher eli voi syöttää kummallakin kädellään. Vendittellä on räpylä jossa on paikka kuudelle sormelle ja Venditte syöttää vasemmalla kädellä vasemmalta puolelta lyöville vastustajille ja oikealla kädellä oikealta lyöville. Vuonna 2008 Venditten pelatessa farmissa, hänen takiaan piti kehittää sääntö kuinka toimitaan jos switch hitter kohtaa switch hitterin. Sovittiin että syöttäjän pitää ensin valita kummalla kädellä hän syöttää ja tämän jälkeen lyöjä voi valita kummalta puolelta hän lyö. Lisäksi syöttäjä ei saa vaihtaa heittokättään kesken lyöntivuoron. Venditte ratkaisee asian valitsemalla sen puolen kumpi on kyseiselle lyöjälle tilastojen mukaan heikompi.

Tämä Venditte kuulostaa aivan ehdottomalta tyypiltä jolle soisi menestystä. Alunperin isänsä keksi homman ja laittoi 3-vuotiaan Pat-pojan treenaamaan pallon heittoa kummallakin kädellään, haaveena se että poika pääsisi MLB:hen ja tällaisella erikoisosaamisella voisi olla käyttöä.

Tossa Venditte: http://assets.espn.go.com/prod/styles/pagetype/otl/20150512_venditte/img/venditte_hdr2_bg.jpg

No on kyllä ihmeellistä, ja että tuolla tavalla voi nousta vielä isoon liigaan. Itsekin olen molempikätinen, mutta se vaan tarkoittaa sitä, että toiset asiat tekee paremmin oikealla, ja toiset vasemmalla kädellä. Esimerkiksi kirjoitan oikealla, mutta heittäisin keihästä vasemmalla. Ja lentopalloa löisin vasemmalla, mutta sulkapalloa ja luultavasti myös tennistä oikealla. On vain muutama pikku juttu (työpaikalla) joissa on sama kummalla kädellä tekee.

Ei tuollaista erikoiskykyä pitäisi säännöillä rajoittaa. Siinä olisi lyöjille haastetta, jos syöttäjä vaihtaa kättä. Mutta sitten sekin kuulostaa taas ihmeelliseltä, jos joku lyö molemmilta puolilta.
Pesäpallossahan on aika erikoista, kun Kiteen lukkari Toni Laakso (tai ehkä ei nykyään enää lukkari, vaikka onkin yksi parhaita sillä pelipaikalla) heittää oikealla, mutta lyö vasemmalta puolelta. Ja hyvä lyöjä onkin.
 
Viimeksi muokattu:

Txjokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Men in Blue ja muut oikeudenjakajat
Ei tuollaista erikoiskykyä pitäisi säännöillä rajoittaa. Siinä olisi lyöjille haastetta, jos syöttäjä vaihtaa kättä. Mutta sitten sekin kuulostaa taas ihmeelliseltä, jos joku lyö molemmilta puolilta.
Pesäpallossahan on aika erikoista, kun Kiteen lukkari Toni Laakso (tai ehkä ei nykyään enää lukkari, vaikka onkin yksi parhaita sillä pelipaikalla) heittää oikealla, mutta lyö vasemmalta puolelta. Ja hyvä lyöjä onkin.

Jos tuota ei rajoita, niin käy näin. Aikaa vain kuluu turhan jauhamiseen. Tämä tilanne rinnastetaan vaihtosyöttäjän velvollisuuteen syöttää vähintään yhdellle lyöjälle - ja tässä tilanteessa lyöjäksi tulkitaan yksi paikka lyöntijärjestyksessä - eli jos lyöjä vaihdetään kesken vuoronsa, ensimmäistä lyöjäänsä kohtaavaa syöttäjää ei saa vaihtaa. (Tähän voi tulla sellainenkin tilastoharvinaisuus, että otteluun vaihdetaan pelaaja, joka ei ehdi osallistua peliin, ennen kuin hänet vaihdetaan pois.)

Switch hitterit eivät kuitenkaan ole mitenkään harvinaisia.

Tuo oikeakätinen lyö vasemmalta ei ole baseballissa mikään harvinaisuun. Yleensäkin vasurit ovat baseballissa erikoisasemassa: syöttäjistä vajaa kolmannes heittävät vasemmalla kädellä, lyöjistä reilu kolmannes lyö vasemmalta ja ykkösvahdeista reilu puolet on vasenkätisiä.

Yhteen aikaan muuten harrastettiin ns. platooningia, ts. joukkueen lyöntijärjestys rakennettiin vain oikealta tai vasemmalta lyövistä sen mukaan mikä vastustajan aloitussyöttäjän heittokäsi oli.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
Yhteen aikaan muuten harrastettiin ns. platooningia, ts. joukkueen lyöntijärjestys rakennettiin vain oikealta tai vasemmalta lyövistä sen mukaan mikä vastustajan aloitussyöttäjän heittokäsi oli.
Platoon ei tarkoita tuota vaan sitä että yhtä ulkopelipaikkaa kohden joukkueella on kaksi pelaajaa joista toinen lyö vasemmalta ja toinen oikealta ja vastustajan aloitussyöttäjän heittokäsi määrää kumpi platoon-pelaajista aloittaa pelin. Kukaan MLB-pelaaja ei halua olla osa platoonia vaan haluaa avaukseen vastustajan aloitussyöttäjän kätisyydestä riippuen. Tammikuussa 2014 arveltiin että MLB:ssä olisi seuraavat platoonit:
Platooning and position-sharing here to stay | MLB.com
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
Jos tuota ei rajoita, niin käy näin. Aikaa vain kuluu turhan jauhamiseen. Tämä tilanne rinnastetaan vaihtosyöttäjän velvollisuuteen syöttää vähintään yhdellle lyöjälle - ja tässä tilanteessa lyöjäksi tulkitaan yksi paikka lyöntijärjestyksessä - eli jos lyöjä vaihdetään kesken vuoronsa, ensimmäistä lyöjäänsä kohtaavaa syöttäjää ei saa vaihtaa. (Tähän voi tulla sellainenkin tilastoharvinaisuus, että otteluun vaihdetaan pelaaja, joka ei ehdi osallistua peliin, ennen kuin hänet vaihdetaan pois.)
Hmm onkohan noin:
3.05
(b) If the pitcher is replaced, the substitute pitcher shall pitch to the batter then at bat, or any substitute batter, until such batter is put out or reaches first base, or until the offensive team is put out, unless the substitute pitcher sustains injury or illness which, in the umpire-in-chief’s judgment, incapacitates him for further play as a pitcher.
Minusta voisi tarkoittaa seuraavaa. Vaihtosyöttäjä tulee peliin kun vastustajalla on juoksija pesällä 1. Syöttäjä polttaa (pickoff) juoksijan ennenkuin ehtii syöttää kertaakaan. Lyöjä ei menetä lyöntivuoroaan mutta tarvitseeko saman vaihtosyöttäjän syöttää hänelle? Siinäkin tapauksessa että kärkkyvästä juoksijasta tehty palo on vuoroparin kolmas?

Seuraavalle ei ole sääntötukea mutta on hämärä mielikuva että näin jossakin seuraamassani MLB-ottelussa olisi käynyt. Sisäpelijoukkue ottaa pinch hitterin (olkoon ph1), ulkopelijoukkue vastaa tähän vaihtamalla syöttäjää. Jonka seurauksena sisäpelijoukkue vaihtaa lyöjää vielä kerran, lyömään ph2. Jolloin ph1 olisi vaihdettu pois ennenkuin olisi ehtinyt osallistua peliin.
 

Txjokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Men in Blue ja muut oikeudenjakajat
Platoon ei tarkoita tuota vaan sitä että yhtä ulkopelipaikkaa kohden joukkueella on kaksi pelaajaa joista toinen lyö vasemmalta ja toinen oikealta ja vastustajan aloitussyöttäjän heittokäsi määrää kumpi platoon-pelaajista aloittaa pelin. Kukaan MLB-pelaaja ei halua olla osa platoonia vaan haluaa avaukseen vastustajan aloitussyöttäjän kätisyydestä riippuen. Tammikuussa 2014 arveltiin että MLB:ssä olisi seuraavat platoonit:
Platooning and position-sharing here to stay | MLB.com

No tuota nyt yritin sanoa,
 

Txjokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Men in Blue ja muut oikeudenjakajat
Hmm onkohan noin:

Minusta voisi tarkoittaa seuraavaa. Vaihtosyöttäjä tulee peliin kun vastustajalla on juoksija pesällä 1. Syöttäjä polttaa (pickoff) juoksijan ennenkuin ehtii syöttää kertaakaan. Lyöjä ei menetä lyöntivuoroaan mutta tarvitseeko saman vaihtosyöttäjän syöttää hänelle? Siinäkin tapauksessa että kärkkyvästä juoksijasta tehty palo on vuoroparin kolmas?

Juh, tuota poikkeusta en juuri muistanut.

Seuraavalle ei ole sääntötukea mutta on hämärä mielikuva että näin jossakin seuraamassani MLB-ottelussa olisi käynyt. Sisäpelijoukkue ottaa pinch hitterin (olkoon ph1), ulkopelijoukkue vastaa tähän vaihtamalla syöttäjää. Jonka seurauksena sisäpelijoukkue vaihtaa lyöjää vielä kerran, lyömään ph2. Jolloin ph1 olisi vaihdettu pois ennenkuin olisi ehtinyt osallistua peliin.

Tämä juuri saattaa tapahtua, Eli ph1 on merkitty vaihdetuksi peliin ja pois osallistumatta siihen muuten kuin astumalla vaihtopenkiltä maila kädessään.
 
Viimeksi muokattu:
Aika villi voittoputki menossa Torontolla, oliko nyt Blue Jays se joukkue.
Ennen tätä iltaa 10 voittoa, ja äsken johtivat 0-10 Bostonia. Nyt tilanne 5-10.
Ennen tätä iltaa 343 lyötyä, toiseksi suurin lukema oli 286.

Käsittääkseni tuollaiset toiselle kymmenelle menevät voittoputket on aika harvinaisia, mitä nyt yhden kauden kaikkien joukkueiden kaikki tulokset kävin läpi joku aika sitten. Tai ainakin yhtä pitkiä tappioputkia oli kolme kappaletta, ja vaikeampi kai se on voittaa kuin hävitä.

Oho nyt tilanne 5-13. Aika villiä.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
Aika villi voittoputki menossa Torontolla, oliko nyt Blue Jays se joukkue.
Ennen tätä iltaa 10 voittoa, ja äsken johtivat 0-10 Bostonia. Nyt tilanne 5-10.
Ennen tätä iltaa 343 lyötyä, toiseksi suurin lukema oli 286.

Käsittääkseni tuollaiset toiselle kymmenelle menevät voittoputket on aika harvinaisia, mitä nyt yhden kauden kaikkien joukkueiden kaikki tulokset kävin läpi joku aika sitten. Tai ainakin yhtä pitkiä tappioputkia oli kolme kappaletta, ja vaikeampi kai se on voittaa kuin hävitä.

Oho nyt tilanne 5-13. Aika villiä.
Blue Jaysilla on nyt siis 11 voitetun ottelun putki jollainen tällä kaudella on myös Blue Jaysin seuraavalla vastustajalla New York Metsillä. Kaksikko kohtaa toisensa neljän ottelun sarjassa joista kaksi ensimmäistä pelataan Metsin Citi Fieldillä ja kaksi viimeistä Blue Jaysin Rogers Centressä. Juuri nyt sekä Metsin että Blue Jaysin tilanne on 34-30 eli ovat voittaneet hieman yli puolet peleistään.

Juoksusuhteessa Blue Jays on selkeästi parempi lukemallaan 356-285 kun taas Metsillä 247-247. Tästä voidaan päätellä se että Blue Jaysin voitto-tappio tilasto voisi olla hieman parempi kuin se on, lähinnä huonosta tuurista johtuen ei ole tuota parempi, Metsillä taas tulos on hyvästä tuurista johtuvaa. Blue Jaysin sisäpeli lienee parasta koko MLB:ssä ja paljon parempaa kuin Metsillä. Toisaalta taas voitaisiin sanoa että korvaukseksi Metsin syöttäjä-osasto on hivenen parempaa mutta jos katsoo päästettyjen juoksujen lukemaa, on muistattava että Mets pelaa liigassa jossa myös syöttäjillä on lyöntivuoro ja siksi Metsin syöttäjät pääsevät hieman helpommalla kuin Blue Jaysin kolleegansa.

Blue Jays pääsee siis kohtaamaan Noah Syndergaardin (joka tulee vastaan sarjan avauspelissä ensi yönä) sekä Travis d'Arnaudin jotka siirtyivät muutama vuosi sitten treidissä Blue Jaysilta Metsille, tällöin Blue Jays sai Metsiltä Cy Young -syöttäjä R.A. Dickeyn. Mets saa vastaansa Dickeyn vasta sarjan viimeisessä ottelussa Rogers Centressä, todella harmillista että Dickey ei pelaa Citi Fieldillä. Dickey on Citi Fieldin yleisön suuri sankari, kohtaaminen Syndergaardia vastaan olisi todellinen tapaus. Vaikka Citi Fieldin yleisö toivoo tietysti Metsin voittoja ja Blue Jaysin häviötä, varmasti kukaan ei olisi pettynyt jos Dickey onnistuisi syöttämään no-hitterin Metsiä vastaan Citi Fieldillä.

Metsin kotipeleissä on käytössä NL:n säännöt ja Blue Jaysin kentällä AL:n säännöt. Näinollen sarjan kahdessa ensimmäisessä pelissä Mets ei joudu kohtaamaan vaarallista Edwin Encarnacionia mutta onhan noiden muidenkin kanssa toki tekemistä enemmän kuin tarpeeksi.
 

cheli

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Aika villi voittoputki menossa Torontolla, oliko nyt Blue Jays se joukkue.
Ennen tätä iltaa 10 voittoa, ja äsken johtivat 0-10 Bostonia. Nyt tilanne 5-10.
.....

Oho nyt tilanne 5-13. Aika villiä.
Aika villejä pelejä olivat muutkin sarjan pelit, anything can happen in baseball -sanonta piti taas kutinsa..
Lauantaina Toronto johti 4-0, Red Sox tasoihin ja 11:ssa vuoroparissa toronto ohi..
Perjantaina taas Red Sox johti 8-1 kolmen vuoroparin jälkeen. Viidennessä torontolle 3 ja seitsemännessä 9. Ei paljon auttanut pari Bostonin kavennusjuoksua. Onneks ei tullut katottua :)
Rupeaa kyllä näyttämään aika huonolta nyt Bostonin tilanne...
 

Crapbag

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, NY Rangers, Southampton, Fc Jazz, A's..
Metsin kotipeleissä on käytössä NL:n säännöt ja Blue Jaysin kentällä AL:n säännöt. Näinollen sarjan kahdessa ensimmäisessä pelissä Mets ei joudu kohtaamaan vaarallista Edwin Encarnacionia mutta onhan noiden muidenkin kanssa toki tekemistä enemmän kuin tarpeeksi.

Ehditkö Beltran avaamaan hieman tätä seikkaa, miksei Encarnacion pääse paukuttamaan homeria noissa Metsin kotipeleissä? Olen melkoinen sunnuntaiseuraaja edelleen mutta MLB kiinnostaa silti melko paljon. Samoin tuo syöttäjien lyöntivuoro, en ole edes noteerannut tuota! Puolustukseksi sanottakoon että livekuvaa tulee nähtyä kovin harvoin;)

Kun Blue Jaysta tuli puhe, niin sitä kovaa sisäpeliä tuli pönkittämään suosikkipelaajani Oaklandista, Josh Donaldson. Taisi pelailla jollain 500k sopparilla ja siirtyi viime kauden jälkeen Oaklandista eteenpäin monen muun pelaajan kanssa kovempien sopimusten ääreen. Taitaa olla siltikin vielä melko edullinen tasoonsa nähden?

Oakland on ymmärrettävästi valahtanut vaihteeksi sarjan pohjille, mutta silti peleissä on paljon hyvää ja veikkaan että sieltä ne nousee hätyyttelemään kärkeä melko nopeastikin. Kunhan Sonny Gray saataisiin pidettyä ässänä vielä jokunen kausi. Tiukan budjetin joukkueelle bullpen -osaston Tyler Clippard 8,3M sopimuksella tuntuu itsestäni kovalta hinnalta, vaikkakin statsit kertoo miten tärkeästä pelaajasta on kyse. Toki samalta osastolta löytyy Eric O'Flaherty reilun 6 miljoonan sopimuksella ja statsit on täysin muuta kuin Clippardilla. Aloittavista syöttäjistä vain Kazmir tienaa jotain, eli 13M;)

Jossain vaiheessa ajattelin tilata Cespedesin game wornin, mutta treidi Bostoniin ehti tapahtua ja nythän tuo kuubalainen kanuuna jatkoi matkaa Detroitiin missä jälki ei ole ollut ehkä niin hyvää mitä voisi odottaa. Siellä olisi kuitenkin lyöjäosastolla paljon tulitukeakin tarjolla.
Coco Crisp on puolestaan ollut paljon loukkaantuneena ja tekee ison aukon joukkueeseen, vaikka tehot taitaa olla jo muutenkin hiipumaan päin. Noinkohan fanien suosikin ura alkaa olla loppusuoralla?

Vielä nopea amatöörin analyysi Oaklandin alkupeleistä, paljon virheitä ulkopelissä, usein jopa 3/peli päätynyt tilastoihin. Sisäpeleissä tulee paljon hittejä mutta kotiutus on tökkinyt, tosin viimeiset 10 peliä on vahvaa tekemistä. Mielenkiintoista silti seurata pikkubudjetilla kasattua jengiä. 27-39, ei vielä hirveän huono, mutta sillä ollaan kuitenkin sarjan pohjalla. Kausi on toistaiseksi kuitenkin melko tasainen (etenkin AL) ja loppujen ~100 pelin aikana ehtii tapahtua paljon. Veikkaan että Oakland jatkaa tuolla hieman yli 0.400 voittoprossalla läpi kauden, ehkä vähän parantaen. NL:n puolella Phillies ja Brewers ovat valahtamassa heittopussiksi hyvissä ajoin.
 

cheli

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
NL stadiumeilla käydyissä interleague peleissä aika usein AL-joukkueen DH on 1B. Niin oli eilenkin encarnacionin tapauksessa. Ongelma on lähinnä siinä, että jos 1B:kin on kova paukuttaan, että ketä pelaa..
DH:t on 1B sen takia, että se on ehkä helpoin paikka LF:n ohella ehkä. AL-joukkueille tulee myös luonnollisesti etua siitä että on kovemman luokan pinch hitter pelissä käytettävissä kun syöttäjä joutuu lyömään. Ja muutenkin tulee niitä vaihtoja/switchejä enemmän NL:ssä ehkä.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
Juuri kuten cheli sanoi. Encarnacionin mukanaolosta huolimatta Mets sai viimeyönä Blue Jaysin voittoputken poikki. Yhdeksänteen vuoropariin tultiin Metsin johdossa 2-1, Metsillä kummulla loistavan kauden pelannut closer Jeyrus Familia. Mutta Jose Bautista löi Familialle soolokunnarin (Bautistan toinen tässä pelissä) ja mentiin jatkovuoroihin.

11. vuoroparissa Blue Jays sai tehtyä juoksun ja otti kummulle yhden juoksun johtoasemaa turvaamaan closer Brett Cecilin. Yhden palon tilanteessa Metsin Ruben Tejada sai vapaataipaleen ja tilanne näytti hetken Metsin kannalta huonolta kun seuraava lyöjä Michael Cuddyer löi maapallon lähelle kakkospesää josta pitäisi käynnistyä tuplapalon teko. Blue Jays oli kuitenkin vaihtanut kahdeksannessa vuoroparissa sisäpelisyystä 2B:ksi Danny Valencian joka yleensä pelaa takakentällä vasemmalla puolen. Valencian olisi pitänyt heittää kakkoselle Jose Reyesille mutta sen sijaan Valencia alkoi odottamaan että voisi polttaa koskettamalla ykköseltä kakkoselle etenevän Tejadan. Tejada osoitti peliälyä pysähtymällä josta syystä Blue Jays onnistui polttamaan vain Tejadan kakkospesälle mutta Cuddyer selvisi ykköselle ja kahden palon tilanteessa Metsin toivonkipinä eli yhä. Lyömään Lucas Duda joka onnistui pääsemään Cecilin kanssa 3-2 tilanteeseen ja kun seuraava syöttö lähti Cecilin kädestä, Cuddyer varasti oikeaoppisesti. Duda onnistui lyömään pallon LF Exequiel Carreran eteen. En tiedä onko Carreralla huono heittokäsi mutta ainakin hän heitti huonosti, taittoheitto kolmospesän kautta kotiin ja singlen arvoisella lyönnillä vasemmalle Cuddyer ehti selvästi kotipesään ja peli oli tasan. Eikä siinä kaikki, Blue Jaysin heittelyjen aikana Duda juoksi kakkospesälle. Blue Jays vaihtoi syöttäjäksi Liam Hendriksin mutta Metsin Wilmer Flores löi Hendriksin ensimmäisen syötön maapallona sentterille asti ja Duda toi voittojuoksun 4-3.

Yleensä baseballissa ulkopelin osuutta ei niinkään korosteta ja vaikka Blue Jays ei 11. vuoroparissa tehnyt virheiksi tilastoituja suorituksia se pelasi silti tälle tasolle epätarkkaa ulkopeliä ja Mets rankaisi kohtalokkaasti.
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Yleensä baseballissa ulkopelin osuutta ei niinkään korosteta ja vaikka Blue Jays ei 11. vuoroparissa tehnyt virheiksi tilastoituja suorituksia se pelasi silti tälle tasolle epätarkkaa ulkopeliä ja Mets rankaisi kohtalokkaasti.
Kiitos analyysistä, katselin matsin ja aika huikeita tapahtumia tuossa lopussa, vaikka sitten menikin ihan ryssimiseksi Blue Jaysin osalta.

Niinhän se taitaa olla että tuo ulkopeli on monessa joukkueessa vielä vähän pakollinen paha ilman sen kummempia kuvioita (varsinkin pesäpalloon verrattuna). Pisti korvaan kun jossain mlb.tv:n ottelussa kommentaattorit kertoivat kuinka joku joukkueista, en muista mikä, oli alkanut analysoimaan ja taktikoimaan myös ulkopelissä ja tekemään jonkinlaisia vaihdoksia sekä ennenkaikkea liikkumaan, mitä pitivät jotenkin ennenkuulumattomana. Varmaan siinä on yksi osa-alue, jolla jonkinlaista etua on saavutettavissa kun sisäpelin mullistukset alkaa olemaan vähissä.

Melkoisen määrän olen matseja ehtinyt tällä kaudella katsella ja kyllähän nälkä kasvaa syödessä. Alan myös ymmärtää miksi otteluita on noin paljon: yksittäisellä sattumalla saattaa olla ottelussa aivan käsittämättömän suuri merkitys suhteessa moneen muuhun lajiin. Pidemmissä sarjoissa nämä sitten todennäköisesti tasoittuvat.

Hieno laji ja paljon opittavaa!
 

juhis82

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS,Detroit Red Wings,Kanada
Olin tuossa New Yorkissa tuossa pari viikkoa sitten ja kävin katsomassa yhden Yankeesin ottelun. Ihastuin siihen totaalisesti. Ostin uusimman MLB 15 the show pelinki. Nyt myös mietin että alkaisko keräämään noita Baseball keräilykortteja. Mut ongelma siinä on lähinnä se että jos alan keräämään niitä niin kuinka hankalaa on myydä/vaihtaa niitä samoja kortteja sitten sellaisiin joita ei löydy. Löytyykö täältä jatkoajasta muita mlb korttien keräilijöitä? Ja jos ei niin löytyyköhän netistä mitään sellaista sivua jonne voi myydä kortteja ja/tai vaihtaa sellaisiin jotka puuttuu

Kun noita jälleenmyyjiä olen kyllä löytänyt mutta en sellaisia missä voisi vaihtaa tai mihin voisi myydä kortteja.
 

Mont-Blanc

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mets
MLB:n Non-Waiver Trade Deadline lähestyy kovaa vauhtia. Mets täydensi bullpeniä hankkimalla Oaklandin closerin Tyler Clippardin ja lisäsi ulkokentälle kokemusta hankkimalla Atlantasta Uriben ja Johnsonin. Mutta mutta, vielä yhtä hyvin lyövää pelaajaa New Yorkiin kaivataan, jos tuosta Pennantista meinataan haaveilla. SS olisi ainakin omalla hankintalistalla ykkösenä, sillä tuo Flores kokeilua ei voi pitää oikein millään tavalla onnistuneena. Tejada sai lopulta jotain tolkkua tuolle pelipaikalle, mutta se ei tarkoita etteikö Mets voisi tuosta vieläkin parantaa. OF:sta on myös puhuttu.

Tuloa "huhuiltiin" ja olihan Mets ottanut Rockiesiin hänestä ihan yhteyttä, mutta ilman tulosta. Sen sijaan Tulowitzki siirtyikin aika yllätys treidissä Torontoon. Vaihdossa Coloradoon siirtyi Jose Reyes + muutama nuori pitcher prospekti. Enpä näe että Colorado tuolta sarjan pohjamudista mihinkään tällaisilla peliliikkeillä pääsee.
(EDIT: No ei tuo nyt Coloradon kannalta ihan niin huono treidi ollutkaan ja voi olla että jos saavat vielä Reyesin liikutettua kohtuullista korvausta vastaan, niin Colorado saa ihan kohtuullisen korvauksen Tulowitzkista.

Saa nähdä saako Mets vielä tuon kaipaamansa lyöjän. Ainakin TJ-leikkauksesta toipuva Wheelerin ja kohta puoliin takaisin terveidenkirjoihin palaava Monteron on huhuiltu olevan mahdollisia pelimerkkejä. Niin ja TDA on palaamassa Nats-sarjaan, joten pientä parannusta on toivottavasti tulossa.
 
Viimeksi muokattu:

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
Metsin Jenrry Mejia vapautui juuri pelikiellosta ja jäi toistamiseen kiinni dopingtestissä. Miehelle siis kaksi dopingkäryä saman kauden aikana.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös