Pasanen on painottanut, että myös muiden maiden tilanne vaikuttaa viestin osuus valintoihin. Naisten viestissä lähtökohtaisesti Ruotsi ja Norja karkaa väliosuuksilla horisonttiin ellei avaaja vedä täydellistä mahalaskua. Slind&Johaug ja Andersson&Karlsson parivaljakoille ei taida muilta joukkueilta löytyä millään järjestykselle vastaan laittamista. Siihen nähden Kerttu voi hyvänä päivänä jopa tulla noiden mukana vaihtoon ja antaa perinteisellä etua pronssi taistelussa. Olettaen että Carl hiihtää vapaan osuuden. Onko se riittävä etu on sitten kysymysmerkki.
Itse lähtisin kanssa siitä, että Kerttu perinteiselle pyrkimään Ruotsin ja Norjan hirmujen kanssa karkuun USA:n (Brennan?) ja Saksan (Hennig?) kaksikolta on se Suomen paras ja pitkälti ainoa mahdollisuus pronssiin. Mikäli tulevat USA:n ja Saksan kanssa toiseen vaihtoon samanaikaisesti, niin tuskin tarvitsee Moccamasteria valmistella, edes siinä tapauksessa, että olisivat ottaneet tuon
@Ostoskassi järjestyksen käyttöön. Lisäksi tällöin on suuri todennäköisyys siihen, että ovat takamatkalla tähän pronssitaistoonkin ja kun vahvaksi kiritykiksi ei Kristastakaan enää ole suhteessa oletettuihin vastustajiin, vaan eroa Digginsiin ja Carliin pitäisi olla ennen viimeistä kilometriä, niin vaikeaksi menee.
Yksi tärkeä asia on myös nuo viestin perinteisen ja vapaan osuuksien toisistaan poikkeavat latuprofiilit, joita voi käydä kurkkimassa vaikkapa täältä:
https://medias3.fis-ski.com/pdf/2025/CC/2408/2025CC2408INVI.pdf
Olennaista on, että perinteisen "3,75 km" on vapaan kierrosta 128 metriä pidempi ja nousua tulee 12 m enemmän, joka tarkoittaa, että perinteistä hiihdetään viestissä 512 metriä pidempään ja noustaan 48 metriä enemmän. Lisäksi perinteisellä kaksi ensimmäistä kilometriä ovat käytännössä yhtäjaksoista nousu/työpätkää ennen ensimmäistä palauttavaa laskua, mikä sataa kovimpien distanssihirmujen laariin. Vapaan lenkillä on toki heti kärkeen tuo tiukka ja viestin jyrkkäpiirteisin noin 750 m nousuosuus, mutta kestollisesti tuo jää selvästi perinteisen osuuden alun työstöstä.
Itse kasaisin naisten viestinelikon muotoon: Joensuu/Matintalo - Niskanen - Pärmäkoski - Ryytty/Joensuu
Joensuun uskon olevan joukkueessa, jolloin on kyse Matintalon ja Ryyttyn välisestä iskusta onko aloittajana vai ankkurina?
Ajatus ja oletus todellakin se, että toinen ja kolmas osuus ovat ne viestin vauhdikkaimmat ja ratkaisevimmat, joille myös Suomen pitää vain asettaa ne kovimmat hiihtäjänsä. Ideaalitilanteessa Niskanen tuo Suomen kärjen (Norja ja Ruotsi) kanssa toiseen vaihtoon, jolloin näen Kristalla parhaat edellytykset roikkua näiden perässä / pysyä mahdollisimman pienellä marginaalilla näihin. Mikäli onnistuu tässä edes kohtuudella, eikä USA laita Digginsiä jo kolmannelle osuudelle ja Falunissa sunnuntaina hyvin 20 km kisassa hiihtänyttä Kerniä ankkuriksi, niin tuskinpa jo (toivottavasti) hieman pudonneet Saksa ja USA kauheasti lähestyvät, vaan ennemmin toisinpäin, vaikka Laukli ja Fink ihan kelpo menijöitä ovatkin, jolloin ankkuriosuudelle jäisi näin mahdollisuus kolmannen sijan säilyttämiseen.
Henkilökohtaisia matkoja kun miettii, niin Niskanen ja Pärmäkoski luonnollisesti hiihtävät kaiken, minkä saavat. Itse laittaisin parisprinttiin paremmin ryhmässä hiihtävän ja taitavammin laskevan Kristan (oli Cognessakin tästä kaksikosta mielestäni paremman ja fiksumman näköistä tekemistä) ja Kerttu sitten sopivasti ärsytettynä perjantaina viestin toiselle osuudelle näyttämään, mutta varmaan joo tiistaina kympillä paremmin suoriutunut hiihtää palkintona Joensuun parina.
Mikäli Matintalolla on nilkkansa kanssa yhä epävarmuutta, niin tiedä kannattaako käydä yhdistelmäkisassa sitä rasittamassa, kun vapaalla kumminkaan mihinkään pääse, vaan ennemmin säästellä niitä paukkuja tiistain kympille, josta tarvitsisi sen huippuhiihdon päästäkseen viestinelikkoon?
Joensuulle voisi sen sijaan jopa sopia ohjelmaan se sunnuntain yhdistelmäkisa, kun sprintti on jo hiihdetty torstaina ja parisprintti ja viesti ovat ohjelmassa vasta keskiviikkona ja perjantaina. Samalla saisivat vähän tuoreempaa näyttöä myös vapaalta mahdollista viestin ankkuriosuutta ajatellen?
Kyllönen oli niin murheellista kysymysmerkkiä Falunin lauantain kisan jälkeen, että tiedä tuleeko paljoa kisoissa hiihtämään? Arvokisoja on kuitenkin jo niin monet uralla takana, että ei luulisi pelkän terveisten hiihtelyn kiinnostavan, mikäli ei mitään merkkejä nousuvireestä ole? 50 km kisaan on kuitenkin vielä se kolmisen viikkoa, joten josko siellä sitten se yksittäinen kisastartti? Ennemmin Kähärä kympille ja Joensuu yhdistelmäkisaan, kuin Anne hiihtämään epävarmana ynnä muita sijoituksia. IMO. Toki Kyllösen kauden näytöt puoltavat osallistumista, mikäli vain kokee olevansa iskussa, mutta joo toivoisi urheilijalta itseltään sitä rehellisyyttä. Näitä on toki helppoa täältä huudella.
Eli henkilökohtaiset normimatkat:
- Yhdistelmäkisaan: Niskanen, Pärmäkoski, Ryytty, Joensuu
- 10 km p: Niskanen, Pärmäkoski, Matintalo, Kähärä
- 50 km v: Niskanen, Pärmäkoski, Ryytty, Kyllönen/??
Miesten osalta Iivon santsaamisen lomassa laittaisin
- Yhdistelmäkisaan: Niskanen, Ruuskanen, Lindholm, Hyvärinen
- 10 km p: Niskanen, Hakola, Ruuskanen, Ahonen
- 50 km v: Niskanen, Hyvärinen, Lindholm, Ruuskanen/Anttola
Parisprinttikaksikko lienee jo kiveen hakattu Niskanen-Vuorinen ja viestiin näillä näkyminen Hakola - Niskanen - Lindholm - Hyvärinen, mutta tässä toki molemmat vapaanosuudet vielä hyvinkin epävarmalla pohjalla.
Hyvärinen kun kertoi sunnuntain haastattelussa, ettei luottoa perinteisen löytymiseen ennen Trondheimia enää ole vaan tulee keskittymään pelkästään vapaan hiomiseen, niin turhapa tätä on siis kympille laittaa vanhasta muistista vaan Ville Ahonen sisään.
Yhdistelmäkisan ajatuksena, että tuossa saataisiin Lindholmilta, Hyväriseltä ja Ruuskaselta vähän näkymää viestiä ajatellen. Mikäli Lindholm ja Hyvärinen hiihtävät kisoissa ainoastaan vapaata niin melkoisella lapsenuskolla viestinelikkoa saisi koota.
Anttola kun ei Falunissa ollut mukana, niin tuskinpa kovin suuressa roolissa tuolla hiihtää vaan lähinnä niitä, mitä muilta jää jos jää?