Maastohiihtokausi 2014–2015

  • 86 965
  • 653

Toppeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves ja Pelicans
No en tiedä onko typerää mutta ihan normaalia urheilussa että voi olla useampia eri etenemistapoja joissa kilpaillaan. Uinnissa on eri tapoa ja yleisurheilussakin on juoksu ja kävely, plus esimerkiksi lajit joissa on eri painoluokkia (joka on vähän sama asia siinä mielessä että niissäkin lajeissa voisi olla vain yksi luokka jossa parhaat kilpailevat).

Vahvasti samaa mieltä. Perinteinen kuuluu hiihtoon ja on yksi tapa erottua esimerkiksi ampumahiihdosta. Radat vaan pitää valita tarpeeksi haastaviksi, että vapaan suksi on hitaampi. Toiseksi todella tarkka seuranta ja mahdolliset hylsyt, jos ottaa liikaa vapaan potkuja perinteisen kisassa. Luulisi, että niitä tulee vähän enemmän vapaan suksella kuin perinteisen suksella.
 

TomiP

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Suomi
Tänään muuten miesten 25 km vapaan takaa-ajossa Britannian Andrew Musgrave oli kaikista nopein. Lienee historiallista?

Tässä tulokset:http://www.kestävyysurheilu.fi/tulokset/8317-tour-de-ski-5-etappi-miehet-25-km-v-takaa-ajo
Viimeinen aikaa kertoo tämän päivän osuusajat. Lisätään vielä, että naisissa ilmeisesti Laura Mononen oli kolmanneksi nopein.

Tuosta tasatyöntölykkimisestä. Yhteislähdöissä tuskin kukaan hiihtää ilman pitovoiteita. Tämä johtuu siitä, että ilman pitovoiteita on vaikeaa tehdä kovaa rytminvaihdosta, varsinkin ylämäkeen. Yhteislähdöt usein ratkeavat nopeaan rytminvaihdokseen. Toisaalta ryhmässä hiihdättäessä liukuetu ei niin ilmeinen.
 
Viimeksi muokattu:

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Toiseksi todella tarkka seuranta ja mahdolliset hylsyt, jos ottaa liikaa vapaan potkuja perinteisen kisassa.
Minkä verran muuten näitä väärästä hiihtotavasta johtuvia hylkäyksiä on nähty? Miten säännöt sitä nykyisellään rajoittavat, onko esim ladunvaihdossa jotain rajoituksia?
 

Ahar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Pelicans, Suomi, Ruotsi, Columbus
Maarit Mühleg.., eikun Björgenin ylivoima vain jatkuu. Se ero Mühleggiin, että maaliin tultaessa Mühleggillä seisoi silmät päässä, mutta Björgen on yhtä rasittuneen oloinen kuin normi ihminen ruokaa syödessään.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Falunia ajatellen Suomen pakka naisissa on pahasti levällään. Oikein kukaan naisista ei ole hiihtänyt tasapainoista ja tasaista kautta, vaan kaikilla on ollut epätasaisuutta ja/taiterveyshuolia. Viestiäkin ajatellen seitsemän naista on selvästi kärkkymässä sitä paikkaa ja ainoastaan Niskanen taitaa olla sellaisessa tilanteessa, että paikka viestijoukkueessa on kutakuinkin varma. Mäkäräinen ja Roponen vapaalle, Saarinen ja Kyllönen pertsalle sekä Pärmäkoski ja Mononen jommalle kummalle. Oma mutu ihannejoukkueesta olisi Kyllönen-Niskanen-Mäkäräinen-Pärmäkoski, mutta mistäs sitä tietää näitä kuntojen kehityskäyriä. Joka tapauksessa on niin, että Suomi ei ole enää se kakkossuosikki naisten viestiin, mitä se viime vuodet yleensä on ollut, vaan Ruotsi on kiilannut edelle ja oikeastaan selvästi. Lähtökohtaisesti Suomi taistelee pronssista Saksan kanssa ja kenties Venäjä tai USA voivat kiusata näitä maita.

Miehissä tilanne on taas päinvastainen. Jauhojärvi, Niskanen ja Heikkinen ovat varmat nimet viestiin ja vikasta paikasta kisaavat Lehtonen ja Nousiainen, joista jälkimmäinen on lähtökohtaisesti selvästi vahvemmilla. Muuten tilanne miesten normimatkoilla on katastrofaalinen ja parhaat varavaihtoehdot viestiin löytyvätkin sprinttimaajoukkueesta. Falunin viestiä ajatellen Suomi on kenties kisan nelossuosikki Norjan, Ruotsin ja Venäjän jälkeen, mutta ero näihin onkin sitten todella iso.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Maarit Mühleg.., eikun Björgenin ylivoima vain jatkuu. Se ero Mühleggiin, että maaliin tultaessa Mühleggillä seisoi silmät päässä, mutta Björgen on yhtä rasittuneen oloinen kuin normi ihminen ruokaa syödessään.

Tällä hetkellä näyttää että Maarit tekee Tour de Ski:llä täydellisen clean sweepin eli voittaa kaikki osakilpailut ja voittaa koko Tourin jopa ylivoimaisesti. Viimeinen nousu voi olla Maaritille vaikea (en itseasiassa tiedä millainen tappojyrkän mäen nousija Björgen on) sillä Johaug ei todellakaan ole alkukauden iskussaan ja voi olla että Therese joutuu tällä kertaa antamaan periksi jopa Wengille joka oli eilenkin Johaugia terävämpi 15 km vaparilla. Suomalaisittain Mononen ja Kyllönen on aika arpoja, Mononen hiihti eilen todella vahvasti ja pesi vauhdissa Johaugin, tosin Therese hiihti koko matkan yksin ja Laura sai apua ryhmästä. Naisten puolella Kerttu Niskasen keskeytys oli ikävä asia, samoin Pärmäkosken tosin Krista nyt ei ole ollut alku kaudestakaan siinä iskussa missä olisi toivonut. Joka tapauksessa tän kauden ehdoton valopilkku on ollut Laura Monosen nousu maailman kärkeen, tai siis sen tuntumaan norjalaiset kun menee vielä aikalailla omilla vauhdeillaan. Ja ihan mielenkiintoista on myös nähdä miten ylös jenkkien Liz Stephens pystyy vielä naisten puolelle nousemaan, sillä Stephens on lähes Johaugin veroinen mäkikiipijä viimeiseen nousuun (on ilmoitetulta painoltaan samaa luokkaa kuin Johaug, jotka molemmat painaa vain noin 45-46 kiloa).

Millaisiinhan VO2-max lukuihin nämä naishuiput muuten pystyy, kun olen siinä käsityksessä että maastohiihtäjät on tässä kestävyysurheilun eliittiä, joten naisten huippulukemat lienevät kovimpia mitä maailmassa tytöt pystyy kellottamaan.

Miehissä saadaan Tourilla mielenkiintoinen taistelu voitosta siellä erot on tällä hetkellä sen verran pienet toisin kuin naisten kisassa, tosin nykyisillä eroilla Sundby lienee vahvin ennakkosuosikki viemään kokonaiskilpailun nimiinsä, Nortti kun ei taida pysyä Sundbyn vauhdissa viimeisessä nousussa vaikka vielä ennen sitä kärjessä olisikin. Sen lisäksi uskon ainakin ruotsalaisten pystyvän tarjoamaan jännityksen aihetta voittotaistoon. Suomalaisittan Iivo Niskanen on hiihdellyt vaihtelevasti, välillä ollaan tiputtu kyydistä ja välillä on mennyt varsin mukavasti. Miesten puolella Jauhojärven tippuminen jo ennen kisan alkua riveistä oli iso pettymys, sillä Sami oli se johon itse olin ladannut suurimmat odotukset. No näillä mennään.
 
Viimeksi muokattu:

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
En jaksa kaivella mitään linkkejä asiasta, mutta muistelisin että Therese Johaugin VO2-max on ~80ml/kg. En usko, että tuota parempaa lukemaa kovinkaan moni nainen maailmassa kellottaa - olipa laji sitten mikä tahansa.
 

Isaskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Miehissä saadaan Tourilla mielenkiintoinen taistelu voitosta siellä erot on tällä hetkellä sen verran pienet toisin kuin naisten kisassa, tosin nykyisillä eroilla Sundby lienee vahvin ennakkosuosikki viemään kokonaiskilpailun nimiinsä, Nortti kun ei taida pysyä Sundbyn vauhdissa viimeisessä nousussa vaikka vielä ennen sitä kärjessä olisikin. Sen lisäksi uskon ainakin ruotsalaisten pystyvän tarjoamaan jännityksen aihetta voittotaistoon.

Sundby on jättisuosikki ja pitäisi olla aika varma ykkönen ilman epäonnea. Northug ja Halfvarsson ovat kiipeämisessä suunnilleen samaa tasoa. Belov voisi olla jonkinlainen jokerikortti. Ei ole kai koskaan kiivennyt viimeistä mäkeä?
 

Osvaldo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Falunissa hiihdettiin just Scandinavia Cupissa naisten 10 kilsaa vapaalla. MM-kisoissa hiihdetään samassa paikassa sama matka.

1. Kalla
2. Hagen +7.1
3. Jacobsen +18.1
4. Steira +28.6
5. Slind +48.8
6. Ingemarsdotter +50.1
7. Roponen +55.8

Aika paljon Roposella matkaa kärkeen. Edellä pari ruotsalaista ja neljä norjalaista.

Miehet hiihtää myöhemmin tänään 15 kilsaa vapaalla. Mukana mm. Matti Heikkinen.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Roposelta heikko suoritus. Hänen suoritukset tuppaa nykyään ailahtelemaan hurjasti. Lillehammerissa oli vitosen vapaalla vasta jossain siellä sijoilla 40-50, Davosissa kympin vapaalla taas komeasti seitsemäs ja nyt Scandinavia Cupissa tuli suoritus, joka maailmancup-tasolla tuskin riittäisi edes pisteille.

Kokonaisuudessaan nähdäkseni naisten puolella SM-kisojen näyttöarvo korostuu nyt normaalia enemmän, jos mietitään Falunin matkakohtaisia valintoja. Tässä on nyt ollut niin paljon sairasteluita, ailahteluita ja erilaisia kisaohjelmia, että SM-kisat on ainoa järkevä paikka saada kaikki naiset samalle viivalle ja siten, että kaikki voivat valmistautua niihin hyvin. Toivon, että kukaan suomalainen ei lähde viikkoa ennen SM-kisoja Rybinskin maailmancupiin. Tuo reissu jos mikä on uhaksi terveydelle, kun oletettavasti Siperiassa ei päästä kilpailemaan missään ihan pikkupakkasissa.

Jarmo Punkkinen muuten pari päivää sitten jossain IS:n jutussa kertoi, että Mäkäräinen aikoo osallistua SM-kisojen vapaan kympille ja täten tavoittelee paikkaa MM-kisoihin vastaavalle matkalle. Siinä onkin nyt sitten kova vääntö, kun joku viisikosta Mäkäräinen, Niskanen, Pärmäkoski, Roponen, Mononen ei pääse kyseistä matkaa Falunissa hiihtämään. Ja kaipa se harjoitustaukoa viettävä Sarasoja-Liljakin tavoittelee paikkaa vapaan kympille.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Sundby on jättisuosikki ja pitäisi olla aika varma ykkönen ilman epäonnea. Northug ja Halfvarsson ovat kiipeämisessä suunnilleen samaa tasoa. Belov voisi olla jonkinlainen jokerikortti. Ei ole kai koskaan kiivennyt viimeistä mäkeä?

No eihän tuo Sundby nyt lähtökohtaisesti niin hyvä viimeisellä etapilla ole. Katsoin hänen aiempia tuloksia Tourin viimeiseltä erapilta ja viime vuonna hän oli kohtuullisesti 14:s, mutta sitä aiemmat sijoitukset ovat 29:s ja 27:s. Sundby omien sanojensa mukaan on 174 cm pitkä ja painaa 72 kiloa, joten ei hän ole sellainen kevytrakenteinen millikone kuin parhaat tällä etapilla ovat.

Northug oli viime vuonna surkea vikalla etapilla, mutta löytyy häneltä uraltaan myös varsin hyviä loppunousuja. 2011 tuli paras suoritus, kun hän oli vikan etapin viidenneksi nopein ja myös 2009 hän oli kelvollisesti 13:s päätösetapin osuusajoissa. Belov ei tosiaan koskaan ole kisannut Tourin päätösetapilla, joten hän on melkoinen arvoitus. Halfvarsson on pari kertaa kiivennyt Alpe Cermisin ylös ja molemmilla kerroilla jäänyt aika kauas kärjestä.

Itsekin pidän Sundbytä suurimpana suosikkina, mutta ei hän mielestäni mikään varma voittaja ole. Belov on ainakin uhka ja Nortti on joskus onnistunut vikalla etapilla, joten se antaa toivoa, että sama voisi tapahtua uudelleenkin.
 

TomiP

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Suomi
Roposelta heikko suoritus. Hänen suoritukset tuppaa nykyään ailahtelemaan hurjasti. Lillehammerissa oli vitosen vapaalla vasta jossain siellä sijoilla 40-50, Davosissa kympin vapaalla taas komeasti seitsemäs ja nyt Scandinavia Cupissa tuli suoritus, joka maailmancup-tasolla tuskin riittäisi edes pisteille.

Kokonaisuudessaan nähdäkseni naisten puolella SM-kisojen näyttöarvo korostuu nyt normaalia enemmän, jos mietitään Falunin matkakohtaisia valintoja. Tässä on nyt ollut niin paljon sairasteluita, ailahteluita ja erilaisia kisaohjelmia, että SM-kisat on ainoa järkevä paikka saada kaikki naiset samalle viivalle ja siten, että kaikki voivat valmistautua niihin hyvin. Toivon, että kukaan suomalainen ei lähde viikkoa ennen SM-kisoja Rybinskin maailmancupiin. Tuo reissu jos mikä on uhaksi terveydelle, kun oletettavasti Siperiassa ei päästä kilpailemaan missään ihan pikkupakkasissa.

Jarmo Punkkinen muuten pari päivää sitten jossain IS:n jutussa kertoi, että Mäkäräinen aikoo osallistua SM-kisojen vapaan kympille ja täten tavoittelee paikkaa MM-kisoihin vastaavalle matkalle. Siinä onkin nyt sitten kova vääntö, kun joku viisikosta Mäkäräinen, Niskanen, Pärmäkoski, Roponen, Mononen ei pääse kyseistä matkaa Falunissa hiihtämään. Ja kaipa se harjoitustaukoa viettävä Sarasoja-Liljakin tavoittelee paikkaa vapaan kympille.

Itse uskon Kaisan neljän joukkoon mahtuvan. Hyvä, että Kaisa osallistuu SM-kisoihin, ei jää sitten kellekään nokan koputtamista.
 

Isaskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
No eihän tuo Sundby nyt lähtökohtaisesti niin hyvä viimeisellä etapilla ole. Katsoin hänen aiempia tuloksia Tourin viimeiseltä erapilta ja viime vuonna hän oli kohtuullisesti 14:s, mutta sitä aiemmat sijoitukset ovat 29:s ja 27:s. Sundby omien sanojensa mukaan on 174 cm pitkä ja painaa 72 kiloa, joten ei hän ole sellainen kevytrakenteinen millikone kuin parhaat tällä etapilla ovat.

Miltä vuosilta nuo Sundbyn aiemmat sijoitukset ovat? Sundbyhan on ollut huipputasollaan vasta pari vuotta. Ei ollut ainakaan kaudella 2012-2013 mukana, joten tämän hetkisen tason vertailukohdaksi jää viime vuosi. Sekin on vähän ongelmallinen kun tarvitsi ainoastaan varmistaa kokonaiskilpailun voitto. En tiedä kuinka paljon se vaikutti loppuaikaan eikä tiedä varmaan kukaan. Painon en usko olevan ongelma. Esimerkiksi Hellner on vielä muutaman kilon painavampi ja oli viimeksi loppunousun hiihtäessään (2012-2013) joukon nopein.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Miltä vuosilta nuo Sundbyn aiemmat sijoitukset ovat? Sundbyhan on ollut huipputasollaan vasta pari vuotta. Ei ollut ainakaan kaudella 2012-2013 mukana, joten tämän hetkisen tason vertailukohdaksi jää viime vuosi. Sekin on vähän ongelmallinen kun tarvitsi ainoastaan varmistaa kokonaiskilpailun voitto. En tiedä kuinka paljon se vaikutti loppuaikaan eikä tiedä varmaan kukaan. Painon en usko olevan ongelma. Esimerkiksi Hellner on vielä muutaman kilon painavampi ja oli viimeksi loppunousun hiihtäessään (2012-2013) joukon nopein.
Hellner on kuitenkin selkeästi pidempi kuin Sundby, joten pituuden ja painon suhde on huomattavasti suosiollisempi hapenoton kannalta. Sundby on tosiaan vasta pari vuotta ollut huipputasolla, vaikka periaatteessa teki läpimurron jo 2008, jolloin voitti Rukalla. Sen jälkeen oli kuitenkin monta vaikeaa vuotta kovien harjoitusmäärien vuoksi ja tuloksia on alkanut tulla vasta nyt. Itsekin pidän Sundbyä suurimpana suosikkina ja hänen kohdallaan on vaikea löytää sellaista vertailukelpoista suoritusta tuosta loppunoususta, minkä perusteella voisi arvioida hänen kykyään siinä tällä hetkellä.
 

Isaskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Hellner on kuitenkin selkeästi pidempi kuin Sundby, joten pituuden ja painon suhde on huomattavasti suosiollisempi hapenoton kannalta.

Joo pituus jäi kokonaan huomioimatta kun noita painoja vain vertailin. On totta, että pituudella on myös olennainen merkitys ja samaa mieltä myös erkun kanssa siitä, ettei kroppa ole mitenkään ideaali loppunousuun.
 

SouthernSun76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Liverpool, Juventus, Azzuri, Leijonat
Ja Heikkinen vei miesten kisan tuolla Falunin Scandinavian Cupissa. Toiseksi tullut Gloerssen jäi reilu 6 sekuntia ja kolmanneksi tullut Finn Hagen Krogh reilu 10 sekuntia.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Miltä vuosilta nuo Sundbyn aiemmat sijoitukset ovat? Sundbyhan on ollut huipputasollaan vasta pari vuotta. Ei ollut ainakaan kaudella 2012-2013 mukana, joten tämän hetkisen tason vertailukohdaksi jää viime vuosi.

Taisivat olla vuodet 2010 ja 2009. Eli on totta, että hän ei ole nykytasollaan kivunnut kuin kerran tämän nousun.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
http://www.kestavyysurheilu.fi/hiihto/8339-iivo-niskanen-keskeyttaa-tourin

Hoh hoijaa, Iivo Niskanen keskeyttää Tourin sairastumisen takia. Onhan tuolla vielä sentään neljä suomalaista mukana. Kenties joku näistä kiipeää vielä Alpe Cermisin päällekin.
Joo-o. Samaa olin tulossa laittamaan. Onhan tämä ihan käsittämätöntä, että koko ajan joku lähtee kotiin. Tulee ihan Lahti mieleen...

No, dopingista ei ole kyse, mutta kyllä tämä jaksaa hämmentää, ei vain voi olla näin huonot terveydentilat suomalaisilla. Tai, näemmä voi. Kertokoot joku enemmän tietävä, mistä tämä jatkuva sairastelu johtuu.
 

N^Miksu

Jäsen
Tällä suunnalla on kauden mittaan noussut mielenkiintoisimmaksi hiihtomatkaksi sprintit. Yksinkertaisesta syystä: väliaikalähtöjen ja takaa-ajojen TV-toteutus on ala-arvoisen huonoa. Muutama itseä ärsyttävä seikka:

1) Otokset ovat liian pitkiä. Hiihtäjän tulemista väliaikapisteelle seurataan ~45sek, kun jo 10-15sek riittäisi hyvin. Tarvittaisiin nopeampia leikkauksia hiihtäjästä toiseen ja väliaikapisteeltä toiseen, jotta kisan kulusta voisi TV:n kautta saada edes kohtuullisen kokonaiskuvan. Tämä on ongelma etenkin/myös Ylen tuottamissa lähetyksissä ja viime vuoden Sotshin lähetyksen ja tämän kauden Rukan MC olivat tuskaista seurattavaa.
2) Liian iso osa ajasta kuluu kuvatessa jotakin muuta kuin hiihtoa. Samalla kun kisan yllätyshiihtäjä tulee 7km:n pisteelle, niin kuvataan hiihtäjiä lämmittelemässä, katsojia juttelemassa keskenään tai jotain muuta epäoleellista.
3) Mihin on kadonnut kuva kuvassa?
4) Lähetysten ohjauksen taso on vain yleisesti ottaen heikkoa, eikä draaman kaarta osata luoda. Huonoimmillaan kilpailun top-10 -hiihtäjistä nähdään maastossa vain muutama hassu, eikä yllättäjiä osata ottaa lähetyksiin.

Kyllähän väliaikalähtöjä katselee/kuuntelee mielellään, kun Porttila/Mertaranta & Roponen ovat äänessä, mutta kisan seuraamista varten täytyy olla tabletissa live-seuranta auki, jotta kisan kulusta saa edes vähän käsitystä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Onkohan nuo edes kunnon sairastumisia? Veikkaan Jylhän vain suosittelevan kaikille keskeyttämistä,mielessään Falun.

Miksi muuten kaikkien kohdalla pitää puhua sairastumisesta? Mielestäni olisi aika paljon rehellisempää ja siten ehkä fiksumpaakin myöntää, ettei taso riitä Tourilla taistelemiseen, niin lähdetään hiomaan Falunia varten sitä kunkin omaa paraatimatkaa.

Viime kauden lopuksi, kesällä ja vielä tämän kauden alussa tuntui, että Suomi-hiihto lähtee nousukiitoon, mutta mitä vielä.
 

TomiP

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Suomi
Miksi muuten kaikkien kohdalla pitää puhua sairastumisesta? Mielestäni olisi aika paljon rehellisempää ja siten ehkä fiksumpaakin myöntää, ettei taso riitä Tourilla taistelemiseen, niin lähdetään hiomaan Falunia varten sitä kunkin omaa paraatimatkaa.

Viime kauden lopuksi, kesällä ja vielä tämän kauden alussa tuntui, että Suomi-hiihto lähtee nousukiitoon, mutta mitä vielä.

Siinä mielessä olin väärässä, että Iivo ainakin sairastui oikeasti. Hänellä kuumetta lähes 39 astetta. Suomen lääkintähuolto on Tourilla epäonnistunut. Nyt Mononen keskeytti, sairastui.
Uutinen Monosesta:http://www.kestävyysurheilu.fi/hiihto/8349-laura-mononen-sairastunut-ei-jatka-tour-de-skita
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Siinä mielessä olin väärässä, että Iivo ainakin sairastui oikeasti. Hänellä kuumetta lähes 39 astetta. Suomen lääkintähuolto on Tourilla epäonnistunut. Nyt Mononen keskeytti, sairastui.
Uutinen Monosesta:http://www.kestävyysurheilu.fi/hiihto/8349-laura-mononen-sairastunut-ei-jatka-tour-de-skita

Miksi suomalaisille nämä Tourin rasitukset ovat näin kestämättömiä? Onko isojen hiihtomaiden joukossa muita maita, joiden urheilijoista yli puolet tai no vieläkin enemmän sairastuu heti, kun hiihdellään perättäisinä päivinä...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös