Maanjäristyksen aiheuttamat Tsunamit

  • 233 215
  • 1 313

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti valas
Toivottavasti hutkitaan oikein kunnolla. Virkamiehet ovat kansalaisia varten, ei toisin päin.

Toivottavasti hutkitaan myös kaikki muut. Kyseessä on yksi tunnetun maailmanhistorian suurimmista katastrofeista, jonka tuomaa inhimillisen kärsimyksen määrää ei voi mitata millään asteikolla. Siellä on meidän poikia ja tyttöjä kuolemassa kaukana kotoa ja täällä ulkoministeriö E. Tuomiojan vetämänä puuhastelevat 2 PÄIVÄÄ 3 PUHELINLINJAN KANSSA ja selittelevät paskaa televisiossa informaation saamisen vaikeudesta ja muusta paskasta! Sitä varten meillä on kallispalkkainen konsulaattiväki Thaimaassa, että auttavat siellä olevia suomalaisia. Mutta ei, nämä on ihan kavereiden kesken jaettavia Golf-lomia nämä suurlähettiläsnimitykset.

Tästä ja muista tämän tyyppisistä kommenteista taitaa kirjoittaa myös Simon Jenkins tämän päivän Timesissa:

"FIRST COMES the horror, the chilling horror of the disaster. Then comes the craving for statistics, as if to calibrate a response. Then come the anecdotes, the charity and finally the blame. None is so compelling as the blame. Blame somehow softens the horror. It mutates charity into insurance."
-----------------------
"The trouble is that having abandoned the concept of the “act of God”, we have also abandoned its secular equivalent, the accident. The great disaster excuses of the past — gods, chance, fortune, original sin — have fled and with them their supporting theology. Having replaced them with free will and human agency, we expect that agency to perform. When it fails to do so it must be declared at fault. Someone must be at fault. We have a craving for someone to sue. Wherever there is a corpse there must be a liability."

Kyllä varmasti ulkoministeriö toimi monelta osin huonosti: se ei osannut varautua ja reagoida oikein historian ensimmäiseen suurta suomalaisturistimäärää kohdanneeseen jätti-katastrofiin. Jos olisi ollut varautunut moni asia olisi mennyt paremmin. Jos Helsinki-Vantaalla olisi täydessä lentovalmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa kolme ambulanssikonetta, niin varmasti olisi ihmishenkiäkin säästynyt (noin muuten ulkoministeriön lisäpuhelinlinjoilla ei olisi pelastettu hengen henkeä). En nyt lähtisi ainakaan saunan taakse ketään viemään. Nyt pitäisi keskittyä tekemään minkä voi tehdä ja jälkikäteen käydä läpi tapahtunut ja korjata kaikki puutteet, mitkä korjattavissa ovat. Ja se ei kyllä tarkoita että kaikki puutteet korjattaisiin.
 

Bast

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Trojans, TuTo, Miami Dolphins, FC Inter Turku
Viestin lähetti valas

Ajatelkaa että Suomessa kävisi niin iso katastrofi, että olisimme täysin ulkomaailman avun armoilla. Silloin sitä toivoisi, että poliitikot lopettaisivat paskan puhumisen ja selittelyt ja alkaisivat toimia.

Tähän piti vielä puuttua. Jos poliitikot eivät ilmestyisi selittämään, sanottaisiin, että perinteiseen neuvostoliittolaistyyliin kukaan ei ilmaannu kertomaan kansalle mitään. Ja kun sitten kerrotaan, se onkin selittelyä ja paskanjauhamista. Vittuako siellä selitätte, tehkää jotain. Teetpä miten tahansa, väärin menee kuitenkin.
 

Pressiboxi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Palloseura
Viestin lähetti Bast
Tähän piti vielä puuttua. Jos poliitikot eivät ilmestyisi selittämään, sanottaisiin, että perinteiseen neuvostoliittolaistyyliin kukaan ei ilmaannu kertomaan kansalle mitään. Ja kun sitten kerrotaan, se onkin selittelyä ja paskanjauhamista. Vittuako siellä selitätte, tehkää jotain. Teetpä miten tahansa, väärin menee kuitenkin.

Ennen kaikkea media on tässä ongelma, sitten myös poliitikot. Miksi tieto viipyy Suomessa aina muita maita kauemmin? Miksi informaatiota pantataan ja sorrutaan jopa alkeellisiin valheisiin kuten UM Keski-Aasian kriisissä?

"Ei me tiedetty" on huono selitys kun pelkästään EU-maiden kaikki sähköiset pääviestimet olivat jo paikalla Yleisradiota (?)lukuunottamatta... Samaten ihmiset kestävät ikävätkin uutiset paremmin kuin tiedon pimittämisen.
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Katselin Tapaninpäivänä BBC:n ja TV5 France:n uutistarjontaa ihan vain vertaillakseni. BBC:n informaatio oli suunnilleen YLE:n tasolla, eli aikalailla koko maailma oli nähtävästi suurten uutistoimistojen varassa. Ajallisesti asiaa käsiteltiin pitempään, mutta aika köykäistä asiasisältö oli. Ranskalaiset näyttivät aika hienon tietokoneanimaation tsunamin synnystä, mutta muuten vajavaisells ranskantaidollani en pysty sanomaan asiasisällöstä enempää. Mitään paniikinomaista tuntemusta en havainnut. Voidaan olettaa, ettei alussa tuhon koko laajuus ollut valjennut muuallakaan Euroopassa.

Näin jälkeenpäin itse vanhana vapaapalokuntalaisena sekä väestönsuojelukoulutusta saaneena mielipiteeni on, että suomalaiset toimivat niin järkevästi kuin tässä ennenkokemattomassa kaaoksessa voi toimia. Tuskin mikään maailman maa saa tässä puhtaita papereita.

Kun tuhojen määrä alkoi pala palalta selvitä, niin toiminta Suomessakin lisääntyi. Mm. valtio on lupautunut kustantamaan kaiken sen avun, mitä suomalaiset loukkaantuneet tarvitsevat. Turha säntäily ja koheltaminen on pelkkää resurssien tuhlausta ilman tulosta. Suomen ulkoministeriön ja poliitikkojen sättiminen on ymmärrettävää, mutta turhaa. Tuhoutuneet alueet tarvitsevat kaikkea muuta, muttei yhtään suomalaispoliitikkoa sähläämään siellä jaloissa. Ulkoministeriön henkilökuntaa ja toimipisteiden määrää on kovalla kädellä leikattu Viinasen ja Niinistön toimesta jo vuodesta 1993 lähtien. Eli tyhjästä on paha nyhjästä. Eikä kukaan ihminen maapallolla voinut edes aavistaa, että juuri 26.12.2004 mannerlaatat liikkuvat hirvittävin seurauksin.

Kuten Veikko Huovinen sanoi: "Jälkiviisaus on se imelin viisauden laji."

Edit: näppivirhe
 
Viimeksi muokattu:

domy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Viestin lähetti valas
Siellä on meidän poikia ja tyttöjä kuolemassa kaukana kotoa ja täällä ulkoministeriö E. Tuomiojan vetämänä puuhastelevat 2 PÄIVÄÄ 3 PUHELINLINJAN KANSSA ja selittelevät paskaa televisiossa informaation saamisen vaikeudesta ja muusta paskasta! Sitä varten meillä on kallispalkkainen konsulaattiväki Thaimaassa, että auttavat siellä olevia suomalaisia. Mutta ei, nämä on ihan kavereiden kesken jaettavia Golf-lomia nämä suurlähettiläsnimitykset.

Kansan tahto on siis, että Ulkoministeriöön perustetaan uusi puhelinpalvelukeskus, jonne palkataan vähintään 50 uutta tyyppiä surffailemaan netissä. Normaaliolosuhteissahan näistä kaikki istuisivat toimettomina. Kustannusarvio: n. 2 miljoonaa euroa/vuosi.

Kansan tahto lienee myös, että kaikki Suomen suurlähetystöt ja konsulaatit varustetaan kokonaisella armeijalla lähetystövirkailijoita. Suomea puhuvia heidän on luonnollisesti oltava. Lähetystöjen ja konsulaattien ylimiehitystä perustellaan sillä, että alueella voi mahdollisesti tapahtua jonkinasteinen katastrofi, jolloin henkilökuntaa saatetaan tarvita. Optimistinen kustannusarvio 2,2 miljardia euroa/vuosi.

Tulevaisuudessa niinikään pitää taata se, että Suomen passi oikeuttaa haltijoitaan saamaan missä tahansa maailmankolkassa sellaista tietoa, jota ei ole saatavilla, eikä varsinaisesti edes olemassa. Myös Suomen viranomaisten tulee jatkossa saada tuhansienkin kilometrien päähän välittömästi sellaista informaatiota, jota ei vielä muilla ole. Tämän vuoksi Suomen valtion pitää solmia korkeampien voimien kanssa sopimus siitä, että tietyt asiat tulevat ensimmäisenä (yksinoikeudella) nimenomaan Suomen viranomaisten ja Suomen passin omaavien kansalaisten tietoon.
 

Jermu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Bast
Sinusta siis se, että suomalaisten evakuointi alkoi välittömästi, kun se teknisesti oli mahdollista, oli puhelinlinjojen kanssa puuhastelua ja paskan selittelemistä!

Uskoisit jo sinäkin, että tällaisen mittaluokan onnettomuuteen ei vain yksinkertaisesti ole valmiita toimintaohjeita. Kallispalkkaista konsulaattiväkeä on kourallinen ja suomalaisia turisteja jopa 4 000 henkeä paikan päällä. Miksi ihmeen teräsmiehiksi nämä tavalliset konttoristit voivat äkkiä muuttua?

Esittämäsi kritiikki ei pohjaudu millekään tosiasioille, koska tosiasioita ei juurikaan vielä kaikkea tiedetä. Turha alkaa heti lyttäämään varmuuden vuoksi ihmisiä, jotka ovat todennäköisesti todella vaikeissa olosuhteissa painaneet hommia omien kestokykyjensä äärirajoilla vuorokausitolkulla yhteen putkeen.

Suomalaisten evakuointi alkoi välittömästi, mutta tämä koskee vain terveitä ja hyvin selvinneitä henkilöitä. Ja sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, miten on toimittu kadonneiden etsimiseksi, loukkaantuneiden hoitamiseksi paikan päällä ja kuljettamiseksi Suomeen, sairaaloiden läpikäyminen ym. Nämä asiat ovat nyt loppuviikosta hoidettu erinomaisesti, kunhan parin päivän ihmettelyn jälkeen herättiin tilanteeseen.

Ja uskon kyllä, että UM:n virkamiehet ovat tehneet parhaansa. Kuten tiistaina, jolloin lisäsivät puhelinlinjojen määrän kolmesta viiteen. Mutta joulupyhien jälkeen porukka vähän unessa, tai sitten tällaisista asioista vastaavat ovat poikkeuksellisen kyvytöntä porukkaa. Toivottavasti asia tutkitaan, ja Paavo Lipposen sanoin, vedetään tästä tarvittavat johtopäätökset. Turha vaatia mitään päitä vadille, mutta ainakin opittava nyt tehdyistä virheistä tulevaisuutta varten.

Päivän Metro-lehdessä on asiallinen kolumni, s. 6:
http://www.metrolehti.fi/content/acrobat/helsinki/FIHEL_20041231_A_metro.pdf

Mutta turhaan tässä mitään kirjoitan tehän tulkitsette tämän jälkiviisasteluksi/syyllisten hakemiseksi/oppositiopolitiikaksi, onpa yksi kotipsykologi77 tulkinnut viranomaistoimien kritisoimisen johtuvan siitä, että nämä henkilöt haluavat purkaa pahaa oloaan.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Tässä koko jutussa pitää ottaa huomioon vielä sekin, että pitäisikö suurlähetystöjä pykätä pystyyn sitä mukaan, kuin matkatoimistot avaavat uusia kohteita? Potentiaalisia katastrofialueitahan ovat kaikki paikat, missä nyt ihmisiä liikkuu, joten aika mahdoton homma Suomen kansalaisia on varjella ja holhota jokapaikassa.

Tuomioja sanoi eilen illalla radiossa, että yksi mahdollisuus toiminnan tehostamiseksi on parantaa yhteistyötä esimerkiksi pohjoismaiden kanssa. Hän sanoi, että Tunisian Suomen suurlähetystössä on myös Ruotsin edustajan toimipiste, koska Ruotsilla ei ole omaa lähetystöä maassa. Samoin Suomea voitaisin edustaa jonkun muun maan lähetystöstä käsin, jolloin kulut jäisivät pieniksi, mutta kansalaisilla olisi kuitenkin edes pieni kosketuspinta maahansa hädänhetkellä.

Miettikääpä hiukan, jos tuo Bastin heittämä matkailijoiden määrä pitää paikansa; 4000 matkailijaa viidelle virkailijalle. Ei mene enää tuntihommista tuollainen työmäärä, vaikka osa matkailijoista ei tietenkään tuottanut töitä heille.
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Viestin lähetti domy
Kansan tahto on siis, että Ulkoministeriöön perustetaan uusi puhelinpalvelukeskus, jonne palkataan vähintään 50 uutta tyyppiä surffailemaan netissä. Normaaliolosuhteissahan näistä kaikki istuisivat toimettomina. Kustannusarvio: n. 2 miljoonaa euroa/vuosi.

Ehdotetut toimenpiteet ovat oikean suuntaisia, mutta riittämättömiä. On myös painotettava sitä, että Aasian alueella asemapaikoissaan olevien suomalaisdiplomaattien olisi tullut ymmärtää kaapata virka-asuntojensa eteisissä olevat äyskärit ja ryhtyä lappomaan tulva-aaltoja takaisin meren syvänteisiin.

Tulevaisuudessa myös ulko- ja pääministerin sekä presidentin virkavelvollisuuksiin luetaan kuuluvaksi vähintään 20 litraa vetävien ämpäreiden uuttera heiluttelu maailman kriisialueilla heti lausuntojen antamisen nopeudessa kilpailemisen jälkeen.

Muun muassa näillä toimenpiteillä luonto ymmärtää hiljalleen asettua osaksi länsimaista kansanvaltaista järjestelmää, eikä silkkaa pahuuttaan aiheuta kriisejä pienen pohjoisen valtion vallan ja vastuun kuvitelluissa komentoketjuissa.

Ja kyllä, koko tämä keskustelu Halosen, Tuomiojan ja Vanhasen reaktionopeudesta tuntuu täydellisen mitättömältä ja triviaalilta. Katastrofissa katosi yksi ystäväni, toinen on onneksi jo Suomessa (tosin järkytyksestä unettomana), eikä minua voisi yhtään vähempää kiinnostaa se, antoiko Halonen lausuntoja 24 vai 48 tuntia tulva-aallon jälkeen.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Viestin lähetti mjr
Nyt pitäisi keskittyä tekemään minkä voi tehdä ja jälkikäteen käydä läpi tapahtunut ja korjata kaikki puutteet, mitkä korjattavissa ovat. Ja se ei kyllä tarkoita että kaikki puutteet korjattaisiin.

Hyvin sanottu. Sulavaa toimintaa kriisitilanteessa ei voi oppia muuten kuin olemalla jatkuvassa kriisitilanteessa. Niinpä vaikkapa joku Israelin valtio toimisi epäilemättä valonnopeudella tällaisessa tilanteessa omien kansalaistensa suhteen. En silti soisi, että näitä tulisi lisää ja oppisimme sitä kautta enemmän. Luultavasti yksikään suomalainen ei menettänyt henkeään sen vuoksi, että Länsipuro ja kumppanit runkkasivat puhelinlinjojen kanssa. Se oli vain tahattoman koominen lisäelementti kaikkeen horroriin. Kerroin jossain vaiheessa, että omia tuttuja ei mennyt. Kuinka väärässä olinkaan. Tieto kulki hitaasti, mutta julmasti.
 

valas

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti sampio
Niin, Bangkokin suurlähetystössä muistaakseni viisi hemmoa tai hemmotarta, joten jokaista heitä kohden oli turma-alueella parisensataa suomalaista. Tuskin ne siellä ovat kattoon syljeskelleet ja kikkeliään venytelleet tässä viime päivinä. Lisäksi Phuketissa on yksi paikallinen Suomen edustaja (konsuli tjsp.).

"Kaikki suomalaiset ovat turvassa..."

"Khao Lakissa kaikki on kunnossa, koska sieltä ei ole kuulunut mitään..."

Konsulaatti lähettää ensi käden tietoa kotimaahan. Tämän tiedon pohjalta käynnistetään ja suunnitellaan toimia.

Mites se Niinistö sanoikaan: "Sen jälkeen tajusin, että suomalaisilta viranomaisilta tai hallitukselta emme tule saamaan minkäänlaista tietoa tai apua, että itse tästä on selvittävä..."


Viestin lähetti domy Kansan tahto on siis, että Ulkoministeriöön perustetaan uusi puhelinpalvelukeskus, jonne palkataan vähintään 50 uutta tyyppiä surffailemaan netissä. Normaaliolosuhteissahan näistä kaikki istuisivat toimettomina. Kustannusarvio: n. 2 miljoonaa euroa/vuosi.
[/B]

Juu, ymmärrä miten haluat, mutta lähinnä tarkoitin sitä tapaa, kuinka Ulkoministeriö keskittyi käsittämättömiin asioihin. Luulisi tässä tilanteessa kaikkein pienin ongelma olevan se, että saadaan NIILTÄ KAHDELTA MAINOKSISSA KYRVÄSTELEVÄLTÄ ELISAN HOMOJUSSILTA lisää ihan tavallisia puhelinlinjoja välittömästi.

Sitä paitsi, tässä tullaan taas peruskysymykseen siitä mikä on virkamiesten tehtävä. Tällaisessa tilanteessa kun omaisia on kuolemassa kaukana ulkomailla, ainoa paikka josta kansalainen voi saada tietoa omaisistaan on ULKOMINISTERIÖ. Ja sitä varten se on olemassa, palvelemassa kansalaisia. Tällaisessa tilanteessa ei mikään selitys riitä niille omaisille, jotka elivät hirvittävässä epätietoisuudessa siitä mitä on tapahtunut heidän perheenjäsenilleen ja elämänkumppaneilleen.

Suurimmat sankarit ovat olleet vapaaehtoiset suomalaiset sukeltajapekat, jotka ovat hoitaneet raportointia suomalaisuhreista ja etsineet kadonneita sillä aikaa kun täällä on puhalleltu vanukkaaseen ja mietitty mitä pitäisi tehdä. Kolmen-neljän päivän viivyttely on varmasti koitunut monen suomalaisen kohtaloksi. Nyt paikalla on Finnairin ambulanssikone pelastamassa sen mitä voi. Jos se ja kaksi muuta olisi laitettu välittömästi matkaan, olisimme säästäneet lukuisia henkiä.

Myötätuntoni on täysin uhrien omaisten puolella. Olen vihainen puolestanne.

Nyt on jäänyt paljon tekemättä.
 

Bast

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Trojans, TuTo, Miami Dolphins, FC Inter Turku
Viestin lähetti Jermu
Päivän Metro-lehdessä on asiallinen kolumni, s. 6:
http://www.metrolehti.fi/content/acrobat/helsinki/FIHEL_20041231_A_metro.pdf

Asiallinen ei ehkä ole eksakti termi, mutta hyvin kirjoitettu kumminkin. Hazardhan on näitä ammattinarisijoita, joilta ei positiivista kommenttia kuule koskaan. On helppo saada viranomaiset näyttämään naurettavilta nostamalla esille irrelevantteja yksityiskohtia oravista tai puhelinlinjoista. Juuri puhelinlinjojen tukkeutumisesta valitettiin ensimmäiseksi. Sitten kun kerrottiin, että vikaa korjataan, valitetaan, että helvettiäkö niiden linjojen kanssa pusataan. Hazardin mielestä ulkoministeriön nettisivujen päivittäminen on ilmeisesti tärkeämpää kuin käytännön toimien järjestely. Ei Suomen kokoisessa maassa riitä porukkaa pitämään jokaista uteliasta toimittajaa ajan tasalla jos toisella puolella maapalloa tarvitaan apua. Ja hyvin tuntui Hazardkin löytävän netistään ne tiedot, jotka suomalaisilta sivuilta puuttuivat.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Jonkun olisi pitänyt meille sanoa että pelätään pahinta ja toivotaan parasta. Vittu kun valtiovalta on tyhmä kun ei sitä tajunnut. Potkut kaikille!!!

On varmasti totta mitä Valas sanoi "Tällaisessa tilanteessa ei mikään selitys riitä niille omaisille, jotka elivät hirvittävässä epätietoisuudessa siitä mitä on tapahtunut heidän perheenjäsenilleen ja elämänkumppaneilleen". Paha siinä on UM:n toimia niin ettei haukkuja tulisi.

Minun on pakko omalta kohdaltani tunnustaa että kun ensimmäisissä uutisissa puhuttiin 300 kuolleesta (!!), niin en siitä arvannut kuolleitten määrä olisi 125 000+.

Ja jos ihmiset eivät ymmärrä mikä ero on lauseilla "Kaikki suomalaiset ovat turvassa" ja "Tiedossa ei suomalaisuhreja" niin turha niitä tiedotustilaisuuksia on pitää. Iltalehdessä on kuvia, niistä asian ymmärtää helpommin.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Viestin lähetti valas
Myötätuntoni on täysin uhrien omaisten puolella. Olen vihainen puolestanne.

Miksi olet vihainen? Tässä ei ole ainuttakaan syyllistä, ei puhuta terrori-iskusta, ei tahallisesta laiminlyönnistä... On vain hirvittävä luonnonmullistus, joka tappoi toista sataa tuhatta ihmistä. Turha tässä on olla kenellekkään vihainen, asiat on varmasti hoidettu niin hyvin kuin tietojen ja taitojen suhteen on ollut mahdollista.

Tuollainen jokaisen onnettomuuden jälkeen syntyvä besserwisser-syyttely on paitsi naurettavaa, myös omalla tavallaan säälittävää. Se on sama kuin syyttäisi WTC-iskujen uhrimäärästä rakennukset suunnitellutta arkkitehtitoimistoa tai Konginkankaan bussiturman uhreja paskassa asennossa nukkumisesta.

Järki käteen ja mouhoamisvaihde pienemmälle.



Viestin lähetti Pressiboxi
http://www.redcross.fi/lahjoita/

... fundeerasin, että pulinat pois ja lompsa kehiin. 0600 414141 oli meikäläisen valinta. Saa matkia!

On matkittu jo, pariinkin otteeseen.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Viestin lähetti Bast
On helppo saada viranomaiset näyttämään naurettavilta nostamalla esille irrelevantteja yksityiskohtia oravista tai puhelinlinjoista. Juuri puhelinlinjojen tukkeutumisesta valitettiin ensimmäiseksi. Sitten kun kerrottiin, että vikaa korjataan, valitetaan, että helvettiäkö niiden linjojen kanssa pusataan. Hazardin mielestä ulkoministeriön nettisivujen päivittäminen on ilmeisesti tärkeämpää kuin käytännön toimien järjestely.
Jos tämä hazardi-toimittaja arvostelisi tätä paljon kehuttua rayadivers:iä samoilla kriteereillä kuin UM:ää, niin näistä sivuista voisi joku hakea mustaa huumoria:
"tarkoituksenamme on tarjota teille, Suomalaisille sukeltajille unohtumattomia kokemuksia tässä kaukaisessa maassa, maailman parhaissa vesissä, kotimaisella suomen kielellä!"
ja
"Toivotamme kaikki Suomalaiset sukeltajat tervetulleiksi Thaimaahan sukeltamaan kanssamme. Muistakaa että tietyt asiat on hyvä pitää kotimaisina kaukomaillakin! Lainaten erään Suomalaisen sukellusgurun sanoja: ”Sukelluksen kolme tärkeintä asiaa ovat TURVALLISUUS, TURVALLISUUS ja TURVALLISUUS.”


Mitään järkeä tuollaisessa arvostelussa ei toki olisi.
http://www.rayadivers.com/aboutus_fi.php
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Huhhuh tätä valituksen määrää ja kaikkitietävien järjestöjyrien marmatusta.

Mielestäni Suomi ja esim. Ruotsi ovat hoitaneet hommansa niin hyvin kuin mahdollista. Ehkä hieman nopeammin olisi mahdollisesti voitu laittaa isot rattaat pyörimään, mutta ällistyttävän nopeasti kuitenkiin toimittiin.

Sunnuntainahan joku turvallisuusvastaava (muistaakseni poliisista) oli jo ruvennut suunnittelemaan toimenpiteitä, kun tietoa tuli päivätasaajan alueelta. Siinä vaiheessa kai raportoitiin muutamasta tuhannesta kuolleesta ja yhdestä suomalaisesta kuolleesta. Kuinka monta konetta pitäisi olla ilmassa noilla tiedolla?

Suomen valtiollinen koneisto toimii virallista tietä ja se on täysin virallisen informaation varassa. Tuo virallinen informaatio tulee tuhoalueiden mailta ja tarkemmin niiden hallinnosta. Mikäli kyselyihin on vastattu, että tuhon laajuudesta ei vielä tiedetä, niin mitäpä muutakaan voidaan tehdä kuin odottaa. Suomalaiset avustusjoukot eivät saa mennä maahan, ilman kyseisen maan lupaa, joten ei löpö lentokoneessakaan kauaa riitä ympyrää ajellessa.

Maanantaina aamulla sitten lähti ensimmäiset apujoukot paikalle, eli mielestäni varsin nopeasti, koska tuhon mittoja ei vielä tiedetty lähellekkään. Se, että sinne olisi pitänyt lähettää joku höyrähtänyt poliitikko patsastelemaan valtion delegaationa, olisi ollut hölmöyden huippua. Mitä ne siellä tekevät? Eiväthän ne osaa edes auttaa uhreja.

Sitäpaitsi tällaisissa tilanteissa on katsottava SPR:ää, sillä siellä se oikea tieto ja ammattitaito on, eikä missään ulkoministeriössä. UM käyttää asiantuntijoita päätöksentekoon ja varmistaa vain sen, että rahaa on käytettävissä tarvittaviin toimenpiteisiin.

Arvosanat: Suomen valtio 9 ( tiedotus kansalaisille olisi voitu hoitaa muutamaa tuntia aiemmin)
SPR: 10 ( Huippujärjestö, mikä osaa hommansa kaaoksesta huolimatta)
 

valas

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Osallistuttu on ja perinteisellä tavalla haastanpa nyt kaikki muutkin jatkoajan seuraajat keräykseen, nimittäin tämä katastrofi ei ollut vielä tässä vaan tulee vaatimaan vielä lisää uhreja kulkutautien ja nälänhädän muodossa. Lisäksi paikallisia asukkaita katastrofi seuraa vielä monta kymmentä vuotta eri tavoin, monia orpolapsia tai työkykynsä menettäneitä koko loppuelämän. Tässä tilanteessa ei voi auttaa liikaa.
 

Jermu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti tombraider
Suomen valtiollinen koneisto toimii virallista tietä ja se on täysin virallisen informaation varassa. Tuo virallinen informaatio tulee tuhoalueiden mailta ja tarkemmin niiden hallinnosta. Mikäli kyselyihin on vastattu, että tuhon laajuudesta ei vielä tiedetä, niin mitäpä muutakaan voidaan tehdä kuin odottaa. Suomalaiset avustusjoukot eivät saa mennä maahan, ilman kyseisen maan lupaa, joten ei löpö lentokoneessakaan kauaa riitä ympyrää ajellessa.

Toivottavasti UM:kään virkamiehet eivät toimi tällä sinun tavallasi. Mitä voidaan tehdä muuta kuin odottaa, kun kuullaan su-aamuna tästä luonnonkatastrofista? UM:n tehtävänä olisi ollut selvittää alueella olevien suomalaisten kohtalo. Vaikeaa? Soitto matkatoimistoihin, saadaan selville missä eniten suomalaisia lomailee tsunamialueella (=Intian valtameren rannat). Pian saadaan tieto Phuketista, että kaikki suomalaiset kunnossa. Missä muualla on satoja suomalaisia? Aivan, Khao Lakissa. Tässä vaiheessa mennään sitten metsään: sieltä ei kuulu mitään, kaikki sitten varmaan ok. Mitä nyt paikalla olleet kertovat tilanteen vakavuudesta (vrt. Niinistön kommentit). Turha tyhmiä turisteja uskoa, ovat vaan järkyttyneitä. Tämä on tietysti perus virkamies-ajattelua: toimimme vasta sitten, kun kuulemme jotain täysin varmaa. Ja vastakohta ei ole tälle se, että toimitaan hätiköidysti vailla mitään tietoa. Sen sijaan olisi tullut selvittää mikä on todellinen tilanne. Tätä ei tehty, vaan viivyteltiin pari päivää, ja näin ollen sitten käynnistyttyään hyvin toimineet avustusoperaatiot alkoivat pari päivää myöhemmin kuin olisi ollut parhaassa tapauksessa mahdollista.

Ja tarkoitan nimenomaan konkreettisia avustustoimia, puhelinlinjat ja hallituksen/presidentin puheenvuorot ovat täysin sekundäärisiä siihen verrattuna. Ja näiden ns. hauskojen kirjoittajien joogalento ja äyskäri/ämpäri/lapiokommentit voisi jättää johonkin toiseen ketjuun, tai vaikka suomi24-palstalle. Tässä tilanteessa on huumori kaukana, ja niin sen voisi pitää myös jatkossakin.

Enpä jauha tästä asiasta enää enempää. Osa ihmisistä on aina tyytyväisiä kaikkeen, osa löytää mahdollisesti jotain parannettavaa. Eikä se asia miksikään tästä muutu. Mutta toivottavasti viranomaistoiminta tutkitaan, ja asianomaiset tahot osaavat myöntää virheensä, jos sellaisia havaitaan.
 

Aksu

Jäsen
Viestin lähetti valas
Toivottavasti hutkitaan oikein kunnolla. Virkamiehet ovat kansalaisia varten, ei toisin päin.

Ajatelkaa että Suomessa kävisi niin iso katastrofi, että olisimme täysin ulkomaailman avun armoilla. Silloin sitä toivoisi, että poliitikot lopettaisivat paskan puhumisen ja selittelyt ja alkaisivat toimia.

Katotaan asiaa sitten uudestaan jahka akuutein kriisi on ohi ja on lyödä enemmän faktoja tai tarkempia tietoja pöytään.

Lisäksi toivon, että jostain ilmestyy se ihminen, mieluiten poliitikko, joka oli etukäteen sitä mieltä, että tällaisen onnettomuuden varalle meidän pitää varautua. Perustaa tarvittava organisaatio kotimaan apua varten ja luoda valmius lähteä vieraiden maiden maaperälle tekemään operaatiota kriisitilanteessa. Lisäksi tämä ihminen, jota odotan, on todennäköisesti vaatinut onnettomuuden kohteeksi joutuneisiin maihin merkittävästi suurempia lähetystöjä, joilla on katastrofin sattuessa hyvät valmiudet toimia nopeasti sekasortoisessa tilanteessa suomalaisten puolesta.
 

Miguel

Jäsen
Jermu:
Jos aiemmat kirjoitukseni ovat antaneet ymmärtää, että ulkoministeriö olisi toiminut moitteettomasti, se ei pidä paikkaansa. Kyllä esimerkiksi tuo tietojen panttaaminen yksityissuojaan vedoten tuntuu minustakin hieman kummalliselta.

Tarkoitukseni on vain ollut vastata viranomaisten saamaan kohtuuttomaan kritiikkiin, etenkin kun vastapuolelta on tullut ikään kuin haaste nimimerkkini maininnan muodossa. Jos olet lukenut ketjun läpi, voit huomata, että kanssani saman kannan jakaa yhä useampi. No, sehän vain helpottaa omaa taakkaani, kun muut kirjoittajat sanovat minun mielipiteeni ensin.

Viestin lähetti Pressiboxi
Ennen kaikkea media on tässä ongelma, sitten myös poliitikot. Miksi tieto viipyy Suomessa aina muita maita kauemmin? Miksi informaatiota pantataan ja sorrutaan jopa alkeellisiin valheisiin kuten UM Keski-Aasian kriisissä?

"Ei me tiedetty" on huono selitys kun pelkästään EU-maiden kaikki sähköiset pääviestimet olivat jo paikalla Yleisradiota (?)lukuunottamatta...

Joitakin sivuja taaksepäin tässä ketjussa kirjoitin odottelevani dokumentteja siitä, että muissa maissa on toimittu niin paremmin. Odotan niitä edelleen.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jotenkin tästä viranomaisten syyttelystä tulee sellainen tunne, että koska tämän kaltaisessa katastrofissa ei ole varsinaista syyllistä, on oman psyyken toimintakunnon takia välttämätöntä keksiä sellainen. Läheisten menetys on paljon helmpompi käsitellä, jos on joku taho, jolle voi olla vihainen ja katkera. Tämä tietysti sallittakoon, mutta niiden joilla ei ole omaisia kehissä soisin ymmärtävän, että ei tapahtuneen kaltaisiin asioihin voi varautua yksikään valtio, eikä kukaan pysty toimimaan jälkikäteen määriteltävällä ideaalitavalla.
 

Kyynis

Jäsen
Viestin lähetti Jermu
Toivottavasti UM:kään virkamiehet eivät toimi tällä sinun tavallasi. Mitä voidaan tehdä muuta kuin odottaa, kun kuullaan su-aamuna tästä luonnonkatastrofista? UM:n tehtävänä olisi ollut selvittää alueella olevien suomalaisten kohtalo. Vaikeaa? Soitto matkatoimistoihin, saadaan selville missä eniten suomalaisia lomailee tsunamialueella (=Intian valtameren rannat). Pian saadaan tieto Phuketista, että kaikki suomalaiset kunnossa. Missä muualla on satoja suomalaisia? Aivan, Khao Lakissa. Tässä vaiheessa mennään sitten metsään: sieltä ei kuulu mitään, kaikki sitten varmaan ok. Mitä nyt paikalla olleet kertovat tilanteen vakavuudesta (vrt. Niinistön kommentit). Turha tyhmiä turisteja uskoa, ovat vaan järkyttyneitä. Tämä on tietysti perus virkamies-ajattelua: toimimme vasta sitten, kun kuulemme jotain täysin varmaa. Ja vastakohta ei ole tälle se, että toimitaan hätiköidysti vailla mitään tietoa. Sen sijaan olisi tullut selvittää mikä on todellinen tilanne. Tätä ei tehty, vaan viivyteltiin pari päivää, ja näin ollen sitten käynnistyttyään hyvin toimineet avustusoperaatiot alkoivat pari päivää myöhemmin kuin olisi ollut parhaassa tapauksessa mahdollista.

Ja tarkoitan nimenomaan konkreettisia avustustoimia, puhelinlinjat ja hallituksen/presidentin puheenvuorot ovat täysin sekundäärisiä siihen verrattuna. Ja näiden ns. hauskojen kirjoittajien joogalento ja äyskäri/ämpäri/lapiokommentit voisi jättää johonkin toiseen ketjuun, tai vaikka suomi24-palstalle. Tässä tilanteessa on huumori kaukana, ja niin sen voisi pitää myös jatkossakin.

Enpä jauha tästä asiasta enää enempää. Osa ihmisistä on aina tyytyväisiä kaikkeen, osa löytää mahdollisesti jotain parannettavaa. Eikä se asia miksikään tästä muutu. Mutta toivottavasti viranomaistoiminta tutkitaan, ja asianomaiset tahot osaavat myöntää virheensä, jos sellaisia havaitaan.

Pari kysymystä joihin kaipaisin vastausta:

Kun näet parannettavaa niin kerro mitkä ovat parannuskonstisi.

Ovatko matkatoimistojen oppaat niin yli-ihmisiä, että pysyvät hengissä ja vähän meditoimalla tietävät miten suomalaiset voivat? Sillä oletat selvästi, että oppaat tietävät 24 h mitä lomatkailijat tekevät ja heihin ei paljon yksi tsunami vaikuta.

Alkaa pikkuhiljaa vituttaa tämä Thaimaasa olleiden diplomaattien toiminnan haukkuminen. Kerro nyt miten alle kymmenen imistä voi tietää mitä Khao Lakissa on tapahtunut jos kyseisen maan paikalliset viranomaisetkaan eivät sitä tiedä? Mistä tiedät, ettei Suomessa toimittu vaan mielestäsi viivyteltiin pari päivää? Tarkoitatko, kun tiistaina tuli ensimmäiset evakointilennot niin niiden olisi pitänyt laskutua suomeen jo sunnuntaina? EDIT: Eli lentojen olisi pitänyt lähteä lauantaina ennen onnettomuutta...

Kertokaa kaikki te jotka väitätte, että UM ei toiminut tarpeeksi nopeasti se, että milloin teillä on ollut tiedossa tilanteen vakavuus ja mitkä maat hoitivat asiat paremmin kuin suomalaiset?
Piirtäkää vaikka aika jana paperille ja kirjatkaa siihen ylös tietoa esim. milloin ensimmäiset evakointilennot tulivat suomeen, milloin saatiin ensimmäiset tiedot Khao Lakin tilanteesta ja tuhon laajuudesta, SPR:n saapuminen Thaimaaseen ja Sri Lankaan...

Lisäksi kaikki tuntuvat olettavan, että UM:llä ja matkanjärjestäjillä on tiedossa kaikkien puhelinnumerot. Näin ei todellakaan ole. Ulkoministeeriöllä ei ole kenenkään eikä matkatoimistoillakaan ole kaikkien numeroita. Miten moni teistä tietää matkustaessanne ulkomailla lähimmän konsulaatin tai edustuston puhelinnumeron? Itse en ole koskaan kyseisiä numeroita kirjoittanut ylös.
 
Viimeksi muokattu:

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Viestin lähetti Snakster
Jotenkin tästä viranomaisten syyttelystä tulee sellainen tunne, että koska tämän kaltaisessa katastrofissa ei ole varsinaista syyllistä, on oman psyyken toimintakunnon takia välttämätöntä keksiä sellainen. Läheisten menetys on paljon helmpompi käsitellä, jos on joku taho, jolle voi olla vihainen ja katkera. Tämä tietysti sallittakoon, mutta niiden joilla ei ole omaisia kehissä soisin ymmärtävän, että ei tapahtuneen kaltaisiin asioihin voi varautua yksikään valtio, eikä kukaan pysty toimimaan jälkikäteen määriteltävällä ideaalitavalla.

Erittäin viisaita sanoja.

Lisäksi on mielenkiintoista havaita, kuinka yleensä yhteiskuntaa inhoavat ("pitää maksaa veroo", "sekaantuu ihmisten asioihi") ja yksilön omaa pärjäämistä korostavat ihmiset tuntuvat nyt äänekkäimmin kritisoivan yhteiskunnan "toimimattomuutta" kriisissä - eli huutavan yhteiskuntaa apuun. Aika monessa suomalaisessa tuntuu tosipaikan tullen asuvan sittenkin pieni sosiaalidemokraatti.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös