Hieno viesti Royal-E:lta. Kiitos! Tuossa viestissä on mielestäni hienosti kiteytettynä nuo pääasiat ja aika helppotajuisestikin vielä, vähän maallikommallekin, kuten minä. Pienellä keskittymisellä suurinpiirtein ymmärtää, mistä on kyse. Tuo kiihdytin ja siihen liittyvä tutkimusaineisto ja tulokset on erittäin kiehtovia ja odotan suurella innolla, mitä aikanaan selviää.
Paitsi että se on hieman ristiriitainen osaltaan.
Kuten kirjoittaja toteaa, Higgsin bosoni on hiukkasfysiikan standardimallin "ennuste" eikä sen olemassaololla tai olemattomuudella ole kylläkään sikäli mitään merkitystä suhteellisuusteorian kannalta, joka noin periaatteessa lähtee siitä lähtökohdasta että massaa "on", ei miten/miksi se oikeastaan on.
Royal-E kirjoitti:Toistaalta taas, mikäli nykyinen alkuräjähdysteoria kumotaan niin, pitäisi miettiä mm. onko oma tunnettu maailmankaikkeutemme syntynytkin ns. mustan aukon luuhistumisesta / onko oma tunnettu maailmankaikkeus vain yhden "mustan aukon sisältö", joka taas johtaa johonkin paljon suurempaan maailmankaikkeuteen.
Ei, alkuräjähdysteoriaa tuskin varsinaisesti kumotaan, kyse on enemmänkin siitä että avoimiin kysymyksiin yritetään löytää vastauksia, alkuräjähdysteoria itsessään on jo sen verran vakaalla pohjalla että sen "kumoaminen" vaatisi aivan tolkuttoman positiivisen todistusaineiston selittämistä jollain aivan uudella tavalla. Todennäköisempää onkin lähinnä että teoriaa pitää viilailla sieltä sun täältä, tai todeta että malli soveltuu vain tietyillä rajaehdoilla, hieman kuten ei suhteellisuusteoria kumonnut Newtonin mekaniikkaa, omena yhä putoaa maahan, mutta suhteellisuusteorian myötä ymmärrettiin Newtonin mekaniikan rajoittuneisuus.
Musta aukko-hypoteesi nyt on lähinnä vain haihattelua, se että mustassa aukossa on singulariteetti ja että aika-avaruus joskus oli singulariteetissa, ei sikäli vielä tarkoita samaa asiaa ts. yksittäinen singulariteetti aika-avaruudessa on eri asia kuin aika-avaruus singulariteetissa.
Ja mustan aukon sisällä eläminen (siis universumin perspektiivistä) nyt on lähinnä täysin mahdotonta aika-avaruuden metriikan valossa, eli kyse ei tällöin ole "mustasta aukosta" vaan jostain mustasta aukosta joka noudattaa aivan omia periaatteitaan. Eli loppupeleissä aika yhdentekevää spekulointia "sivistyssanoilla", mutta ainahan sitä voi spekuloida (tosin kosmologit ovat siinä kyllä paaaaljon paljon parempia, enkä nyt tarkoita mitenkään hyvässä mielessä, vaan että sellaisia happotrippi-visioita välillä tulee julki että :) )
Kirjasuosituksena (suosi suomalaista, ei sen kummempaa) oikeastaan mikä tahansa Kari Enqvistin kirja on aika hyvä lähtökohta, tietenkin vanhemmat kirjat alkavat jo olla osittain "out-dated", joten ehkä uusin kirja Monimutkaisuus olisi ihan ok lähtökohta. Tyhjästä syntynyt nyt on legenda, mutta tosiaan jo tietyssä määrin vanhentunut.