Maailman maat -visa – osa 9

  • 1 854
  • 55

Histo

Jäsen
Jälleen Malawin syöttäminen kaikkiin potentiaalisiin kohtiin olisi voinut tuottaa lisäpisteen, kun muut Afrikkaan sijoittamani vastaukset menivät väärin. Tai sitten olisi voinut ihan vaan tietää.

Tuo Haskellin kirjasto-oopperatalo taisi leikillisesti olla Yhdysvaltojen ainoa kirjasto, jossa ei ole kirjoja (pääosa kokoelmasta on Kanadan puolella).

Ja nyt kun tsekkasin tarkistuslistani, niin siinähän on vielä 23 maata jäljellä. Joutunee siis vielä tarkistamaan aiempien osien vastaukset...
 

WarWas

Jäsen
Suosikkijoukkue
ÅIFK. Kaikki Fin maajoukkueet. 99+
Ja nyt kun tsekkasin tarkistuslistani, niin siinähän on vielä 23 maata jäljellä. Joutunee siis vielä tarkistamaan aiempien osien vastaukset...
Susta tulisi hyvä talonrakentaja kun siellä ei kuulemma tarvi matikkaa!!
 

Bird

Jäsen
Suosikkijoukkue
Urheilullisesti avoimet sarjat
3. Minkä maan pääkaupungin nimi tarkoittaa paikallisella kielellä maanantaita? - Tadžikistanin. Dušanbe (du = "kaksi", shamba/shanbe = "päivä") syntyi risteykseen, jossa järjestettiin suositut markkinat maanantaisin. Tuolloin viikonpäivät laskettiin sen mukaan, että monesko päivä on kyseessä lauantain jälkeen. Neuvostoliiton aikaan Dušanben nimi ehti olla myös Stalinabad, eli Stalinin kaupunki, kunnes nimi palautettiin vuonna 1961 entiselleen ns. destalinisaation myötä.

Pisteitä tästä sai kolme vastaajaa. Heistä Bird on ehkäpä vieraillutkin kyseisessä kaupungissa? Mutta olisiko PtG:llä ja Kiekottomalla arvaukset vain osuneet kohdilleen? Oli nimittäin aika erikoinen triviaknoppi, mihin vastausta ei voinut oikein edes päätellä mistään. Tähän veikattiinkin jos jonkinlaisia maita, eniten ehkä erilaisia pieniä saarivaltioita.
Joo, Dušanbessa tuli keväällä 2014 oltua Keski-Aasian kiertomatkan aikana jopa viiden yön verran, kun vanhoista reissusuunnitelmistani asian tarkistin.

Dušanbe oli muuten vielä ainakin tuohon aikaan sellainen pääkaupunki, josta oli todella vaikeaa saada ennakkoon mitään järkihintaista majoitusta: Bookingissa ja vastaavissa palveluissa oli tarjolla vain jokin yksittäinen selkeästi liikematkailijoille ja kansainvälisille (avustus)työntekijöille yms. tarkoitettu luksushotelli. Lopulta jotain kautta löytyi ydinkeskustasta majapaikka, joka maksoi kahdelta vain noin 30€/yö, mikä olikin ihan järkevä hintataso tuollaisessa kohteessa. Paikasta jäi lähinnä mieleen se, että vanhassa kivitalossa sijainnut hotellihuone tai pikemminkin huoneisto oli aivan käsittämättömän suuri, mutta sellainen länsimaalaisittain perusjuttu kuin lämmin vesi ei varustukseen yleensä kuulunut. Ja iltaisin hotellin edustalla olleella aukiolla oli tanssivat suihkulähteet -näytös.

Dušanbeen saavuttiin yölennolla Istanbulista, joten senkin takia majapaikka oli kiva olla tiedossa jo etukäteen. Kutsukirje maahan oli toki hommattuna etukäteen, ja viisumikin järjestyi sitten muutaman tunnin odottelun jälkeen. Maan kansainvälinen lentoasema oli tuolloin ainakin tuloaulan puolelta aivan koomisen pieni, kokoluokkaa Joensuun lentoasema. Matkatavaratkin haettiin sitten vain jostain kasasta. Ja kun lentoaseman ovesta astui aamutuimaan ulos, huomasi olevansa jollain epämääräisellä aukiolla kaupungin keskustan laidalla, jossa pääsi heti vääntämään taksikuskien kanssa.

Itse Dušanbessa nyt ei lopulta kovin ihmeellistä nähtävää ollut. Tadžikistanin Suuri Johtaja oli rakennuttanut pääkaupunkiin lipputangon, joka taisi vielä tuolloin olla 165-metrisenä maailman korkein. Ja jokunen komeahko puisto siinä ympärillä oli, mutta muuten aika ankea kehitysmaahenkinen entinen neuvostokaupunki. Dušanbe toimi kuitenkin hyvänä tukikohtana erilaisiin pienempiin retkiin huikean vuoristoisessa maassa. Sieltä matka jatkui sitten Uzbekistaniin, ja maarajan ylitys kävellen oli hieno kokemus sekin.

Mutta joo, se tarinoinnista. Ehkä kaiken lopuksi voin kuitenkin paljastaa, että mitenkään varmana en tätä vastausta tiennyt. Siinä missä joku Igaunija oli helppo monet kerrat Baltian maissa autoilleena ja erilaisia kylttejä nähneenä, niin tätä sai kyllä pähkäillä. Mutta koska yleensä aina ennen näitä hieman ns. erikoisempia matkakohteita on ollut tapana yrittää perehtyä maihin etukäteen ihan lukemalla kaikenlaista asiaan liittyvää, niin jostain sitten kumpusi tämä Tadžikistan-vaihtoehto mieleen.
 

Myrsky74

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Real Madrid, Nottingham Forest
20. Kuvavihje: minkä maan pääkaupungin keskustasta tämä kuva on? - Guinea-Bissaun. Kuva on Bissausta. Keskellä aukiota on itsenäisyyden monumentti ja takana oleva vaalea rakennus on presidentin palatsi. @Myrsky74 ja @SgtMarkov olivat ainoat oikein vastanneet. Olitteko tuolla samalla lomareissulla?
Joskus vaan pieni maiden poissuljenta ja totaalinen arvaus osuu oikeaan vailla mitään tietoa asiasta. Tämä oli yksi näistä ihmeistä.
 

Karpat46

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Україна
5. Tämä valtio koostuu saarista, joiden välinen etäisyys on niin suuri, että jos saariryhmän saaret siirtäisi Välimeren tienoille niin, että läntisin saari olisi Gibraltarin länsipuolella, niin pohjoisin olisi Mustallamerellä ja läntisin/eteläisin Punaisellamerellä. Mikä valtio? - Kiribati. 12 oikeaa vastausta.

Yleisin veikkaus oli Mikronesia (14). Se oli hyvä veikkaus, sillä myös Mikronesian saaret ovat melkein yhtä levällään kuin Kiribatin, mutta sen verran lähempänä kuitenkin toisiaan, että mahtuisivat kaikki Välimereen. Muista veikatuista Indonesian saaret eivät ole tarpeeksi hajallaan pohjois/etelä-suunnassa, eikä Filippiinien saaret itä/länsi-suunnassa.

Olisiko toisessa lännessä pitänyt lukea itä?

11. Kuvavihje: minkä maan poliiseja? - Hondurasin. Kukaan vastaajista ei (ainakaan toivoakseni) ole joutunut heidän kanssa tekemisiin, mutta espanjankieliset tekstit autossa oli tarkoitus toimia hyvänä vinkkinä. Suurin osa ne huomasikin, mutta veikattiin tähän kyllä myös Montenegroa ja Kosovoakin.

Kovin montaa espanjankielistä maata ei ollut enää vaihtoehdoissa jäljellä. 22 osallistujaa arpoi niistä oikean, mutta mm. Panamaa veikkasi moni (8).

Katsoin, että onhan tuossa Hondurasin lippu auton kyljessä, mutta olikin värit toisin päin.

24. Kuvavihje - Alankomaat ja Belgia (18). Baarle-Nassaun kylän halkaiseva raja on piirretty katukivetyksiin ja rakennuksiin, ja on turistikuvien suosikkikohde.

Tuo halkaiseva on lievä yksinkertaistus. Liitteenä kylän kartta google mapsista.

En ole siis yhteenkään näihin visoihin vastannut, mutta aina tulee luettua läpi ja arvailtua. Loistavaa työtä @Everton !
 

Liitteet

  • Baarle_nassao.png
    Baarle_nassao.png
    102,1 KB · kertaa luettu: 25
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös