Oikeat vastaukset:
1. Minkä maan entistä diktaattoria Forest Whitaker on näytellyt? -
Ugandan Idi Aminia. Hän voitti Oscarin tuosta roolistaan elokuvassa The Last King of Scotland (2006). Eka kysymys oli tälläkin kertaa kierroksen helpoin. 30/39 oikeaa vastausta.
2. Mikä maa tunnetaan eräässä sen naapurimaassaan nimellä Igaunija? -
Viro. Se on latviankielinen nimi Virolle. Nimi on peräisin Etelä-Viron alueesta, jota kutsuttiin noin tuhat vuotta sitten Unganniaksi tai Ugandiksi.
Tämä oli varmaankin melkoisen mahdoton arvata, ellei tiennyt tai tunnistanut että kyse voisi olla latvian kielestä. 13 oikeaa vastausta. Moni lähti hakemaan tähän foneettisesti sopivaa vastausta, eli Guinea (10) ja Guinea-Bissau (6) olivat yleisimmät väärät vastaukset.
3. Minkä maan pääkaupungin nimi tarkoittaa paikallisella kielellä maanantaita? -
Tadžikistanin. Dušanbe (du = "kaksi", shamba/shanbe = "päivä") syntyi risteykseen, jossa järjestettiin suositut markkinat maanantaisin. Tuolloin viikonpäivät laskettiin sen mukaan, että monesko päivä on kyseessä lauantain jälkeen. Neuvostoliiton aikaan Dušanben nimi ehti olla myös Stalinabad, eli Stalinin kaupunki, kunnes nimi palautettiin vuonna 1961 entiselleen ns. destalinisaation myötä.
Pisteitä tästä sai kolme vastaajaa. Heistä Bird on ehkäpä vieraillutkin kyseisessä kaupungissa? Mutta olisiko PtG:llä ja Kiekottomalla arvaukset vain osuneet kohdilleen? Oli nimittäin aika erikoinen triviaknoppi, mihin vastausta ei voinut oikein edes päätellä mistään. Tähän veikattiinkin jos jonkinlaisia maita, eniten ehkä erilaisia pieniä saarivaltioita.
4. Minkä maan viimeisimpiä olympiakultamitalisteja ovat kaksi eri Lashaa? -
Georgian. Tokion kisoissa 2020 Georgia voitti kaksi kultaa: Lasha Bekauri judossa ja Lasha Talakhadze painonnostossa. Kaikkiaan maa on voittanut kymmenen olympiakultaa: judon ja painonoston lisäksi myös painissa. 15 oikeaa vastausta. Vääristä veikkauksista yleisimpiä olivat Turkmenistan ja Bahrain.
5. Tämä valtio koostuu saarista, joiden välinen etäisyys on niin suuri, että jos saariryhmän saaret siirtäisi Välimeren tienoille niin, että läntisin saari olisi Gibraltarin länsipuolella, niin pohjoisin olisi Mustallamerellä ja läntisin/eteläisin Punaisellamerellä. Mikä valtio? -
Kiribati. 12 oikeaa vastausta.
Yleisin veikkaus oli Mikronesia (14). Se oli hyvä veikkaus, sillä myös Mikronesian saaret ovat melkein yhtä levällään kuin Kiribatin, mutta sen verran lähempänä kuitenkin toisiaan, että mahtuisivat kaikki Välimereen. Muista veikatuista Indonesian saaret eivät ole tarpeeksi hajallaan pohjois/etelä-suunnassa, eikä Filippiinien saaret itä/länsi-suunnassa.
6. Minkä maan nykyisen presidentin edeltäjiä Mansur ja Mursi olivat? -
Egyptin. Myös tämä kuului kierroksen harvoihin helpompiin kysymyksiin: 31 oikeaa vastausta. Useamman veikkauksen saivat osakseen myös Tadzikistan ja Turkmenistan.
Mohammed Mursi valittiin vaaleissa Egyptin presidentiksi 2012, mutta syrjäytettiin vallankaappauksella jo vuotta myöhemmin. Adli Mansur nousi hänen tilalleen valtaan väliaikaiseksi presidentiksi. Hän hallitsi maata vuoden ajan, jonka jälkeen valtaan tuli nykyinen presidentti Abdel Fattah al-Sisi.
7. Missä maassa yleisiä nimiä ovat mm. Gashi, Berisha, Morina ja Shala? -
Kosovossa. Ne kaikki ovat vanhoja heimoja Pohjois-Albaniassa ja edelleen erittäin suosittuja sukunimiä tuolla nurkkakunnalla. Nimet ovat tuttuja myös jalkapallokentiltä: esimerkiksi Valon Berisha on yksi Kosovon maajoukkueen kärkipelaajista ja Drilon Shala pelasi pitkään Veikkausliigaa Lahdessa.
14 oikeaa vastausta. Vääriä veikkauksia tuli joka puolelta maailmaa: Bahrainista Bulgariaan.
8. Mikä maa julisti itsensä itsenäiseksi 1970-luvulla ja irtautui eurooppalaisesta siirtomaaherrastaan, mutta tuli ainoan naapurimaansa valtaamaksi jo seuraavalla viikolla, ja joutui sitten odottamaan todellista itsenäistymistään lähes 30 vuoden ajan? -
Itä-Timor, eli toiselta nimeltään Timor-Leste. 23 oikeaa vastausta. Tässä olivat vahvoilla he, ketkä osasivat jättää huomioimatta kaiken liirumlaarumin kysymyksessä ja keskittyä siihen, että kyseessä on väkisinkin yksi tuoreimmista itsenäistyneistä maista.
Itä-Timor oli Portugalin siirtomaa, kunnes maan itsenäisyyttä ajanut vasemmistolainen sissiliike/separatistipuolue FRETILIN voitti sisällissodan ja julisti maan itsenäiseksi demokraattiseksi tasavallaksi marraskuussa 1975. Naapurimaassa Indonesiassa Suharton hallinto oli saanut justiinsa hävitettyä maastaan omaa valtaansa uhanneet kommunistit, eikä tykännyt ollenkaan ajatuksesta, että rajanaapurina olisi kommunisteja.
Suharton joukot hyökkäsivätkin täydellä voimalla - ja Yhdysvaltojen tukemana - naapurimaahan heti joulukuussa. Miehitysvalta, kurjuudet ja kansanmurhaaminen jatkui yli 20 vuoden ajan, kunnes kansainväliset painostuksen johdosta itätimorilaiset pääsivät äänestämään itsenäisuudestään vuonna 1999. Seurasi vielä muutama sekava ja verinen vuosi ennen kuin maa lopulta itsenäistyi uudestaan vuonna 2002.
9. Missä sijaitsee Afrikan mantereen matalin kohta? -
Djiboutissa. Suolainen Assaljärvi on 155 metriä merenpinnan alapuolella. Koko maailmassakin vain Kuollutmeri ja Genesaretinjärvi ovat sitä syvempiä painaumia.
12 oikeaa vastausta. Malawin vastanneita oli jopa muutama enemmän (14). Malawin matalin kohta näyttää olevan 37 metriä merenpinnan yläpuolella. Myös useampaa muuta maata veikattiin.
10. Mikä maa on Afrikan merkittävimpiä tupakan- ja perunantuottajamaita, vaikka on pinta-alaltaan alle kymmenesosan kokoinen maanosansa suurimmista valtioista? -
Malawi. Se on pieni, mutta suhteellisen hedelmällinen maa. Malawin selvästi isompia naapurimaita ovat niin ikään maanviljelyksessä monia muita Afrikan maita paremmin pärjäävät Tansania, Mosambik ja Sambia.
Kymmenelle pisteet. Sekä Guineaa (9), Guinea-Bissauta (3) sekä montaa muutakin Afrikan maata veikattiin. Ja siirsipä joku Kuwaitinkin toiselle mantereelle.
11. Kuvavihje: minkä maan poliiseja? -
Hondurasin. Kukaan vastaajista ei (ainakaan toivoakseni) ole joutunut heidän kanssa tekemisiin, mutta espanjankieliset tekstit autossa oli tarkoitus toimia hyvänä vinkkinä. Suurin osa ne huomasikin, mutta veikattiin tähän kyllä myös Montenegroa ja Kosovoakin.
Kovin montaa espanjankielistä maata ei ollut enää vaihtoehdoissa jäljellä. 22 osallistujaa arpoi niistä oikean, mutta mm. Panamaa veikkasi moni (8).
12. Kuvavihje: minkä maan kulttuuriin kuva liittyy? -
Mikronesian (virallisesti Mikronesian liittotasavalta). Kuvassa Yapin saarella käytössä olleet valtavat Rai-kivirahat, joista suurimmat olivat monimetrisiä. Tämä on luultavasti yksi maailman mielenkiintoisimmista talousjärjestelmistä, josta kerrotaan hyvin esimerkiksi tässä Helsingin Sanomien
jutussa.
Minä olen aina luullut, että nuo valtavat kivirahat ovat olleet käytössä laajemminkin eri puolilla Polynesiaa, mutta ovat siis ilmeisesti nimen omaan tämän yhden ja tietyn saaren erikoisuus. Moni oli jäljillä, eli melkein kaikkia mahdollisia alueen valtioita taidettiin ehdottaa. Lisäksi veikattiin myös Kivenpyörittäjän kylän Suomea. Vain viisi oikeaa vastausta - näiden tietäjien joukosta on erikseen mainittava veli
@WarWas (jota ei kovin usein ole päässyt kehumaan).
13. Kuvavihje: mikä maa on pelannut jalkapallon MM-kisoissa tässä asussa? -
Slovenia, vuonna 2010. (12)
14. Kuvavihje: mikä maa? -
Mosambik. Maan
lipussa on tosiaan kuokka ja Kalašnikov-rynnäkkökivääri. Että tervetuloa vaan tänne meille kaikki naapurit ja turistit! (23)
15. Kuvavihje: mikä maa? -
Bulgaria. Vihjeen sanat ovat: "pää" "kaupunki" = "sofia". Kuvan nainen on mm. Moderni perhe -sarjasta tunnettu näyttelijä Sofia Vergera. (22)
16. Kuvavihje: mitä nämä punertavat täplät Suomen kartalla ovat? -
Tonga luonnollisessa koossaan. Suurin osa hoksasi, että tässä on kyse saarista, mutta oikean maan arvaaminen olikin vaikeampaa. Pisteitä sai 13. Mutta oli tässä useampi veikkaaja myös mm. Alankomaille ja Tanskallekin.
17. Kuvavihje: mikä maa? -
Norjalaisia keksintöjä: spraypurkki (Erik Rotheim 1927) ja juustohöylä (Thor Bjørklund 1925). Meinasin laittaa myös kuvan mäkihyppääjästä, mutta se olisi ollut ihan liian helppoa. Kymmenen oikeaa vastausta. Sekä Alankomaat että Tanska saivat yhtä paljon kannatusta.
18. Kuvavihje: mikä maa? -
Benin. Kuvassa maan rajat. Sen naapurimaita ovat Togo idässä, Burkina Faso luoteessa, Niger pohjoisessa ja Nigeria idässä. Karttakirja on selvästi tuttu juttu osallistujille, ajattelin että tämä voisi olla vaikeampi, mutta olikin kierroksen harvoja helppoja (34).
19. Kuvavihje: täällä asuttiin noin 4000 vuotta sitten. Mihin maahan se nykyään kuuluu? -
Bahrainiin. Kuvassa on Dilmunin muinaisen valtakunnan raunioita. Tähän tuli vain neljä oikeaa vastausta. Vääristä vastauksista suosituimpia olivat Kuwait (10), Egypti (7) ja Turkmenistan (4).
20. Kuvavihje: minkä maan pääkaupungin keskustasta tämä kuva on? -
Guinea-Bissaun. Kuva on Bissausta. Keskellä aukiota on itsenäisyyden monumentti ja takana oleva vaalea rakennus on presidentin palatsi.
@Myrsky74 ja
@SgtMarkov olivat ainoat oikein vastanneet. Olitteko tuolla samalla lomareissulla? Yleisin väärä arvaus oli Madagaskar (5).
Bonus-kysymykset: kuvat ovat kahden valtion rajoilta. Mainitse jokaisen kuvan kohdalla toinen maista…
21. Kuvavihje -
Zimbabwe ja Sambia (17). Kuvassa ei ollut Niagaran putoukset, kuten moni luuli, vaan Victorian putoukset.
22. Kuvavihje -
Yhdysvallat ja Kanada (5). Moni päätteli ihan oikein, että täytyy olla joidenkin hyvissä väleissä keskenään olevien maiden rajalta. Esimerkiksi Saksaa ja Ranskaa veikattiin, kuten monia muitakin Euroopan valtioita. Raja kulkee Vermontin ja Quebecin alueella sijaitsevan Haskell Free Library and Opera -talon läpi - ja ihan tarkoituksella. Talo on rakennettu perintö/lahjoitusrahoilla ja ehtona oli, että sekä jenkkien että kanukkien pitää päästä nauttimaan kylttyyristä. Varsinaisena rajanylityspaikkana tämä ei kuitenkaan toimi. Rakennuksen sisäänkäynti on USA:n puolella ja takaovi Kanadaan toimii vain hätäpoistumistienä. Kanadalaisia varten on tehty aidattu käytävä, josta he pääsevät ovelle, ja joutuvat lisäksi vakuuttamaan että vierailevat ainoastaan kyseisessä rakennuksessa.
23. Kuvavihje -
Israel ja Libanon (27). Yksi maailman tulenaroista rajoista, tämä oli näistä bonuksista helpoin. Tässä brassailuun sortunut ja kaikkiin bonuskohtiin kaksi maata vastannut WarWas sortui kuitenkin näppäryyteensä ja jäi ilman pisteitä, koska vain toinen vastaamistaan maista osui oikein.
24. Kuvavihje -
Alankomaat ja Belgia (18). Baarle-Nassaun kylän halkaiseva raja on piirretty katukivetyksiin ja rakennuksiin, ja on turistikuvien suosikkikohde.
25. Kuvavihje -
Espanja ja Portugali (2). Sitä tulee helposti ajateltua, että Suomen ja Ruotsin välinen raja olisi jotenkin poikkeuksellinen juttu maailmassa, mutta kyllä tällaisia varsin vapaamielisiä rajoja löytyy muualtakin. Kuvassa on maailman (ilmeisesti) lyhyin rajasilta, mutta vaikeahan tätä oli arvata. Kaksi oikeaa vastausta kuitenkin. Tässä videotodiste kuinka helppoa rajanylitys voi helpoimmillaan olla: