Oikeat vastaukset:
1. Mikä maa tunnetaan Italiassa nimellä Giappone? -
Japanin italiankielinen nimihän se. Japaniksihan maan nimi on Nippon. Tämä kuului kierroksen helppoihin kysymyksiin: 30/39 oikeaa vastausta. Vääristä maista Gabon ja Singapore saivat useamman kuin yhden maininnnan.
2. Missä maassa sijaitsee jopa 150 000 katsojaa vetävä stadion, jonka kaima Suomessa olisi vappu? -
Pohjois-Koreassa. Stadionin nimi on siis Toukokuun ensimmäisen päivän stadion.
Pohjois-Korea rakensi sen näyttääkseen maailmalle, kun vihollismaa naapurissa oli järjestänyt olympialaiset 1988. Rungran saarella sijaitsevaa stadionia pidetään laskutavasta riippuen nykyään joko maailman suurimpana tai toiseksi (Intian krikettimaajoukkueen kotistadionin jälkeen) suurimpana stadionina. 27 oikeaa vastausta.
3. Missä maassa sijaitsee Euroopan pisin silta (jos Krimin siltaa ei lasketa mukaan)? -
Portugalissa. 1990-luvulla rakennettu Vasco da Gama -silta ylittää Tajo-joen Lissabonin lähettyvillä ja on yli 12 kilometriä pitkä.
Krimin silta on vielä jokusen kilometrin sitä pidempi ja esimerkiksi Kiinasta löytyy vielä moninkertaisesti pidempiäkin siltoja. Sen sijaan Juutinrauman silta (joka sai yli puolet kaikista vastaamaan Tanskan) on "vain" noin 8 kilometriä pitkä. Oikein vastasi 12 kisaajaa.
4. Mikä kommunistinen valtio kuuluu maailman viiden suurimman kahvintuottajamaan joukkoon? -
Vietnam. Tämä oli näköjään kierroksen toinen "hunaja-ansa". 22 oikeaa vastausta, mutta yli kymmenen vastasi tähän Kuuban. Kuubassakin viljellään kyllä kahvia, mutta vientiin sitä ei sattuneista syistä juurikaan päädy, joten sille riittää pelkkä omavaraisuus.
Brasilia on kahvintuottajamaiden listalla ylivoimainen ykkönen, mutta Vietnam tulee yhtä selvänä kakkosena. Muut top-viiden maat taitavat olla Kolumbia, Indonesia ja Honduras.
5. Minkä maan nimi on alun perin tarkoittanut hevosmiesten maata? -
Afganistanin. "Stan" on persiankielinen maata tai valtiota tarkoittava pääte, eli kyseessä on "afgaanien maa". Afgaani-sana on puolestaan muotoutunut ratsumiehiä tarkoittavasta sanskriitin sanasta asvakan.
Tämä oli hankala, vain viisi oikeaa vastausta. Suurin osa oli kyllä ihan oikeassa maailmankolkassa. Turkmenistan ja Tadzikistan olivat yleisimmät väärät vastaukset. Turkemenistanin nimi tarkoittaa "melkein turkkilaisten maata", eli asukkaat olivat vähän niin kuin turkkilaisia, mutta eivät ihan oikeita turkkilaisia kuitenkaan. Tadzikistan taitaa puolestaan olla "kruunupäiden maa".
6. Millä nimellä Ylä-Voltan tasavalta nykyään tunnetaan? -
Burkina Faso. Nimi vaihtui vasta vuonna 1984, vaikka maa olikin itsenäistynyt jo 1960. Ranskalaisten antama nimi Ylä-Volta nimi tuli siitä, että Voltajoki saa alkunsa maan tasangoilta. 25 oikeaa vastausta.
7. Minkä maan urheilijat saapuivat vuoden 1908 olympialaisiin vahingossa pari viikkoa myöhässä? -
Venäjän. Tästä pisteet yhdeksälle. Moni lähestyi asiaa miettimällä mahdollisimman kaukaisen maan, josta oli tuolloin hankala matkustaa Lontooseen. Esimerkiksi Uusi-Seelanti sai useita mainintoja.
Aika random-urheiluknoppihan tämä oli, mutta toisaalta asiassa on myös tietty logiikka. Venäläiset olivat nimittäin katsoneet päivämäärän juliaanisesta kalenterista, joka oli kaksi viikkoa perässä. Myöhästyminen ei ollut tosin täysi katastrofi, sillä tuohon aikaan olympialaiset kestivät jopa kuusi kuukautta! Niinpä taitoluistelija Nikolai Panin voitti maalleen kultaa ja pari venäläispainijaa sai hopeaa. Sen sijaan ampumalajit menivät venäläisosallistujilta kokonaan ohi.
8. Minkä maan vanhin kaupunki on perustettu ennen vuotta 1500, itsenäistyminen tapahtui jo 1800-luvulla, mutta ensimmäinen olympiamitali on vasta 1980-luvulta? -
Dominikaanisen tasavallan. Yhdeksän oikeaa vastausta myös tähän. Luxemburg, Panama ja Paraguay olivat yleisimmät väärät veikkaukset.
Kristoffer Kolumbuksen veli Bartolomeo perusti saarelle Amerikan vanhimman espanjalaiskaupungin Santo Domingon vuonna 1496. Haiti oli ottanut vallan saarella Ranskalta ja Espanjalta 1800-luvun alussa ja Dominikaaninen tasavalta itsenäistyi haitilaisten vallasta omaksi maakseen 1844. Ensimmäisen olympiamitalin maalle voitti puolestaan nyrkkeilijä Pedro Nolasco vuonna 1984. 2000-luvulla maa on voittanut kuusi mitalia lisää: yleisurheilusta ja kamppailulajeista.
9. Missä maassa "kino voulio" säätää lait? -
Kreikassa. Se on heidän eduskuntansa nimi kreikasta litteroituna. 11 oikeaa vastausta.
10. Missä Afrikan maassa sotilaat tekivät kesällä 2023 vallankaappauksen ja syrjäyttivät presidentinpallilta pois suvun, joka oli hallinnut maata noin 55 vuoden ajan? -
Gabonissa. Omar Bongo oli Gabonin presidentti 1967-2009 ja hänen seuraajanaan toimi vallankaappaukseen asti poikansa Ali-Ben Bongo Ondimba.
Näinkin tuore juttu tosiaan, mutta kukapa näistä Afrikan maiden tapahtumista pysyisi kartalla. 8 oikeaa vastausta. Vääristä yleisimpiä olivat Mosambik ja Guinea.
11. Missä Lipton-tee alun perin valmistettiin? -
Sri Lankassa. Skotlantilainen Thomas Lipton alkoi ostella teeplantaaseja Sri Lankasta (silloin nimellä Ceylon) 1800-luvun lopussa, pisti ne käteviin irtopusseihin ja valtasi nopeasti markkinat ympäri maailmaa. Nykyään Lipton kuuluu Unileverin brändeihin ja nimen alla myydään erimaalaisia teelaatuja. 31 oikeaa vastausta.
12. Minkä maan presidenttinä toimi 1970-luvulla mies, joka oli saanut koulutuksensa Yhdysvalloissa, ja jonka isä oli norjalainen? -
Guatemalan. Kjell Eugenio Laugerud García toimi maan presidenttinä vuosina 1974-1978. Hänen isänsä oli Norjassa syntynyt Per Eugene Laugerud Börge ja äitinsä guatemalalainen Catalina García Palomo.
Vain kolme oikeaa vastausta. Vääristä maista useita mainintoja saivat Uusi-Seelanti, Paraguay, Panama ja Portugali. Joku arveli myös kompaa ja veikkasi kuningaskunta Norjaa!
13. Missä maassa sekä purukumi että yli 280 metriä korkeat rakennukset on kielletty lailla? -
Singaporessa. Myös tämä oli hyvin tiedetty, 31 oikeaa vastausta.
Purkan pureskelu kiellettiin vuonna 1992. Syynä kieltoon oli se, että poisheitetyt purkat aiheuttivat ongelmia etenkin metroissa: vaunujen ovet eivät toimineet, kun välissä oli purkkaa. Kiinnijäävät purkanjauhajat voivat saada jopa 2000 dollarin sakot ja salakujettajat linnatuomion. Vuonna 2004 lakia lievennettiin niin, että hampaidenhoitoon tarkoitetut purkat (ksylitoli, olettaisin) on sallittu.
Liian korkeiden tornitalojen rakentaminen on puolestaan kielletty Singaporen ja Yhdysvaltojen armeijan käyttämän lentotukikohdan johdosta. Tukikohdan käyttö pitäisi päättyä vuonna 2030, jolloin myös korkeusrajoitukset poistuvat ja tiivisti asuttu maa voi laajentua uusilla kerroksilla ylöspäin.
14. Kuvavihje: minkä useamman sadan vuoden ajan brittiläiseen impeuriumiin kuuluneen maan alkuperäisasukkaita? -
Grenadan.
@KwutsNI taisi olla ainoa joka tiesi tämän.
Saaren alkuperäisasukkaita olivat Etelä-Amerikasta sinne purjehtineet arawakit, jotka karibit ajoivat kuitenkin pois jo ennen kuin Kolumbus ja hänen perässään muut eurooppalaiset tulivat maahan. Grenada kuului englantilaisille ensin kokonaan 1763-1877 ja sen jälkeenkin vielä Yhdistyneen kuningaskunnan ulkopuolisena kruununsiirtomaana itsenäistymiseensä vuonna 1977 saakka.
15. Kuvavihje: minkä maan perustajana kuvan miestä pidetään? -
Turkin. Kuvassa ei ollut Marsalkka Mannerheim, kuten
eräs osallistuja arveli, vaan Mustafa Kemal Atatürk. 18 oikeaa vastausta.
16. Kuvavihje: kuvassa on kaksi nykyistä valtionpäämiestä. Minkä maan hallitsija kuvan oikean puoleinen mies on? -
Omanin sulttaani Haitham bin Tariq Al Said. Kuvassa hän ottaa vuonna 2016 kulttuuriministerinä vastaan Prinssi Charlesin. 19 oikeaa vastausta. Vääristä veikkauksista yleisin oli Bahrain.
17. Kuvavihje: minkä maan pääkapungista tämä kuva on? -
Kuuban. 30 oikeaa vastausta.
Kuubaan ostettiin aikoinaan hurja määrä autoja Yhdysvalloista, kunnes sitten sattuneista syistä 1960-luvulla tai sen jälkeen ei enää ostettukaan… Koska uusien autojen hankkiminen oli hankalaa ellei jopa mahdotonta, niin näistä vanhoista autoista on sitten pidetty maassa hyvä huoli. Mobilisteille pääkaupungit kadut tarjoavat edelleenkin kuolattavaa. Kuva on siitä hauska, että siinä näkyy hevoskärryt ja vanhoja autoja, mutta myös muutama vähän modernimpikin auto.
18. Kuvavihje: minkä maalaisia autoja? -
Malesialaisia. Proton on iso malesialainen autovalmistaja, joka mm. omisti aiemmin Lotuksen. Kymmenen oikeaa vastausta. Venäjää veikkasi vielä jokunen enemmänkin.
Kotimarkkinoiden lisäksi Proton-autot ovat yleisiä muuallakin Kaakkois-Aasiassa. Euroopassa se on varsin tuntematon merkki, mutta jos ulkonäkö näyttää kuitenkin tutulta, niin se voi johtua Mitsubishistä. Japanilaisyritys on nimittäin ollut Protonin osa-omistaja ja sen automalleja on hyödynnetty myös Protoneissa.
19. Kuvavihje: minkä maan lipusta tämä kuvio on? -
Kirgisian lipusta. Lippu on muuten kokopunainen. Kuvioon ei ole kuvattuna lentopalloa, vaan aurinko. Sen neljäkymmentä sädettä kuvaavat neljääkymmentä eri kirgiisiheimoa. Auringon halki kulkevaa nauhat symbolisoivat jurtan, eli kirgiisienkin käyttämän paimentolaisteltan, huippua. 26 oikeaa vastausta.
20. Kuvavihje: minkä maan pääkaupungista nämä kuvat ovat? -
Komorien. Pääkaupunki Moronin satama ei ole kovin kaksinen ottaen huomioon että kyseessä on saarivaltion merkittävin kaupunki. Neljällä oikein.
Bonus-kysymyksissä olisin voinut antaa vähän paremmat ohjeet. Aiemminkin visoihini osallistuneet varmasti tiesivät millaisia vastauksia ajoin takaa, mutta muille saattoi olla vähän hämmentävä. Hakusessa oli siis varsinaisesti yksi tietty vastaus jokaiseen, mutta tarkistin ja tuomaroin myös kaikki muut vastaukset.
Pisteen saattoi siis saada myös jollain muulla kuin hakemallani vastauksella, jos se oli oikein ja lisäksi sellainen, mikä ei ole liian "geneerinen". Eli hyväksyttävä vastaus piti olla sellainen, mikä sopisi juuri näihin valittuihin maihin, mutta ei läheskään kaikkiin muihin maihin. Että jos nyt vaikka ihan lonkalta pystyy heittämään kymmenen muuta samaan vastaukseen sopivaa maata, niin silloin se ei ollut tarpeeksi hyvä vastaus.
Hyvää mielikuvituksen käyttöä joka tapauksessa monelta vastaajalta. Vähän haastava ja kyseenalainen kysymystyyppi sekä vastaajille että
diktaattorille tuomarille, mutta avaan tuossa alla tulkintojani.
21. Honduras, Israel, Somalia ja Suomi? -
Kaikkien lippu on sinivalkoinen. Tämä oli aika selkeä ja helppo juttu. 30 oikeaa vastausta.
En hyväksynyt liian geneerisenä vastausta "kaikki ovat itsenäisiä valtioita". Väärin oli puolestaan "sama aikavyöhyke" (Hondurasin ero Suomeen on 8 tuntia), kristinusko suurin uskontoryhmä (Somalia on muslimimaa) enkä myöskään panzer-tankkivastausta (vaikka ilmeisesti Israel on kyllä käyttänyt arabimailta sotasaalinaan ottamia natsitankkeja jonkinlaisina pysyvinä hiekkaan haudattuina vartiolinnakkeina).
22. Etelä-Korea, Irlanti, Lesotho ja Portugali? -
Kaikilla on tasan yksi (maa)rajanaapuri. 19 oikeaa vastausta.
Hylättyjä vastauksia olivat mm. "kaikilla iso naapurivaltio", "pelanneet samassa lohkossa jalkapallon MM-kisoissa" (Lesotho ei ole koskaan pelannut MM-kisoissa), "irtautuneet toisesta valtiosta" (ainakaan Portugali ei ole), "nimessä sana republic" (Lesotho on kuningaskunta) ja "englanti on maan toiseksi yleisin kieli" (espanja on toiseksi yleisin kieli Portugalissa).
23. Jordania, Kambodža, Marokko, Norja? -
Kaikkien valtionpäämiehenä toimii kuningas. 18. Euroopan ulkopuolella kuningaskuntia on muuten yllättävän vähän.
"Lipussa punaista", "maasta ei ole tullut F1-kuljettajaa" ja "itsenäistyneet 1900-luvulla" ovat liian yleisiä. "Öljyntuottajamaa" oli parempi haku, mutta Kambodža ei ole sellainen.
24. Laos, Senegal, Syyria, Tunisia? -
Kaikki ovat itsenäistyneet Ranskasta. Vain 6 oikeaa vastausta.
Tähtilippuja on maailmassa niin paljon, että "taivaankappale lipussa" ei kelvannut - vaikka Laosin pallo kyllä symboloikin kuuta. "Sisällissota" on myös sellainen vastaus, mikä sopisi valitettavasti melkein kaikkiin maailman maihin. "Rannikkovaltioitakin" taitaa olla maailmassa enemmän kuin sisämaavaltioita. Ja "Jääkiekon MM-kisojen A-sarjassa" on pelannut aika harva maa.
Faktisesti vääriä vastauksia taisivat olla "diktaattori", "samalla leveyspiirillä", "BKT alle 10.000€", "USA pommittanut maata" ja "äskettäin tapahtunut vallankaappaus".
25. Algeria, Irak, Libya, Serbia? -
Kaikkien rahayksikön nimi on dinaari. Oho, vain yksi oikea vastaus.
Hyväksyin tosin myös muutaman muun. Vähän siinä ja tässä oliko "olleet osa Rooman valtakuntaa" ja "Osmaanien valtakuntaa" liian yleisluontoisia, kun nuo olivat tosiaan isoja alueita, mutta annoin pisteet. Koska ovat oikein ja ainakaan itse en olisi osannut suorilta käsiltä sanoa varmasti, että ylsikö roomalaisten alue aikoinaan suurimmillaan Algeriaan tai ottomaanien Irakiin asti.
Tässä kohtaa annoin säälistä pinnan myös tankki-intoilijalle, koska luultavasti T-72 tankit ovat olleet jokaisella näistä maista käytössä. Lisäksi tämä
@Tmoki :n vastaus oli sen verran kaukaa haettua, jonka eteen oli saanut hieroa aivonystyröitä, että olihan tämä vähintään pisteen arvoista hölynpölyä:
kaikkien pääkaupunkien nimestä löytyy 3-4 kirjaiminen sana, joka liittyy oleellisesti Puolaan tai Puolan geopoliittiseen historiaan. Alger = Ger = Saksa. Bagdad = Gda = Gdanskin lentoaseman lyhenne. Tripoli = Pol = Puola. Belgrad = Grad = Kaliningrad.
Tässä suurin osa lähti hakemaan vastausta sotimisesta. Ehdotettiin esim. NATO-iskua (Algeriaan ei ole isketty, vaan päinvastoin sillä on ilmeisesti jopa jonkinlaiset NATOn turvatakuut), olemista "lännen pahojen maiden listalla", "sisällissotaa", "naapurimaihin hyökkäämistä" ja että "kaikkien valtioiden päämies on äskettäin tapettu/tuomittu/syytetty Haagissa".
Muita veikkauksia olivat mm. "islam valtauskonto" (Serbiassa enemmistö on ortodokseja) ja että eivät ole "tunnustaneet Kosovoa" (ainakin Algeria on tunnustanut, eikä ole edes vetänyt tätä tunnustustaan pois, vaikka serbit itse asiassa ovatkin näin väittäneet).