Oikeat vastaukset:
1. Minkä maan suurin kaupunki Casablanca on? - Marokon. Siellä asuu noin 4 miljoonaa asukasta. Marokon pääkaupunki on alle miljoonan asukkaan Rabat. Olisi varmaan pitänyt keksiä joku kinkkisempi kysymys, mutta onhan se hyvä, että on joku helppokin aina mukana. Yhtä Tunisian vastannutta lukuun ottamatta taisi kaikki saada tämän oikein.
2. Mihin maahan kiistellyssä asemassa oleva Transnistria kuuluu? - Moldovaan. Kyseessä on maan itäosassa oleva yksipuolisesti itsenäiseksi julistautunut alue, jonka itsenäisyyttä edes sen merkittävä tukija Venäjä ei ole tainnut tunnustaa.
Tämä oli kierroksen toiseksi helpoin kysymys. Jos nyt ei ihan viime hetken vastaajia ole vielä ilmaantunut, niin 37/41 vastaajaa tiesi tämän. Georgiaa veikkasi kolme ja Turkmenistania yksi.
3. Minkä maan kuninkaiden tai muiden hallitsijoiden liikanimiä ovat olleet mm. vääräsäärinen, vanha, kyynäränkorkuinen, piikkijalkainen, parrakas, musta, valkoinen, antelias, kierosuu ja vaunuseppä? - Puolan kuninkaista, ruhtinaista ja muista historiallisista hallitsijoista on kyse.
Nyt alkoikin sitten jo kisan arvailuosuus... Tähän tuli 10 oikeaa vastausta. Kaikkia Pohjoismaita arvailtiin, kuten myös mm. Venäjää, Egyptiä ja monia Euroopan muita kuningaskuntia.
4. Mikä maa on maanosansa pienin sekä pinta-alan että asukasluvun perusteella ja myöskin maanosansa nuorin itsenäinen valtio - Suriname. Ainakin minun tarkisteluiden mukaan se on tosiaan ainoa maa, joka täyttää kaikki esitetyt kriteerit.
Parhaiten esim. Ruud Gullitin ja Frank Rijkaardin sukujuurista tunnetun Surinamen pinta-ala on noin 163 000 km² ja asukkaita siellä on noin 600 000. Maanosan toiseksi pienimmät maat näillä kriteereillä ovat Uruguay (noin 175 000 km²) ja Guyana (noin 800 000 asukasta).
Suriname itsenäistyi Alankomaista vuonna 1975. Edellinen Etelä-Amerikassa itsenäistynyt maa oli ollut Guyana, joka itsenäistyi vuonna 1966. Kaikki muut Etelä-Amerikan maat itsenäistyivät jo 1800-luvulla. Koko Latinalaisen Amerikan nuorin valtio on Väli-Amerikassa sijaitseva Belize, joka itsenäistyi vasta 1981. Belize olisi myös pienempi sekä kooltaan että väestöltään kuin Suriname, mutta sitä paljon pienemmät Karibian minisaarivaltiot lasketaan kuuluvaksi samaan Pohjois-Amerikkaan.
10 oikeaa vastausta tuli myös tähän. Vääristä veikkauksista kaikista yleisin oli Itä-Timor (9), joka on kyllä Aasian nuorin valtio ja myöskin varsin pieni - mutta ei kuitenkaan läheskään maanosansa pienin maa. Paljon muitakin veikkauksia tuli, Oseaniasta, Aasiasta, saarivaltioita...
5. Mitä nykyvaltiota on aikoinaan kutsuttu myös "Miljoonien elefanttien maaksi"? - Laosta. Alkuperäkielellä tämä nimi on tosin paljon lyhyempi ja ytimekkäämpi: Lan Xang. Se oli merkittävä kuningaskunta 1300-1700-luvuilla ja käsitti nyky-Laosin lisäksi myös Kambodžalle ja Thaimaalle nykyään kuuluvia alueita. Sen jälkeen alue oli ensin Thaimaan hallussa ja sitten osa Ranskan Indokiinaa itsenäistymiseensa (1949) asti. Nimi Laos oli ranskalaisten keksintöä, kun he yhdistivät kolme eri Laon kuningaskuntaa yhdeksi alueeksi.
Myös tähän löytyi kymmenen oikeaa vastausta. Norsut veivät suurimmalla osalla vastaajista ajatukset automaattisesti Afrikkaan. Yleisimpiä vääriä veikkauksia olivat Uganda ja Mosambik. Osa oli kuitenkin lähempänä ja veikkasi Sri Lankaa ja Vietnamia.
6. Minkä nykyisen valtion edeltäjällä oli 1600-luvulla siirtomaat Gambiassa sekä Trinidad & Tobagossa? - Latvian nykyisellä alueella olleella Kuurinmaan herttuakunnalla. Se otti orjia Afrikasta ja vei heidät sitten pakkotöihin sokeriplantaasilleen Tobagon saarelle.
Tämä oli omasta mielestäni hyvä kysymys sekä knoppitietona, mutta myös senkin takia, että näiden nykyisten Baltian maiden historiaa tunnetaan Suomessa valitettavan huonosti. Ja vaikea oli tosiaan tämä kysymys: vain kolme oikeaa vastausta.
Puolet vastaajista veikkasi tähän joko Alankomaita tai Portugalia. Useamman maininnan saivat myös Venäjä ja jo aikoja sitten mennyt Espanja. Lisäksi arvailtiin ihan kaikkea muutakin Slovakiasta Vietnamiin.
7. Minkä nykyvaltion edeltäjän hallitsijoita mansat olivat? - Malin. Malin kuningaskunta oli olemassa noin vuodet 1200-1600. Suurimmillaan ja merkittävimmillään se oli 1300-luvulla, jolloin se oli yksi maailman varakkaimmista valtioista. Malin valtakunnassa ”mansa” tarkoitti kuningasta. Esimerkiksi Mansa Musasta löytyy kirjoitettua historiaa.
Yhdeksän oikeaa vastausta. Moni oli sikäli jäljillä, että haki oikeaa vastausta M-kirjaimen perusteella. Mosambik, Malesia ja Madagaskar saivat useamman arvauksen osakseen.
8. Mikä maa on saanut nimensä järvestä, jonka nimi on "järvi" ja joka on neljän eri maan rajakulmauksessa? - Tšad. Ranskalaiset käyttivät ensimmäisenä alueesta nimeä Tšadin alueen sotilasterritorio. Nimi alueelle tuli etenkin silloin merkittävästä järvestä, joka oli vielä 1970-luvullakin kooltaan noin 30 kertaa suurempi kuin nykyään kuivuneena ja pilattuna. Nigerian, Nigerin, Kamerunin ja Tšadin alueet rajoittuvat kuitenkin edelleen kyseiseen järveen. Nimen alkuperäissanana on paikallinen järveä tarkoittava sana Sádǝ.
15 vastaajaa sai tästä pisteen. Suurin piirtein yhtä moni vastasi tähän Malawin. Mikä muuten näemmä oli ihan pirun hyvä veikkaus sekin:
- Malawin ja Malawijärven entisen nimet ovat Njassamaa ja Njassajärvi
- Njassa-nimi on peräisin siitä, kun Tohtori Livingstone oli kartoittamassa aluetta ja kysyi paikalliselta asukkaalta, että mikä tuon nimi on. Paikallinen oli vastannut siihen sitten njassa - eli omalla kielellään järvi ja varmaan ihmetellyt, että jopas valkonaama tyhmiä kysyy, kun ei järveä tunnista!
- Lisäksi kyseinen järvi on tosiaan merkittävä rajajärvi, mutta ei neljän maan kulmauksessa, vaan vain kolmen eri maan rajat kulkevat sen läpi tai rannoilla.
- Malawi-nimikin tarkoittaa jotain ihan muuta kuin järveä, se on ilmeisesti johdettu alueella aikoinaan asuneesta Maravi-heimosta.
9. Mikä brittien afrikkalainen siirtomaa itsenäistyi viimeisenä? - Seychellit, vuonna 1976. Muut olivat itsenäistyneet jo 1960-luvulla tai sitä aiemmin. Seychellien jälkeen itsenäistyivät vielä Ranskalle kuulunut Djibouti (1977), Etelä-Afrikalle kuulunut Namibia (1990) ja Etiopialle kuulunut Erirtea (1993). Näiden jälkeen on vielä syntynyt uutena valtiona myös Etelä-Sudan (2011).
Tähän tuli taas kymmenen oikeaa vastausta. Väärissä vastauksissa käytiin melkein kaikki jäljellä olevat Afrikan maat läpi (yleisimpiä vääriä olivat Malawi tässäkin kohtaa sekä myöskin Djibouti ja Sierra Leone), lisäksi tuli muutama veikkaus myös Afrikan ulkopuoleltakin (Tonga ja St.Kitts & Nevis).
10. Minkä maan entinen (siirtomaa)nimi oli Ubangi-Šari? - Keski-Afrikan tasavallan. Ubangi-Šari (ransk. Oubangui-Chari) oli Ranskan siirtomaa Keski-Afrikassa, joka erotettiin omaksi alueekseen Ranskan Kongosta 1903, laajeni pian käsittämään myös Tšadin (uusi nimi Ubangi-Šari–Tšad) ja yhdistettiin sitten Gabonin ja Kongon kanssa Ranskan Keski-Afrikaksi. Pysyikö joku vielä selityksessä mukana? Keski-Afrikan tasavalta itsenäistyi sitten vuonna 1960.
Kymppi oli päivän luku myös tässä. Nimen perusteella oli paha paikantaa edes oikeaan maailmankolkkaan. Vastauksia tuli niin Afrikan maista kuin Kaakkois-Aasiastakin. Malesia, Mosambik, Sri Lanka ja Uganda mainittiin kukin vähintään kolmessa vastausrivissä.
11. Minkä maan kansallislaulu on kestoltaan maailman pisin? - Uruguayn. Siinä on yksitoista säkeistöä ja temmosta riippuen se kestää noin viitisen minuuttia - tosin urheilutapahtumissa jne. siitä yleensä lauletaan vain ensimmäinen säe + kertosäe.
Tällä kierroksella oli kaksi kysymystä, joihin ei tullut yhden yhtäkään oikeaa vastausta. Tämä oli niistä ensimmäinen. Lähimpänä olivat ne pari vastaajaa, jotka veikkasivat Paraguayta. Yleisimmät väärät vastaukset olivat puolestaan Kreikka, Pohjois-Korea, Venäjä ja Turkmenistan.
12. Minkä maan sisällissodassa olivat de facto vastakkain Kuuba ja Etelä-Afrikka? - Angolan. Pitkä sisällissota alkoi Angolan itsenäistyttyä Portugalista vuonna 1975 ja liittyi kylmän sodan valtapoliittiseen kisaan.
Neuvostoliiton ja kuubalaisten tukema sosialistinen puolue MPLA piti tuolloin valtaa pääkaupunki-Luandassa. Maan etelä-osa oli puolestaan Etelä-Afrikan tukeman, kommunisteja vastustaneen UNITA-sissiliikkeen hallussa.
Kuuban ja Etelä-Afrikan tuki ei ollut pelkästään rahallista tai aatteellista: kuubalaisia sotilaita oli sotimassa enimmillään jopa 60 000 ja eteläafrikkalaisiakin noin 20 000. Sisällissota keski aina vuoteen 2002 asti ja kuolonuhreja tuli seitsemännumeroinen määrä.
Keskivaiheen helpoin kysymys, melkein puolet (19) saivat tämän oikein. Vääriä vastauksia tuli kaikenlaisia, Alankomaista Yhdysvaltoihin.
13. Minkä maan tärkeimpiä vientituotteita ovat tai ovat olleet taaro-kasvi, arrowroot-jauho, hedelmät ja tennismailat? - Saint Vincent ja Grenadiinit.
Tämä oli sitten se kierroksen toinen pummi, eli ei yhtään oikeaa vastausta. Ajattelin, että joku saattaisi muistaa tai keksiä noista tennismailoista. Muut vihjeet paljastivat lähinnä sen, että missä päin maailmaa maa voisi olla, ja ainakin sen ettei se todellakaan ole mikään teollisuusmahti...
Amerikkalaisfirma Wilson perusti saarille tennismailatehtaan 1980-luvulla. Jotkut epäilivät, että paikka valikoitui sen vuoksi, että firman pomot saivat sen myötä hyvän syyn tehdä "työmatkoja" Karibialle... Mutta saattoipa silläkin olla merkitystä, että Wilson ei joutunut maksamaan tuolla lainkaan veroja. Hyviä mailoja tekivät siellä joka tapauksessa, mm. Agassi ja Sampras takoivat niillä Grand Slam -voittoja.
Saarivaltio on myös koko maailman suurin nuolijuuren ja siitä tehdyn arrowjauhon viejä. Kyseistä jauhoa käytetään liivatteen tapaan.
14. Missä maassa toimii aseellinen seperatistiliike, jolla on sama nimi kuin Anthony Hopkinsin vuoden 2002 elokuvalla? - Kamerunissa. Red Dragon tavoittelee monien muiden sissijärjestöjen kanssa Etelä-Kamerunissa olevan Ambazonian itsenäisyyttä. Vain kaksi oikeaa vastausta. Lohikäärmeen keksineet veikkasivat suurilta osin Aasian maita, yleisin väärä vastaus oli Sri Lanka (5), mutta muistakin maanosista riitti maita lotottaviksi.
15. Kuvavihje: missä maassa tämä vuori jöpöttää? - São Tomé ja Príncipessa. Cao Grande on 663 metriä korkea laavakivestä muodostunut neulamainen muodostelma São Tomén saaren eteläosassa. Myös tähän tuli kaksi oikeaa vastausta. Guatemalaa, Hondurasia, Filippiinejä ja Vietnamia veikkasi kutakin useampikin vastaaja.
16. Kuvavihje: minkä maan suurimmat järvet näyttäisivät tältä Etelä-Suomessa? - Ruotsin Vänern ja Vätternhän ne siinä. Vänern on EU-alueen suurin ja koko Euroopan kolmanneksi suurin järvi. Euroopan järvistä sen edellä ovat vain Laatokka ja Ääninen. Saimaa tuleekin sitten jo heti Vänernin perässä.
Helpompi kysymys vaihteeksi, eli 30 sai tästä pinnan. Tuli kyllä kaikenlaisia vääriäkin vastauksia aina Australiasta Ugandaan.
17. Kuvavihje: missä maassa kuvan hahmot ovat pinteessä? - Italiassa. Milla Magia on yllättänyt Roope Ankan vakoojat, jotka ovat vahtimassa Vesuvius-tulivuoren rinteellä olevaa Millan mökkiä. Puhekuplat ovat hollanniksi, mikä ei liity vihjeeseen millään tavalla, mutta puhekuplassa mainittu Dagobert Duck ja kuvan korppi johdattivat monet kuitenkin oikeille jäljille.
30 oikeaa vastausta myös tähän. Muutamaa hakuammuntavastausta lukuun ottamatta pisteittä jääneet vastasivat tähän kielen perusteella Alankomaat.
18. Kuvavihje: minkä maan lippu? - Mauritanian. Se on islamilainen valtio Länsi-Afrikassa. 26 oikeaa vastausta. Turkmenistania veikkasi viisi vastaajaa, muista vääristä veikkauksista mainittakoon erikseen myös Ruotsi(!).
19. Kuvavihje: mihin tämän palkitun elokuvan tapahtumat suurimmalta osin sijoittuvat? - Iraniin. Parhaan elokuvan Oscarin vuonna 2013 voittanut Argo perustuu tositapahtumiin. Se kertoo CIA:n pelastusoperaatiosta vuoden 1979 Iranin panttivankikriisin aikana. Agentit operoivat maassa esittäen kuvaavansa scifi-elokuvaa, mutta todellisena tehtävänä oli pelastaa maanmiehiä pinteestä.
Tunnettu elokuva, mutta vain 15 oikeaa vastausta. Kuuba ja Afganistan olivat yleisimmät väärät veikkaukset.
20. Kuvavihje: minkä maan tapahtumia tämä melko tuore uutinen käsittelee? - Sierra Leonen. Siellähän oli tuollainen pienoinen vallankaappausyritys, josta ei tosin täällä Suomessa asti juurikaan Ylen pientä riviuutista lukuunottamatta huomioitu. Ja Afrikan maissahan näitä valitettavasti riittää sen verran usein edelleenkin, että harva näissä pysyy perässä.
Seitsemän oikeaa vastausta. Burkina Faso oli yleisin väärä veikkaus ja suurin osa muistakin osasi sijoittaa Afrikkaan, mutta veikattiin tässä myös mm. Turkkia ja Sri Lankaakin.
Bonus-kysymykset…
21. Millä nimellä Kiinan tasavalta paremmin tunnetaan? - Taiwan. Suurin osa (33) sai tästä pisteet. Varsinainen Kiina on viralliselta nimeltään Kiinan kansantasavalta, jota myös veikattiin. Kuten myös vastauksia "Kiina" ja "Kiinan demokraattinen tasavalta".
22. Missä Dalai-lama on perinteisenä johtajana/hallitsijana? - Tiibetissä. 33 oikeaa vastausta myös tähän. Nepalia veikkasi useampikin. Myös Sri Lanka ja Intia (jonne nykyinen Dalai-Lama lähti Tiibetistä maanpakoon) mainittiin.
23. Minkä niminen on alue, josta Armenia ja Azerbaidžan riitelevät verisesti? - Vuoristo-Karabah. Hyväksyttiin myös sen muunkieliset nimet, eikä kirjoitusvirheisiin puututtu. 30 oikeaa vastausta. Sen sijaan Abhasialla, Kaspianmerellä, Savolla tai muilla väärillä veikkauksilla ei pisteitä herunut.
24. Missä maanosassa Dervissivaltio oli? - Afrikassa. 14 oikeaa vastausta. Tämä oli sikäli historiallinen valtio, että se pystyi pistämään menestyksekkäästi hanttiin 1900-luvun alussa useamman vuosikymmenen ajan brittivalloittajille, jotka mielivät itselleen siirtomaata Somalian sarvesta.
25. Missä maassa palveluksessa oleva suomalainen rauhanturvaaja kuoli ensimmäisenä? - Kyproksella. 22-vuotias alikersantti Juhani Matikainen vuonna 1964. Tämä taisi olla melkoista lottoamista. Kahdeksan oikeaa vastausta. Väärissä vastauksissa oli kuitenkin ilo huomata, kuinka hyvin suomalaisten rauhanturvaajien historia tunnetaan, eli mainittiin melkein kaikki historialliset kohteet, kuten Egypti, Libanon ja vähän uudemmista myös Afghanistan ja Jugoslavia.