Oikeat vastaukset:
1. Minkä nykyisen valtion alueelle Raamatun tarina Aatamin ja Eevan paratiisista sijoittuu? -
Irakiin. Vähän yli puolet (23/43) vastaajista tiesi oikein.
Monet vanhat tarut sijoittuvat Mesopotamiaan, mikä on sinällään luonnollista, koska juurikin tämä "Kaksoisvirranmaa" on yksi vanhimpia tunnettuja kulttuureja maailmassa. Nykyisen Irakin alueella olivat Sumerin, Akkadin, Assyrian ja Babylonian valtiot.
Yleisiä vääriä vastauksia olivat Egypti, Israel ja Iran. Muutama meni myös syvemmälle Afrikkaan, josta ihmiset ovat toki nykytieteen mukaan lähtöisin.
2. Minkä maan alueet olivat brittien ja italialiaisten siirtomaita ennen sen itsenäistymistä? -
Somalian. Italian Somalimaa ja Brittiläinen Somalimaa yhdistyivät itsenäiseksi Somalian liittovaltioksi kesällä 1960. Kovin yhtenäinen tuo valtio ei vaan valitettavasti ole ollut, vaan pelkkää sotaa, riitelyä ja kurjuutta vuosikymmenestä toiseen.
Kysymys olisi pitänyt ehkä muotoilla jotenkin selkeämmin niin, että alueita kuului siis yhtä aikaa Italialle ja Iso-Britannialle. Pelkästään Libyaa taisi nimittäin nyt veikata useampi kuin mitä Somalian vastanneita (10) oli. LIbyahan oli Italian siirtomaa ja britit taas olivat taistelemassa siellä akselivaltoja vastaan toisessa maailmansodassa. Myös monia muita maita veikattiin.
3. On pelannut jalkapallon miesten MM-kisoissa, mutta ei ole ole tehnyt kisoissa yhtään maalia. Olympialaisissa se on voittanut miesten 100 metrin juoksussa kultaa, mutta ei ole voittanut olympiakultaa missään muussa kuin yleisurheilussa. Mikä maa? -
Trinidad ja Tobago. 30 oikeaa vastausta.
Trinidad ja Tobago on pelannut jalkapallon MM-kisoissa kerran: Saksassa 2006. Se ei tehnyt kisoissa maaliakaan ja jäi alkulohkonsa jumboksi, ainoana lohtunaan avauskierroksen 0-0-tasuri Ruotsista. Maan ensimmäisen olympiakultamitalin voitti Hasely Crawford 100 metrin juoksussa Montrealissa 1976.
Tuon kullan lisäksi maa on voittanut miesten pikaviestin (2008) ja miesten keihään (2012). Maa on voittanut lisäksi muutaman himmeämmän olympiamitalin painonnostossa ja uinnissa. Myös Kiina, Indonesia ja Kongon demokraattinen tasavalta ovat pelanneet kertaalleen jalkapallon MM-kisoissa, mutta eivät tehneet yhtään maalia.
4. Mikä maa on nimetty englantilaisen "löytäjänsä" mukaan, vaikka toinen eurooppalainen oli käynytkin saarilla jo noin 250 vuotta aiemmin? -
Marshallinsaaret. John Marshall saapui saarille 1788. Espanjalainen tutkimusmatkailija Alonso de Salazar oli käynyt saarilla jo vuonna 1529.
Harvalla oli luultavasti tästä varsinaista tietoa, mutta päättelemällä pääsi jo pitkälle. 33 oikeaa vastausta. Vääristä maista useamman maininnan saivat St Vincent... ja St Kitts...
5. Mikä on ainoa Aasian maa, joka ei ole ottanut virallisesti käyttöön metrijärjestelmää? -
Myanmar. Maailman ainoat muut edelleen tuumailevat maat ovat Yhdysvallat ja Liberia.
Myanmarissa on siis perinteisesti käytetty ihan omaa burmalaista mittayksikköä. Brittien siirtomaavallan aikana siellä otettiin kuitenkin rinnalle käyttöön myös impearilistiset mittayksiköt. Nyt maassa käytetään jo metrejäkin, esimerkiksi nopeusrajoitukset ilmoitetaan muodossa km/h. Ja onpa maassa jopa tehty joku päätöskin siitä, että ottaisivat metrijärjestelmän virallisesti käyttöön, mutta asia ei ole edennyt ainakaan vielä ratkaisevasti.
Tähän tuli 11 oikeaa vastausta. Vääristä yleisimpiä olivat Pohjois-Korea (sinne sopisikin hyvin joku oma Kim-pohjainen järjestelmä), Sri Lanka, Singapore ja Filippiinit. Oikeassa maailmankolkassa olivat siis useimmat vastaajista.
6. Mihin maahan sanat Hatikva, intifada, knesset ja sabra liittyvät? -
Israelin. Hatikva on Israelin kansallislaulun nimi. Intifada oli palestiinalaisten kansannousu Israelia vastaan. Knesset on Israelin parlamentti. Sabraksi kutsutaan syntyperäistä Israelin juutalaista.
Mä ajattelin, että tuo ajankohtaisissa uutisissakin usein mainittu intifada olisi liian helppo ja että melkein kaikki tietäisi viimeistään sen ansiosta. Mutta kyllä vääriäkin veikkauksia tuli: Puola, Afghanistan, Serbia, Egypti... Oikeita vastauksia oli 29.
7. Mikä maa on esiintynyt jalkapallon MM-kisoissa paidoissa, joissa ylistettiin kisojen isäntämaata isoin kirjaimin? -
Bolivia. Jokaisen pelaajan rinnassa oli vuoden 1930 kisoissa yksi kirjain, joista muodostui (
ainakin joukkuekuvaan aseteltuna) sanat Viva Uruguay! Kentällähän kaikki kirjaimet eivät voineet olla yhtä aikaa, tuskin myöskään oikeassa järjestyksessä.
Ajattelin, että kyllä joku nyt vaikka vahingossa tämän arvaa oikein, kun MM-maita nyt on kuitenkin vain rajallinen määrä enää jäljellä. Heikolta näytti, ennen kuin
@Rara sitten ihan viime hetkellä vastasi ainoana oikein!
8. Minkä maan lipussa on musta raita ja vaakunassa kahdella jalalla seisovia seeproja? -
Botswanan. 20 oikeaa vastausta.
Tansanian vastasi tosi moni. Musta raita löytyy senkin lipusta, mutta vaakunassa seisovat mies ja nainen. Myös Mosambikia ja Malawia veikkasi useampikin, lisäksi mustia raitoja löydettiin monen muunkin maan lipusta.
9. Mikä on kaikkein tiheimmin asuttu Afrikan maa, jos saarivaltioita ei lasketa? -
Ruanda. Saarivaltioista Mauritius olisi sen edellä. Mantereen puolella viime osassa mennyt naapurimaa Burundi on lähes yhtä tiuhaan asuttu kuin Ruanda, molemmissa on yli 500 asukasta / km2. Kolmantena taitaa tulla Nigeria, jossa on vain noin 250 asukasta neliökilometriä kohden. Suomessa sama luku on alle 20 asukasta.
20 oikeaa vastausta myös tähän. Väärissä vastauksissa taisi tulla mainittua melkein kaikki jäljellä olevat Afrikan maat, niistä Ugandaa ja Somaliaa veikkasi useampikin.
10. Mihin maahan Paavali Raamatun mukaan pelastautui haaksirikkonsa jälkeen elämänsä ehtoopuolella? -
Maltalle. Vangittua Paavalia oltiin viemässä laivalla Roomaan tuomittavaksi. Myös tähän 20 oikeaa vastausta. Oikealla merellä olivat melkein kaikki: esimerkiksi Kreikkaa, Italiaa ja Egyptiä veikkailtiin.
11. Noin 1900 vuotta sitten rakennettiin muuri, joka jakoi erään nykyisen valtion kahtia. Mistä valtiosta on kyse? -
Yhdistyneestä kuningaskunnasta, ja tarkemmin ottaen Iso-Britannian saaresta. Noin vuonna 122-127 jaa. rakennettu Hadrianuksen muuri oli Rooman keisari Hadrianuksen rakennuttama ja toimi Englannin pohjoisena rajamuurina, joka toi turvaa skoteilta ja muilta barbaareilta.
Oikeita vastauksia 19 kappaletta. Muutama veikkasi Kiinan muuria, yllättävän moni Kreikkaa, osa meni arvauksissaan Etelä-Amerikkaan tai Kaakkois-Aasiaan.
12. Minkä nykyisen maan pääkaupunki toimi ns. Vapaan Ranskan pakolaishallituksen ensimmäisenä pääkaupunkina, kun varsinainen Ranska oli joutunut natsien miehittämäksi toisessa maailmansodassa? -
Kongon tasavallan Brazzaville, vuosina 1940-1943. Hallinto siirtyi vuonna 1943 Algeriin - lähemmäs emämaataan, kun sota alkoi kääntyä suotuisammaksi.
Tässä oli melkoinen knoppikysymys, oikeita vastauksia kuitenkin ilahduttavasti peräti kahdeksan kappaletta. Väärissä vastauksissa haettiin ahkerasti joko pienempiä tai vähän isompia naapurimaita (Andorra, Luxemburg, Monaco, Portugali...), Iso-Britanniaa ja myöskin oltiin oikeilla jäljillä Afrikan suhteen (mm. Marokko ja Algeria).
13. Mikä maa oli häviävänä osapuolena ns. Toyota-sodassa? -
Libya. Kuului kierroksen vaikeisiin, eli 7 oikeaa vastausta. Japanin vastasi yli tuplamäärä. Lisäksi veikkailtiin Filippiinejä, Vietnamia ja jos vaikka mitä muutakin maata.
Kyseessä oli Tšadin ja Libyan välinen paikallissota vuosina 1986-1987. Libyalaiset miehittivät Tšadin pohjoisosaa ja pyrkivät liittämään sen omaan maahansa. Heillä oli käytössään moninkertainen määrä sotilaita, sekä panssarivaunuja ja muita sellaista kalustoa, mitä vastapuolella ei ollut. Mutta ratkaisevaksi tekijäksi taisi kuitenkin nousta se, että Tšadin joukoilla oli paremmin olosuhteisiin sopivia Toyota Hiluxeja ja Land Cruisereita käytössään ja he ajoivatkin libyalaiset maastaan pois. Siitä myös tuo nimi, joka on myös sotaa käsittelevän englanninkielisen Wikipedia-artikkelin nimi.
14. Mikä nykyvaltio oli brittien ja ranskalaisten yhteishallintoalueena vuodesta 1906 itsenäistymiseensä asti? -
Vanuatu, pieni saarivaltio Oseaniassa. Se oli kaiketi niin mitätön, että jopa nuo kaksi perivihollista kyllästyivät kinaamaan sen omistuksesta ja päätyivät poikkeukselliseen ratkaisuun. Maat hallitsivat Uusien-Hebridien yhteishallintoalueena tunnettua saariryhmää vuodet 1906–1980.
Olisi pitänyt antaa joku lisävinkki, esim. saarivaltio. Tällä kertaa pelastavana enkelinä toimi
@Espoon Siniset joka oli ainoa tietäjä!
15. Mikä on ainoa maa, joka on sekä Turkin että Israelin rajanaapuri? -
Syyria. Kierroksen helpoin kysymys (39). Kiitettävän hyvin oli siis Lähi-Idän kartta kaikilla mielessä. Muutama väärä vastaus kuitenkin: Venäjä, Turkmenistan ja Libanon.
16. Yli 90% valtion maa-alueesta sijaitsee mantereella, mutta pääkaupunki on saaressa. Pääkaupungista on pidempi matka oman maan manneralueelle kuin kahden muun maan rantaan. Mikä maa? -
Päiväntasaajan Guinea. Pääkaupunki Malabo sijaitsee Biokon saarella, joka sijaitsee Kamerun edustalla noin 50 kilometrin päässä rannikolta. Myös Nigerian rannikolle on alle sata kilometriä matkaa, kun taas oma manneralue on noin 150 kilometrin päässä. Päiväntasajaan Guinean manneralue on hyvin harvaan asuttua, sillä sen rannikkoseutu on suota ja liejua, sisämaa puolestaan tiheää sademetsää.
Enpä ollut itse hoksannut Tanskan houkutteluvuutta, eli ei ollut tarkoituksellinen kompa. Tähän tuli 14 oikeaa vastausta ja Tanskaa veikkasi huomattavasti useampi. Kööpenhamina sijaitsee tosiaan Själlannin saarella ja kivenheiton päässä Ruotsista. Saksankaan rannikolle ei ole ihan hirveän pitkä matka, mutta mittailuni mukaan kuitenkin pidempi kuin Jyllannin niemimaalla sijaitsevalle Tanskan pääalueelle. Saarien osuus on joka tapauksessa huomattavasti suurempi maan kokonaispinta-alasta kuin tuo 10% - vaikkei Grönlantia edes laskisi mukaan.
17. Kuvavihje: minkä nykyvaltion pääkaupungista nämä kuvat on? -
Serbian. Neljätoista oikeaa vastausta. Varmasti olisi tullut enemmän, jos kuvat eivät olisi menneet tuollaiseksi sutuksi. Kuvat olivat alunperin paljon isompia, mutta Jatkoajan palvelimilla oli jotain häikkää liitetiedostojen maksimikoon kanssa ja jouduin pienentämään niitä merkittävästi.
Kuvissa siis Belgradin pommituksia vuodelta 1999. Moni näki kuvissa Moskovan valot, lisäksi veikkailtiin muuta Itä-Eurooppaa sekä myös mm. Lähi-Itää.
18. Kuvavihje: mikä maa tässä satelliittikuvassa näkyy kokonaan? -
Sudan. Liitteenä toinen kuva, missä näkyy kuvan alueella olevien maiden rajat.
Melkein kaikki tunnistivat alueen oikein. 20 oikeaa vastausta, lisäksi veikattiin paljon Djiboutia. Mutta oli siellä Vanuatu, Georgia ja Sloveniakin mainittu.
19. Kuvavihje: mikä maa? -
Tansania. Kuvassa oli Tangajikan ja Sansibarin liput. Ne yhdistyivät Tansaniaksi vuonna 1964. Tähän tuli 15 oikeaa vastausta. Moni meni nyt sitten tässä vastaamaan sen Botswanan, kun olivat sen kohdalla veikanneet Tansaniaa. Harmi kyllä, että tällaisesta sivuosumasta ei palkita kuin Bingolotossa.
20. Kuvavihje: minkä maan historiaan tämä tilanne liittyy oleellisesti? -
Romanian. Yli 20 vuotta maata yksinvaltiaan ottein hallinnut Nicolae Ceaușescu yritti pitää kansan kurissaan ihan loppuun asti. Kuvassa on Ceaușescun viimeinen julkinen esiintyminen: hän yritti joulun alla 1989 rauhoittaa kapinoivan kansan pitämällä puheen keskuskomitean hallintorakennuksen parvekkeelta, mutta sai osakseen buuauksia ja vain lisää hulinaa.
Presidentti seurueineen saatiin evakuoitua helikopterilla viime hetkillä ennen kuin vihainen kansa rynni rakennukseen sisään. Armeijakin oli kuitenkin jo kääntynyt presidenttiä vastaan, joten pakomatka tyssäsi lyhyeen ja Ceaușescu pidätettiin. Hänet teloitettiin vain muutamaa päivää myöhemmin.
Tämä kuului kierroksen helpoimpiin kysymyksiin. 33 oikeaa vastausta.
Bonus-kysymykset…
21. Missä maanosassa sijaitsi maa nimeltä Suur-Määri? -
Euroopassa, 800-luvulla. Nykyisen Tshekin ja sen naapurimaiden alueella. 34 oikeaa vastausta. Väärissä yksi Afrikka ja loput Aasiaa.
22. Nimeä yksi Kiinan erityishallintoalueista? -
Macao (siirtyi Portugalilta Kiinalle 1999) ja
Hong Kong. Suurin osa (33) sai pisteet myös tästä. Tiibetiä, Taiwania ja Kiinan eri maakuntia veikattiin myös.
23. Mikä oli sen valtion silloinen nimi, mitä Mobutu Sese Seko hallitsi vuosikymmenten ajan diktaattorina? -
Zaire, joka muutti nimensä Kongon demokraattiseksi tasavallaksi, kun sese-sekoilija oli saatu viimein syrjäytettyä vuonna 1997. Tämä oli vähän kinkkisempi bonus-kysymyksistä, 25 oikeaa vastausta. Jäljillä oli moni muukin, eri muotoja Kongosta veikattiin. Mielikuvituksellisempia vastauksia olivat Narnia ja Jugoslavia.
24. Islanti oli ensimmäinen Pohjoismaa, joka tunnusti sen valtioksi, ja Ruotsi seuraava. Suomi ei ole kuitenkaan tunnustanut sitä ollenkaan. Mikä? -
Palestiina. 28 oikeaa vastausta. Vääriä veikkauksia Kosovo, Taiwan, Etelä-Sudan, Suomi, Färsaaret, Gibraltar, Grönlanti ja Somalimaa.
25. Suomen miesten jalkapallojoukkue on pelannut tätä maata (joka siis ei ole itsenäinen valtio) vastaan viisi A-maaottelua ja voittanut ne kaikki yhteismaalierolla 14-1. Mikä on tämä vastustaja? -
Färsaaret, joka on Tanskalle kuuluva itsehallintoalue. Neljä näistä otteluista ovat olleet EM-karsintoja ja yksi Pohjoismaiden mestaruuskilpailuista.
29 oikeaa vastausta tähän viimeiseen kohtaan. Käydään vielä läpi Suomen track record kaikkien muiden veikattujen kanssa:
- San Marino: 6 peliä, 6 voittoa. Maaliero 23-2.
- Pohjois-Irlanti: tasaista, tasaista. Voitot Suomelle 5-4, lisäksi kaksi tasapeliä. Viimeisin tappio vuoden 2015 EM-karsinnoista.
- Kosovo: 1-0-voitto ja 1-1-tasuri.
- Ahvenanmaa: heillä on kyllä oma "maajoukkueensa", mutta se ei käsittääkseni ole koskaan pelannut Suomen maajoukkuetta vastaan. Tai ainakaan tällaista peliä ei laskettaisi A-maaotteluksi.
- Taiwan ja Hong Kong: eipä ole tainnut Suomi pelata ainuttakaan ottelua kumpaakaa vastaan, vaikka aikoinaan kävikin eksoottisilla Aasian talviturnauksilla ja pelasi siellä mm. Pohjois-Koreaa vastaan!
- Skotlanti: paha vastus, Suomi ei ole voittanut kertaakaan Skotlantia. Tasapelejä on kaksi ja skotit ovat voittaneet kuudesti. Viimeisin keskinäinen kohtaaminen on muuten jo niinkin kaukaa kuin ystävyysottelusta vuodelta 1998.