Oikea (tai ainakin melkein oikea) rivi:
1. Minkä maan historiaan pitkä marssi, neljän kopla, boksarikapina ja pieni punainen kirja liittyvät? -
Kiinan. Lämmittelykysymyksillä lähdettiin taas liikkeelle ennen kuin kunnon turpiinläimiminen alkoi... Mutta ei tätä läheskään kaikki tienneet. 36/44 oikeaa vastausta. Venäjää veikkasi useampikin.
Pitkä marssi oli kiinalaiskommunisten vetäytyminen Etelä-Kiinasta Pohjois-Kiinaan sisällissodassa vuonna 1934. Pieni punainen kirja sisältää kokoelman sitaatteja Kiinan kommunistisen puolueen puhemies Mao Zedongin puheista ja kirjoituksista. Sen on sanottu olevan maailman toiseksi myydyin kirja kautta aikojen heti Raamatun jälkeen. Neljän kopla oli Maon leski ja kaverit, jotka syrjäytettiin Maon kuoleman jälkeen. Boksarikapina käytiin 1800-1900-lukujen vaihteessa, jossa kiinalaiset nousivat vastustamaan länsimaiden kasvanutta vaikutusta Kiinassa.
2. Mikä 1990-luvulla itsenäistynyt maa muutti nimeään vuonna 2019? -
Pohjois-Makedonia. Syy nimenvaihtoon oli se, että Kreikka ei hyväksynyt missään vaiheessa Makedonia-nimeä uudelle naapurimaalleen (käsittääkseni siksi koska Kreikka pelkäsi, että se voisi johtaa rajojen siirtelyyn ja Kreikalle kuuluvan Makedonia-nimisen alueen menettämiseen). Lopulta pitkän väännön jälkeen päästiin kompromissiin ja maan virallinen nimi on nykyään Pohjois-Makedonian tasavalta.
Tämä oli koko kisan parhaiten tiedetty kysymys. 37 oikeaa vastausta.
3. Minkä maan kanssa Honduras ajautui sotaan jalkapallo-otteluiden seurauksena? -
El Salvadorin. Sota tunnetaan sekä nimillä Jalkapallosota että 100 tunnin sota, mikä viittaa sen poikkeuksellisen lyhyeen kestoon.
Toisin kuin yleensä uskotaan, niin sota ei varsinaisesti johtunut siitä kuka voitti nuo vuonna 1969 pelatut MM-karsintaottelut
(voittaja oli El Salvador: uusintaottelun jatkoajalla neutraalilla areenalla Meksikossa). Sen sijaan naapurimaiden välit olivat olleet kireät jo pitkään ja jalkapallomatsien yhteydessä tapahtuneet mellakat ja fanien kähinät toimivat sitten lopullisena kipinänä ruutitynnyriin.
Ihan oikea sota tämä kuitenkin oli. Maailman lyhyimmäksi kutsutussa sodassa kuoli noin 3000 ihmistä eikä se ainakaan parantanut menoa kummassakaan maassa. Hondurasissa nähtiin seuraavina vuosina lukuisia vallankaappauksia ja El Salvador ajatui 1970-luvun lopussa veriseen sisällissotaan.
30 oikeaa vastausta. Yleisin (6) väärä vastaus oli Guatemala.
4. Minkä maan nimi tarkoittaa rikasta rannikkoa? -
Costa Rican. Kristoffer Kolumbus näki sinne tullessaan alkuperäisasukkailla hopeaa ja kultaa kaulassaan, ja päätteli virheellisesti että maasta löytyisi näitä himoittuja arvometalleja. Eipä juuri löytynyt.
Sen sijaan tietoa löytyi osallistujilta. 34 oikeaa vastausta. Vääriä vastauksia tuli kaikenlaisia, Ghanasta Vietnamiin.
5. Mikä maa itsenäistyi vuonna 1990 Etelä-Afrikasta? -
Namibia. Tämähän oli sillä tapaa ajankohtainen kysymys, että muuan Martti Ahtisaarihan oli tuossa itsenäistymisprosessissa vahvasti mukana.
Vähän yli puolet (24) vastaajista sai tästä pisteen. Kolmetoista vastaajaa tuhlasi tähän kohtaan Lesothon. Ei ollenkaan huono veikkaus, sillä kyseinen maahan sijaitsee kokonaan Etelä-Afrikan sisällä. Se vaan oli tuo Lesotho brittien siirtomaa ja itsenäistyi monien muiden Afrikan maiden tapaan jo 1960-luvulla. Samat sanat pätevät myös Botswanaan.
6. Mikä maa oli YK:n tarkkailijajäsenenä peräti 56 vuoden ajan ennen kuin liittyi järjestön täysjäseneksi? -
Sveitsi. Puolueettomuuttaan varjellut maa otti vastaan täysjäsenyyden vasta vuonna 2002 - ja silloinkin vasta täpärälle menneen kansanäänestyksen jälkeen.
26 oikeaa vastausta tuli tähän. Vääristä veikkauksista useamman kuin yhden maininnan saivat ainakin Kuuba, Pohjois-Korea, Japani ja Norja.
7. Tämä maa on pinta-alaltaan alle kymmenesosan kokoinen Suomesta, mutta väkeä siellä asuu jopa vähän enemmän kuin Ruotsissa. Maan korkein huippu on melkein yhtä korkea kuin Norjan korkein kohta, sen sijaan maan matalin kohtakin on paljon korkeammalla kuin Tanskan korkein kohta. Virolaisillakin BKT on noin 50-kertainen verrattuna tämän maan asukkaisiin. Mikä on tämä maa? -
Burundi. Se on pieni, rutiköyhä ja tiheäänasuttu sisämaavaltio keskisen Afrikan itäosan vuoristoisessa maastossa.
13 oikeaa vastausta, eli tässä kohtaa alkoi se vaikeampi osuus. Ruandaa veikkasi tosi moni ja olisikin näin jälkiviisaana ollut parempi, jos olisin hoksannut säästää tämän kysymyksen siihen, että Ruanda olisi jo mennyt. Ruanda olisi nimittäin tainnut sopia kaikkiin muihin vihjeisiin, mutta ei ole ihan tarpeeksi köyhä. Kirgisiaa ja Tadzikistania veikkasi muutama ja lisäksi tuli kaikkea Laosista Liechtensteiniin.
8. Mikä Euroopan maa muutti lippuaan vuoden 1936 olympialaisten seurauksena? -
Liechtenstein. Olivat huomanneet, että lippu on identtinen Haitin kanssa, joten lisäsivät siihen kruunun. En kyllä tiedä missä yhteydessä bongasivat tuon Haitin lipun, sillä Haiti ei osallistunut lainkaan Berliinin olympialaisiin.
Knoppitieto, mitä oli varmaan aika vaikea arvata, jos ei ole joskus asiasta kuullut - tai osannut sitten yhdistää tuota lippujen yhtenäisyyttä. Vain seitsemän oikeaa vastausta. Useita veikkauksia saivat osakseen Kreikka, Bulgaria, Saksa, Italia, Romania, Unkari ja Luxemburg. Muutama osallistuja päätyi myös laajentamaan Eurooppaa melkoisesti ja vastasivat Bolivian ja Japanin.
9. Minkä maalainen oli ensimmäinen afrikkalainen nainen, joka voitti Nobelin palkinnon? -
Kenialainen Wangari Muta Maathai, joka voitti rauhan Nobelin 2004, oli minulla mielessä. Mutta kuten muutama huomauttikin, niin oikeasti ekana afrikkalaisnaisena Nobelin on voittanut kirjailija Nadine Gordimer jo vuonna 1991 ja Muta Maathai on siis vasta kakkossijalla. Keniasta kuitenkin pisteet yhdelletoista osallistujalle. Pahoittelut huolimattomuudestani, onneksi Etelä-Afrikka oli jo aiemmin kulutettu vastausvaihtoehdoista.
10. Mikä Afrikan maa on saanut nimensä hollantilaiselta prinssiltä? -
Mauritius sai nimensä Morits Oranialaisen mukaan. Hän oli hollantilaisten sotilaallinen johtaja 1500-1600-lukujen vaihteessa ja yksi Van Oranje-Nassaun hallitsijasuvun merkkihenkilöistä.
Oikeita vastauksia tuli tusinan verran. Tähän kohtaan veikattiin suurin piirtein kaikkia jäljellä olleita Afrikan maita. Suosituimpia vääriä veikkauksia olivat Sierra Leone, Angola ja Sao Tome & Principe.
11. Tämä maa itsenäistyi vuonna 1991. Sama presidentti toimi maan päämiehenä kuolemaansa, eli vuoteen 2016 asti. Hän sai vuonna 2000, 2007 ja 2015 järjestetyissä (feikki)vaaleissa yli 90% kannatuksen. Parlamenttivaaleja järjestettiin, mutta oppisiotiopuolueiden ehdokkailla ei ollut niihin asiaa. Missä maassa valta pysyi siis varsin pitkään saman porukan käsissä? -
Uzbekistanissa. Tietoa diktaattori Islom Karimovin kuolemasta yritettiin vielä pimittääkin pitkän aikaa sekä oman maan kansalaisilta että ulkomailta.
Saman tyylistä diktatuuriahan se oli tosiaan muissakin ex-neukkustaneissa, että tämä meni varmaan melkein kaikilla puhtaaksi lottoamiseksi. Oikeaan vastaukseen päätyi 13 kisaajaa. Vääristä veikkauksista yleisimpiä olivat Turkmenistan (9), Tadzikistan (5) ja Kirgisia (5). Veikkauksia tuli myös muista maanosista: esimerkiksi Bolivia, Libya ja Kosovo.
12. Minkä maan nimessä on ylpeät ja ameriikan lutka? -
Lesothon. Tämä sanaleikki avautui kymmenelle vastaajalle. Lesot = leuhkat, ylpeät. Ho = "whore". Moni haki tähän pitkiä "ja-maita", eli mm. Saint Kitts & Nevisiä ja Antigua & Barbudaa veikkailtiin.
13. Minkä maan korkeinkin kohta on niin matalalla, että seiväshyppääjillä on rima sitä ylempänä? -
Malediivien. Maan korkein kohta on vain viisi metriä merenpinnan yläpuolella. Naisten puolellakin seiväshypyn maailmanennätys on yli viisi metriä, miehillä päälle kuuden.
Tämä Intian valtameressä sijaitseva saarivaltio on maailman matalin maa. Tosin Tuvalukin olisi ollut tosiaan oikea vastaus, eli myös sen korkein kohta jää tuohon viiden metrin paikkeille. Tuvalu oli kuitenkin jo mennyt aiemmin ilmastopakolaisuuskysymyksessä, eikä kukaan sitä veikannutkaan. Muita Oseaanian saarivaltioita kyllä veikkailtiin, yleisimpinä niistä Mikronesia (5).
Kaikista yleisin väärä vastaus oli kuitenkin Alankomaat (8) - joka on kyllä matala ja varsin tasainen maa, kuten nimi kertookin. On siellä kuitenkin ainakin yksi yli 300 metriä korkea kukkula. Ja merentakaisilla alueillaan hollantilaisilla on sitten ihan oikeita vuoriakin.
14. Missä maassa presidentin, pääministerin ja parlamentin puhemiehen pitää kaikkien edustaa keskenään eri uskontoja? -
Libanonissa. Tämä oli kierroksen vaikeimpia kysymyksiä, vain neljä oikeaa vastausta. Intia (10) ja Malesia (7) saivat selvästi enemmän kanatusta.
Libanonnin poliittinen järjestelmä on ihan uniikki uskonnollis-etninen kiintiöjärjestelmä. Maan presidentin pitää olla maroniittikristitty, pääministerin sunnimuslimi ja parlamentin puhemiehen šiiamuslimi. Tämä poikkeuksellinen systeemi ei ole kuitenkaan estänyt kahakoita, eikä sisällissotaakaan. Kuusinumeroisen määrän uhreja tuottanut sisällissota käytiin 1975–1990 ja sen rauhanehdoissa sovittiin, että muslimien parlamentaarinen valta kasvaa. Parlamenttipaikat jaetaankin nykyään 50/50 kristityille ja muslimeille.
15. Minkä maan vaakunasta löytyy Nooan arkki? -
Armenian. Arkki on piirretty siinä jöpöttämään Ararat-vuoren huipulle. Arkin jäänteitähän on oikeastikin etsitty tuolta vuorelta jo ihan antiikin ajoista lähtien.
Tusinan verran oikeita vastauksia. Israel (8) ja Turkki (4) olivat suosituimmat väärät vastaukset, mutta myös kaikenlaisia saarivaltioita veikkailtiin.
16. Ääninäyte -
Ecuador! Ai jai
@Arnold pitää tässä kohtaa sanoa. Ihan olin nimittäin tämän kysymyksen suunnitellut palstamme tunnetuinta eurodance-entusiastia varten, eikä se vaivautunut edes vastaamaan :-(
Mutta onneksi sentään kolme tietäjää löytyi. Kyseessähän oli siis melodia saksalaisen Sash! -dj/artistin vuoden 1997 hittikappaleesta Ecuador. Biisi menee tosin oikeasti aika paljon nopeammin kuin tämä pimputteluni:
17. Kuvavihje: minkä maan lentoyhtiön kone kuvassa on? -
Intian. Air India on Intian kansallinen lentoyhtiö, mutta meinannut jäädä vähän kaupallisten kilpailjoidensa jalkoihin.
Moni käytti Intian vastauksenaan väärän kysymyksen kohdalla. Tähän löytyi vain kuusi tietäjää. Japania veikkasi yli kaksinkertainen määrä ja muita suosittuja vastauksia olivat Malesia ja Kirgisia.
18. Kuvavihje: mikä maa yhdistää kaikkia? -
Unkari. 30 oikeaa vastausta. Muun muassa Suomea, Ruotsia ja Alankomaitakin arvailtiin.
Kaikki kuvissa esitetyt asiat ovat unkarilaisten keksintöjä. Rubikin kuutio on Ernő Rubikin luomus vuodelta 1974. Nykyaikaisen kuulakärkikynän keksi puolestaan László Bíró vuonna 1938. C-vitamiinin löytäjänä pidetään puolestaan Albert Szent-Györgyi, joka palkittiin vuonna 1937 lääketieteen Nobelilla (hän muuten lahjoitti saamansa palkintorahat Suomeen matkaaville unkarilaisille talvisodan vapaaehtoisille 1939).
19. Kuvavihje: mikä maa? -
Gambia. Se on pinta-alaltaan Manner-Afrikan pienin maa ja tosi erikoisen muotoinen, sillä sen rajat myötäilevät Gambiajoen juoksua. Tuosta voisi tulla mieleen jotain kuutioita syönyt pahoinvoiva käärme tai sitten jotain huomattavasti härskimpää.
Poikkeuksillinen muoto oli selvästi jäänyt hyvin mieleen vastaajille. OIkein yllätyin, että oikeita vastauksia tuli peräti 30 tähänkin kysymykseen. Suurin osa vääristäkin vastauksista alkoi jostain syystä G-kirjaimella, piti ihan tarkistaa, että oliko multa tullut mukaan joku kirjainvihje, kun veikattiin mm. Guinea-Bissauta, Georgiaa, Grenadaa ja Gabonia.
Bonus-kysymykset…
20. Mistä fiktiivisestä maasta huumorilaulaja Viktor Kalborrek oli kotoisin? -
Bulvaniasta. Kyseessähän oli Eeki Mantereen hahmo ensin Hullujussin laulajana ja sittemmin myös soolouralla. 11 oikeaa vastausta ja lisäksi muutama lähelle mennyt veikkaus (Moldania ja Molvania) sekä jokunen muukin mielikuvituksellinen arvaus (Absurdistan, Kuubastan ja Kekkoslovakia).
21. Kuvavihje: minkä todellisen maan maaperällä tämä fiktiivinen maa teoksen vaihtoehtotodellisuudessa sijaitsee? -
Yhdysvaltojen. Kuvassa on totalitaarisen Gilead-valtion lippu tv-sarjasta Handmaid's Tale, joka on alkuperäiskirjassa ja tv-sarjassa ainakin muutamalla ekalla tuotantokaudella erinomainen kuvaus dystopiasta. Kuusi tietäjää. Vääristä vastauksista yleisin oli Venäjä.
22. Minkä niminen slovenialaisyhtye perusti vuonna 1992 itsenäisen NSK-valtionsa? -
Laibach, joka on bändin lisäksi eräänlainen taidekollektiivi ja tunnetaan paitsi erinäisistä cover-kappaleistaan mutta myös kaikenlaisista tempauksistaan.
23. Millainen erikoinen sijainti yhdistää Sealandin ja Ruususaaren mikrovaltioita? -
Ne sijaitsevat tai sijaitsivat keskellä merta olevilla rakennelmilla.
Pohjanmerellä oleva Sealand perustettiin 1967 käytöstä poistetulle ilmatorjuntatykin jalustalle ja on edelleen olemassa. Ruususaari oli italialaisen insinöörin vuonna 1968 rakentama vähän öljynporauslautan tyylinen rakennelma Adrianmerelle, lähelle Riminiä. Italian viranomaiset räjäyttivät biletysmestan jo vuonna 1969. Ruususaaresta on elokuva vuodelta 2020, löytynee edelleen Netflixistä.
Pisteen arvoisen vastauksen antoi 15 osallistujaa. Moni arveli, että kyse on sijainnista (Marsissa, huvipuiston sisällä, suihkulähteessä, Bermudan kolmiossa...) ja muutama puolestaan veikkasi, että ne ovat meren alla. No, Ruususaarihan kieltämättä on nykyään meren alla.
24. Kuka suomalainen mediapersoona perusti Pohjois-Suomeen vuonna 2006 itsenäisen mirkovaltion nimeltä Valtio? -
Ari "Paska" Peltonen. Toimittaja/muusikko/mediapersoona perusti tosiaan Posiolle tällaisen pienen "oman valtion". Sen tarinaa seurattiin sitten ainakin HS:n Nyt-liitteessä ja puolustusvoimien Ruotuväki-lehti kävi puolestaan jossain vaiheessa "valloittamassa" kyseisen separatistialueen takaisin Suomen haltuun.
Oikeita vastauksia 16. Timo TA Mikkosta, Hannu Karpoa ja Simo Frangenia veikkasi useampikin osallistuja. Lisäksi nimettiin mm. Aleksi Valavuori, Paavo Väyrynen, Wallu Valpio, Miina Äkkijyrkkä, Ior Bock, Jouni Hynynen ja Juhana Helmenkalastaja. Kyllähän tuossa joukossa tosiaan sellaisia henkilöitä on, että tarttisivat oman yhden kansalaisen maan, jotta eivät olisi aina kaikkien muiden kansalaisten kanssa eri mieltä kaikesta...
25. Minkä niminen oli Carl Barksin vuonna 1957 luoma Neuvostoliittoa parodioinut kuvitteellinen valtio? -
Brutopia. Se esiintyi ensimmäisen kerran hänen tarinassaan Kylmä kauppa (A Cold Bargain) ja on esiintynyt sen jälkeen niin Barksin kuin Don Rosankin ankkatarinoissa.
Tämä oli ainoa vähän helpompi näissä populaarikulttuuriin keskittyneissä bonuskysymyksissä: tasan puolet tiesi tämän. Lisäksi veikattiin mm. vastauksia Barkstan, Leninstan, Neuvotonliitto ja Neuvostoliittomaton.