Oikeat vastaukset:
1. Mikä Euroopan valtioista on väkiluvultaan pienin, jolla on oma rahayksikkönsä? -
Islanti. Vähän yli puolet vastaajista (25/45) vastasi tähän oikein.
Islannissa on vajaat 400 000 asukasta ja käytössä Islannin kruunu. Seuraavaksi pienin eurooppalainen valuutta lienee Pohjois-Makedonian denaari, jota käyttää maksuvälineenä maan noin 1,8 miljoonaa asukasta.
Vääristä vastauksista yleisimpiä olivat Euroopan "mikrovaltiot". Niistä Andorrassa, Monacossa, San Marinossa ja Vatikaanivaltiossa käytetään euroja. Liechtensteinissa käytetään puolestaan Sveitsin frangia. Malta ja Luxembourg ovat asukasluvultaan Islantia isompia - ja lisäksi myöskin euromaita.
Lisäksi veikattiin myös Moldovaa ja Norjaa. Molemmilla niistä on kyllä oma valuuttansa, mutta ovat paljon paljon Islantia väkirikkaampia maita.
2. Minkä maan presidentiksi valittiin vuonna 1994 henkilö, joka oli ollut vankina vankilassa 27 vuotta elämästään? -
Etelä-Afrikan Nelson Mandelastahan tässä oli kyse. Vain kaksi väärää vastausta (Botswana ja Slovenia).
3. Kun Ranska pelasi jalkapallon EM2020-kisojen karsintoja, niin yhdessä sen kotiottelussa soitettiin ennen ottelua Andorran kansallislaulu ja sen jälkeen kuulutettiin vastustajaksi Armenia. Mitä maata vastaan Ranska oikeasti tuossa matsissa pelasi? -
Albaniaa. Yli puolet sai tämän oikein.
Sekä Armeniaa että Andorraa veikattiin jonkun verran. Noista maista Andorra pelasi samassa karsintalohkossa ja oli tulossa Ranskaa vastaan seuraavassa pelissä, mikä selitti osin järjestäjien mokailua. Lisäksi tuli mm. lipun väreistä johdettuja arvauksia. Ja jotkut olivat jopa sitä mieltä, että Algeria tai Marokko saattaisivat hyvinkin pelata EM-karsinnoissa...
4. Isukki hallitsi tätä maata, jonka nimessä on neljä kirjainta, vuodesta 1967 aina kuolemaansa saakka ja sen jälkeen valtaa on pitänyt hänen poikansa. Mikä maa? -
Togo. Gnassingbéjen dynastia on nyky-Afrikan pitkäikäisin ja kestänyt jo monta vallankaappausyritystä.
Tähän ei löytynyt kuin 12 oikeaa vastausta. Yleisin väärä veikkaus oli Oman, mutta myös muut nelikirjaimiset maat saivat jokusen veikkauksen: Tsad, Iran, Mali ja Laos. Lisäksi veikattiin Kuubaa ("Cuba").
Omanissa sama suku on hallinnut vissiin jo vuosisatoja, mutta nykyhallitsija on edellisen hallitsijan serkku, eikä poika ja hallinnut vasta muutaman vuoden. Tsadissa, Iranissa ja Malissa on ollut vallankaappauksia, joten missään niissä ei ole näin pitkää dynastiaa. Laosissa systeemi oli vähän sama kuin Neuvostoliitossa, eli yksi laillinen puolue ja sen johtaja on sitten presidentti. Viimeisimmät pressat on tosin ilmeisesti valittu jo ihan demokraattisesti.
5. Maassa käytetään yli 800 eri kieltä, mitä pidetään maailman ennätyksenä käytössä olevista kielistä yksittäisessä maassa. Mikä maa? -
Papua Uusi-Guinea. Virallisten kielien asemassa ovat englanti sekä kreolikielet tok-pisin ja hiri motu, mutta muita kieliä piisaa ja piisaa.
Selitys poikkeukselliselle kielten määrälle on siinä sekä maan demografiassa ja maantieteessä. Maan väestö on etnisesti yksi maailman monimuotoisimmista. Viidakot, saaret, joet ja vuoristo ovat aiheuttaneet väestön jakautumisen sadoiksi eristäytyneiksi heimoiksi, joista lähes jokaisella on oma kielensä. Arvion mukaan kieliä on noin 850 ja vain puolet niistä on sukua toisilleen, eli keskinäinen kommunikointi ainakaan alkuperäiskielillä ei yleensä onnistu heimojen välillä.
Vääristä veikkauksista yleisimpiä olivat Kiina ja Intia. Molemmissa niissäkin on käytössä paljon kieliä: Kiinassa arvioiden mukaan noin 300-400 ja Intiassakin yli 100. Näissä maissa väestö on kuitenkin pystynyt liikkumaan ja sekoittumaan eri tavalla kuin eristäytyneemmät papualaiset, joten vanhoja heimokieliä on varmasti paljon kadonnut käytöstä.
Lisäksi useampi veikkasi myös Indonesiaa, mikä saattaa hyvinkin olla tilastokakkosena. Arvioiden mukaan siellä puhutaan noin 700 eri kieltä. Hyvin pitkälti samat syyt varmaan kuin Papua Uusi-Guinean kielimäärään. Myös Kenia (alle 80 eri kieltä) sai useita veikkauksia.
6. Mikä viikonpäivän mukaan nimetty maa on ollut karibien, brittien ja ranskalaisten hallinnassa, ja siellä on lukuisia toimivia tulivuoria, sademetsiä ja paljon erilaisia valaita? -
Dominica. Monen muun maan tapaan se on saanut nimensä Kristoffer Kolumbukselta, joka löysi sen sunnuntaina, "herran päivänä" (dies dominica).
Noin puolet tiesi tämän. Vääristä vastauksista yleisimpiä olivat Dominikaaninen tasavalta ja El Salvador. Muitakin veikkauksia tuli.
7. Mikä maa itsenäistyi yli 50 vuoden sisällissotimisen jälkeen vuonna 2011? -
Etelä-Sudan. Kuului kisan helpompaan satsiin: 34 oikeaa vastausta. Kongon dem. tasavaltaa, Itä-Timoria ja Kosovoa veikkailtiin myös.
8. Minkä maan lipussa on viisi tulivuorta? -
Nicaraguan. Aika pienellä ovat kyllä
tuossa keskellä, en ainakaan itse ole koskaan hoksannut kiinnittää niihin huomiota.
Varsinaisen kysymyssatsin vaikein kysymys, vain seitsemän oikeaa vastausta. Hyväksyin tosin myös El Salvadorin. Sen lipun keskellä "vaakunassa" on nimittäin myös viisi vuorta tai kukkulaa. En usko, että ne ovat tulivuoria, mutta mistäpäs sitä voisi varma olla mitä lipunpiirtäjä on mielessään miettinyt. Tähän veikattiin muuten lähes pelkästään saarivaltioita.
9. Minkä maan pinta-alasta 0% on metsää, 99% asukkaista asuu kaupungeissa ja yli kaksi kolmasosaa asukkaista on miehiä? -
Qatarin. Oikeita vastauksia 17.
Vatikaanivaltio olisi varmasti sopinut kaikkiin väitteisiin, mutta sehän meni jo. Muista arvauksista Monaco, Singapore ja muut länsimaat kosahtavat pelkästään tuohon miesten määrään: yleensähän kaikissa maissa on hiukan enemmän naisia kuin miehiä, johtuen pitkälti siitä, että naisten elinikä on pidempi kuin miesten.
Moni oli kyllä veikkauksissaan oikealla suunnalla: Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Oman ja Bahrain eivät ole kaukana Qatarin lukemista, mutta mikään niistä ei täytä kaikkia kriteerejä.
10. Minkä maan nimi on ruotsiksi Elfenbenskusten? -
Norsunluurannikon. Tarkoittaa kirjaimellisesti ihan samaa siis sekä ruotsiksi että suomeksi. Helppo pala tähän väliin: 41 oikeaa vastausta. Ainakin Djiboutia ja Mikronesiaa veikkasivat kuitenkin jotkut ylä-asteen ruotsin tunnilla nukkuneet.
11. Missä maassa sillastaan tunnettu Kwai-joki virtaa? -
Thaimaassa. Siellä oleva Kwai-joen ylittävä silta ja museo on suosittu turistikohde, mutta ei ole sama silta kuin elokuvassa.
Joulunpyhinä telkkaristakin tullut klassikkoelokuva kuvattiin oikeasti Sri Lankalla ja siinä ollut silta oli puinen, kun taas tämä museosilta on terässilta. Elokuvassa silta rakennettiin "kuoleman rautatienäkin" tunnetulle Thaimaa-Burma-junanradalle, joka ylittää Kwai-joen alkupäässä Thaimaassa. Japanilaisten ottamat sotavangit rakesivat oikeastikin tämäntyylisen sillan kyseiselle radalle, mutta se oli lännempänä ja ylitti Meklong-joen eikä Kwai-jokea.
Noin puolet vastasi oikein ja melkein kaikki muutkin oli oikealla suunnalla (vääriä vastauksia Myanmar, Laos, Malesia ja Iran).
12. Minkä maan pääkaupungin entinen nimi oli Kantipur? -
Nepalin Kathmandun, joka on yksi koko maailman vanhimpia pysyvästi asuttuja kaupunkeja. Nimi on vaihdettu kuitenkin jo 1500-luvulla.
Noin puolet vastasi oikein myös tähän. Väärissä vastauksissa riitti hajontaa. Suurin osa oli oikealla suunnalla (Bhutan, Intia, Sri Lanka...), mutta jokunen ihan väärällä puolella maapalloa (Tunisia, Botswana...).
13. Kuvavihje: minkä maalaisia tuotteita tai tuotemerkkejä? -
Belgia. Yritykset ovat soijasta tehdyistä maitotuotekorvikkeista tunnettu Alpro, panimo Stella Artois, valokuvaajille tuttu Agfa sekä iso asevalmistaja FN.
35 oikeaa vastausta. Vääristä veikkauksista mainittakoon ainakin Sveitsi, Uusi-Seelanti ja sivuosumana Alankomaat.
14. Kuvavihje: mikä maa? -
Yhdysvallat. Helpoin kuvakysymys: 39 oikeaa vastausta. Lisäksi arvattiin Australiaa ja Uutta-Seelantia.
Paikkakunnat:
* Paris, Teksas
* Rome, Georgia
* Oulu, Wisconsin
* Panama City, Florida
* Amsterdam, Pennsylvania.
15. Kuvavihje: mikä maa? -
Bangladesh. Tässä piti hoksata vihjeet ja tietää, että Bangladeshin entinen nimi oli Itä-Pakistan (kuvassa siis "ex-Itä-Pakistan").
Tähän tuli 17 oikeaa vastausta. Lisäksi veikattiin Pakistania, Intiaa ja muista maantieteellisesti sopivista esimerkiksi Afghanistania. Ilmansuunta sai muutaman veikkaamaan Itä-Timoria ja Pohjois-Makedoniaa. El Salvador ja Bahrain olivat sitten puolestaan mielikuvituksellisempia veikkauksia.
16. Kuvavihje: minkä maan suurin saari on tässä siirretty Suomeen? -
Australian. Tasmania on maailman 26. suurin saari. Meidän kartassa se on totuttu näkemään paljon pienempänä länttinä ja myöskin vähän eri asennossa, mutta luonnollisessa koossa se peittäisi noin kuudesosan Suomesta: kuvan sijainnissa Helsingistä Vaasaan ja Turusta Mikkeliin.
Noin puolet vastasi tähän oikein. Kanadaa, Kreikkaa ja Filippiinejä veikkasi useampikin vastaaja, mutta myös mm. Ranskaa, Italiaa ja Espanjaa veikattiin.
17. Kuvavihje: mikä maa? -
Brunei. Se jakaantuu tosiaan tälleen jännästi kahteen maa-alueeseen, joiden välillä on Malesian maata. Jos siis haluaa päästä Temburongin maakunnasta muualle Bruneihin, niin pitää mennä joko meren, ilman tai Malesian kautta.
Noin puolet vastasi tähänkin oikein. Väärät vastaukset olivat ihan satunnaisia: oli Afrikan maita, Alankomaita, Venäjää jne...
18. Kuvavihje: mitä maata kuvan urheilija edustaa? -
Fidžiä. Kuvassa on golfmestari Vijay Singh.
Intiaa veikkasi moni, eikä ihme. Yli kolmasosa fidziläisistä on intialaista alkuperää. Britit toivat intialaisia aikoinaan saarelle työskentelemään sokeriplantaaseilla. Kymmenen oikeaa vastausta ja jos kyseistä golffaria ei tuntenut, niin aika mahdoton rasti veikata oikein. Veikkauksiahan sitten tulikin kaikenlaisia, Antigua&Barbudasta Ruotsiin...
19. Kuvavihje: minkä maan sotilaiden asuja toisesta maailmansodasta? -
Kanadan. Oho, olipas tämä vaikea arvattava - ei nimittäin tullut yhtään oikeaa vastausta.
Melkein kaikkia muita brittiläisen imperiumin (ex)-jäsenmaita kyllä veikattiin, kuten brittejä itsejäänkin. Yllättävämpiä veikkauksia olivat puolestaan mm. Italia, Bulgaria ja Sveitsi.
Bonus-kysymykset: minkä nykyisen valtion alueella sijaitsi...
20. Fiumen vapaavaltio -
Kroatiassa. Meinasi tulla toinen pummikysymys, mutta
@Salkkis pelasti ja oli siis ainoa tietäjä. Fiume oli hyvin lyhytikäiseksi jäänyt kaupunkivaltio, joka syntyi eräänlaiseksi puskurivaltioksi ensimmäisen maailmansodan jälkilöylyissä. Italiaa veikkasi monet nimen perusteella ja liittyy kyllä myös italialaisten historiaan, mutta sijaitsi tosiaan nykyisessä Rijekan kaupungissa.
21. Fryygia -
Turkissa. Fryygia ja Lyydia olivat oikeasti merkittäviä valtakuntia ~3000 vuotta sitten ja kattoivat ison osan nyky-Turkista. Heettiläisen kulttuurin hävittyä tilalle tulivat näitä Kaakkois-Euroopasta lähteneitä kansoja, joiden valtakunnat kesti sitten muistaakseni aina Aleksanteri Suuren valloituksiin asti.
Tämäkin oli yllättävän vaikea, vain 13 oikeaa vastausta. Tätä sijoiteltiin vähän sinne sun tänne, Saksasta Syyriaan.
22. Surakartan sulttaanikunta -
Indonesiassa. 16 oikeaa vastausta. Vääristä veikkauksista Iran oli yleisin, mutta moni sijoitti varmaan tuosta sulttaanisanasta johtuen myös Lähi-Itään.
23. Azteekkivaltakunta -
Meksikossa. Meksikon laaksossa, eli nykyisen Mexico Cityn tienoilla, sijainneet Tenochtitlánin, Texcocon ja Tlacopanin kaupunkivaltiot muodostivat sen. 34 oikeaa vastausta. Perua ja Guatemalaa veikkasi muutamakin, lisäksi arvattiin myös Brasiliaa, Chileä ja Turkkia.
24. Sparta -
Kreikassa. Tämä oli näistä helpoin. Ei tullut kuin ihan muutama väärä vastaus (Turkki ja Italia). Spartalaiset olivat sotilaskuristaan tunnettuja ja panivat kovasti kampoihin esim. makedonialaisille ja roomalaisille valloittajille.
25. Transvaal -
Etelä-Afrikassa. Eikös se ole se Kulta-Into Piin kotipaikka täällä? Ja on nykyäänkin Etelä-Afrikan yksi provinsseista tai maakunnista, käsittää koko maan koillis- / pohjoisosat.
Vähän alle puolet vastasi tähän oikein. Ylivoimaisesti suosituin väärä vastaus oli Romania, olisikohan monella ollut mielessä Draculan kotiseutuna tunnettu Transsylvania? Veikkailtiin myös Saksaa ja muita Keski-Euroopan maita.