Erinomaista keskustelua Suomen mäkihypyn tilanteesta. Kyllähän tässä lajin kyykkäämisessä on monta tekijää takana, ja on vaikeaa laittaa näitä tekijöitä tärkeysjärjestyseen. Itse uskon kyllä että tuo maksukanaville siirtyminen ja siellä pysyminen pitkälti koko 2010-luvun ajan on ollut merkittävä tekijä ainakin alamäen kiihtymisessä. On toki niin, että vaikkapa jääkiekko ja jalkapallo porskuttavat hyvin, vaikka niiden huippusarjojen matsit ovat maksumuurin takana MM-kisoja. Mäkihyppyä ei oikein voi näihin kuitenkaan verrata, vaan ehkäpä enemmän muihin yksilölajeihin ja niissäkin hieman vaikeammin harrastettavaan lajiin eli vaikkapa ampumahiihtoon. Ampumahiihtoa on säännöllisesti näkynyt ylen kanavilta jo pitkään, ja lajissa on käsittääkseni ollut ihan kansainvälisen lajiliiton linjaus, että tv-oikeuksia tarjotaan halvemmalla kansallisille tv-yhtiöille kuin maksukanaville. Tämä politiikka on johtanut siihen, että ampumahiihto on käytännössä talvilajeista kansainvälisestikin monella mittarilla yksi suosituimmista, vaikka harrastamisen aloittaminen on siinäkin hyvin hankalaa.
Olisi mielenkiintoista nähdä jotain statistiikkaa lajien harrastajamääristä Suomessa näiden pohdintojen tueksi, mutta en tiedä onko näistä sellaista olemassa, varsinkaan pidemmältä aikaväliltä. Myös budjetit eri vuosilta kiinnostaisivat, jotta pystyttäisiin näkemään kuinka hyvin lajeihin panostettu raha on poikinut menestystä.
Tänään joka tapauksessa edessä mäkiviikon päättävä Bischofshofenin osakilpailu, jännitettävänä kaksi asiaa: saako Ryoyu Kobayashi toisen "Grand Slamin" eli neljän voiton putken mäkiviikolla. Ja toiseksi, jääkö suomalaisten pistesaalis mäkiviikolta historiallisesti nollille.