Ilmoitukset

 • Nimimerkki Knap huilaa viikon sääntöjen 10§:n perusteella.
 • Nimimerkki Lico huilaa viikon sääntöjen 6 ja 18§:n perusteella. Viesti löytyy Patrik Laine-ketjusta.
 • Nimimerkki LikainenLegenda huilaa viikon sääntöjen 4§:n perusteella.
 • Nimimerkki Ysipakki huilaa viikon sääntöjen 7§:n perusteella. 
 • Nimimerkki muaddib huilaa kuukauden MM-kisojen otteluseurannassa olevasta viestistä, joka rikkoo sääntöpykäliä 4 ja 6§.

Sulje ilmoitus

Loukkaantumiseen päättyneet pelaajaurat

Viestiketju osiossa 'Yleinen jääkiekkokeskustelu' , aloittajana Eetu, 05.02.2011 klo 23.20.

 1. Kipelov Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kiovan fasistijuntta
  Lainaus:
  Ironista sinänsä, eikös Hirvonen itsekin laittanut luistimet narikkaan juuri siksi ettei kroppa enää kestänyt. Eihän tämä tosiaan mitenkään harvinaista ole.
   
 2. L. Paraske Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Sutterin veljesten pelifilosofia
  Matti Veivo lienee aiheen tiimoilta itsestäänselvyys, mutta ei ole tullut mainituksi vielä tässä keskustelussa. Olin katsomassa itse tuota Junkkarit-peliä Raksilassa ja ennen Kupiaisen taklausta Veve oli muistaakseni pari vaihtoa aiemmin tehnyt maalin. En itse taklausta kovin tarkasti nähnyt, mutta aika pian siinä selvisi muiden pelaajien reaktioista, että nyt kävi pahasti. Erätauolla käytävällä oli aika vakava tunnelma ja monia asia mietitytti, että loppuikohan siinä yksi pelaajaura.

  Muistiin on jäänyt lisäksi se, että Veven vaimo toimi silloin koulussamme opettajana, eikä tätä vähään aikaan sitten ymmärrettävästi töissä näkynyt.
   
 3. teroz Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
  Ei nyt ihan tipu aiheeseen, mutta KooKoon taskuraketti Janne "Renny" Harjula (#33) joutui laittamaan pillit pussiin sairauden vuoksi vuoden 1998 kulmilla. Erittäin viihdyttävää lätkää pelannut kaveri, joka parhaalla divarikaudellaan pussitti 33 pistettä 44 pelissä. Ei siis lopettanut kaukalossa tapahtuneeseen varsinaiseen loukkaantumiseen, mutta ura loppui kuitenkin liian ajoissa - alle 25 vuotiaana.
   
  Viimeksi muokattu: 11.02.2011 klo 15.43
 4. MiksuMan Jäsen

  Iltapaskalehtien mukaan Forsbergin jalkavamma on uusiutunut ja näin ollen Peter lopettaa uransa. Suuri harmi ja iso menetys jääkiekolle. Peter Forsberg on hieno mies ja mahtava pelaaja, joka antoi jäällä aina kaikkensa.
   
 5. Skoger Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Vaikka itselläni on suomalaisena kauheita muistikuvia Fopasta, niin on silti pakko nostaa hattua hänelle. Tunnollinen pelaaja, joka oli tämän lisäksi taitava puhuja ja esimerkillinen henkilö kaukalon ulkopuolella. Harmittavan lyhyeksi jäi paluu. Kiitos #21.
   
 6. Mr.Fox Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  TPS respektit: HIFK ja Ässät
  Myös Simo Rouvali kuulunee tähän ketjuun. Rouvalin traaginen onnettomuus ei tosin sattunut jääkiekkokaukalossa, mutta pelaajaura päättyi siihen paikkaan. Lainaus:
  Hirvittää lukeakin! Hieno pelaaja, hieno mies!
   
 7. Black Adder Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, The Original Six
  Lainaus:
  Foppa oli 90- ja 2000 luvun vaihteen suurimpia tähtiä NHL:ssä ja parhaita play makereita. Muistan kuinka tuli itse harjoiteltua Foppa-kikkaa, jossa kaveri kiertää kovalla vauhdilla maalin oikealta vasemmalle (leftin pelaaja) ja pyöräyttää itsensä maalinkulmalla kohti maalia ja nakkaa ranarilla kiekon taka ylänurkkaan.

  Foppa oli pieni tankki, jota oli vaikea horjuttaa. Ei aivan raketti luistimilla, mutta hyvä luistelija ja ennen kaikkea vahva ja vaikeasti horjutettava. Foppasta sanottiin aikoinaan, että on ainoa kaveri NHL:ssä, joka pystyy taklaamaan kiekollisena ja siltä se joskus näyttikin, kun ruotsalainen paino ahtaista väleistä kohti maalia. Taistelijan luonne, fyysinen pelityyli ja periksiantamattomuus olivat ominaisuuksia, joista Foppa maksoi myös hintaa. Pernan repeäminen ja nilkkojen hajoaminen ovat seurausta kovasta pelityylistä. Paras muistikuva Foppasta, joka kertoi pelityylistä kaiken, on Sports Illustratedin julkaisema Stanley Cup spesiaalinumero vuodelta -97, Red Wingsin voitettua Stanley cupin. Kuvassa Foppa on taklattu laitaan Detroitin pelaajan toimesta ja Foppalla on kieli ulkona puristuksesta. Huvittava, mutta myös pelin kovuutta hyvin kuvaava otos :)

  Coloradon joukkue oli kiven kova Foppan tähtivuosina ja toinen NHL:n kahdesta mahtiseurasta kultaisena 90-lukuna. Useimmiten Foppan laidoilla viilettivät Alex Tanguay ja Milan Hejduk, nähtiinpä Joe Sakic ja Foppakin joskus samaan aikaan kentällä. Takana luuti aikakauden yksi kovimmista puolustuskaksikoista Blake-Foote ja maalilla Hasekin jälkeen paras maalivahti liigassa, Patrick Roy. Nykypäivänä - kiitos palkkakaton - ei tällaisia tähtisikermiä enää nähdä.

  Silti, monelle suomalaiselle ne ikimuistoisimmat hetket, jotka muistetaan ovat Foppan maajoukkueuralta. Ruotsi maajoukkue oli silloinkin aina kova ja vaarallinen, valitettavasti.

  -Suomen MM-kisat 2003: "tuskin ruotsi nyt enää viittä maalia tekee"
  http://www.youtube.com/watch?v=BoK_bXpTQ4U

  -Lillehammer -94: "åj åj åj!"
  http://www.youtube.com/watch?v=KTtFmPZpoAI
   
  Viimeksi muokattu: 15.02.2011 klo 13.02
 8. Tarinankertoja Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ipa, ipa, ipa, ipaa...
 9. mailman- Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät
  Mielenkiintoinen tutkimus...

  Itsellä käytän höntsäsarjassa Bauerin 5100 mallia, ja pari kertaa on tullut kaaduttua täysin "yllättäen" ja pää on kolahtanut jäähän.
  Joka kerta miettinyt, että saisi tuo potta nyt vähän paremmin sitä iskua ottaa vastaan. Sen vertaa kovaa hedaria pari päivää aina ollut ko. tapahtuman jälkeen.
   
 10. Jack DiBiase Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Montreal Habadiens
  Tuossa videollahan se suurin ongelma tulikin esille. Eli kypärät tehdään suojaamaan kallovaurioita, eikä aivotärähdyksiä silmälläpitäen. Mutta hieno juttu, että tähän on tulossa kehitystä. Aivotärähdykset ovat ehkä kaikkein pahin asia tässä lajissa tällä hetkellä.
   
 11. kahden suunnan sentteri Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KooKoo
  Lainaus:
  Tähän vahva sama. Ensimmäisen iskun jälkeen oli pahoinvoinnin ohella valtaisa ihmetys, että mitä helvettiä, eivätkö kypärät ole tässä vuosikymmenten varrella kehittyneet lainkaan siinä missä about kaikki muut varusteet ovat kehittyneet huimasti. Sitten ostin uuden kypärän, ja toisen iskun jälkeen totesin, että eivät.
   
 12. hcp27 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SM-Liiga
  Itselläni kanssa tuommoinen Bauer ensimmäistä ja viimeistä kautta päässä. Vaikkakin vain ns.harrastemielessä pelaile niin kyllä miettinyt ensisijaisesti sen m11 hommaamista. Kuitenkin vain ja ainoastaan kehuja saanut kypärä.

  Ja tuosta tutkimuksesta... Mikä järki testata ja antaa pisteytys 1-3 akselilla. 1 kertoo että on huono ja 3 erinomainen, mikään ei erota kakkosen saaneita kypäriä toisistaan jos lukee vain tuloksia.
   
 13. kahden suunnan sentteri Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KooKoo
  Lainaus:
  Pisteytys oli yhdestä viiteen, systeemi on jefukypärillä ollut pidempään käytössä. Yksikään Virginia Techissä testatuista 32 lätkäkypärästä ei vaan saanut neljää tai viittä tähteä :D
   
 14. hcp27 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SM-Liiga
  Lainaus:
  Mielenkiintoista tietää onko tässä verrattu jefun ja hokin kypäriä keskenään ja mitä asteikon 5 vaatii kun kuitenkin useampi kypärä jefun puolella tuon saanut.
   
 15. mailman- Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät
  Lainaus:
  Noeikait jefu ja lätkäpottaa voi keskenään verrata sitten millään? Eihän tuolla "tutkimuksella" mitään ideaa silloin olisi. Tuossa tutkimuksessahan mielestäni vain vertailiin eri lätkäpottia ja thats it.

  Pakko tosin myöntää, etten ole tainnu jefupottaa koskaan edes kädessä pitää. Mutta käsittääkseni se on todella kovaa muovia ainakin päältä. Toisinkuin lätkäpotta.
   
 16. vero Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ässät
  Kypärät ovat kuitenkin valtavasti parempia mitä ne olivat vaikka kaksikymmentä vuotta sitten. Toisaalta ne ovat nykyään toisinaan vaikeita "käyttää", kun on säätöjä joka suuntaan. Varsinkin junnupeleissä voi melkein sanoa, että yli puolet kypäristä on aivan väärissä "asetuksissa". Voi puristaa leveyssuuntaan ja pystysuunnassa voi olla viisi senttiä ylimääräistä tilaa tai päin vastoin. Sitten tuohon vielä löysällä olevat hihnat ja jopa häkkikypärä tahtoo lähteä päästä pois iskun sattuessa. Tällöin on ihan selvää, että ei se juuri mitään suojaa. Samaten varmaakin puolista kypäristä puuttuu ruuveja tai ruuvit ovat löysässä ja iskun sattuessa kypärän osat liikkuvat miten sattuu.
   
 17. Janippa Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SaiPa, San Jose Sharks
  Lainaus:
  Tuo häkkikypärän päästälähteminen taitaa varsinkin D-B junnuissa olla enemmän sääntö kuin poikkeus. Sama ilmiö oli jo aikoina, jolloin itse juniorina kiekkoa pelasin ja nyt tuomaritoiminnassa mukanaolevana sen huomaa myös erittäin selvästi. Pahimmassa tapauksessa sinne ristikon ja naaman väliin menee lätkähanska sisään. Muutaman kerran tullut pelaajat avautumaan miten vastustajan hanska avasi pienen vekin heidän huuleensa, vastakysymyksenä oon yleensä esittänyt, että miten on mahdollista saada hanska kypärän ristikon läpi siun naamaasi. Tässä vaiheessa ne viisaammat tapaukset ovat käsittäneet mitä tarkoitan, osalle ei kevyt vihjaus tunnu riittävän.

  Muutaman toimitsijana työskentelevän vanhemman kanssa oon myös tästä asiasta keskustellut jäähallilla ja ovat siitä miun kanssa samoilla linjoilla, että tuollainen kypäränkäyttö ei kovin viisasta ole. Eikö se vanhempi, joka tätä mieltä on, voi mennä lapselleen kertomaan miten kypärää käytetään? Vai onko sitten miulle keskustelukavereiksi sattuneet juuri ne vanhemmat, joiden pojat osaavat kypärää käyttää oikein.

  Tämä sama ongelma toki poistuu siinä A-juniori-iässä, kun visiirit otetaan käyttöön. Tai no, ongelma lähinnä muuttaa muotoaan. Yllättävän monelle joutuu kauden mittaan myös mainitsemaan visiirin oikeasta käytöstä ja mitä sääntökirja siitä sanoo. Eipä tuohon visiirin tai ristikon väärinkäyttämiseen silti kovin moni jaksa puuttua, mitään pysyvää lopputulosta se ei tuomarin sanomana saa aikaiseksi. Luulisi, että joukkueissa halutaan panostaa pelaajien kannalta mahdollisimman riskittömään pelaamiseen ja suojat olisi niin hyvässä kunnossa kuin mahdollista. Varmaksi toki en voi sanoa, koska valmentajana en ole toiminut, mutta jos itse valmentajana toimisin ei vastaavaa visiiri- tai ristikkoperseilyä minun joukkueessani nähtäisi. Enkä usko, että olisin itse juniori-iässä saanut löysätä ristikkoni kiristyksiä vastaavalla tavalla. Valmentaja ei meidän joukkueessa noihin puuttunut, mutta kotona olisi noottia tullut.
   
 18. Meeps Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Frölunda
  Lainaus:
  Lukaisin tuossa kyseisen tutkimuksen. Ei ole verrattu jefukypäriin. Jefukypäriä varten oli jo aikaisemmin kehitetty testi testaamaan kuinka hyvin ne suojaavat, ja nyt samasta testistä muokattiin jääkiekkoon sopiva testi jääkiekkokypärille. Testin kaksi pääperiaatetta oli se, että kypärä, joka hidastaa pään liikettä pienentää aivotärähdyksen riskiä, ja se, että testissä otettiin huomioon kuinka monta päähän kohdistuvaa iskua pelaaja saa kauden aikana. Jääkiekkoilijoiden mediaani oli 227 iskua. Mitä paremmin kypärä hidastaa pään kiihdytystä, sitä paremman arvosanan se siis saa. Tutkimuksessa laitettiin kypärä feikkipäähän ja siihen kohdistettiin iskuja tutkimusta varten rakennetulla heilurikädellä. Iskuja tuli kypärän etuosaan, takaosaan, sivulle ja päälle. Testissä oli 12 mallia ja kaikista malleista testattiin kahta kypärää.

  Yksi mielenkiintoinen huomio oli se, että kyseisessä tutkimuksessa käytettiin arvioita, jonka mukaan jopa 90% aivotärähdyksistä jää diagnosoimatta. Jefukypärien testissä taas on arvioitu, että 50% aivotärähdyksistä jää diagnosoimatta. Jefukypärien testissä ei myöskään huomioitu pään rotationaalista kiihdytystä, ainoastaan lineaarinen. Tästä oli tullut kritiikkiä, joten jääkiekkokypärien kohdalla lisättiin myös rotationaalinen kiihdytys. On siis hieman ongelmallista verrata suoraan jefu- ja lätkäkypärien tuloksia, koska testit olivat erilaiset. Yhtä jefukypärää ja kahta jääkiekkokypärää oli tosin testattu vielä erikseen jääkiekkokypärille kehitetyllä testillä, ja jefukypärällä aivotärähdyksen mahdollisuus oli 82,9% pienempi kuin ensimmäisellä jääkiekkokypäristä ja 90,3% pienempi kuin toisella jääkiekkokypärällä. Syyksi jefukypärän paremmuudelle epäiltiin paksumpaa pehmustetta ja parempaa designia vaimentaan iskun voimakkuutta.
   
 19. hcp27 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SM-Liiga
  Lainaus:
  Kiitokset selventämisestä
   
 20. riimu Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Toronto, Wild, Leijonat
  Mä olen käyttänyt aina Bauerin kypäröitä ja ovat yleensä olleet hyviä. Tosin vaikka istuisi päähän hyvin niin tilanteen tullessa vastaan nuokin ovat osittain liikkuneet mielestäni liikaa. Harmi kun en malleja muista mitä käyttänyt. Vaikka nykyään pelkkää höntsää tulee pelattua, niin kypärää kuitenkin käytän ristikon kanssa (ikää sellaset 33v.), vaikka muut nauraisi mutta kun vasemmasta laidasta lämäsi kunnolla (tuttu paikka ja jää) niin kun jäässä on kolo johon luistin yhtäkkiä osuu ja lennät suoraan naamallesi jäähän, niin on leikki kaukana. Vaikka opetellut kaatumaan ns. oikein niin tollanen yllätys kun tulee niin ei saanut käsiä edes vastaan. Mielestäni kypärään kannattaa panostaa erittäin paljon.
   
 21. Jack of Spades Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
  Aivotärähdykseen päättyi myös pitkän NHL-uran tehneen ja maajoukkueen jykevän vakiokasvon, puolustaja Toni "Lyde" Lydmanin ura. Mies itse muistaa jysäyksen edelleen hyvin. NHL:n läntisen konferenssin puolivälieräottelun toista erää oli pelattu vain hieman alle viisi minuuttia, kun Lydmanin päähän taklattiin täydellä voimalla. Kasvokkain: Aivotärähdys päätti Toni Lydmanin NHL-uran – “Olin siinä aika kuutamolla ja juttelin samoja asioita pari kertaa” | Yle Uutiset | yle.fi
   
 22. Rocco Jäsen

  NFL:ssä ollaan paneuduttu todella paljon kypäräteknologiaan viime vuosina. Yksi uraauurtava yritys on Vicis. (Video vie YouTubeen, kypärää demonstroivaan videoon)

  Video alkaa jo aika hyvällä tekstillä:

  "Crumble zones, airbags, crash detection. We are fully okay to sacrifice the whole automobile to save the passangers."

  "Helmets are like cars of the 70's."

  Autoteknologiassahan kolariturvallisuus on korkealla. Kolarin voima siirretään eri paikkoihin, auton kori antaa periksi ja joustaa yms. Ennen tosiaan vahva runko luultiin olevan se asia, mikä pitää matkustajat turvassa. Pian huomattiin että se on juuri päinvastoin. Tässä tilanteessa auton matkustaja on kuin ihmisen aivot kypärässä. Kova kypärä suojaa kallovammoilta, mutta aivot kokevat kovan kuoren sisällä kovia.

  Samaa tuodaan nyt kypäriin, missä kypärän kuori ei olekaan kova, vaan se antaa periksi, ja pienentää aivojen saamia kiihtyvyyslukemia.

  Vaikka jääkiekkokypärä on paljon kevyempi, ja eri materiaalia kuin jenkkifutiskypärä, niin perusperiaate on molemmissa sama. Kova kuori, pehmusteet sisällä. Tuo teknologia, missä kypärä itsessään antaa paljon enemmän periksi ja siten pehmentää iskua, on varmasti iso parannus turvallisuuteen.

  Tässä on toinen video, missä kypärää vähän testataan laboratoriossa.

  "Tiger Woods will go get a custom set of golf clubs. You take Russell Wilson, for example, is making 20 million dollars per year. He wears the same helmet that you and I can go and purchase across the street, at Dick's Sporting Goods. So it doesn't make sense."
   
 23. benicio Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko
  Lainaus:
  Olen joskus aiemminkin aiheesta kirjoittanut, mutta tuli taas Josh Greenin loukkaantumiseen johtanutta tilannetta katsellessa mieleen, olisiko noille muillekin suojille kuin kypärille jotain tehtävissä. Tarkoitan siis "jalankulkijaturvallisuuden" osalta jos autotermejä käytetään. Onko suojien pakko olla kovamuovisia ulkopinnaltaan vai voisivatko ne suojella myös kontaktin toista osapuolta? En tosin ole muutamaan vuoteen esim moderneja kyynär- tai hartiasuojia hypistellyt, mutta ainakin taannoin ne olivat jopa vähän naurettavan robocoppimaisia ja kivikovia. Kasarilla vedettiin sitten taas vähän erinäköisillä vehkeillä. Lähinnä koskee kyynärsuojaa, mutta miksei muitakin.
   
 24. Rocco Jäsen

  Kyynärsuojat ovat nykyisin pehmeitä, eikä vanhan ajan kovamuovisia malleja. Toki ne ovat sisältä edelleen kovia, mutta suojaavan osan päällä on jonkin verran pehmeää materiaalia. Sama koskee hartiasuojien osia, erityisesti olkapäissä ja kyynärvarren päällä. Googlettamalla löytyy iso määrä kuvia, alla suorat linkit.

  Kyynärsuojat

  Hartiasuojat

  Vaikka pehmusteen määrä on aika vähäinen, niin jopa alle sentin pehmuste oikeasta materiaalista tehtynä on iso apu kontaktitilanteissa. Muistaakseni on jopa olemassa sääntö, minkä mukaan pehmustamattomat suojat eivät olisi enää tyyppihyväksyttyjä. Saatan muistaa väärin.