Los Angeles Kings 2024–2025

  • 25 484
  • 108

Ballo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääskä, Pakarinen, Liivik, Åsten, Kuhta, Petrell
Osaako joku valveutuneempi kannataja kertoa miltä Samuel Heleniuksen peli on näyttänyt? Ei liene kovin suuret kertoimet kuitenkaan NHL-uraan.
 

heikkik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, LA Kings
Osaako joku valveutuneempi kannataja kertoa miltä Samuel Heleniuksen peli on näyttänyt? Ei liene kovin suuret kertoimet kuitenkaan NHL-uraan.

Valveituneisuudesta en tiedä, mutta kommentoin silti.

Viaplayn studiossahan Sami Hoffren ja Mikko Lehtonen kehuivat Heleniuksen otteita ja tuntuivat uskovan Heleniuksen NHL-mahdollisuuksiin nelosketjulaisena. Aika lailla samaa mieltä ko. asiantuntijoiden kanssa.

Kuten Hoffren sanoi, niin Heleniuksen luistelu on mennyt hurjasti eteenpäin siten Liiga-aikojen ja minusta se on uran kehittymisen kannalta kaiken perusta. Ensimmäinen kausi AHL:ssä oli suht hitaan kehittymisen aikaa, mutta viime kevään aikana oma rooli ja tapa pelata alkoi löytyä. Tilastoista se ei näy, mutta AHL:n pudotuspeleissä Heleniuksen ketju oli Ontarion "identiteettiketju", henkinen suunnannäyttäjä. Ja tämä ei ole ainostaan meikäläisen mielipide, vaan ketju sai kehuja päävalmentaja Sturmilta ja Reignin otteluiden selostajiltakin.

En tiedä innostivatko onnistuneet playoffsit Heleniusta treenaamaan kesällä aikaisempaa kovempaa vai onko harjoittelussa panostettu luistelua entistä enemmän vai onko Helenius oppinut nyt tuntemaan oman kroppansa aikaisempaa paremmin, mutta oli niin tai näin, niin kesän aikana asioita on tehty todellakin oikein. Harjoitusleiriltä tuli oikeastaan vain positiivisia kommentteja ja Helenius oli todella lähellä päästä NHL-kokoonpanoon jo kauden alusta.

Kesän aikana huikeasti parantunut liike -> huomaa pysyvänsä vauhdissa mukana (ei vain fyysisesti, vaan myös henkisesti) ja siten pystyy olemaan aktiivinen, eikä vain reaktiivinen -> pystyy pelaamaan nykyaikaista stop-go hockeyta.

Kun Heleniuksen rooli on nelosen aggressiivinen energiapelaaja, niin nyky-NHL:ssä tätä roolia ei pysty hoitamaan jollei liike ole kunnossa. Pelaajat ovat nykyisin niin hyviä luistelemaan, että jos olet puujalka, niin et ehdi taklaamaan ketään - eli olet joukkueelle hyödytön laitoja rankaiseva ryntäilijä ja kun olet kokoajan tilanteissa jäljessä niin väistämättä päädyt ottamaan tyhmiä estämis/koukkaamisjäähyjä. Ihan sama kuinka kova olet lyömään ja ottamaan iskuja vastaan, niin kankeat betonisaappaat jalassa luistelevat goonit eivät ylhäältä paikkaa ota, koska sellaisia paikkoja ei ole enää tarjolla. Eikä Heleniuksen tämän hetkinen iskuvoima tai tappelutaidot vanhanaikaiseen goonin hommaan riitäkkään.

Tähän mennessä Helenius on pelannut yhdeksän ottelua ylhäällä, ei maaleja, pari syöttöpistettä, seitsemän jäähyminuuttia, asteen verran plussalla, jääaika vaihdellut siinä neljän ja kahdentoista minuutin välillä, keskimääriin kahdeksisen minuuttia. Winnipeg-peli oli minusta heikoin, mutta siinä päävalmentaja Hiller jostain ihmeen syystä laittoi Heleniuksen alkuun kolmosketjuun Fialan ja Laferrieren väliin ja sehän on Helelle aivan väärä paikka. Fialan kaltaisen kikkailevan minä-minä -miehen kanssa pelaaminen on myrkkyä suomalaiseen joukkuepelaamiseen tottuneelle pelaajalle.

Itselle tärkeämpiä lukemia on 31 taklausta (24,86 per 60, joukkueen korkein lukema), 6 blokattua laukausta (4,81 BkS/60, hyökkääjistä joukkueen paras), aloitukset 50%. Lukemat on nelosketjulaiselle tulokkaalle hyvät, jopa tosi hyvät. Aloituksissa on petraamisen varaa ja Lee/Jeannot - Helenius - Lewis -ketjun aikan veteraani Lewis onkin usein ottanut aloitukset, varsinkin oikealta puolelta.

Jos ajattelee Heleniuksen mahdollisuutta pitempään NHL-uraan, niin viimeisen vajaan vuoden aikana tapahtunut kehittyminen ei riitä, vaan eteenpäinmenon pitää jatkua. Yltääkseen isänsä mittaiseen (155 GP, 2+4 = 6, 260 PIM) uraan, niin liikkeen ja tilanteen tunnistamisen pitää parantua entisestään. Ja jossakin vaiheessa on pakko saada kokoon myös pistemerkintöjä, sillä hyökkääjän on todella vaikea vakiinnuttaa paikkaansa ylhäällä jos ottelusta toiseen mennään kiikaritehoilla. Mutta onhan se ketjukavereistakin kiinnii, saako edes niitä kakkosyöttöjä!

Ylhäällä pysymisen perusvaatimuksena on kuitenkin se mitä on nähty tähän mennessä: lyhyet vaihdot, taklaa aina kun pystyt, voita (älä ainakaan häviä!) kaksinkamppailut, älä kämmää kiekon kanssa keskialueella, saa aikaan vastustajan hyökkäykseen stoppeja, pura nöyrästi äläkä yritä mitään toivotaan-toivotaan syöttöjä, lyö kiekko varmasti vastustajan päätyyn ennen vaihtoon menoa, ole siis hyvä nelosen energiapelaaja!

Trevor Lewiksen loukkaantuminen (2-4 viikkoa) oli minusta Heleniuksen kannalta paska juttu. Lewis on ollut hyvä tutori kokemattomille ketjukavereilleen ja sopivampi nelosketjulainen kuin harjoituksissa hänen paikallaan nelosen oikeassa laidassa ollut Alex Turcotte.

Ennen vieraskiertueen alkua Ontariosta todennäköisesti nostetaan ylös ainakin yksi hyökkääjä - ehkä kuukauden (marraskuu) pelaajaksi AHL:ssä valittu Glenn Gadwin, ehkä harjoitusleirillä loppuun asti sinnitellyt Jack Studnicka, ehkä Ontarion paras maalintekijä Samuel Fagemo. Tuskin Kings lähtee pitkälle idän vieraskiertueelle vain kahdellatoista terveellä hyökkääjällä, sillä Lewiksen lisäksi myös Akil Thomas ja Arthur Kaliyev ovat yhä sivussa.
 

heikkik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, LA Kings
Surkeasta San Jose-ottelusta alkanut voittoputki kesti kuusi ottelua ja katkesi vieraissa New Jerseytä vastaan 3-1 lukemin. Hilerin poppoo on erittäin hyvä hyydyttämään vastustajien hyökkäyspelin, mutta Devils hoiti homman Losin omilla aseilla. Kentällä tuntui olevan tosi vähän tilaa ja aikaa ja pelkästään laukaisupaikoillekin pääsy tuotti tuskaa Kings-hyökkääjille. Ottelun tapahtumia kuvastaa hyvin, että New Jerseyn maalissa ollut Markström torjui ottelussa vain 13 kertaa (Rittich 23 torjuntaa).

Itselle ottelun kohokohta oli Heleniuksen läpisyöttö Turcottelle, joka sai tilanteesta lopulta rankkarin. Nelosketjussa pelaavien Turcotten ja Heleniuksen pelityylit täydentävät toisiaan, sillä pelaajien vahvuudet ja heikkoudet kumoavat toisiaan. Turcotten keveys/koko, jatkuva luistelu, liike ja pehmeys kontaktilanteissa vs. Heleniuksen iso koko/ulottuvuus, fyysisyys ja kankeus. Useammassakin tilanteessa Helenius pystyi karvaamaan kiekon tai häiritsemään vastustajaa ja Turcotte singahti vikkelästi paikalle ja poimi irtokiekon itselleen/joukkueelle.

Nelosketjun - tai siis neloskaksikon Turcotte/Heleniuksen - suurin ongelma on, että päävalmentaja Hillerin kuningasidea on peluuttaa seitsemään pakkia ja yhtätoista hyökkääjää, joista yhtä kierrätetään nelosen laidassa. Minusta kyseessä on paska peluutusidea, mikä estää nelosketjun - eli ko. kaksikon - kehittymistä enkä tiedä kuinka paljon seiskapakki Kyle Burroughsia hyödyttää pelata 5 - max. 10 pelissä.

Tänään luvassa harvinaista herkkua eli Kings pelaa suomalaisittain inhimilliseen aikaan, kun ottelu NY Rangersia vastaan alkaa klo 20.00. Rangers on yksi NHL:n kriisijoukkueista ja olisin yllättänyt jos kotijoukkue saa edes yhden pisteen.

Eikä kolme seuraavaakaan ottelua näytä olevan mahdottomia voittaa, sillä vastaan tulee Pittsburgh, Philadelphia ja Nashville. Vieraskiertue päättyy kauden yllättäjäjoukkuetta Capitalsia vastaan reilun viikon päästä eli sopivasti juuri ennen joulua.

edit.

Lisätään vielä sen verran, että Arthur Kaliyev on lähetetty farmiin Ontarioon kuntoutuskeikalle hakemaan pelituntumaa. Reign pelaa seuraavan viikon aikana neljä matsia divisioonan kärkijoukkueita vastaan, kerran kakkosena olevaa San Josea, kerran ykkösenä olevaa Calgaryä ja kahdesti nelosena olevaa Coachella Valleyta vastaan.

Koska Trevor Moorella on ilmeisesti jotakin vaivaa, niin hyökkääjä Andre Lee on lähtenyt Ontariosta kohti itärannikkoa. Ehkä näemme jossakin vaiheessa nelosketjun Turcotte - Helenius - Lee, mutta todennäköisesti emme.

Tapaninpäivänä alkavassa nuorten MM-kisoissa Losilla on kolme edustajaa; Tshekki-paidassa pakki Radek Dvorak sekä Kanadan joukkueessa maalivahti Carter George ja jenkeillä maalivahti Hampton Slukynsky. George ja Slukynsky ovat lähtökohtaisesti varavahteja, joten voi olla että he eivät pelaa turnauksessa minuuttiakaan.
 
Viimeksi muokattu:

heikkik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, LA Kings
Eikä kolme seuraavaakaan ottelua näytä olevan mahdottomia voittaa, sillä vastaan tulee Pittsburgh, Philadelphia ja Nashville. Vieraskiertue päättyy kauden yllättäjäjoukkuetta Capitalsia vastaan reilun viikon päästä eli sopivasti juuri ennen joulua.

Vieraskiertue päättyi nihkeästi, sillä Rangers-voiton jälkeisestä neljästä pelistä ainoastaan Philadelphia kaatui. Kolmesta tappiosta kaksi tuli jatkoajalla (Pittsburgh, Nashville) ja ainoastaan Washngtonia vastaan tuloksena oli nolla pistettä. 3-1 tappiota Capseille selittää osaltaan Losille rankka otteluohjelma ja Philip Danaultin puuttuminen kokoonpanosta sairastumisen vuoksi.

Samuel Helenius pelasi Wsh-matsissa NHL-uransa isommat minuutit (14.38) ja sai Hilleriltä positiiviset kommentit.

On Samuel Heleinus, Akil Thomas and Andre Lee each playing larger roles tonight
We had a lot of different combinations out there, but those guys did run out pretty consistently. I thought Samuel Helenius had his best game as a King for sure. The three of them are comfortable with each other, they know each other, they’ve played together before, but to me, the player who jumped out tonight was Sammy Helenius.


Vaikkei Helenius pelaa enää yhtä fyysisesti kuin ensimmäisissä NHL-otteluissaan, niin kiekollisessa pelissä on havaittavissa selvää eteenpäinmenoa. Alkuun hän käsitteli kiekkoa kuin käsikranaattia ja oli hirveä kiire dumpata se päätyyn / pois itseltään mahdollisemman nopeasti. Viime peleissä hän muutamaan otteeseen onnistunut syöttämään ihan napakasti ja oivaltavasti, eivätkä joukkueen kokeneemmat pelaajat näytä enää välttelevän hänelle syöttämistä. Aluksihan esim. Kevin Fiala ei syöttänyt suomalaiselle, vaikka Helenius/Heleniuksen maila olisi ollut vapaana. Mutta vähän samalla tavalla Fiala suhtautuu muihinkin märkäkorviin.

Jos ex-Jypin pelaaminen kehittyy nähdyllä tavalla, niin väistämättä niitä pisteitä, jopa se maali, alkaa tulla. Joukkue on seuraavat parisen viikkoa Losissa ja toivottavasti Hiller ja muut valmentajat antavat nelosketjulaisille mahdollisuuden kehittää keskinäistä kemiaa/yhteispelaamista. Auttaisi ehkä noiden aloituksen voittamisissakin, jos laiturit tuntisivat paremmin sentterinsä tavat/heikkoudet/vahvuudet. Capseja vastaan Heleniuksen saldo oli 23,1% (13 aloitusta - 10 hävittyä - 3 voitettua) ja tuo lukema oli jopa Kopitarin katastrofi-iltaa (aloituksissa 4w - 11L) huonompi.

Joulun jälkeen viiden ottelun kotiputki ja avausmatsissa vastassa tällä kaudella ensimmäisen kerran Edmonton Oilers. Molemmat joukkueet ovat tähän mennessä pelanneet 34 peliä ja piste-eroa on vain yksi pojo kanadalaisten hyväksi (44 <-> 43). Divisioonan kärjessä on Las Vegas viiden pisteen erolla Oilersiin, joten tällä hetkellä todennäköiseltä pudotuspelien avauskierrosparilta näyttää taas sama vanha Edm-LA - ikävä kyllä.
 

Pakastin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Los Angeles Kings, Chelsea FC, Darts
Dartsit ja muut kiireet ovat pitäneet minut poissa tästä ketjusta, mutta olen tehnyt comebackin!

Heleniukselle vihdoinkin avausmaali taalaliigassa. Muutenkin hieno nousu joukkueelta. Hieman aneeminen jakso meneillään joukkueella, joten tuo Floridan kaataminen juuri ennen hankalaa viiden ottelun Idän kierrosta oli henkisesti tärkeä. Kingsillä on ollut valtavia ongelmia maalinteon kanssa. Adrian Kempe kantaa yksin selässään maalintekoa. Fiala, Moore ja Byfield eivät anna yhtään tulitukea. Samalla puolustus on sakannut ajoittain, joten heikko maalinteko on pahinta myrkkyä. Puolustaminen on muuten ollut erittäin hyvin jiirissä, mutta ajoittain näkyy väsyneempiä pelejä, joka on ihan normaalia. Varsinkin tuossa Penguins pelissä tuli aika luvattoman helppoja maaleja. Tuo Losin maastopalo vaikuttaa varmasti pelaajiin henkisesti. Sen taakse ei voi piiloutua, mutta jotenkin on näyttänyt siltä, että tuon perutun Flames pelin jälkeen joukkueen fokus on karkaillut ja hyökkämisestä on tullut väkinäistä.

Drew Doughty palasi harjoituksiin ja lähtee mukaan viiden ottelun vieraskiertueelle. Tämä on tietenkin erinomainen uutinen kaikille muilel paitsi Moverarelle, joka todennäköisesti lähetetään takaisin farmiin. Tuo Kingsin seitsemän pakin sekoilu on mielestäni hieman erikoinen. Varsinkin nelosen Heleniuksen ja Lewisin kannalta.

Jos joku asia oli kauden alussa mysteeri, niin se oli Losin maalivahtitilanne. Tällä hetkellä se on huolista mitättömin, sillä Kuemper pelaa erinomaisesti. Erinomaisesti edessä puolustava joukkue tietenkin auttaa, mutta Kuemperin työskentely luo turvaa koko viisikolle. Torjuntaprosentti on 92,4% ja päästettujen keskiarvo 2,04 gaa. Ilman tuota alkukauden Senators sirkuspeliä, Kuemperin tilastot olisivat 93,0% ja 1,78 gaa. David Rittichilla on ollut viime aikoina starttien kanssa hankalampaa, joten en tiedä olisiko Kingsin syytä katsella markkinoita luukkuvahtia etsien.

Kings on hieman valunut Oilersin ja Vegasin kyydistä, mutta on edelleen tukevan oloisesti kiinni suorassa pudotuspelipaikassa. Eniten tässä jännittää mahdollinen ensimmäisen kierroksen vastustaja, mutta siihen on vielä reilu 30 peliä matkaa. Vieraskiertue alkaa Columbuksesta ja jatkuu järjestyksessä Detroit, Florida, Tampa, Carolina. Kuten tapana on, niin lähdetään kiertueelle tavoitteena puolet pisteistä.

Go Kings Go!
 

Jack DiBiase

Jäsen
Suosikkijoukkue
MTL
Helenius-päivitys olisi tilauksessa arvon Kings-seuraajat! @heikkik ja muut. Kiitos jo etukäteen.

Maali tuli, mutta miten muuten pelit sujuneet?
 

heikkik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, LA Kings
Helenius-päivitys olisi tilauksessa arvon Kings-seuraajat! @heikkik ja muut. Kiitos jo etukäteen.

Maali tuli, mutta miten muuten pelit sujuneet?

On noita tekopaikkoja aikaisemminkin ollut, mutta onneksi nyt kiekko tippui niin suosiollisesti (kiitos Jeannotin), että ei tarvinnut kuin suupaista lätkä verkkoon. Ei Helenius samanlaisessa adrenaliinihuumassa ole vetänyt kuin ekoissa peleissä, mutta kyllä hän on minusta paikkansa nelosen fyysisenä sentterinä täyttänyt.

Eihän Heleniuksen tilanne kehittymisen kannalta ihanteellinen ole. Kun tammikuun alussa veteraanit tervehtyivät, niin hän siirtyi poppariosastolle pariksi viikoksi. Sitten yksi matsi Ontariossa ja takaisin pelaavaan NHL-kokoonpanoon (Laferriere loukkaantuneena). Pelannut viimeiset neljä matsia ylhäällä nelosen minuuteilla (alle 10 min.). Kun Pittsburgh-matsi ratkesi hyvissä ajoin, niin sai erityisesti kolmannessa erässä normia enemmän jääaikaa (12.28).

Kun kyseessä on iso ja vielä fyysisestikin kehittyvä kaveri, niin epäilen suuresti onko nykytilanne Heleniuksen kehityksen kannalta paras mahdollinen. Jääaikaa pitäisi saada mielellään tuplasti nykyistä enemmän, mutta siihen (15 minuuttia per peli) ei Samuelin resurssit vielä NHL-tasolla riitä. Tietenkin jos nuorukaiselta itseltään tai agentilta kysytään, niin todennäköisesti he haluavat Heleniuksen pelaavan ylhäällä. Bruttotienestit ylhäällä ovat kuitenkin kymmenen kertaa paremmat kuin AHL:ssa ja pelaajastatus paljon korkeampi (NHL vs. AHL).

Parasta olisi jos Helenius pelaisi AHL:ssä kakkos/kolmosketjussa, mutta ongelmana on Blaken viime kesänä tekemät pelaajaratkaisut. Hän teki sopimuksen kahden NHL-kokemustakin omaavan AHL-sentterin (Glenn Gadwin, Jack Studnicka) kanssa ja he ovat alun kangertelujen jälkeen päässeet hyvään vauhtiin AHL:ssä.

Lisäksi Reignin kokoonpanossa on vuoden -21 draftissa ennen Heleniusta varattu Francesco Pinelli, joka hänkin tarvitsisi kehittyäkseen runsaasti jääaikaa. Ontarion nelosketjua ovat sentteröineet mm. AHL-rookiet Aatu Jämsen ja Kaleb Lawrence, jotka hekin tarvitsisivat jääaikaa (Lawrence on pelannut välillä ECHL:ssä). Jos Helenius lähetettäisiin alas Ontarioon, niin mahtaisikohan kukaan pelaajista olla tyytyväinen?

Niemisen Jouni jutteli Samuelin kanssa kun Kings kävi pyörähtämässä Edmontonissa.


Alempien ketjujen jätkän on oltava luotettava molempiin päihin”, sanoi Samuel kysyttäessä hänen pelillisistä vahvuuksistaan ja kehitettävistä pelitaidoistaan. ”Ja sitten fyysisyys. Tykkään taklailla paljon.”

”Ja sitten kehitettävää. Olen ihan hyvä kiekon kanssa, mutta rohkeammin pitää pystyä pelaamaan, kun kiekko on lavassa. Itse ainakin haluan pelata rohkeammin. Tottakai pitää pelata luotettavasti mun roolissa, mitään virheitä ei saa tehdä. Haluaisin kiekkovarmuutta lisää.”

Yksi tärkeimmistä luotettavan alempien ketjujen senttereiltä vaadittavista taidoista on aloitukset.

”Täällä NHL:ssä, jostain syystä linjurit vaihtaa tosi usein aloittajat pois. Se on tosi erikoinen juttu, ainakin täällä NHL:n puolella. Tosi nopeasti tulee lähtö. En tiedä, mikä siinä on ongelma. Meikäläinen lähtee aika usein vaihtoon. Niissä on selvästi vielä paljon kehitettävää. Siihen ei ehkä koskaan voi olla tyytyväinen. Aina on oltava parempi ja parempi.”

Kun lukee Heleniuksen haastatteluja, niin tuntuu siltä että hän tietää hyvin missä mennään. Yhden asian lisäisin vielä kehitettäviin asioihin - pelitilanteisiin reagointi puolustusalueella. Tämä asia kehittyisi parhaiten saamalla lisää toistoja (= jääaikaa) sekä hinkaamalla videoita ja katsomalla niistä pelitilanteita. Ja voi olla että voimaa lisäämällä voisi saada jonkinlaista räjähtävyyttä, ripeyttä, mutta onhan sitä usein nähty että voimahankinnalla on tehty hallaa ja saatu entistä vahvempi, mutta helvetisti kankeampi (= huonompi) pelaaja!

Siirtoajan umpeutumiseen on aikaa puolitoista kuukautta ja veikkaan, että Blake&co hankkivat joskus Four Nation Face Off -turnauksen jälkeen Losin nelosketjuun pari veteraania lisää. Joku San Josen Nico Sturmin kaltainen leftin aloituspesialisti sopisi aika passelisti Lewisin sentteriksi eikä palkkakaan ole ylivoimaisen suuri. Sehän tarkoittaisi, että Helenius singahtaisi Ontarioon taistelemaan Gadwinin, Studnickan ja Pinellin kanssa jääajasta... .

edit.

Lisätään vielä se, että Panthersia vastaan Kings pelasi 12 hyökkääjällä ja kuudella pakilla. Ketjuja sekoiteltiin jonkin verran, koska Florida oli kaksi erää kenttäpelissä parempi. Kuemper oli pelin ykköstähti ja jos maalissa olisi ollut Rittich, niin Los olisi hävinnyt ottelun. Voiton lisäksi positiivisena asiana voidaan todeta, että edelliseen matsiin (tappio Pittsburghille 1-5) verrattuna joukkue pelasi paaaaaaljon paremmin!
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös