Annat liikaa painoa Rafan ensimmäisen valioliiga-kauden epäonnistumiselle, koska se on ainoa jäljellä oleva argumenttisi. Kausi päättyi CL-kannuun eli joukkue oli loistava, eikä kehno. Rafa itse taisi harjoitella ensimmäisen kauden kuinka Englannin kentillä pärjätään ja Liverpool jäi siksi viidenneksi valioliigassa.
Toki opetteluun menee aikaa. Ilmeisesti Rafa sitten oli pirun nopea oppimaan, koska seuraavana kautena pistesaldo oli 82 pistettä.
Mestaruuksia ei ole voittanut Rafan aikana kuin Chelsea ja ManU. Liverpool voitti periaatteessa Houllierin joukkueella CL-kannun Istanbulissa. Sen jälkeen kasattiin team-Rafa, joka on kerännyt vuosi vuodelta enemmän pisteitä valioliigassa. Tälle kaudelle joukkueelle monet ennustivat valioliigan mestaruutta, mutta se meni jo metsään.
Niin se näyttää menevän tämän kauden osalta. Mutta suvujasti tässäkin sivuutit tuon kehityksen - tai syyt siihen - kaikesta korostamistasi huonosta scouttaamisista, surkeista pelaajakaupoista jne. huolimatta.
En jaksaisi enää toistaa, mutta Rafan joukkueilta puuttuu se tasaisuus, joka on nimenomaan SAF:n tapa voittaa mestaruuksi ManU:lle. Rafa on jopa parempi lataamaan Liverpoolin yksittäisiin tärkeisiin peleihin kuin kukaan valioliigan manageri, mutta hänen tyylistään puuttuu se tasainen tekeminen, jolla voitetaan 38 ottelun sarja. Viime kaudella tämä näkyi muistaakseni 12 tasapelinä, usein hyvin kehnoja joukkueita vastaan. Top4-pelit voitimme 4-2-0 ja niistä saatiin 14 pistettä kuudesta pelistä. Olisi pitänyt voittaa sillä saldolla mestaruus, eikä jäädä kakkoseksi. Liverpool voitti ManU:n ja Chelsean molemmissa peleissä valioliigassa, mutta ei voittanut mestaruutta. Liverpool oli viime kaudella valioliigan paras joukkue, mutta ei voittanut mestaruutta. SAF:n ManU voitti valioliigan, mutta näytti keskinkertaisuutensa CL-finaalissa Barcelonaa vastaan. SAF on hyvä 38 ottelun sarjassa, Rafa yksittäisissä tärkeissä peleissä. En usko Rafan muuttuvan valioliigan mestaruuden voittavaksi manageriksi, kun vastustajien managereina on SAF:n ja Wengerin tasoista ymmärrystä mestaruuden voittamisesta 38 ottelun sarjassa. Siksi haluan muutoksen ja uuden managerin Liverpoolille. En toista tätä enää. Tämä on perusteluni.
Chelsea kokosi joukkueensa isolla rahalla Abramovicin tulon jälkeen, kuten tiedetty. ManU on puolestaan saanut keskittyä menestyvän joukkueen hallittuun nuorentamiseen ja täsmäostoihin halutuille pelipaikoille, kuten myös on tiedetty. Liverpoolilla ei ole ollut mahdollisuutta kumpaakaan. Mielestäni tämä tekijä täytyy ottaa huomioon. Ei se tasaisuuden puute voi olla yksin Rafan vika. Manullahan tasaisuuden takeena ovat olleet vuosia voittamaan rutinoituneet veteraanit (Giggs, Scholes parhaimpina esimerkkeinä), Chelsea taas on pystynyt ostamaan valmiita ja voittamiseen tottuneita huippupelaajia jokaiselle pelipaikalle. Liverpoolilla tällaisia pelaajia ei ole juurikaan ollut omasta takaa ja rahankäytön reaaliteettien vuoksi Liverpool ei myöskään ole pystynyt niitä kovin montaa ostamaan, eikä näitä pelaajia oikein manageritkaan pysty valmistamaan. Tämähän on ollut näkyvissä esimerkiksi myös Arsenalissa, jonka taso laski melkoisesti voittamiseen tottuneen rungon poistuessa joukkueesta (Vieira, Henry, Pires, Ljungberg, Bergkamp, Campbell jne...).
Mielestäni tasaisuus pitkässä liigassa tulee nimenomaan näistä rutinoituneista pelaajista. Toki Rafaa voi syyttää siitä, ettei ole rakentanut joukkueestaan tällaisia pelaajia sisältävää. Ja varmasti on otteluita, joissa Rafan motivointi ei ole ollut vaadittua tasoa. Toisalta olen sitä mieltä, että ei se pelaajan motivointi voi olla ainoastaan managerista lähtöisin vaan osansa on aina pelaajallakin.
Lisäksi alkukausi, valioliiga 6-0-5, CL 1-0-2 ja putoaminen Carling Cupista ei ole suurseuran tekemistä ja luo ihan tulosurheiluperusteisen paineen Rafalle äkkiä kääntää tilanne. Toistan vielä, että Lyon kaatuu huomenna. Siitä olen varma, kun peliin on keskitytty Rafan tyyliin 10 päivää.
Alkuosa on muuten täysin totta, mutta itse en usko ollenkaan voittoon Lyonissa.
Vastaa sinä nyt, että uskotko Rafan tuovan hänen aikanaan Liverpoolille valioliigan mestaruuden?
Uskon, jos omistajataholta liikenisi jatkossakin rahaa edes viime kesää edeltävään malliin, jolloin Rafa pystyisi rakentamaan joukkuetta edes likimain kilpailukykyisesti. Jos siirtokassa on taas jatkossakin sen suuruinen, minkä myynneistä saa, en jaksa uskoa mestaruuden tulevan.
Meneekö Liverpool kaudella 09-10 eteenpäin? Oliko järkevää yrittää kesällä 2008 hankkia Barry ja myydä Xabi Alonso?
Jaa-a. Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden. Mutta ei merkit kyllä kovin hyvältä tällä hetkellä näytä. Panostaminen hyökkäävän pelityyliin (Arbeloa -> Johnson ja Alonsoa hyökkäävämpi Aquilani) kostautuu puolustuksen virheinä. Lisäksi loukkaantumissuma tärkeimmille avainpelaajille ei helpota tilannetta yhtään. Pahalta tämä nyt näyttää.
Itsekin olin - kuten olen tainnut monta kertaa todetakin - täysin Alonson myymisen ja Barryn oston kannalla. Alonsolla oli alla jo kaksi aika vaisua kautta ja Barry oli puolestaan pelannut kaksi erittäin hyvää kautta. Silloin se tuntui minusta Barryn kansalaisuus huomioiden varsin hyvältä vaihtoehdolta. Jälkiviisaana voin toki jalosti todeta olleeni väärässä.
Miksi Rafa ei myynyt kesällä 2009 Babelia ja Dossenaa, koska ei selvästi halua käyttää pelaajia avauksessa.
En osaa sanoa. Ilmeiseti Rafa ei saanut tarpeeksi suuria tarjouksia. Vaikea tässäkään on mitään sen oikeellisempaa selitystä sanoa asioista, joista en suurimman osan Liverpoolia seuraavien lailla ole ollenkaan tietoinen.
Onko sinulle Rafa Liverpoolin managerina tärkeämpi asia kuin Liverpoolin voittamat kannut tulevaisuudessa? Onko Rafa sinulle yleensäkin suurempi asia kuin Liverpool joukkueena. Miksi näet, että Rafalle ei ole vaihtoehtoa managerina.
Ei Rafa ole minulle itseisarvo enkä minä puolusta Rafaa siksi, että hän on Rafael Benítez. Ajatukseni lähtee siitä, että minusta ajankohta ottaa sisään uusi manageri juuri nyt on äärimmäisen vaikea. Rafan potkujen "arvo" olisi varmasti 15-20 miljoonaa ja Rafan lisäksi joutuisi lähtemään liuta Rafan avustajia jne, jolloin hinta nousisi entisestään. Onko tähän varaa, kun kassa muutenkin ei suoranaisesti pullistele punnista?
Uusi valmentaja on jälleen uuden projektin alku. Se tarkoittaa managerin kiinnostusta uusiin pelaajiin ja milläs niitä rahoitetaan? Liverpoolin ja jenkkiomistajien tapauksessa ja Rafan+seuralaiset potkujen kustannusten myötä ilmeisesti vain myymällä vanhoja pelaajia. Eli joukkueen leveys ei tällä logiikalla voi parantua lainkaan.
Ja sitten pitäisi vielä miettiä, kuka se uusi valmentaja olisi? Jos maailmanluokan valmentajia mietitään, niin melkoisen heikkoa heitä on lähteä houkuttelemaan Anfieldille lupauksilla, että kun myyt pelaajia oikein kalliilla, niin saat ison siirtokassan. Eli katse suuntautuu väistämättäkin ei niin kovan kaliiberin valmentajaan. Luonnollisesti jostain saattaisi löytyä myös seuraava sateentekijä. Mutta kun nämä jenkkimulkut ovat aikoinaan kaavailleet Rafan korvaamista jollain Jürgen Klinsmannilla, niin ei se heidän arvointikyvystään hankkia kunnon manageri oikein ruusuista kuvaa anna. Tässäkin valossa on mielestäni olemassa valtava riski, että seuraava valmentaja on joku todellinen katastrofi. Edelleen, toki se saattaisi olla myös sateentekijä.
Tätähän tämä vitun kausi näyttäisi olevan. Moneskohan kerta, kun Torres on loukkaantunut maaotteluissa ja suurin kärsijä on Liverpool FC?
--
Niin, ja tässä vähän kaikille inisijöille syytä Torresin poisvaihtoon Fulham-pelissä. Mutta ah, kotisohvaltahan sen tilanteen toki parhaiten tietää.