Ässiin on tullut tässä kauden korvilla niin monta kovan profiilin pelaajaa, että minäkään en ole ihan kartalla mitä kukin uusista ukoista on miehiään. Siispä käytin hieman aikaa youtuben kautta videoklippien seurantaan sekä internetin ihania hakutyökaluja, joista löysin pelaajiin liittyviä uutisia ja juttuja. Tarkoitus olisi seuraaviin viesteihin hieman kattavammin analysoida uusia tulokkaita. Tämä viesti on ensimmäinen ja alkaa Linus Söderströmistä ja keskittyy kolmeen viimeiseen vaikeaan vuoteen. Sitä ennenhän kaikki oli Linukselle voittokulkua ja taskuun tarttuivat niin Ruotsin mestaruus, valinta U20-kisojen parhaaksi maalivahdiksi sekä kahdella eri junioritasolla Ruotsin mestaruus. Sen jälkeen on kuitenkin ollut vaikeampaa ja alla siitä kuvausta.
ÄSSÄT, Pori | |
+ Linus Söderström / mv (Worcester ECHL)
+ Andreas Borgman / p (San Antonio AHL)
+ Kasper Kotkansalo / p (Boston U. NCAA)
+ Juuso Walli / p (SaPKo FIN-2), tryout
+ Mika Niemi / kh (Jokerit KHL)
+ Tommi Laakso / lh (SaPKo FIN-2)
+ Nick Merkley / lh (Binghamton AHL)
+ Nicolai Meyer / lh (Malmö SWE)
+ Sebastian Wännström / lh (Leksand SWE) | |
Linus Söderström / mv (Worcester ECHL). Söderström saapuu tosiaan Poriin New York Islandersin organisaatiosta, jossa pelit jäivät vähiin lukuisien loukkaantumisten vuoksi sekä muiden maalivahtien noustessa organisaation hierarkiassa Linuksen edelle.
Toisin kuin olin kuvitellut, niin loukkaantumiskierre ei alkanut USA:ssa, vaan kaudella
2017-18 Ruotsissa, kun edellisen kauden HV71:n kultasankari alkoi lokakuussa tuntemaan oireita, ettei kaikki ole hyvin. Söderströmille olikin muodostunut tyrä. Söderström jatkoi kuitenkin tyrästä huolimatta pelaamista kuukauden, mutta pelit sujuivat puolikuntoisena surkeasti. Marraskuussa erään heikon illan jälkeen Söderström suuntasi lekurin veitsen alle New Yorkiin ja tyrä operoitiin. Söderström ei kuitenkaan malttanut ottaa kuntoutusta riittävän rauhallisesti, vaan treenasi puolikuntoisena liian kovaa ja tämän myötä tyrää seurasi jalkavamma vain kahden pelatun ottelun jälkeen tyräleikkauksesta. Kantapää operoitiin vuoden vaihteessa vain pari kuukautta tyräleikkauksesta. Kantapääleikkauksen jälkeen Söderströmin jalkavaivat jatkuivat, mutta kolmatta leikkausta ei kuitenkaan suoritettu, vaan Söderström sai piikin, joka helpotti kipuja. Söderström alkoi kuntouttamaan jälleen itseään, mutta ei enää toipunut tuolla kaudella pelikuntoon. Kuvaavaa vammojen vaikeudesta on, että mies ei kyennyt luistimille vielä edes elokuussa 2018.
Söderström ei toipunut pelikuntoon lainkaan vaivoistaan kaudelle 2018-19 ja kausi meni ns. ohi tuolloin vain 22-vuotiaalta huippulupaukselta. Kauden 2018-19 alla Söderström listattiin Islandersia seuraavan lighthousehockeyn toimesta Islandersin prospect-rankingin lupaavimmaksi maalivahdiksi, vaikka vammat olivat pilanneet edellisen kauden.
Top 25U25: Linus Soderstrom could make his mark at #12. Söderström on kaikki Islandersin prospektit huomioiden listan sijalla 12 ja mm. TPS:n hankkima Iskhakov on sijalla 17 ja Ilveksen kasvatti Otto Koivula sijalla 19.
Kauteen 2019-20 lähdettäessä Söderström oli kuitenkin toipunut pelikuntoon, tunsi olonsa hyväksi ja odotti pelaavansa kaudella 25-30 ottelua. Söderström ei kuitenkaan saanut vastuuta kuin 4 ottelun verran. Tämä ei siis johtunut loukkaantumisista, vaan mies ei yksinkertaisesti saanut vastuuta tolppien välissä valmennusjohdolta. Nuo neljä ottelua tulivat ECHL:ssä loka-marraskuussa. Söderström kuitenkin treenasi koko kauden ja oli joukkueen mukana lukuun ottamatta yhden kuukauden jaksoa, jolloin mies ei ollut pelikunnossa. Syytä vähäiselle pelimäärälle viime kaudella ei oikein selvinnyt mistään, mutta ilmeisesti miehen taso ei riittänyt nappaamaan pelaavan maalivahdin paikkaa ECHL:ssäkään, vaan Islandersilla oli organisaatiossa todella paljon maalivahteja, joista mm. Skarek nousi organisaation depth chartissa Söderströmin edelle.
Ohessa kaksi erinomaista ja kattavaa haastattelua tai oikeastaan henkilökuvaa hockeysverigen sivuilta Söderströmistä på Svenska. Nämä olivat ensisijaisia lähteitä tässä tutkimusmatkassani Söderströmin lähihistoriaan. Tämä ensimmäinen on tehty vuonna 2018 ja siinä Söderström käy läpi kauden aikana koettua vammahelvettiä Ruotsissa
”Jag hade grov ångest många dagar” - Hockeysverige. Söderströmillä oli siis tyrä sekä jalkavaivoja samoin kuin ahdistuneisuutta tuolla kaudella. Toinen haastattelu on tehty viime kauden jälkeen. Tässä Söderström kertoo edellisestä kolmesta vuodesta ja on toiveikas tulevaisuuden suhteen.
"Blev inte given chansen att bevisa mig på planen" - Hockeysverige
Yhteenveto: Kauden 2017-18 kauden alkuun asti Söderström oli kenties ikäluokkansa lahjakkaimpia (TOP 10) maalivahteja, mutta siitä on jo kolme pitkää vuotta. Söderström on pelannut käytännössä marraskuun 2017 tyräleikkauksen jälkeen vain 6 kilpailullista ottelua, eikä viime kaudella mahtunut pelaamaan ECHL:ssä säännöllisesti. Viime vuonna mies pääsi pitkästä aikaa treenaamaan joukkueen mukana, mutta pelituntuma on heikko, eikä Linus itsekään osaa sanoa, millä tasolla hän on tulevalla kaudella.
Tulevan kauden tavoite: Ykköstavoite Söderströmillä on varmasti säilyä terveenä sekä saada pelituntumaa takaisin. Voi olla liigan TOP5-veskari, mutta toisaalta voi jäädä Ässissäkin selkeän kakkosveskarin asemaan. Ennen omaa tutkimusmatkaani odotin Söderströmin nousevan Ässissä ykkösmaalivahdin asemaan tulevalla kaudella, mutta enää en ole yhtä vakuuttunut asiasta. Muodostanee Aittokallion kanssa vahvan tandemin, mutta Aittokallio on kauteen lähdettäessä 1A-maalivahti ja Linus 1B-maalivahti. Omat odotukset tilastoista on 20-25 starttia, joista 10 voittoa ja torjuntaprosentti 90,5%. Loppukaudella Linus lienee vahvempi kuin aivan alkukaudesta.
Fun fact: Söderströmin isoveli Tim Söderström on ammattijalkapalloilija, joka on päässyt pelaamaan juniorina pari maaotteluakin Ruotsin paidassa. Saas nähdä voisiko Linus nousta tulevaisuudessa perheen ensimmäiseksi edustajaksi aikuisten maajoukkueessa.
Edit. Teksti siirretty pelaajan omaan ketjuun.