Ei ollut yhtään Kultasen hakua tuolla listalla. :) SHL on sen verran kova sarja, että kyllä floppiriski on aika pieni loppujen lopuksi. Kyllä mä nukun yöni paremmin, jos meidän kärkihankinnat ovat tehty sieltä versus vaikkapa P-Amerikan arvat.
Niin, listallahan ei ollut esillä kaikkia pelaajia vaan nappasin siitä suurimman osan ulkomuistista ja muutaman vahvikkeen vielä EP:stä noin parin minuutin klikkauksilla. Viestissäni oli kuitenkin tietty pointti, mutta ilmeisesti se ei sinulle auennut tarpeeksi. Väännetään siis rautalangasta:
On aivan turha verrata pelaajan tehopisteitä sarjassa X jonkun muun pelaajan vastaaviin hänen siirtyessään Liigaan. Asioihin vaikuttavat lohduttoman monet asiat. Tottakai 30 pistettä SHL:ssä iskenyt pelaaja onnistuu paremmin kuin 5 pistettä samassa sarjassa iskenyt pelaaja, mutta ei se historia ole mikään menestyksen tae. Lähdetään jo liikkeelle ihan siitä, että kuinka hyvin pelaaja kotiutuu seuraan ja kaupunkiin? Kuinka hyvin hänellä natsaa joukkuekavereiden kanssa? viihtyykö vai onko arki yhtä mailanpuristamista? Saako hän vastuuta vai pelaako esimerkiksi vain tasakentällisin? Sopiiko valmentajan pelitapaan? Tottuuko Liigan pelitapaan vai ei? Ja näitä kysymyksiä ja kompastuskohtia voidaan kirjata tähän vaikka ja kuinka paljon. Eihän se varmin kortti eli kovan tason liigapelaajakaan aina onnistu toisessa liigajoukkueessa, vaikka käytännössä todennäköisyys onnistumiselle pitäisi olla korkein mahdollinen.
Kuitenkin näitä tapauksia löytyy vuodesta toiseen. TPS haukkasi ns. kilon paskaa hankkiessaan puolustukseensa kiekollisiksi liidereiksi aikanaan ensin Markus Seikolan (osansa oli toki loukkaantumisilla) ja vuosia myöhemmin Tony Sundin. Sitä itseään saatiin myös esimerkiksi vast'ikään 50 pinnaa Ässissä nakutelleen Marko Kivenmäen muodossa. Vaan ei Tepsi yksin tässä ole. En usko, että esimerkiksi juuri kukaan kaipailee sen kummemmin Marko Luomalaa, Pekka Saarenheimoa, Patrick Davisia taikka Jasper Lindsteniä, vaikka aikanaan kukin heistä saapui seuraan tykkikaudet takanaan. Ässissä tehoillut Matti Kuparinen oli pisteiden valossa HIFK:ssa varjo entisestään eikä Pelicansissa hyvää jälkeä tehnyt Vili Sopanen saanut siirrettyä maalijyväänsä mukanaan Jyväskylään.
SHL:n pelitapa ja Ruotsin kulttuuri ovat kuitenkin - ainakin mitä pelaajien haastatteluita on lueskellut ja kuunnellut - aika erinlainen Suomen ja Liigan vastaaviin, ihan pelityyleistä ja taktiikoista lähtien. Toisille se sopii paremmin kuin toisille - Joillekkin hulluille sopivat jopa molemmat! Yksi räikeimmistä esimerkeistä tässä kohtaa: Mr. Edari aka. Hannu "Hank" Pikkarainen. Pikkarainen nakutteli MODOn riveissä parhaalla kaudellaan 43 (11+32) tehopistettä, siinä missä tehokkain Liigakausi toi pisteitä tilille 23 (4+19) kipaletta. Ruotsissa "Hank" viiletti kolmen kauden aikana yhteensä runkosarjaa 124 ottelun verran ja iski varsin muikeat tehopisteet 17+68=85. Mikä olikaan tulos kun tuhlaajapoika palasi Liigaan ja siirtyi Palloseuran riveihin? 35 ottelua tehopistein 2+10=12 ja leima yhdeksi surkeimmista TPS-hankinnoista koskaan.
Entäpä sitten esimerkiksi herrat kuten Matias Myttynen, Robin Salo, Juhani Tyrväinen, Jarno Kärki tai vaikkapa Olli Palola? Kun vertaa heidän Liigasta seuraavaa kauttaan SHL:ssä tai vaihtoehtoisesti niiden osalta, jotka ovat Liigaan palanneet Ruotsista, niin heidän SHL:ää seuraavaa kauttaan Liigassa, niin eipä nuo tehopisteet merkittävästi ole ponnahtaneet suuntaan taikka toiseen, osa heistä vetänyt sitävastoin paljon paremmat kaudet Ruotsissa vrt. Liigaan.
Ja siinä olivat vasta kotimaiset esimerkit. Entäpäs sitten herrat kuten Patrik Karlqvist, Ty Rattie, Michael Spacek, Greg Squires, Jonas Junland, Lucas Ekeståhl-Jonsson tai Broc Little? Jälleen, kaikki eivät ole flopanneet Liigassa, mutta onnistuneet ennen tai jälkeen Liigavisiitin SHL:ssä vähintäänkin yhtä hyvin, ellei paljon paremminkin. Joko nyt alkaa avautua mitä tässä haen takaa? Pisteet SHL:ssä eivät ole mikään mittari.
Sitten kuitenkin tartun vielä tuohon "Ei ollut yhtään Kultasen hakua listalla :)"-heittoosi. Ei, ei ollut tuossa esimerkkien joukossa Kultasen hakuja, mutta kysytään nyt ihan mielenkiinnosta. Ovatko esimerkiksi seuraavat Kultasen "haut" sinun mielestäsi onnistuneita hakuja? Täyttäneet siis ne odotukset, jotka heille on voitu asettaa. Rehellinen vastaus, kiitos.
- Teemu Rautiainen
- Alexander Ytterel
- Samuel Bucek
- Brett Carson
- Logan Pyett
- Brendan O'Donnell
- Niklas Treutle
Nuo nyt äkkiseltään viime vuosilta katsottuna. Ovatko kaikki olleet sitä mitä ollaan tilattu, vai onko joukossa hutikuteja? Aivan. Niitä löytyy ihan kaikkialta - Kaikilla mahdollisilla taustoilla. Myös KooKoolta. Kultanen on osunut kultasuoniinkin, etunenässä esimerkiksi Malte Strömwall, (KooKoo-ajan) Patrick Björkstrand, Matt Caito sekä vaikkapa Trevor Mingoia. Kuitenkin joukkoon mahtuu, kuten ymmärtää saattaa, myös niitä huteja. Sellaisia, joita myös Linus Andersson saattaa olla. Tai sitten saamme kauden jälkeen lisätä hänet tuonne Strömwallien ja Caitojen sekaan.