Liigan tilastokummajaiset ja erikoiset ennätykset

  • 1 612 013
  • 6 982

Valajas

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Bolts, Yanni Gourde
Hivenen hämmentävää että Lukko on sarjakakkosena liigan heikoin ylivoimajoukkue onnistumisprosentilla mitattuna. Samoin KooKoon vähäinen ylivoimamaalien määrä hämmentää, ovat onnistuneet tekemään koko kaudella vain 27 ylivoimamaalia ja ovat kuitenkin koko liigan tehdyissä maaleissa jaettuna ykkösenä 180 kaapilla.
 
Eilisestä muistuu ennätyksenä Leppäsen piste-ennätys, mutta tuli vaan mieleen myös Sportin vähäinen maaliodottama 1.09.
Voisikohan tuo olla pienin maaliodottama jolla on liigassa voitettu peli? Jos ei, niin tietääkö joku mikä se on? Onko koskaan jonkun joukkueen maaliodottama jäänyt alle yhteen yhdessä pelissä?
12.10. JYP-Jukurit lopputulos 1-4, ja tuossa ottelussa Jukureiden maaliodottama 0,98. Näitä varmaan löytyy useampikin. Kyseinen ottelu tuli heti mieleen, kun tuossa Jukurit teki käytännössä katsoen joka paikastaan maalin.
 

alessi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Wernblom, Lindroth, TPS sekä Ruskon #51
Hieno ennätys Leppäseltä kyllä, hattu päästä!

Nyt päästään seuraamaan, rikkooko myös Lindroth tuon Rautakallion enkan. Olisi melkoista jos kaksi pakkia tekisi sen saman kauden aikana. Tasaisen tahdin taulukolla Lindrothilla on kauden päätteeksi 55 pinnaa plakkarissa.
 

teba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport
Otan oikeuden lainata suoraan FB:n jääkiekon olohuone ryhmästä osuvan kirjoituksen koskien Leppäsen vertailua Rautakallioon:

Atro Leppäsen puolustajien yhden kauden piste-ennätyksestä vielä.

Netin keskustelupalstoilla on yllättävänkin paljon nurinaa, että "ei tämä nyt mikään oikea ennätys ollut" koska Leppänen tarvitsi tähän 53 peliä ja Rautakallio vain 36 peliä. Ja mailatkin oli ennen huonoja, ja luistimet, ja kakkosyöttöpinnojakaan ei ennen jaettu. Paitsi että niitä jaettiin, ja niitä on tuossa Rautakallionkin ennätyksessä ainakin liigan mukaan 10.

Ja mitä tulee noihin ottelumääriin (53 vs. 36), niin miksi verrata vain niitä? Miksei vaikkapa todellista peliaikaa?

Leppänen on vetänyt liigan statistiikan mukaan nyt pelatut 53 peliä 23,18 minuutin keskiarvolla, ja jos hänen kauden aikana kerryttämänsä peliaika lasketaan tuosta yhteen, se on 1235 minuuttia. Ja jos tuon 1235 minuuttia jakaa sitten 36 pelille, niin peliajaksi tulisi 34,18 minuuttia per peli.

Tuolloin 70-luvulla pelattiin pääosin kolmella kentällä, ja kärkipakkipari saattoi pelata hyvinkin puolet pelistä, ellei ylikin. Joten veikkaan ettei tuo 34,18 minuutin ottelukohtainen peliaika ole välttämättä kovinkaan kaukana totuudesta pohjois-Amerikasta liigaan takaisin tulleelle Rautakalliolle, sillä vetihän Miika Koivistokin Jukureissa kaudella 2016-17 peräti jäätävän kovat 27,13 minuuttia per peli.

Leppäsen ja Rautakallion lukemien objektiivinen vertaaminen on tietenkin melko mahdotonta, sillä muuttujia on todella monta. Molemmat ovat eittämättä kuitenkin oman aikakautensa huippupakkeja, ja faktaa on, että Rautakalliion ennätys on ollut kivenkova, sillä sen rikkomiseen meni 46 vuotta.

Se mikä myös on faktaa, on se, että ennen tehtiin kaiken kaikkiaan paljon enemmän maaleja. Ässät mätti mestaruuskaudellaan 1978-79, jolloin Rautakalliokin tuon ennätyksensä teki, yhteensä 207 maalia ja päästi 141. Eli pelit päättyivät keskimäärin 5,75 - 3,92. Eli yhteensä 9,67 maalia.

Vertailun vuoksi, tällä kaudella sarjakakkonen Lukko on tehnyt 180 maalia (=eniten liigassa) ja päästänyt 136 maalia. Eli pelit päättyivät keskimäärin 3,40 - 2,57. Eli yhteensä 5,96 maalia (joka on siis 3,71 maalia per peli vähemmän kuin Ässillä 1978-79).

Yllä olevista luvuista voi myös nähdä senkin, että jopa vastustajat iskivät mestari Ässien verkkoon enemmän maaleja (3,92) kuin nyt sarjakärki onnistuu tekemään heikompiaan vastaan (3,40).

Ässillä oli melkoisia maali-iloitteluja kaudella 1978-79, kuten esimerkiksi 14-5, 11-1, 10-4, 10-4, 9-2, 9-4, 8-4, 7-7, 7-4, 7-3, 7-3, 7-2, 6-6 jne. Yhteensä 19 pelissä tehtiin vähintään 10 maalia. Melkoista hurlumhei-kiekkoa on pelattu, eikä tuollaisia maalimääriä enää näe muuta kuin todella todella harvoin.

Jokainen voi kuvaa katselemalla päätellä mikä on ollut varmaankin yksi keskeisimmistä syistä suuriin maalimääriin ennen vs. nyt.

Ja sillä tietenkin voisi spekuloida montako pinnaa Leppänen olisi latonut tilastoihin, jos hänet olisi siirretty syksyllä aikakoneella kauden 1978-79 Ässiin, ja paljonko samalla kerralla toiseen suuntaa siirretty Rautakallio olisi takonut taasen pinnoja Sportin paidassa.

Todennäköisesti molemmat olisivat pärjänneet oikein hyvin.
 

Vlade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Otan oikeuden lainata suoraan FB:n jääkiekon olohuone ryhmästä osuvan kirjoituksen koskien Leppäsen vertailua Rautakallioon:
Loistava kirjoitus. Itse en ymmärrä näitä nurisijoita ja mielestäni vaikuttaa lähinnä katkeruudelta kun oman suosikkijoukkueen entisen pelaajan ennätys meni uusiksi (sori Ässä fanit, mutta näkemäni perusteella suurin osa näistä on ollut Ässä faneja). Ennätys on nyt Leppäsen ja piste. Sillä ei ole mitään väliä vaikka toinen olisi pelannut 20 ottelua ja toinen 80.
 

wanhaa gauraa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Loistava kirjoitus. Itse en ymmärrä näitä nurisijoita ja mielestäni vaikuttaa lähinnä katkeruudelta kun oman suosikkijoukkueen entisen pelaajan ennätys meni uusiksi (sori Ässä fanit, mutta näkemäni perusteella suurin osa näistä on ollut Ässä faneja). Ennätys on nyt Leppäsen ja piste. Sillä ei ole mitään väliä vaikka toinen olisi pelannut 20 ottelua ja toinen 80.

Suurin merkitys pelaajien hyökkäyspelin ennätyksissä on kuitenkin maalien lukumäärässä, jossa molemmat ovat kertaluokkaa heikompia kuin Reksa, molemmat myös piste per ottelu, piste.
 
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Mitä noita nyt liikaa vertailemaan liikaa. Pelkästään Mcdavidin kun heittäis Grezkyn ajoille pelaamaan niin tekis varmaan 400 pistettä kaudessa. Tohon aikaan veskarien kamat oli mitä oli ja maaleja sudittiin ihan eri tahtiin kun nykyään.
 

Hangon keksi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsi-Saksan ja Neuvostoliiton joukkueet
"Ässät mätti mestaruuskaudellaan 1978-79, jolloin Rautakalliokin tuon ennätyksensä teki, yhteensä 207 maalia ja päästi 141."

Tappara kyllä voitti mestaruuden tuolla kaudella. Ässät toki runkosarjan, josta pisteet lasketaan.

Mitä tuohon vertailuun tulee, niin turhaahan se on. Mutta sanon kuitenkin että suurempi tekijä kuin tuo kakkossyöttöjen nuiva jakaminen 70-luvulla oli se että syöttöpistettä ei tullut jos kiekko oli välillä osunut maalivahtiin tai blokkaavaan pelaajan. Siinä oli puolustajien pisteisiin iso merkitys.

Tuo muuten oli vielä pitkälle 80-lukua joku pyhä lehmä ettei syöttöpistettä saanut antaa jos kiekko osui maalivahtiin. Vaikka muuten pisteitä oltiin jo alettu jakaa huomattavasti sallivammin. Muistan yhden JyP HT:n TV-pelin, jossa muistaakseni Pekka Järvelä antoi syötön Risto Kurkiselle joka teki maalin. Maalivahti sai ihan vähän hipaistua mailallaan syöttöä, ilman että se oikeasti edes muutti suuntaa. Tämän jälkeen sitten selostaja päivitteli loppulähetyksen ajan miten massiivinen oli tuomarivirhe kun Järvelä sai syöttöpisteen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös