Liigan tiedotustilaisuus sarjajärjestelmästä 12.10.2023

  • 74 959
  • 840

Aukeaako Liiga?

  • Kyllä, kunnolla

    Ääniä: 11 4,1%
  • Kyllä, mutta ei kunnolla

    Ääniä: 187 69,0%
  • Ei

    Ääniä: 73 26,9%

  • Äänestäjiä
    271
  • Poll closed .

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tuossa on juuri se balanssi, että kaikkien ei pidä päästä pudotuspeleihin, mutta toisaalta liikaa ei saisi jäädä myöskään ulos, jolloin merkityksettömien pelien todennäköisyys kasvaa. Suhdelukuna 8/12 = 10/15 = 2/3, mitä pidän aika hyvänä osuutena pudotuspelijoukkueille. 16 joukkueen sarjassa tuota lähinnä ovat 11/16 ja 10/16.
Eli ei kun van jatkossa neljä suoraan jatkoon ja kahdeksan seuraavaa aloittavat sääleissä. Se tosiaankin vähentää merkityksettömiä pelejä sekä vähentää halukkuutta tyhjennysmyynteihin juuri kellään.
 

Nigi

Jäsen
Ruotsissa kylläkin putoaa nykyään suoraan.

Kaksi SHL:n viimeistä pelaavat ”karsinnat”, joiden häviäjä putoaa. SHL-jumbo vs Allsvenskan-mestari karsintoja ei tosin ole käytössä.

Suoralla putoamisella Brynäs olisi pitänyt paikkansa pääsarjassa ja Malmö olisi lähtenyt hakemaan vauhtia Allsvenskanista.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mun mielestä on melko epärealistinen odottama, että sieltä olisi eilen karsintojen palauttamisen lisäksi kerrottu vielä joukkuemäärän supistamisesta. En näe tällaiselle mitään vaihtoehtoa liigan osakkaiden katsantokannalta ilman kaksitasoiseen (A&B) sarjajärjestelmään siirtymistä. Tälläkin palstalla on esitetty useita vetovoimaisia sarjamalleja kahden sarjatason liigasta, mutta selvästi sekään ei vuosien pyörittelyn jälkeen ole edelleenkään konkreettinen vaihtoehto liigahallituksen pöydällä. Eilen julkistettu muutos on kuitenkin jonkinlainen varovainen askel eteenpäin, jonka päässä saattaa siintää lopulta 12+12 mallinen järjestelmä muodossa jos toisessa.

Eilinen päätös karsintojen palauttamisesta Liigan ja Mestiksen välille oli jo sinänsä dramaattinen. Karsinnat ovat olleet vaikea kysymys osakkaille, vaikka suuri yleisö on viimeiset 20 vuotta peräänkuuluttanut karsintojen merkitystä. Päätös ei ole varmasti vieläkään ollut helppo. Yhdessä muiden eilen esitettyjen lausuntojen valossa se herättää joitakin kysymyksiä siitä, onko nykyisten osakkaiden joukossa tiedossa konkursseja? Jos näin on, niin se olisi asettanut osakkaiden aina kannattaman suljetun sarjamallin todella pahaan valoon yleisön silmissä, mikäli nykymenoa olisi kylmästi jatkettu.
Toisaaltahan on myöskin niin, että jos siellä mestiksessä on nyt runsain mitoin osaamista, resursseja ym, niin voisihan sitä suoraan yhdistää molemmat sarjat ja pelata yhtä hyvin vaikkapa kolmenkymmenen joukkueen sarjaa jossa pelattaisiin kaksi täyttä kierrosta, sitten kahdeksan joukkuetta pääsee suoraan jatkoon ja seuraavat 16 pelaavat säälit kahdeksasta lisäpaikasta, jonka jälkeen jatkossa on kuusitoista joukkuetta jotka pelaavat sitten poffeja seuraavaan jouluun asti samalla kun uusi kausi on jo menossa. Tässä olisi urheilullisuutta, merkitystä elämään mestisjoukkueillekin ja kukaan ei putoaisi, ellei sitten viimeinen karsisi suomisarja joukkueen kanssa.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Mun mielestä on melko epärealistinen odottama, että sieltä olisi eilen karsintojen palauttamisen lisäksi kerrottu vielä joukkuemäärän supistamisesta.
Minä luulen, että isojen seurojen haussa oli 14 joukkueen avoin Liiga. Tässä hetkessä se ei vielä onnistunut. Sen jälkeen, kun Jokerit ja K-Espoo ovat täysverisiä liigajoukkueita ja pääsevät mukaan päätöksentekoon, voi Liigan Liigan joukkuemäärän pienentämiseen löytyä tarvittavan suuri voima.

Koronan aikana, kun toivoin ”luonnollista” poistumaa ja sitä myötä Liigaan uutta sarjajärjestelmää sekä pienempää joukkuemäärää, sain kyllä aika paljon rapaa, kun niin sydämetön olin. Nyt vaikuttaa siltä, että aika on tuollaisellekin ajatukselle kypsä ja samanlaista toivetta on alkanut olemaan enenmän ja enemmän ilmoilla muidenkin nimimerkkien kirjoituksissa.

Minusta Liigan ja Mestiksen kannalta paras toteuma olisi nyt se, ettei K-Espoota nostetta ensikaudeksi, yksi liigajoukkue kokee ”luonnollisen” poistuman ja ensikaudella pelataan 14 joukkueen avointa Liigaa. Sitten epärealistiseen osaan, eli siitä eteenpäin Mestiksen voittajalle suora nousu ja kakkonen karsii. Olisi sekä K-Espoolla että Jokereilla mahdollisuus päästä pelaamalla Liigan kaudeksi 2025-2026. Myös putoaja/putoavat tietäisivät, että mahdollisuus nousuun on heti, kunhan vain voittaa Mestiksen ja finaalin hävinneenäkin pääse karsimaan. Tällainen urheilullisuus ei kuitenkaan sovi Hiltusen johtaman liigahallituksen oman seuran omaneduntavoitteluun.
 
Viimeksi muokattu:

HokiJone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Luleå HF
Mielestäni tämän ottelumäärän sumpliminen on ongelmista pienin jos joukkueita vähennettäisiin. 10 joukkueellakin saadaan 6-kertaisella sarjalla 54 peliä.
Myös otteluiden vähempi määrä voisi vaikuttaa negatiivisesti TV-rahaan. 10% vähemmän pelejä tarkoittaisi nyky TV-rahassa 150 000 euron menetystä per seura. Se on yksi hyvä pelaaja.
 

Moritz

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Dallas Stars
Jos Mestiksen ja karsinnat voittaa joukkue joka ei täytä Liigan lisenssivaatimuksia, putoaako silti karsinnat hävinnyt joukkue? Eli jos SaiPa pelaa karsinnoissa kahden vuoden päästä vaikka IPK:ta vastaan niin voivatko huokaista jo etukäteen ennen ensimmäistä karsintapeliäkään helpotuksesta ettei näissä peleissä ole oikeasti mitään panosta? Vai onko tässä joku mahdollisuus vielä joukkuemäärän vähentämiselle?

Ja onko IPK tässä tilanteessa pakko olla Liiga-valmis jo heti seuraavaksi kaudeksi vai voisiko karsinnat voittamalla lunastaa jonkunlaisen aikamääreen jonka aikana pitää laittaa toiminta Liiga-valmiiksi ja mahdollinen nousu voisi tapahtua esim. 2-3 vuotta karsintojen voittamisen jälkeen. Toki, kuulostaa säälittävältä verrattuna Ruotsin systeemiin, mutta ainakin tällä tavoin karsinnoilla olisi jotain uskottavuutta, koska tuskin kellään muulla kuin Jokereilla tai K-Espoolla riittää taloudelliset rahkeet Liigaan ainakaan lähivuosina ja karsintojen pelaaminenhan olisi jatkossa vain muodollisuus.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Myös otteluiden vähempi määrä voisi vaikuttaa negatiivisesti TV-rahaan. 10% vähemmän pelejä tarkoittaisi nyky TV-rahassa 150 000 euron menetystä per seura. Se on yksi hyvä pelaaja.
En usko, että noin yksinkertaisella kaavalla päästään oikeaan lopputulemaan. Vähemmän joukkueita, vähemmän pelejä = parempi pelin taso. Luulen, että silläkin on jokin vaikutus. Mutta en minäkään usko, että liigaseurat saavat aikaan päätöstä pelien vähentämisestä.
 

Steril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikovat liiganousijat
Ja onko IPK tässä tilanteessa pakko olla Liiga-valmis jo heti seuraavaksi kaudeksi vai voisiko karsinnat voittamalla lunastaa jonkunlaisen aikamääreen jonka aikana pitää laittaa toiminta Liiga-valmiiksi ja mahdollinen nousu voisi tapahtua esim. 2-3 vuotta karsintojen voittamisen jälkeen.
Suomalaisessa jalkapallossa ainakin kriteerit ovat löyhemmät ns. uusille nousijoille, ja heille annetaan kenttäalustaa lukuunottamatta kaksi vuotta aikaa saada tarvittavat ylemmälle tasolle vaaditut krumeluurit kuntoon. Ja näin sen pitää ollakin.

Olisi aika sääli, jos esim. EIF:ltä evättäisiin nousu Veikkausliigaan siksi, että Tammisaaressa puitteet eivät riitä Veikkausliigatasolle.
 

HokiJone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Luleå HF
En usko, että noin yksinkertaisella kaavalla päästään oikeaan lopputulemaan.
Ei varmasti päästäkään, siksi se olikin konditionaalissa. Mutta mutkat suoriksi noin.

En nimittäin usko että TV-yhtiöt ainakaan rahakkaampaa sopimusta tarjoaisi vähemmillä peleillä, kun ilmeisesti nykyinenkin soppari ollu tappiollinen(?) heille.
Vähemmän joukkueita, vähemmän pelejä = parempi pelin taso.
Melko pitkälle varmasti näin, jos vaan palkanmaksukyky säilyy vähintään samana seuroilla myös tulevaisuudessa. Mieluustihan sen pitäisi parantua koko ajan jotta pysytään muun Euroopan vauhdissa mukana.
 

Moritz

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Dallas Stars
Suomalaisessa jalkapallossa ainakin kriteerit ovat löyhemmät ns. uusille nousijoille, ja heille annetaan kenttäalustaa lukuunottamatta kaksi vuotta aikaa saada tarvittavat ylemmälle tasolle vaaditut krumeluurit kuntoon. Ja näin sen pitää ollakin.

Olisi aika sääli, jos esim. EIF:ltä evättäisiin nousu Veikkausliigaan siksi, että Tammisaaressa puitteet eivät riitä Veikkausliigatasolle.
Näin juuri, mutta eikös tämä nimenomaan ollut todellisuus silloin 10 jotain vuotta sitten kun Sport melkein voitti karsinnat. Eivät olisi saaneet Liiga-lisenssiä vaikka olisivatkin karsinnat voittaneet. Ja mitä silloin olisi tapahtunut karsinnoissa hävinneelle joukkueelle? Olisivatko nolosta karsintatappiosta huolimatta jatkaneet Liigassa muina miehinä? Vai olisiko Liigan joukkuemäärä supistunut ja Sportille annettu jokin aikaväli nousta Liigaan parin vuoden päästä?
 

Shane Falco

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo, Sunnydale Razorbacks, Washington Sentinels
Jos Mestiksen ja karsinnat voittaa joukkue joka ei täytä Liigan lisenssivaatimuksia, putoaako silti karsinnat hävinnyt joukkue?
Jos Mestiksen voittaa joukkue, joka ei täytä Liigan lisenssivaatimuksia, pelataanko karsintoja ollenkaan? Kai nämä selvitykset pitää antaa liigaan hamuavien joukkueiden osalta jo hyvissä ajoin ennen mestaruuden varmistumista. Itse en ainakaan suoraan lukenut mistään että karsinnat pelataan aina ja joka tapauksessa.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
En usko, että noin yksinkertaisella kaavalla päästään oikeaan lopputulemaan. Vähemmän joukkueita, vähemmän pelejä = parempi pelin taso. Luulen, että silläkin on jokin vaikutus.
On sillä vaikutus, jos se vaikuttaa tilaajamääriin tai tilaajien maksuhalukkuuteen. En vain oikein usko, että vaikutusta olisi juurikaan. Tilaamishalukkuus tulee kaiketi lähinnä siitä, että oma suosikki pelaa liigassa, ja maksuhalu taas kytkeytyy lähinnä maksukykyyn.
 

Moritz

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Dallas Stars
Jos Mestiksen voittaa joukkue, joka ei täytä Liigan lisenssivaatimuksia, pelataanko karsintoja ollenkaan? Kai nämä selvitykset pitää antaa liigaan hamuavien joukkueiden osalta jo hyvissä ajoin ennen mestaruuden varmistumista. Itse en ainakaan suoraan lukenut mistään että karsinnat pelataan aina ja joka tapauksessa.
No siis menin sillä oletuksella että pelataan, eikös näin pelattu silloin kymmenen vuottakin sitten? Jos ei pelattaisi niin aika harvinaiseksi varmaan karsinnat jäisivät sen jälkeen kun Jokerit sieltä nousisi. Korjatkaa jos olen väärässä.
 

Derksen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Lippo
Jos ei pelattaisi niin aika harvinaiseksi varmaan karsinnat jäisivät sen jälkeen kun Jokerit sieltä nousisi.
Kuinka niin? Liigahankkeitahan on käynnistetty tai ollaan aloittelemassa jo Joensuussa, Rovaniemellä ja Vantaalla. Lisäksi TuTo ainakin olisi seura, joka voisi täyttää kriteerit. Nyt juuri Imatran Ketterä ilmoitti, että tavoittelee paikkaa karsinnoissa. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, milloin Jokerit tulee niin hyväksi Mestis-joukkueeksi, että se yltää niihin karsintoihin.
 

Shane Falco

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo, Sunnydale Razorbacks, Washington Sentinels
Jos ei pelattaisi niin aika harvinaiseksi varmaan karsinnat jäisivät sen jälkeen kun Jokerit sieltä nousisi.
Ehkäpä juuri tämä on taustalla. Avataan, mutta ei avatakaan. Voidaan kuitenkin sanoa että avattiin. Itse en luota noihin liigan päättäviin hupiukkoihin yhtään.
 

teude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings/Lions, Jokerit, SaiPa
Tuossa on juuri se balanssi, että kaikkien ei pidä päästä pudotuspeleihin, mutta toisaalta liikaa ei saisi jäädä myöskään ulos, jolloin merkityksettömien pelien todennäköisyys kasvaa. Suhdelukuna 8/12 = 10/15 = 2/3, mitä pidän aika hyvänä osuutena pudotuspelijoukkueille. 16 joukkueen sarjassa tuota lähinnä ovat 11/16 ja 10/16.
NFL:stä kopioitu runkosarjan voitosta palkinnoksi huilaus ensimmäisellä kierroksella ja loput pelaavat sitten poffeja 2 vs 11, 3 vs 10 jne. Tosin tässä tulisi ehkäpä liian pitkä tauko peleistä runkkarin voittajalle.
 

Hangon keksi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsi-Saksan ja Neuvostoliiton joukkueet
No siis menin sillä oletuksella että pelataan, eikös näin pelattu silloin kymmenen vuottakin sitten?
Tuota ei koskaan silloin nähty, etteikö Mestiksen voittaja olisi täyttänyt alustavia Liiga-kriteerejä. Tosin lopulliset kriteerit olisi tarkasteltu vasta kun Mestis-joukkue olisi karsinnat voittanut. Mitä ei myöskään koskaan tapahtunut. Joten jäi silloin lopullisesti epäselväksi miten oltaisiin toimittu.
 

piru

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Olipa nahkapäätös.
Nykyiset 15 joukkuetta on likaa ja tulevat 16 on tietysti vielä enemmän liikaa jossa palaavajetta täytetään tusinaulkkareiden pätkäsopimuksilla.
Ja mielestäni olisi virhe nostaa Espoo ensikaudeksi liigaan ilman karsintoja koska Jokerit on paljon elinvoimaisempi seura ja Espoo ei tuskin mitenkään tuo lisäarvoa Liigalle.

Rakenteellista uudistusta olisi nyt kaivattu eikä mitään epäsuorasti luvattua laajennusta . Vaikka 12 joukkuetta Liigassa ja 10 uudessa Liigan hallinnoimassa ammattimaisessa YkkösLiigassa. Sarjojen yhteinen TV sopimus toisi näkyvyyttä ja hartioita myös Ykköseen. Molemmista sarjoista viimeinen putoaisi suoraan ja toiseksi viimenen karsisi ja 8 parasta etenisi play-offeihin. Ykkösliigasta putoisi siis Mestikseen joka olis selkeämmin liiton junioritie/farmi yhteistyösarja koska nykyinen U20 sarja ei pelaajapolku ajatusta juurikaan palvele. Suomissarja jäisi suosiolla jäähdyttejöille.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Olipa nahkapäätös.
Nykyiset 15 joukkuetta on likaa ja tulevat 16 on tietysti vielä enemmän liikaa jossa palaavajetta täytetään tusinaulkkareiden pätkäsopimuksilla.
Ja mielestäni olisi virhe nostaa Espoo ensikaudeksi liigaan ilman karsintoja koska Jokerit on paljon elinvoimaisempi seura ja Espoo ei tuskin mitenkään tuo lisäarvoa Liigalle.

Rakenteellista uudistusta olisi nyt kaivattu eikä mitään epäsuorasti luvattua laajennusta . Vaikka 12 joukkuetta Liigassa ja 10 uudessa Liigan hallinnoimassa ammattimaisessa YkkösLiigassa. Sarjojen yhteinen TV sopimus toisi näkyvyyttä ja hartioita myös Ykköseen. Molemmista sarjoista viimeinen putoaisi suoraan ja toiseksi viimenen karsisi ja 8 parasta etenisi play-offeihin. Ykkösliigasta putoisi siis Mestikseen joka olis selkeämmin liiton junioritie/farmi yhteistyösarja koska nykyinen U20 sarja ei pelaajapolku ajatusta juurikaan palvele. Suomissarja jäisi suosiolla jäähdyttejöille.
Kuten muutamat muutkin ovat jo todenneet, niin suurempi rakenteellinen muutos tuskin on mitenkään järkevästi toteutettavissa nykyisen TV-sopimuksen aikana. Muutenkin sellainen ottaa paljon aikaa ja vaatii tiivistä yhteistyötä ja suunnittelua muiden tahojen (Mestis, Jääkiekkoliitto) kanssa, eikä Liiga voi yksin niitä päätöksiä tehdä.

En ole vielä menettänyt toivoa sen suhteen, että tämä on vasta ensimmäinen askel ja jossain kohtaa päästään uudistamaan isolla kädellä.
 

Krepo

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Málaga CF
Etelä Karjalassa on tyypillistä se että esitetään että mitään ei ole, mutta sitten onkin useita kesämökkejä, sijoitusasuntoja jne
Itärajan vielä auki ollessa Karjalaan virtasi todella paljon itärahaa. Tuo raha teki maakunnasta melko vauraan. Jostain syystä tuo raha ei näy juurikaan maakuntamme ykkös seuran toiminnassa. Mutta mikäli tilanne käy tukalaksi, olen varma, että seuraa ei päästetä nurin.

Itse olen todella tyytyväinen karsintojen palauttamiseen. Joukkuemäärä voisi toki olla pienempikin, mutta kyllä sarjan avaamispäätös saa positiiviseksi eilisen ulostulon.
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Myös otteluiden vähempi määrä voisi vaikuttaa negatiivisesti TV-rahaan. 10% vähemmän pelejä tarkoittaisi nyky TV-rahassa 150 000 euron menetystä per seura. Se on yksi hyvä pelaaja.

Ehkä tähän on syytä myös lisätä, että kun lainattu henkilö (@Mane) puhui 10 joukkueen 54 kierroksen sarjasta, niin niitä vähempiä pelejä suhteessa 15 joukkueen 60 kierroksen sarjaan on paljon enemmän kuin 10%.

54 kierrosta ja 10 joukkuetta = 270 ottelua välitettäväksi (ja mainoksia myytäväksi)
60 kierrosta ja 15 joukkuetta = 450 ottelua

Se on siis 40% vähemmän otteluita, joten vaikka rahamäärä ei laskisikaan suoraan samassa suhteessa, se voisi olla helposti enemmän kuin 150 000 /seura. (Vertailun vuoksi vielä 66 kierrosta ja 12 joukkuetta = 396 ottelua, eli se n. 10% vähemmän.)

Puhumattakaan siitä, että potentiaalinen asiakaskunta otteluita streemaavalle taholle vähenisi, kun seuroja olisi kolmannes vähemmän.
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Itse en tällä hetkellä pidä ollenkaan varmana, että K-Espoon hakemus ensi kaudelle menee sukkana läpi. Jos kerran varakkaimmilla seuroilla on ollut käytäväpuheiden mukaan halua pikemminkin supistaa joukkuemäärää, niin miksi sitten vielä otettaisiin heti vapaaehtoisesti määrä täyteen? En nyt tarkkaan tiedä päätöksentekoprosessia, mutta luulisi siihen vaadittavan kaikkien osakkaiden yksimielisen päätöksen. Tähän sitten riittää pari "ei käy" seuraa hakemuksen kaatamiseen. Ehdoissahan myös laveilla sanamuodoilla kirjoitettuja vaatimuksia mukana ja ainoat tarkat ja helposti tulkittavat kriteerit taitavat koskea halliasioita. Sieltä löytynee tarvittava tulkintavara, joilla Espoon hakemus voidaan halutessa hylätä.
K-Espoon hakemuksen hylkääminen näyttäisi pahalta, koska sen jälkeen olisi vaikea perustella, miksi myöhemminkään yksikään karsinnat voittava joukkue pitäisi hyväksyä Liigaan. Kun tuskin yhdelläkään joukkueella on tulevaisuudessa osoittaa sen parempaa liigakriteerien täyttämistä kuin K-Espoolla nyt.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Liiga aukeaa, Kärpät konttaa, Jokerit on divarissa mestiksessä - jotenkin tässä väkisin tuntee pienen kouraisun vatsanpohjassa, sellaisen eihän se voi tapahtua uudestaan, eihän?
 

Knutsen

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Kings
K-Espoon hakemuksen hylkääminen näyttäisi pahalta, koska sen jälkeen olisi vaikea perustella, miksi myöhemminkään yksikään karsinnat voittava joukkue pitäisi hyväksyä Liigaan.
Mutta kun se Espoohan ei mitään karsintoja ole voittanut, niin miksi vain heidät nyt pitäisi nostaa ilman niitä?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös