No nyt on kyllä viikon vahvimmat värilasit. Ei nimittäin todellakaan pese. Tässä vähän osviittaa:
- Spacek on varattu NHL:ään, Ortegaa ei
- Spacek on pelannut ikäkausimaajoukkueissa ja useissa U18 ja U20 MM-turnauksissa, Ortega ei
- Ortega on 23-vuotias ja pelannut siitä huolimatta kolme kokonaista kautta AHL:ssä. Ortega on 26-vuotias ja sillä ainoalla AHL-kaudellaan putosi ECHL:ään ja pelasi lopulta siellä yhtä paljon kuin AHL:ssä. Spacek on jokaisella kolmella AHL-kaudellaan pelannut enemmän AHL-otteluita kuin Ortega koko urallaan. Spacek ei myöskään ole tippunut kertaakaan ECHL:ään vaan on ollut pikemminkin siinä hilkulla, pääseekö NHL:n puolelle.
- Arvostelit Spacekin teholukemia, mutta myös Ortegalla saattaa olla vaikeuksia oman pään pelissä. ECHL:ssä hänellä oli yksi joukkueen huonoimmista teholukemista (-10), vaikka pelasi vain 29 ottelua. Tätä käsitystä tukee myös se, että viime kaudella Ortegalla oli Eisbären Berlinin huonoin teholukema. Ortegan -3 oli surkea siihen nähden, että Eisbärenin maalisuhde oli 25 plussalla ja puolet joukkueesta keräsi teholukemaksi +10 tai paremmin.
- Kun Pohjois-Amerikassa ei ihan lähtenyt, kävi Ortega yrittämässä läpimurtoa SHL:ssä, mutta floppasi ja sai potkut. Hän tosiaan teki sen 12 pistettä 31 ottelussa. Sattumalta myös Spacek teki 12 pistettä ainoalla tsekkiliigassa pelaamallaan kaudella - mutta Spacek sattui olemaan tuolloin vasta 17-vuotias. Sinä kutsuit jostain syystä Ortegan SHL-kautta mukiinmeneväksi, mutta Ruotsissa kirjoitettiin ihan suoraan flopista ja siitä, miten Ortegalla oli suuria vaikeuksia:
Floppade i Växjö – nu är amerikanske forwarden klar för nytt lag
Spacekilla ei tuon kaltaisia merkittäviä floppikausia ole ollut, vaan on pystynyt suorittamaan aika tasaisesti.
Juu, Ortegan kausi oli hyvä, mutta miten tuo 40 pistettä 52 ottelussa sitten vertautuu Liigaan? Ehkä sitä voi verrata Liigasta tuttuihin pelaajiin. Eli Ortega nakutti viime kaudella pisteitä 0,77p/o -tahdilla.
Sitä voi verrata vaikka DELissä viime kaudella pelanneisiin suomalaisiin:
J-M Järvinen 0,85p/o
Niclas Lucenius 0,88p/o
Myös Liigassa esiintyneitä ulkkareita pelasi Saksassa seuraavilla tehoilla:
Borna Rendulic 0,98p/o
Antoine Laganiere 0,74p/o
Mike Halmo 0,60p/o
Lucas Lessio 0,58p/o
Moni Liiga-floppi on pystynyt tehoilemaan hyvin Saksassa. Blues-floppi Marco Rose (43 ottelua 18 pistettä) oli kahdella seuraavalla kaudella lähes piste-per-peli -pelaaja. KalPassa epäonnistunut Jerry D'Amigo siirtyi Saksaan ja oli siellä heti 0,83p/o -pelaaja.
Kuopiossa on myös opittu, miten vähän DEL-tehot tarkoittavat menestystä Liigassa, koska Vince Bellissimo teki ennen Kuopioon siirtymistään DELissä 55 ottelussa 56 pistettä, mutta KalPassa syntyi 15 ottelussa vain 6 pistettä ja tuloksena potkut.
Mitä tästä sitten voi päätellä? Liigassa flopanneet ovat voineet pelata Ortegaa kovemmilla tehoilla DELissä ja vastaavasti DELissä kovempia tehoja tehneet ovat voineet olla Liigassa floppeja. Kyllähän viime kauden kovat pisteet kasvattavat odotuksia Ortegaa kohtaan, mutta on hyvä muistaa, että toissa kausi Ruotsissa oli häneltä taas merkittävä epäonnistuminen, ja se tarkoittaa myös riskiä, että sama voi tapahtua uudestaan.
Uskallan veikata, että suurin osa muiden joukkueiden faneista ottaisi Ortega-Spacek -kaksikosta mieluummin Spacekin joukkueeseensa, ja siksi tuollainen "Ortega pesee Spacekilla lattiaa" -tyyppinen uho pisti niin räikeästi silmään. Ja tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö Ortega voisi lopulta olla parempi vahvistus ja piestä Spacekilla lattiaa, mutta tässä vaiheessa kaksikon historioita vertailemalla nostaisin Spacekin edelle.