Nämä toinen levänneenä ja toisella peräkkäisinä päivänä peli on kyllä perseestä. Pelin laatu kärsii ihan helvetisti.
Laskin aikanaan kauden 2011-2012 päätteeksi kahdentoista edelliskauden kaikki pelit, joissa vastustaja tuli levolta kun toinen oli pelannut edellispäivänä. Vertasin tuloksia kaikkiin muihin peleihin eli niihin, joissa molemmat olivat pelanneet edellispäivänä tai ei kumpikaan. Muistaakseni laskin nämä, koska tästä jauhettiin silloin mediassa ihan älyttömästi. Lähetinkin tulokset mm. eräälle omasta mielestään isolle asiantuntijalle - pyörii nykyään ruudun studiossa ja on toimittaja. Käskin ottaa yhteyttä, jos asia oikeasti kiinostaa. Ei kuulunut mitään.
Peräkkäisten päivien pelejä oli aiemmin paljon vähemmän kuin nykyään johtuen siitä, että pelipäivät olivat aika kiinteästi ti, to ja la. Nyt voisi laskea kaikki uusiksi, koska havaintoja olisi aika tavalla enemmän. Itse en sitä jouda tekemään, mutta tarjoan ohjelmani koodaustaitoiselle käyttöön, jos joku vaikka innostuu. Saataisiin ainakin paskanjauhanta loppumaan kun lyötäisiin faktat pöytään. Sitten voisi olla asiaakin huudella :) Tai sitten ei.
Kuten jo sanoinkin havaintoja on niin vähän, että tilastollista merkitsevyyttä on turha hakea. Havaintoja on jopa niin vähän, että pitäisi huomioida vastustajan taso. Sitä en kuitenkaan tehnyt, mutta tulokset olivat mielenkiintoiset: se onko vastustaja levännyt edellispäivänä vai ei, kun itse et ole, ei merkkaa juuri mitään. Tai ainakin se merkkaa niin vähän, että asiasta ei kannata edes puhua. Paitsi tietysti, jos menee huonosti ja jostain on syy löydyttävä. Jokuhan täällä jo sanoikin, että Tapparalla näitä tilanteita on ollut ihan sairaasti. Eikös ne nyt oo ollu jo viisi kertaa peräkkäin finaaleissa?
Kun vedetään koko tilasto yhteen eikä siis tarkastella vaan yksittäisiä joukkueita, niin havaintoja alkaa olla jo tarpeeksi vertailua varten. Vuosina 2000-2012 (siis 12 kautta) 56 % niistä peleistä joissa molemmat olivat levännet tai pelanneet edellispäivänä päättyi kotivoittoon. Kun kotijoukkue oli pelannut edellispäivänä ja vierailija ei, niin 51 % päättyi kotivoittoon. Jos vaikka ajatellaan, että joku joukkue pelaa kaikki kotipelinsä väsyneenä virkeää vierailijaa vastaan, niin he voittavat 30:sta kotipelistä 15.3 (30*0.51) eli 15. Jos taas joku toinen joukkue saa aina pelata yhtä väsynyttä tai virkeää joukkuetta vastaan, niin he voittavat kotipeleistään 16.8 eli 17.
Vieraspeleissä vastaavat prosentit ja lukemat ovat 41 ja 31 joilla päästään voittomääriin 12.3 ja 9.3. Jos nämä vielä yhdistetään, niin pästään lukemiin 49 ja 38 joilla päästään voittomääriin 14.6 ja 11.4.
Sitten kun vielä huomioidaan (ks. tuo ylempänä oleva ansiokas taulukko linkin takaa), että näitä pelejä per joukkue on maksimissan 10 ja minimissän 2, niin pästään lukemiin 28.3 ja 29.2. Toisin sanoen: 10 kertaa väsyneenä pelaava voittaa kauden peleistä 28.3 ja vain kaksi kertaa väsyneenä pelaava voittaa 29.2.
Jos tämä oikein kunnolla haluttaisiin tutkia, niin pitäisi laskea kaikki kaudet joilta tilastot on saatavilla. Lisäksi pitäisi erotella ainakin neljä kategoriaa (kuten tuolla linkin takana on tehty) ja laskea pisteitä eikä pelkkiä voittoja. Ja jos halutaan tehdä joukkuekohtaisia vertailuja, niin vastustajan tasokin on huomioitava. Ehkä tämä kuitenkin jotain kertoo.