Aivan täysin en ymmärrä tätä keskustelun avausta. Onko täällä todellakin useammatkin keskustelijat väittäneet tosissaan, että Mestiksen kärkipään seurat olisivat parempia kuin liigan häntäpään? Itse en ole moisiin höpö-puheisiin törmännyt.
Lienee täysin selvää, että ammattilaissarjan joukkueet ovat kovempia kuin puoliammattilaissarjan - vaikkakin myös KalPassa ja Sportissa taitaakin nykyään olla lähinnä kokopäivätoimisia kiekkoilijoita. Liigakonkarit ovat kuitenkin saaneet keskittyä vain lätkänpelaamiseen vuosien, jopa kymmenten, ajan.
Ero ei siis ole niin pieni kuin optimistisimmat ja sinisilmäisimmät Mestis-suurseurojen fanit haluaisivat sen olevan. Mutta se ei ole myöskään niin suuri, kuin mitä valtaosa liigaväestä sen kuvittelee olevan.
Jos KalPa tai Sport pelaisi nyt, nykyisellä miehistöllään, SM-liigan runkosarjan ottelun mitä tahansa liigaseuraa vastaan, ei ottelun voittaja olisi mikään itsestään selvyys. Toki ne lähtisivät altavastaajina matsiin, mutta omaisivat kuitenkin mahdollisuudet yksittäiseen voittoon. Muutkin Mestiksen kärkipään seurat omaisivat: KooKoo kotihallissaan SaiPaa vastaan, mikä mahtaisi olla Veikkauksen kerroin?
Pitkässä juoksussa sen sijaan mahdollisuudet olisivat olemattomat. Lähtökohdat ovat kuitenkin täysin erilaiset. Ja miksi pitäisi edes spekuloida Mestis-seurojen nykymiehistön pärjäämisellä liigassa? On sanomattakin selvää, ettei näillä miehin liigassa pelattaisi. Mahdollisen liiganousun satsauksetkaan eivät kuitenkaan vielä tuo pelaajabudjetteja kovinkaan lähelle pienimpien liigaseurojen summia.
Otetaan nyt vaikka vielä yksi rinnastus, jotta asia aukenee kaikille. Voisiko Valkeakosken Haka voittaa yksittäisessä ottelussa Valioliigan Crystal Palacen, tai Kärpät Atlanta Trashersin? Totta kai voisi, mutta ei kai kukaan uskoisi että kokonaisessa liigassa mahdollisuudet menestymiseen olisivat samanlaiset?
Harjoitusottelut eivät kerro mitään todellista - vai kertovatko? No, ne kertovat päivän kunnosta ja motivaatiosta. Sekä myös siitä, ettei erot kaukalossa ole niin suuria kuin kaukalon ulkopuolella. Ei noitakaan matseja lähdetä tahallaan häviämään. JYP hävisi KooKoolle, koska se otti turhia jäähyjä ja KooKoo halusi kotonaan voittoa enemmän. Suomi-sarjan SaPKo voitti puolestaan KooKoon, koska se pelasi paremmin ja KooKoolta puuttui kentällinen runkopelaajia.
Yhtenä keskustelunhaarana voisi ottaa vielä esille pelaajien tai joukkueiden yhteydessä usein käytetyn sanan "liigataso". Tuntuu kuin tuo sana olisi monen mielessä selvä sääntö tai ehdoton totuus. Oikeastihan kyseessä on varsin tulkinnanvarainen ja abstrakti määritelmä.
Kysytäänpäs nyt vaikka, että mitkä seurat ovat tällä hetkellä liigakelpoisia? No, siihen pystyy vielä vastaamaan melko helposti. Ainoana vaatimuksena on tähän asti ollut se, että sattui olemaan liigassa sulkemisen aikoihin (tai putoaminen peruttiin) ja ettei ole konkurssissa. Vaatimukset eivät korvia huimaa, vaan melko vaikeita nekin näyttävät joillekin olevan. Jos tuo on ainoa vaatimus liigatason saavuttamiseksi, niin ilman ekaa kohtaahan Suomesta löytyis muutama sata liigatason seuraa. jos taas aletaan miettiä jotain rajoja, niin sitten liikutaan jo veteen piirretyn viivan alueella. Oliko viime kauden Pelicans näiden rajojen sisäpuolella, entäpä Ilves parin kauden takaa?
Pelaajien kohdalla asia on vielä ongelmallisempi. En nyt jaksa kaivaa kenen kanssa aikoinaan väänsin terminologiasta kättä: esimerkkinä oli kuitenkin SaiPasta KooKooseen siirtynyt Mikko Kinnunen. Vastapuolen (Birkku, mirasane, Aksu?) mukaan kyseessä ei ollut missään tapauksessa liigatason pelaaja - minä taas ihmettelin, kuinka ei-liigatason pelaaja sitten sai pelata kahdella kaudella liigajoukkueessa, ja ajoittain jopa kakkoskentässä.
Ymmärtänätte problematiikan: missä vaiheessa liigapelaaja täyttää liigatason kriteerit? Eikö Ässien nelosketjun junnu ole liigatason pelaaja ja jos on, niin onko KalPan kokeneempi ja parempi ykkössentteri sitten myös?
SaiPan ja KooKoon viime kauden pelaajaliikenne mutkisti tilannetta vielä entisestään. Ennen kauden alkua Tikkanen ei ollut liigatason pelaaja ja sai lähtöpassit SaiPasta, kun taas Weckström sai jatkaa. Kauden mittaan tilanne muuttui: KooKoossa Tikkanen ei ollut edes kahden parhaan pakin joukossa, mutta SaiPaan mies kelpasi yllättäen - jopa ykköskenttään. Vaihdossa tullut Weckström taas oli puolustanut syksyn liigassa. Mestiksen viimeisissä ratkaisupeleissä hänen paikkansa KooKoon kokoonpanossa otti Jani Haapalainen, juniori-ikäinen oma kasvattimme. Ja kuten KPL tuossa ylhäällä kirjoitti: olisi saanut ottaa jo aiemmin. Kukas tässä nyt sitten oli liigatason pelaaja?
Koska kukaan ei kuitenkaan jaksa lukea näin pitkää vuodatustani leikitään lopuksi vähän kokoonpanojen kanssa. ne on helppo katsoa ja niistä tulee varmasti kivasti shittiä. En kyllä väitäkään olevani mikään liiga-asiantuntija, mutta näitä nyt toivottiin.
Otetaan vertailupareiksi Pelicans-KalPa, Ässät-Sport ja parhaiten tuntemani pariskunta SaiPa-KooKoo.
PELICANS-KALPA
MV: Pasi Nurminen on poikkeustapaus ja koko liigan mittakaavassakin lähes ylivoimainen. Jos Nupe unohdetaan niin jäljelle jäävät vertailuun Suomalainen, Helanen ja Karri Rämö vastaan Pasi Kuivalainen ja Ari Luostarinen. Suomalainen oli viime kauden paras Mestis-vahti, mutta Kuivalaisen kokemus tasoittaa puntit. Luostarinen ei puolestaan häviä hirvittävästi Helaselle. Ilman Nurmistakin Pelicans on hivenen edellä. Ei kuitenkaan ratkaisevasti: menestys tuskin muuttuisi radikaalisti, vaikka SuHeRä-troikan sijasta olisi kaksikko KuLu.
PUOLUSTUS:
Erik Kakko on tässä omaa kastiaan. En edes yritä etsiä vertailuparia KalPasta tai Mestiksestä. Vaan katsotaanpas muita:
Korkeavuori - Suhonen
Korkeavuori oli Mestiksessä pakkien kärkikymmenikössä. Suhonen taas on ollut selvä ykkönen jo pari vuotta. Tyrmäysvoitto KalPalle.
Heiskanen - Pisto
Taitaisivat mennä aika tasan. Kummankaan otteita en tosin ole tältä kaudelta nähnyt.
Honkanen
Honkanen pelasi pronssijoukkue Hermeksen kakkos-kolmosparissa viime kauden. Kuronen oli samassa roolissa meastri-KalPassa. Honkanen on kokeneempi, mutta Kuronen taitavampi ja nopeampi.
Lamberg, Varakas - Savolainen, Alastalo
Junkkonen, Hietanen, Kiren - Heikura, Kuusisto, Aitio
Jäljelle jää Lahdesta Lehtonen ja KalPasta Parviainen ja Komulainen.
Pelicans voittaa puolustuksessa Kakon. Kaikki muut pakit pystyttäisiin mielestäni korvaamaan kalpalaisilla.
HYÖKKÄYS:
Mikko Niinikoski - Marko Ahosilta
Pasi Salonen - Aki Keinänen
Jesse Welling - Saku Kekäläinen
Sami Salonen - Ville Hämäläinen (Salonen piirun parempi)
Tommi Hannus - Sami Kaartinen
Daniel Widing - Tomi Mustonen
Jussi Saarinen - Tatu Miettinen
Petri Koskinen - Kasper Kenig
KalPan muut kaverit kepittävät helposti(?) Pelicans-junnut:
Jesse Saarinen (lh) 19 v
Tuomas Santavuori (lh) 19 v
Ville-Matti Koponen (h) 20 v
Henri Heino (lh) 18 v
Risto Ahonen (h) 20 v
Tuomas Kiiskinen
Henri Huohvanainen
Aki Korhonen
Max Kenig
Timo Kuuluvainen
Tuomo Litmanen
Matti Tiihonen
Pelicansista jää sitten vielä jäljelle "ydinnelikko", mitä nyky-KalPalla ei ole korvata:
Lasse Jämsen
Toni Saarinen
Toni Koivunen
Ville Hirvonen
Mitä ylläolevasta voidaan siis päätellä? Parhaallakaan Mestis-joukkueella ei ole edes heikoimman liigajoukkueen veroista ykköskenttää. Mutta: muiden pelaajien osalta ero ei olekaan mielestäni kovin merkittävä.
Innostuin tekemään sen verran "perusteellista" työtä, että muut joukkueet saa ainakin toistaiseksi jäädä vielä käsittelyä vaille.