Ihan kuten kerroin, eli jos pelaaja on tullut Liigaan muusta sarjasta, niin sitten isketään se. Liigassa koko uransa pelanneet ovat Liiga pelaajia. Olihan tuolla esimerkiksi myös Ohtamaa KHL ja Leskinen SHL. Teillä esimerkiksi Savinainen ja Vittasmäki KHL. Jos tässä vain edellistä kausia laitettaisiin, se kuvaisi vain tämän kauden siirtoja. Tarkoitus siis pikaisen hahmottaa pelaajien statusta kokonaisvaltaisesti. Kiva jos teet, saadaan mahdollisimman monesta joukkueesta statistiikkaa. Teen sitten jossain vaiheessa koosteen.
1. Junttila
(KHL) - Kemppainen
(KHL) - Turunen
(KHL)
1. Savinainen
(KHL) - Lehterä
(NHL) - Ojamäki
(KHL)
Ykköskenttiä vertaillessa Tapparan kärki on terävämpi. Jori Lehterä on nyt sitten se NHL-tasolla pisimpään käynyt pelaaja (+300 ottelua, +100 pistettä), ja aktiivipelaajista suurimman määrän pisteitä koskaan Liigassa tehnyt pelaaja. Kemppaista edellä. Siinä missä Lehterä pelaa kiekolla, Kemppainen juoksee kiekon perässä. Lehterä rakentaa, Kemppainen rikkoo, erilaiset kaverit. Turunen teki KHL:ssä puol pinnaa per peli ja oli ihmeellisiä vaikeuksia viime kaudella HIFK:ssa. Ojamäki on KHL:n hallitseva maalikuningas ja suomalaispelaajien KHL-maaliennätyksen tehnyt pelaaja. Savinainen ja Junttila menee Jokeri-vuosien pisteidenteolta aika tasan, molemmat olivat KHL:ssä Marjamäen alaisuudessa viimeiset vuodet vaikeuksissa. Olleet sitten loistavia Liiga-tasolla. Savinaisessa toki enemmän intangibles, Junttila elää pisteistään tai on muuten turha.
2. Koivunen
(Liiga) - Kunyk
(KHL) - Leskinen
(SHL)
2. Kuusela
(KHL) - Virta
(Liiga) - Kelleher
(SHL)
Ville Koivunen on kehittyvä pelaaja ja tulee varmasti parantamaan viime kaudesta. Näistä Liigapelaajista mennee Patrik Virran kanssa päikseen, Virta tehnyt kahdella peräkkäisellä kaudella 36 pistettä ja Koivunen parantaa vähintään sille tasolle ellei vähän ohi. Kuusela ja Kunyk molemmat käyneet KHL:ssä. 42 pistettä molemmilla edeltävät Liiga-kaudet. Kelleherin tasoa on vaikea arvioida, mutta sattumalta tässä vertailussa, on hyvin Leskisen kaltainen pörrääjä. Leskiselle SHL-taso oli liikaa, niin se oli Röglen kovassa joukkueessa Kelleherillekin, mutta toisaalta nousu-playoffseissa ja heikossa joukkueessa suoritti hyvin, kun pääsi kärkikenttiin. Voittanut joukkueen sisäisen pistepörssin niin USNTDP:ssä 2013 sekä NCAA:ssa 2017. Pistepotentialia siellä on, kuten Leskisessäkin. Tämä kakkoskenttävertailu menee mielestäni tasan. Kärpät voi tässä ottaa niskalenkin, jos Koivunen tekee hurjan tasonnoston, jonka nuori pelaaja voi joskus tehdä. Toisaalta Kelleher on taasen se Tapparan jokeri-kortti, jonka taso on vaikea arvioida. Hänessä haiskahtaisi olevan potentiaalia enemmän positiivisen, kuin negatiivisen yllätyksen suuntaan.
3. Björkqvist(
AHL) - Tiivola
(KHL) - Emanuelson
(SHL)
3. Tanus
(Liiga) - Rauhala
(Liiga) - Merelä
( Liiga)
Kolmoskentän osalta Kärpät on kauden alkaessa edellä. Tasoaan enää merkittävästi nostavia pelaajia tuossa kuitenkaan ei ole. Myös roolitus on vähän erilainen, erittäin jyrämäinen ketju Kärpillä. Tanus ja Tiivola pelinrakentajat, Tanuksen paras kausi 37 pistettä Liigassa ja kehitysvaraa on. Tiivolan paras kausi 31 pistettä. Björkqvist vaikea verrata, erittäin fyysinen laituri on ja vuoden takaa (24-vuotiaana) Liigasta reilut puoli pinna per peli. Tapparan fyysisen laiturin vastine Waltteri Merelä teki samanikäisenä (nyt 24-vuotias) jo lähempänä pinnaa per peli. Rauhalan ja Emanuelssonin vertailusta tulee sitten vähän älytön, kun niin erilaiset pelaajat. Emanuelson snaipperi ja Rauhala taas puolustustehtävien erikoismies. Pistepotentiaali Emanuelssonilla isompi, toisaalta sama ero saattoi olla Merelässä Björkqvistiin nähden. Tästä tulikin vähän tasaisempi vertailu, mitä alku-mutu oli. Tiivolassa voi olla jotain sen verran parempaa, mitä yhdessäkään näistä 3.kentän ukoista, joka Tapparan pitää seuraavan 6 kuukauden aikana vielä mätsätä.
4. Hyry
(Liiga) - Koskenkorva
(Liiga) - Anttila
(KHL)
4. Puhakka
(Liiga) - Rönni
(Liiga) - Moilanen
(Liiga)
Puhakka ja Hyry samanikäisiä nuoria, Puhakka otti viime kaudella hurjan stepin eteenpäin ja on selvästi parempi tällä hetkellä. Lyö painetta nousta Tapparan 3-ketjuun. Koskenkorva olisi parempi vertaus ehkä Puhakkaan ja Topi Rönni sitten Hyryyn. Marko Anttilaa Tapparalla ei ole. Toisaalta Liiga-Anttila ei ollut ihmeidentekijä, ainoastaan erinomainen puolustamaan. 12.hyökin paikka Tapparalla on hyvin avoinna, Sami Moilanen siinä voisi kokeneimpana olla. Moilanen vertautuu Anttilaan ainakin hyvänä alivoimapelaajana. Hankintakin muuttaisi tilannetta, mutta se ei tapahtune ennen kauden alkua, vaan jossain myöhemmin. Joku nuorista Granath/Henriksson/Luoto voisi ottaa siitä tontin itselleen, mutta sen varaan ei voi laskea. Jos ylimääräinen sentteri kauden aikana hankitaan, niin sitten Rauhalan voi asetella tänne Anttilan verrokiksi ja tuo kolmosketju menee uusiksi. Johtajuus-hommat menisi ainakin Anttila vs. Rauhala vertailussa paremmin tasan. Ja molemmat lienee alivoiman tärkeimmät pelaajat joukkueelleen.
13.Hyökkääjä: Kalapudas
(Liiga)
13.hyökkääjä: Granath
(SHL)/Henriksson
(Liiga)
--------------
Ohtamaa
(KHL) - Rundblad
(KHL)
Vittasmäki
(KHL) - Kemiläinen
(KHL)
Ohtamaa on vähän Vittasmäkeä parempi yleispakki, mutta Kemiläisessä sitten iso etu Tapparalle. Rundbladin tehot KHL:stä ei vakuuta alkuunkaan (6 pistettä 42 otteluun, ja tätä edeltävällä kaudella jenginsä miinuskärki) ja voi olla iso pettymys Liigassa. Kemiläisestä taas tiedetään mitä saadaan, Liigassa ehdotonta eliittiä ja KHL-kaudellaan 26 pinnaa per 37 matsia. Maajoukkue ja Olympia-edustukset kertoo myös Kemiläisen arvosta, Rundbladia ei ole kutsuttu vuosiin edes EHT:lle. Kärkipari on Tapparalla parempi, koska ero Kemiläisestä Rundbladiin on isompi, mitä Ohtamaan pieni etu Vittasmäkeen nähden.
Byström
(AHL) - T.Niemelä
(Liiga)
Tuulola
(Liiga) - Matushkin
(KHL)
Tähän vertailuun piti vähän kikkailla kavereita. Topi Niemelä periaatteessa on se "kemiläinen", eli ykkös-YV:n viivapakki. Mutta nostin rinnalle Matushkinin, joka pystyy samaan. Kumpikaan ei osaa puolustaa, senhän tiedämme. Niemelä aivan lapanen maalin edessä ja Matushkin se hazardi. Byström on parempi yleispakki mitä Tuulola, etenkin parempi puolustamaan. Pisteidenteossa aika tasaista, tuulola ei ole päässyt juuri ylivoimalle, tasakentin tehneet identtisiä pisteitä.
Kivistö
(KHL) - M.Niemelä
(Liiga)
Seppälä
(Liiga) - Jyrgens
(Liiga)
Vaikka Seppälä periaatteessa on Top4-puolustaja, niin siirsin sen vertailun takia tähän Kivistön rinnalle. Vaikka Kivisto on tasoa "KHL", niin kaikki tietää että Liiga-Seppälä on parempi. Kivistö ei ole ollut Suomen maajoukkueessa enää ja siinä se ero tulee. Molemmat kovan tason peruspuolustajia, joidenka arvoa ei pisteillä lasketa. Jürgens vertautuu hyvin M.Niemelään, aiemmin suuremmassa roolissa (Pelicansin kärkipakki) tehnyt isompia pisteitä, nyt rooli kovemmassa joukkueessa pudonnut pienemmäksi, kuten Niemelällä Kärppien vahvistuessa. Laadukasta tekemistä silti.
7.puolustaja Ronkainen/Paaso
(Liiga)
7.puolustaja Hamara
(Liiga) tai joku muu, emme tiedä vielä
Maalivahdit
Blomqvist
(Liiga) vs. Heljanko
(Liiga)
Meriläinen
(OHL) vs. Heikkinen
(Mestis)
Pakistossa suurin ero tuli lopulta tuossa Rundblad vs. Kemiläinen, Tapparan selväsi eduksi. Vaikka Rundblad saavuttaisikin jonkun ihmeen kautta kovan tason ja olisi Kemiläisen veroinen, Tapparan puolustus taitaa sittenkin kokonaisuutena olla Matushkinin tulon jälkeen edellä. Ja sen on huhuttu vahvistuvan vielä. Oma ennustukseni on, että Rundblad ei joulua Oulussa nää ja Kärpät pääsee käyttämään sitä Liigan parasta talouttaan uuden kärkipakin etsimiseksi.
Ja maalivahdeissa etu Tapparalle. Blomqvist voi nousta samalle tasolle, mitä Heljanko, mutta näytöt on annettava pitkässä juoksussa, starterina. Heljanko on ne jo antanut.