Liigajoukkueiden voimasuhteet kaudella 2015–2016

  • 981 728
  • 3 965

Barney

Jäsen
Mielestäni mestarisuosikit on nyt helposti jaettavissa kahteen koriin:

1. kori: Kärpät, HIFK, Tappara
2. kori: JYP, SaiPa, Lukko, TPS

Ykköskori erottuu mielestäni selkeästi tuosta kakkoskorista, vaikka kaikilla ykköskorin joukkueillakin on selviä puutteita joukkueessaan. Kärpät ei ole enää tällä kaudella niin haavoittumaton kuin viime kaudella. Viime kaudella Kärpillä oli kaksi ykkösveskaria, mutta tällä kaudella ei taida olla yhtäkään. Rajaniemi on nyt Kärpissä pelannut hyvin, mutta alkukausi Lahdessa ei sujunut mitenkään kovin vakuuttavasti. Lisäksi Rajaniemi on kahtena keväänä peräjälkeen sulanut playoffeissa, joten hänestä tuskin on kannattelemaan joukkuetta mestaruuteen. Aittokallio onkin sitten mielenkiintoisempi tapaus. Alkusyksy oli erittäin lupaava, mutta sen jälkeen otteet ovat heikentyneet. Häneen luottaisin kuitenkin enemmän keväällä.

Pakisto on Kärpillä potentiaalisesti ihan ylivoimainen, mutta siinäkin on paljon kysymysmerkkejä. Jos Oulussa saadaan playoffeihin kuusikko Kukkonen, Laatikainen, Pitkänen, Nutivaara, Masuhr ja Hakanpää, on vain taivas rajana. Pakisto on kuitenkin myös erittäin ohkainen, joten jos Pitkänen ei ole pelikunnossa, ja tuosta vielä pari kaveria loukkaantuisi lisäksi, olisi Kärpät aika kusessa. Hyökkäyksessä ei taas kysymysmerkkejä ole. Siellä on yli viisi ketjullista kavereita. Hyökkäys on hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruutta sekä kiekollisia virtuooseja että rouhijoita.

IFK:n maalivahtitilanne on tästä "kärkikolmikosta" paras. Husso pelaa vahvaa kautta, minkä lisäksi myös Lankinen on ollut aika-ajoin vakuuttava. Tietenkin IFK.n kohdalla pitää nostaa esille maalivahtikaksikon nuoruus, joka voi vaikuttaa paineensietokykyyn. Husso on kuitenkin nuoreen ikäänsä nähden ollut jo monessa kovassa paikassa. Puolustuksen tilanne IFK:lla on myöskin hyvä. Järvinen, Taimi, Auvitu ja Grillfors on erittäin vahva top-4. Top-4:sen takaa löytyy vielä kiekollista potentiaalia (Taipalus) ja vahvoja peruspakkeja (Aulie, Teppo & Generous). Puolustuksessa IFK:lla on sekä vahva kärki että laajuutta.

IFK:n hyökkäyksestä löytyy niin ikään sekä vahva kärki että laajuutta. Jos verrataan kuitenkin Kärppiin tai Tapparaan, ei mielestäni hyökkäyksen kärki ole yhtä terävä. Kolmos- ja neloskentästä löytyy hyvin laajutta ja tasoa, mutta esimerkiksi Zaborskyn tai Ramstedtin loukkaantumista IFK tuskin kestäisi yhtä hyvin kuin Kärpät tai jopa Tappara kestäisi jonkun kärkihyökkääjänsä loukkaantumisen. Lisäksi pidän vielä Törmästä vähän kysymysmerkkinä. Mahdollisestihan IFK voi pelata erittäin vakuuttavaa kiekkoa läpi kevään, mutta floppiriski on IMO suurempi kuin Kärpillä tai Tapparalla. Potentiaalia kuitenkin on.

Tapparan maalivahtikaksikkoa on kritisoitu paljon, mutta kyllä ainakin mun mielestä Tapparalla on siltä osin pullat paremmin uunissa kuin esimerkiksi Kärpillä. Karhunen ei ole ollut tällä kaudella ihan odotettu, mutta hänellä on kuitenkin aikaisempia näyttöjä kevään peleistä parilta viime kaudelta. Hrachovina on puolestaan pelannut hyvän kauden ja voi ihan hyvin yllättää playoffeissa. Pakistoon Mäntylä oli ihan nappihankinta. Tapparalla löytyy pakistossa erittäin paljon laajutta, sillä kaikkien ollessa kunnossa joutuu Markus Kankaanperä todennäköisesti olemaan seitsemäs puolustaja. Itse tykkään todella paljon Tapparan pakistosta, enkä kyllä näe sitä huomattavasti heikompana kuin Kärppien tai IFK:n vastaavaa.

Laituriosasto Tapparalla onkin varmaan Liigan paras, jopa parempi kuin Kärpillä. Kuusela, Laine, Haapala, Karjalainen, Järvinen, Peltola ja Savinainen. Lisäksi Jasun hankinta toi lisää laatua alaketjuihin, ja vahvisti sentteriosaston myös todella vahvaksi. Paljon on meuhkattu Kärpistä ja IFK:sta, mutta minä olen pitänyt Tapparaa syksystä asti todella suurena mestarisuosikkina, ehkä jopa suurimpana, eikä mielipide ole vieläkään muuttunut. Todella järkevästi rakennettu joukkue, josta löytyy vähän kaikkea. Hyökkäyksessä saisi laajuutta olla ehkä vähän enemmän, mutta on sielläkin pari ihan kohtuullista paikkajaa. Toivottavasti SaiPa onnistuu välttämään Tapparan puolivälierissä.

JYP on ollut lähiaikoina kovassa vireessä, mutta kuuluu siitäkin huolimatta mielestäni haastajakoriin. Maalivahtiosastolla Vehviläinen pelaa hyvää kautta, mutta hän on vielä ihan katsomaton kortti kovassa paikassa. Nuorten kisoissa ei ainakaan hirveästi vakuuttanut, kun oli kotiyleisön paine takana. Tarkki on luotettava veskari, mutta hänellä on vähän heikohko kausi menossa. Pelkkä luotettavuus ei ainakaan noita kolmea kovaa vastaan riitä, jos ei pysty ottamaan aika-ajoin gamesavereita. Pakisto ei pärjää kolmen kärjelle. Kalteva pelaa elämänsä kautta, Yonkman on ollut onnistunut hankinta ja Kemiläinen sekä Niku ovat ottaneet uudet stepit urallaan. Luomalla on kuitenkin menossa heikohko kausi, Hietasesta ei ole isoon rooliin, Glenn ei ole vakuuttanut ja Vainiosta on paha sanoa vielä mitään. Akatemian pakit eivät vain keväällä riitä. Lisäksi Kemiläisen loukkaantumistilanne taitaa olla vielä aika kysymysmerkki.

Hyökkäyksessä Tuppurainen on kova, mutta sen jälkeen putoaa taso. Löfman ja Tavi ovat erinomaisia kakkosketjun hyökkääjiä, mutta en näe heitä oikein joukkueen ykkösnyrkissä. Pihlman on ollut pitkään poissa, enkä näe hänestä olevan sateentekijäksi tänä keväänä, vaikka ylivoimalle onkin varmasti oiva lisä. Laajuttahan JYPin hyökkäyksestä löytyy runsaasti, mutta kärki ei ole vain riittävän terävä verrattuna noihin kolmeen ennakkosuosikkiin.

SaiPalla on varmaan kaikista paras tilanne maalivahtien osalta. Markkanen on pelannut taas kovan kauden ja tällä kaudella hän on saanut Niemisen ansiosta riittävästi lepoa. Nieminen taas aloitti kauden paskasti, mutta tämän vuoden puolella hän on ollut erinomainen ja ryösti Markkaselta ainakin hetkellisesti joukkueen ykkösmaalivahdin tontin. Pakistossa on potentiaalia todella paljon, mutta se ei ole nyt viime aikoina hirveästi realisoitunut. Lofquistilla on ollut vähän heikompi jakso huikean syksyn jälkeen, Savilahdella on ollut vähän käynnistymisvaikeuksia ja Maalahti on ollut loukkaantuneena. Pakkiseitsikko Maalahti, Lofquist, Backman, Savilahti, Lappalainen, Carson & Larsson on kuitenkin erittäin aliarvostettu ja SaiPan kokoiselle jengille jopa erinomainen puolustuskalusto.

Hyökkäys onkin vähän SaiPan akilleen kantapää. Ykkösketju Rau-McIntyre-Jokinen on ollut pitkään hyvässä vireessä, enkä sen tasoa epäile yhtään. SaiPa on kuitenkin pelannut läpi kauden ilman kunnollista kakkosketjua, vaikka maaleja onkin tehty paljon. Nyt tuli uudet hankinnat Polak ja Henderson, joiden luulisi auttavan kakkosketjun rakentamisessa. Nokelaisen kunto on myös vähän kysymysmerkki. Jos SaiPa saa syksyn vireessä olevan Nokelaisen tuohon ryhmäänsä, olisi joukkueen sentteriosasto aika lähellä Liigan parasta. Todennäköisempää varmaan kuitenkin on heikohko Nokelainen tai ei Nokelaista ollenkaan. Alaketjuissa SaiPasta löytyy niin ikään laajutta, vaikka ei tietenkään yhtä paljon kuin kärkijoukkueilla.

Lukolla on erittäin potentiaalinen nippu, mutta siitä huolimatta se on pelannut melko heikosti. En tiedä, miksi, mutta onhan tuon joukkueen potentiaali aika lähellä noita kolmea kärkijoukkuetta. Maalivahtiosastolla on Zapolski, joka on Liigan paras maalivahti. Zapolskin takaa ei kuitenkaan hirveästi löydy kilpailua, sillä Rinne on pelannut Lukossa erittäin huonon kauden.

Pakistossa Lukolla on hyvin laajuutta, mutta kärki ei pärjää ihan kovimmille joukkueille. Niskala on toki hyvä johtaja, Virtanen laadukas liigapuolustaja ja Ahonen pelaa hyvää kautta, mutta kyllä tuosta minun mielestäni yksi kova puolustaja puuttuu. Brookbankista Lukko kai sellaista haki, mutta ei ole ihan hirveästi vakuuttanut. Mikkola ei ole ollut ihan parhaimmillaan, ja loput puolustajat ovatkin lähinnä pienen roolin pelaajia. Koivistosta voisi ehkä olla isompaan rooliin, mutta hänelläkin aika rikkonainen kausi takana.

Hyökkäyshän Lukolla on kova ja Tiivolan hankinta oli hyvä. Ehkä tuosta tänäkin vuonna puuttuu se kakkossentteri, mutta Asplundilla ja Tiivolalla on potentiaalia ottaa se tontti itselleen. Laituriosasto on paperilla kova: Vahalahti, Nurmi, Koivisto, Lahti, Lähteenmäki, Vauhkonen, Piitulainen ja Sipiläinen, mutta kentällä he eivät ole olleet niin kovia. Vahalahti, Koivisto ja Nurmi ovat paikkansa täyttäneet, mutta Lahti ja Lähteenmäki ovat olleet pettymyksiä. Vauhkonen on ollut koko kauden klesana, eikä Piitulainen ole tälläkään kaudella onnistunut murtautumaan kärkiketjujen pelaajaksi Liigassa. Potentiaalia tuossa laituriosastossa on kuitenkin roimasti.

TPS:n maalivahtiosastoa pidän vähän kysymysmerkkinä. Lassilan päivän vireestä ei ikinä tiedä, vaikka tällä kaudella hän on ollutkin viime kautta varmempi ja tasaisempi. Jos Lassila pettää, niin Setäsestä tuskin on ainakaan nousemaan parrasvaloihin. Pakisto ei TPS:llä oikein vakuuta. Tallinder on ihan Liigan kärkipakkeja, Nummelin on kunnossa ollessaan hyökkäyspäässä tehokas ja Tikkanen on varma peruspakki. Malmivaara ja Kaijomaa ovat parhaimmillaan laadukkaita liigatason pakkeja, mutta molemmat ovat olleet pettymyksiä Turussa. Eronen on pelannut hyvän kauden Tallinderin kaverina, ja loput pakit ovatkin lähinnä rotaatiopakkeja.

Hyökkäyksessä TPS on kokenut kovia kolauksia. Tukosta ei taida tarvita odottaa takaisin enää tällä kaudella, eikä Spinankaan tila näytä kovin hyvältä. TPS:n hyökkäyksen kärki on silti erittäin kova Perrinin, Kallion ja Paren johdolla, mutta kyllähän kahden noin kovan laitahyökkääjän poissaolo vaikuttaa kärjen laajuuteen radikaalisti. Kumeliauskas, Pikkarainen ja TPS:ssä loistanut Makkonen tuovat secondary scoring osastoa, mutta parin loukkaantumisen jälkeen TPS:n alaketjut olisivat täynnä nuoria ja kokemattomia pelaajia. TPS:n kohdalla hyökkäyksen kärki voi kantaa pitkälle, mutta pitäisin turkulaisia epävarmimpana korttina tästä kärkiseitsikosta.
 

Tratikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
HIFK vienee runkosarjan, sen verran kovaa ja tasaista on heitin peli ollut viime aikoina. Pisteitä tulee mukavasti ja kun samaan aikaan Kärpille tulee "turhia" pistemenetyksiä, niin tämän takia uskon runkosarjan voiton menevän stadiin. Jyp on myös vaaralline, voi uhata ja uhkaakin Kärppien kakkospaikkaa runkosarjassa. Toki tässä on vielä kymmenkuntapeliä aikaa laittaa Kärpilläkin peli uomiinsa. Tappara tietenkin tuossa vielä vaanii Jypin takana, jos Jyväskyläläisten peli jostain syystä alkaa ailahdella. Nämä neljä nostan myös suurimmiksi mestarisuosikeiksi tällä hetkellä.

SaiPa on mun mielestä todellinen yllätyskortti runkosarjan loppuun, sekä pudotuspeleihin. Onhan siellä jo useampi vuosi tehty loistavaa työtä ja se on myös tuloksissa näkynyt, mutta jotenkin uskon, että nyt saattaisi olla SaiPan vuosi. Voi hyvinkin hiipiä tuolta kärkinelikon takaa pudotuspeleissä. SaiPa tulee olemaan pudotuspeleissä vittumainen vastus mille tahansa joukkueelle.

TPS on mielestäni hieman kirjoittamaton kortti. Kova on nippu myös siellä ja kokemusta ainakin riittää, mutta miten käy pudotuspeleissä? Lukko on ollu itelle hieman pettymys tällä kaudella. Odotin ehdottomasti, että tulee taistelemaan runkosarjan kärkisijoista. Joku Lukko fani voi kertoa mikä siellä oikeen on mättänyt (vai onko mikään), jotenkin vaan jäänyt itellä näin ulkopuolisena seuraajana ja jatkoaikaa lukeneena sellainen käsitys, että vähän on niin sanotusti Dufva-kortti jo katsottu ja eväät syöty. Siltikin nostan Lukon myös vaaralliseksi joukkueeksi pudotuspeleihin.
 

k0l1kk0

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Mielestäni mestarisuosikit on nyt helposti jaettavissa kahteen koriin:

1. kori: Kärpät, HIFK, Tappara
2. kori: JYP, SaiPa, Lukko, TPS.

Muuten samaa mieltä, mutta hieman pitää vetää kotiinpäin eli vaihtaa Tapparan ja JYPin paikkoja. Perustelut, JYPIN ja Tapparan välinen kohtaaminen viimeksi, sarjataulukko ja JYP ainakin ennen HIFK peliä oli kerännyt eniten pisteitä top 6 joukkueiden keskinäisissä eli ns. kovista joukkueista.

Materiaaliltaanhan nuo ovat olleet koko kauden top 3, Kärpät/HIFK/Tappara.

Edit. Lisäisin vielä 4. ketjun tärkeyden pleijjareissa ja se vetää kyl meillä ihan kenelle tahansa vertoja.
 

Juteeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche ja Tappara
Muuten samaa mieltä, mutta hieman pitää vetää kotiinpäin eli vaihtaa Tapparan ja JYPin paikkoja. Perustelut, JYPIN ja Tapparan välinen kohtaaminen viimeksi, sarjataulukko ja JYP ainakin ennen HIFK peliä oli kerännyt eniten pisteitä top 6 joukkueiden keskinäisissä eli ns. kovista joukkueista.

Materiaaliltaanhan nuo ovat olleet koko kauden top 3, Kärpät/HIFK/Tappara.

Tarkoitatko nyt sitä peliä missä Tappara pelkästään tarkkaili kaksi erää mihin Jyp parhaimmillaan pystyy kaikkensa antamalla ja jonka kolmannessa erä Tappara vain päätti tasoittaa pelin? Lopussa Tappara toki reiluna isäntänä palkitsi jyväskyläläiset hyvästä yrittämisestä kolmella pisteellä ja laatikollisella mustaamakkaraa. Tuosta pelistä en vetäisi mitään suuria päätelmiä voimasuhteita ajatellen.
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku, Miljoonamiehistö, Ranska, KuPS
Edit. Lisäisin vielä 4. ketjun tärkeyden pleijjareissa ja se vetää kyl meillä ihan kenelle tahansa vertoja.
Olisi hauska joskus tietää vähän enemmänkin tästä "nelosketjun tärkeydestä". Yleensähän tätä paljon viljellään, mutta en silti millään osta sitä väitettä että yhdenkään joukkueen nelosketju tekisi minkäänlaista eroa muiden joukkueiden nelosketjuihin, ja näin olisi mitenkään erityisen tärkeässä asemassa kun mestaruuksista pelataan.
 

Apheu

Jäsen
Mikäli Tapparan hyökkäys säilyy ilman suurempia loukkaantumisia, on se aivan yhtä hyvä (ainakin paperilla) kuin Kärppien tai IFK:n vastaava. Syvyys on se, missä sitten jäädään jälkeen. Jasu pelasi ainakin joissain harjoituksissa Järvisen ja Karjalaisen rinnalla, jolloin ketjut ovat luultavasti huomenna muotoa:

Haapala-Lajunen-Kuusela
Laine-Ilomäki-Peltola
Järvinen-Jasu-Karjalainen
Savinainen-Dixon-Rauhala

Olkoonkin Dixon kuinka floppi, niin on ihan loistava nelossentteri. Voimakas laidoissa, puolustustietoinen, erinomainen aloittaja, taklaaja. Ja tietenkin on myös offensiivista osaamista.

Sentteriden aloitusprosentit ovat Jasu 61% - Lajunen 54% - Dixon 53% - Ilomäki 49%. Myös Järvinen ja Rauhala ovat alunperin senttereitä, joten keskikaistaa joukkueessa kyllä riittää. Kolmoskenttä voi äkkiseltään näyttää paperilla "köykäiseltä" tietämättömille, mutta kolmikko on tehnyt yhteensä tällä kaudella 38 maalia - ja 83 tehopistettä.

Puolustuskalusto näyttää taas leveämmältä. Mäntylä on pelannut henkilökohtaisesti kovan kauden KHL:ssä ja palaa johtamaan Tapparan pakistoa.

Mäntylä-Aalto
Elorinne-Plastino
Saravo-Bonsaksen
Kankaanperä-Salonen

Mäntylän lisäksi pakistossa siis pakkien TOP-20 pistepörssissäkin olevat Aalto ja Plastino, kahdessa EHT-turnauksessa vieraillut Elorinne. Oman pään luutaa löytyy Saravon, Bonsaksenin ja Kankaanperän muodoissa, ja Aleksi Salonen on taas varapakki, mikäli tarvitaan lisää offensiivisuutta pakistoon.

Maalivahtitilanne toki mietityttää. Karhunen on kaksi kultaa voittanut ja osoittanut tasonsa myös playoffeissa, mutta ailahtelee. Hrachovina on parhaimmillaan ollut maaginen, mutta ymmärrettävästi huonojakin matseja sattuu. Toisella olisi nyt paikka johtaa Tappara pitkälle.

Eli rosterissa ei mielestäni niin hirveästi jäädä IFK:ta ja Kärppiä jälkeen. Jos tulee parikin loukkaantumista erityisesti hyökkäykseen, niin sitten ollaan jäljessä. Maalivahtiosasto on kysymysmerkki, mutta todella luottavaisin fiiliksin jälleen voi lähteä playoffeihin. Toki mielestäni aika kovat puolivälierät tulevat jo olemaan, SaiPakin vahvistui eilen huomattavasti ja Lukkokin on aina keväällä paha.
 
H

Hidas_ja_kankea

Mielestäni mestarisuosikit on nyt helposti jaettavissa kahteen koriin:

1. kori: Kärpät, HIFK, Tappara
2. kori: JYP, SaiPa, Lukko, TPS

Ansioakas analyysi, mutta pari huomautusta.

Korit laitaisin kolmeen

1. kori: Kärpät, HIFK,
..
2. kori: Tappara, JYP
...
3. kori: SaiPa, Lukko, TPS

Pakko JYP on noteerata kolkuttamaan ykköskorin kannoilla.

Kärppiä pidän vähemmän haavoittuvaisena verrattuna viime vuoteen, mutta kärki on huomattavasti kapeampi hyökkäyssuuntaan Aho selkeänä kärkenä.

Pitkäsen varaan en paljoa laskisi ja olisin tyytyväinen hänen pystyessä pelaamaan 1 krt/viikko. Silläkin voisi olla suuri merkitys Game7 tilanteessa.

Kärpillä on paras ja maaginen viitosketju (hymiö).

Maalivahtirintamalla järjestys: JYP, HIFK/Saipa/Lukko, Kärpät, Tappara. Maalivahtirankingissä on huomioitu pelaava kaksikko.

Tapparan tilannetta pidän huonoimpana. Karhunen on vastannut odotuksiani Tapparassa. Hän ei ole yhtä poikkeusta lukuun ottamatta pystynyt urallaan pitkään olemaan ykkösvahtina, ettei tuloksena olisi ollut ohipeli. Parhaimmat suoritukset ovat tulleet yksittäisissä otteluissa ja nekin mieluusti lyhyellä varoitusajalla.

Sen verran niukkana pidän 1 ja 2 korien eroja, että joukkueiden terveystilanteella on merkitystä.
 

k0l1kk0

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tarkoitatko nyt sitä peliä missä Tappara pelkästään tarkkaili kaksi erää mihin Jyp parhaimmillaan pystyy kaikkensa antamalla ja jonka kolmannessa erä Tappara vain päätti tasoittaa pelin? Lopussa Tappara toki reiluna isäntänä palkitsi jyväskyläläiset hyvästä yrittämisestä kolmella pisteellä ja laatikollisella mustaamakkaraa. Tuosta pelistä en vetäisi mitään suuria päätelmiä voimasuhteita ajatellen.

Vastaavasti Tappara sinnitteli 2 erää ja JYP tyypillisesti antoi tasoitusta kolmannessa ja lopulta päätti et ei jaksa enää ja teki voittomaalin?

Olisi hauska joskus tietää vähän enemmänkin tästä "nelosketjun tärkeydestä". Yleensähän tätä paljon viljellään, mutta en silti millään osta sitä väitettä että yhdenkään joukkueen nelosketju tekisi minkäänlaista eroa muiden joukkueiden nelosketjuihin, ja näin olisi mitenkään erityisen tärkeässä asemassa kun mestaruuksista pelataan.

Koska kovat 1. ja 2. Ketjut ovat tiukemassa vartioinnissa ja pleijjareissa aika usein Kolmos nelosketjut ovat kovassa huudossa.

Edit. Playoffeissa myöskin yleensä pelataan kovempaa joissa alemmat ketjut nousevat arvoon arvaamattomaan. Toki en tässä ora mitään pois kärkiketjuilta.
 

SJK10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
@Hidas_ja_kankea Maalivahtilistaukseesi voisin antaa sellaisen kommentin että Lukolla ei edes ole pelaavaa kaksikkoa. Lukolla on vain Zapolski joka tulee aloittamaan jokaisen ottelun joten joukkueiden maalivahtien arviointi kaksikon perusteella on vähän ontuvaa.
 

muuttohaukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport, Wasa Royals
Otitko sen huomioon, että kun Pelicans ei pelaa näitä "säälijengejä" vastaan niin se pelaa useammin sitten kärkijengejä vastaan? Tällöin ainakin minusta Pelicansilla on vaikein ohjelma.
[...]
Sen verran luottoa löytyy, että sääleihin lähdetään kotiedulla taistelemaan!

Olen samaa mieltä, että Pelikaaneilla on vaikein ohjelma, mutta tilastoihin peilaten on todennäköistä, että pitävät vähintään tuon 1,3 ppg tahdin, jolloin ovat lähellä 8. sijaa. KalPa toki on vahvoilla pudotuspelejä ajatellen, mutta muuttujia on noiden keskinäisten otteluiden muodossa enemmän. Viime aikojen heikkojen otteiden (tilastollisesti) takia floppiriski on suurempi kuin Pelsuilla, tosin potentiaalikin on suurempi. Suora playoff-paikkakaan ei ole täysin poissuljettu, toisin kuin muilla mainituista.

Luottoa omiin tietenkin saa ja pitääkin olla. Voittamalla Padan tänään KalPan osakkeet vahvistuvat jo huomattavasti.
 

Juteeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche ja Tappara
Maalivahtirintamalla järjestys: JYP, HIFK/Saipa/Lukko, Kärpät, Tappara. Maalivahtirankingissä on huomioitu pelaava kaksikko.

Tapparan tilannetta pidän huonoimpana. Karhunen on vastannut odotuksiani Tapparassa. Hän ei ole yhtä poikkeusta lukuun ottamatta pystynyt urallaan pitkään olemaan ykkösvahtina, ettei tuloksena olisi ollut ohipeli. Parhaimmat suoritukset ovat tulleet yksittäisissä otteluissa ja nekin mieluusti lyhyellä varoitusajalla.

Tapparan maalivahti on torjuntaprosenttitilaston ykkösenä ja Tapparan tilanne on huonoin. Mkay...

Kevättä ajatellen SaiPalla ja Tapparalla on ainoat maalivahdit joilta ei löydy sulamisia viime keväiltä ainakaan omien muistikuvieni perusteella. Markkanen ja Hrachovina siis. Hrachovinan tilastot tosin viime keväältä LeKin maalilta eivät ole hyvät, mutta en tiedä tapahtuiko siellä maalivahdin vai kenttäpelaajien sulaminen. Kaikki muut maalivahdit ovat antaneet oman vahvan panoksensa kategoriaan sulaminen tosipeleissä.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Olisi hauska joskus tietää vähän enemmänkin tästä "nelosketjun tärkeydestä". Yleensähän tätä paljon viljellään, mutta en silti millään osta sitä väitettä että yhdenkään joukkueen nelosketju tekisi minkäänlaista eroa muiden joukkueiden nelosketjuihin, ja näin olisi mitenkään erityisen tärkeässä asemassa kun mestaruuksista pelataan.
Eli olet siis käytännössä sitä mieltä, ettei sillä ole mitään merkitystä millaisia pelaajia minkäkin joukkuen nelosketjusta löytyy? Eli se on ihan sama vaikka jollain joukkueella olisi siellä kolmosdivarin jätkiä, kun taso on kuitenkin täysin sama verrattuna kaikkiin muihin.

Sanoisin, että jännä mielipide sulla.

Tiedostatko edes, että minkälainen rooli ns. perinteisellä nelosketjulla yleensä on ja miksi tämän roolin pelaajien merkitys kasvaa kovissa peleissä? Puhumattakaan siitä, että pudotuspeleissä pelataan lyhyen ajan sisällä paljon pelejä, jolloin ei toki ole mitään hyötyä siitä, että nelosketjukin pystyy pelaamaan suhteellisen isoja minuutteja ottamatta hirvittävästi turpaansa.
 

Tukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Maajoukkue
Olisi hauska joskus tietää vähän enemmänkin tästä "nelosketjun tärkeydestä". Yleensähän tätä paljon viljellään, mutta en silti millään osta sitä väitettä että yhdenkään joukkueen nelosketju tekisi minkäänlaista eroa muiden joukkueiden nelosketjuihin, ja näin olisi mitenkään erityisen tärkeässä asemassa kun mestaruuksista pelataan.
No tästä voin ottaa kiinni hieman näin oman suosikkijoukkeen osalta. JYPillähän taitaa olla liigan tehokkain nelosketju, vaikka peliaikaa tulee alle 10min per peli (mutuarvio). Lisäksi kaikilla aika jäätävä plusmiinus-tilasto. Eli voidaan puhua jopa nelosketjupelotteesta, niin tehokkaita ovat olleet niin pienellä peliajalla. Pleijareissa tälläiset korostuu melko hyvin. Toki on myös scoutattavissa ihan niinkuin ykkösketjutkin.
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku, Miljoonamiehistö, Ranska, KuPS
Eli olet siis käytännössä sitä mieltä, ettei sillä ole mitään merkitystä millaisia pelaajia minkäkin joukkuen nelosketjusta löytyy? Eli se on ihan sama vaikka jollain joukkueella olisi siellä kolmosdivarin jätkiä, kun taso on kuitenkin täysin sama verrattuna kaikkiin muihin.

Sanoisin, että jännä mielipide sulla.
No aika jännästi päätelty...

En nyt tietenkään tarkoita sitä että nelosketjun rooli olisi täysin mitätön ja että sinne voisi ihan ketä tahansa laittaa, mutta välillä ainakin omasta mielestäni tuota nelosketjun merkitystä kovissa peleissä korostetaan vähän liikaakin. Omasta mielestäni se tärkein on kuitenkin siinä että miten hyvin kärkipelaajat kestävät tiukempaa kuormitusta tiiviissä pelirytmissä, ja tärkeänä pitäisi myös sitä että joukkueella on tarvittaessa riittävästi leveyttä rosterissa kun pelataan tiivissä rytmissä. Tuoreita jalkoja jne.

Pahoittelut jos ilmaisin näkemykseni jotenkin epäselvästi, mutta en mä nyt rehellisesti sanottuna usko että esim. todennnäköinen neljän kärkijoukkueen porukka (HIFK, Kärpät, JYP, Tappara) tekevät toisiinsa mitenkään erityisen suurta eroa nelosketjujen välillä.
 

Juteeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche ja Tappara
No tästä voin ottaa kiinni hieman näin oman suosikkijoukkeen osalta. JYPillähän taitaa olla liigan tehokkain nelosketju, vaikka peliaikaa tulee alle 10min per peli (mutuarvio). Lisäksi kaikilla aika jäätävä plusmiinus-tilasto. Eli voidaan puhua jopa nelosketjupelotteesta, niin tehokkaita ovat olleet niin pienellä peliajalla. Pleijareissa tälläiset korostuu melko hyvin. Toki on myös scoutattavissa ihan niinkuin ykkösketjutkin.

Onhan siinä varmasti yksi Liigan tehokkaimmista nelosketjuista, mutta jos nelosketjun jätkät ovat sijoilla neljä, viisi ja kuusi hyökkääjien sisäisessä pistepörssissä, niin itse ainakin lopettaisin nelosketjun hehkuttamisen välittömästi ja alkaisin huolestumaan oman joukkueeni tilasta todenteolla.

Näin pienenä vertailuna Jypillä on yksi yli 30 pisteen hyökkääjä, kun taas Tapparasta niitä löytyy kuusi kappaletta. Yli 20 pisteen hyökkääjiä Jypissä on viisi, kun taas Tapparassa niitä on yhdeksän. Yli 10 pisteen hyökkääjät menevätkin Jypille sitten 12-11. Aikamoista!
 
Vastaavasti Tappara sinnitteli 2 erää ja JYP tyypillisesti antoi tasoitusta kolmannessa ja lopulta päätti et ei jaksa enää ja teki voittomaalin?
Näin voi ajatella, jos on Jyp-fani, eikä katsellut peliä. Muut näkivät toisin.

Nyt, kun joukkueet ovat lopulliset, voidaan todeta, ettei mikään juuri muuttunut. Kärpät ja IFK selkeät mestarisuosikit, muiden mestaruus on yllätys ja näille joukkueille epäonnistuminen. Tapparalla on tekemistä balanssin kanssa; joukkueella on todella kova hyökkäyspotentiaali, Jasun myötä lisää tasapainoa ja laajuutta, mutta pelillisesti on tekemistä, koska omissa soi liian usein. Etenkin alivoimassa on rutkasti petraamista.
Jyp on yllätyskortti, joka voi haastaa kärkeä, mutta ei pitäisi riittää edes finaaliin asti.

SaiPa vahvisti oivallisesti joukkuettaan, Lukko on myös yllätysvalmis, mutta ei samalla tavalla vaarallisen oloinen kuin kahtena edelliskautena. TPS:ään en usko.

Paljonhan tulee taas vaikuttamaan ottelupareissa tuomarilinja, joka voi tasoittaa eroja ja kallistaakin vaakakuppia toiseen suuntaan.
 

k0l1kk0

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Näin voi ajatella, jos on Jyp-fani, eikä katsellut peliä. Muut näkivät toisin.

Nyt, kun joukkueet ovat lopulliset, voidaan todeta, ettei mikään juuri muuttunut. Kärpät ja IFK selkeät mestarisuosikit, muiden mestaruus on yllätys ja näille joukkueille epäonnistuminen. Tapparalla on tekemistä balanssin kanssa; joukkueella on todella kova hyökkäyspotentiaali, Jasun myötä lisää tasapainoa ja laajuutta, mutta pelillisesti on tekemistä, koska omissa soi liian usein. Etenkin alivoimassa on rutkasti petraamista.
Jyp on yllätyskortti, joka voi haastaa kärkeä, mutta ei pitäisi riittää edes finaaliin asti.

SaiPa vahvisti oivallisesti joukkuettaan, Lukko on myös yllätysvalmis, mutta ei samalla tavalla vaarallisen oloinen kuin kahtena edelliskautena. TPS:ään en usko.

Paljonhan tulee taas vaikuttamaan ottelupareissa tuomarilinja, joka voi tasoittaa eroja ja kallistaakin vaakakuppia toiseen suuntaan.

Muut eli Tappara fanit? Viimeisen kahden Tappara kohtaamisen maaliero 8-4 JYPille sekä voitot 2-0. Sitä edelliset kaks niihin aikoihin kun pahin loukkaantumissuma. Se siitä...

Itse näen Kärpät ja HIFKin finaalissa. Sen jälkeen aika tasaista, kuka vaa voi ottaa pronssia, tod.näk. se jota eniten kiinnostaa.
 
H

Hidas_ja_kankea

@Hidas_ja_kankea Maalivahtilistaukseesi voisin antaa sellaisen kommentin että Lukolla ei edes ole pelaavaa kaksikkoa. Lukolla on vain Zapolski joka tulee aloittamaan jokaisen ottelun joten joukkueiden maalivahtien arviointi kaksikon perusteella on vähän ontuvaa.

Tuo oli huomioitu. Lukko olisikin korkeammalla, jos enemmän pelannutta maalivahtia olisi pelkästään arvioitu. Tietoisesti valittu riski. Tällä kaudella NHL:ssä esimerkiksi on samanaikaisesti ykkönen ja kakkonen olleet loukkaantuneena. Kärpillä oli myös tämän kauden aikana molemmilla maalivahdeilla samanaikainen sairastupa.

Tapparan maalivahti on torjuntaprosenttitilaston ykkösenä ja Tapparan tilanne on huonoin. Mkay...

Kevättä ajatellen SaiPalla ja Tapparalla on ainoat maalivahdit joilta ei löydy sulamisia viime keväiltä ainakaan omien muistikuvieni perusteella.

Pitäisin järkevänä Tapparan loppurunkosarjan aikana peluuttavan Hrachovinan ykköseksi. En tässä tapauksessa luota tilastoihin, kun D.H:n sarake kokonaispelien osalta on mitä on. Karhunen ei varsinaisesti sulanut viime keväänä, mutta ei myöskään onnistunut. Tarkki ja Karhunen vuorottelivat poff-sarjojen aikana ja heikkoja hetkiä osui molemmille. Viimeisimmät pelit pelasi Tarkki.
 

Warrington

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tapparan maalivahti on torjuntaprosenttitilaston ykkösenä ja Tapparan tilanne on huonoin. Mkay...

Kevättä ajatellen SaiPalla ja Tapparalla on ainoat maalivahdit joilta ei löydy sulamisia viime keväiltä ainakaan omien muistikuvieni perusteella. Markkanen ja Hrachovina siis. Hrachovinan tilastot tosin viime keväältä LeKin maalilta eivät ole hyvät, mutta en tiedä tapahtuiko siellä maalivahdin vai kenttäpelaajien sulaminen. Kaikki muut maalivahdit ovat antaneet oman vahvan panoksensa kategoriaan sulaminen tosipeleissä.

Mutta montako peliä Hrachovinalla on kärkijoukkueita vastaan ja mitkä on niiden prosentit? Muistelen että Karhunen on vetänyt pääosin nuo tärkeämmät pelit. Hrachovina pelaa ensimmäistä kautta Liigassa ja siinä varmaan se toinen isompi syy miksei ennakkoon häntä vielä rankata ylemmäksi arvioissa.

Viime kaudella Husson kunnon pettäessä jo tammikuussa, Lankinen veti kevättä kohden ja todella hyvin vetikin. Tappara sarjassa Lankinen (T% 93.26 KA 1.74) ei hävinnyt yhtään Metsolalle, oli jopa Metsolaa parempi noissa neljässä pelissä ennen kuin loukkaantui. IFK:n osalta Husso ja Lankinen ovat vielä melko kokemattomia ja sikäli pienen kysymysmerkin voi siltä osin asettaa, silti erittäin epätodennäköistä että molemmat pettäisivät keväällä. Torjuntaprosentit ovat suuntaa antavia, silti isossa kuvassa tärkeintä maalivahdissa on se tasaisuus ja varmuus, jolla on tapana vaikuttaa myös pakkien pelaamiseen.
 

Ralph

Jäsen

Warrington

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ottelu ottelulta | #1 Hrachovina, Dominik | Liiga

Liigan sivuilta löytyy tilastot ottelu ottelulta. Siitä vaan laskemaan, jos kiinnostaa. JYP:iä vastaan pelannut neljä ja Kärppiä yhden, joten viisi peliä noita top-kolme joukkueita vastaan takana.

Kiitän. Laskin TOP4 joukkueiden mukaan, Hrachovinan torjunta% 92.37% eli todella hyvä, kokonais% siis 93,43%. Vertailuna laskin Ville Husson vastaavat TOP4 vastaan ja tuloksena heikompi 89,57%. Husson prosentteja laski rajusti murskatappio Kärppiä vastaan ja pari suurempi lukuista tappiota Tapparasta. Husso pelannut kerran JYP:iä vastaan ja 3 kertaa Kärppiä ja 3 kertaa Tapparaa vastaan. Enpä tiennyt että Hussolla mennyt tilastollisesti noinkin heikosti kärkeä vastaan, silti mieleen ei tule yhtään kärkiottelua joka olisi mennyt Husson piikkiin, vaan pitkälti joukkueen omaa surkeutta olleet nuo tappiot. Silti ei nuo pelit aivan nappiin ole Hussolla mennyt ja parannettavaa riittää.

Laskenta kaavana siis plussattu kaikki torjunnat, jonka jälkeen erikseen torjunnat plussattu päästetyillä maaleilla. Sen jälkeen yhteistulos torjunnoista jaettu yhteistuloksen torjutut+päästetyt kanssa ja kerrottu 100. Jos en aivan väärin katsonut niin tuon pitäisi olla oikea kaava ja samaa käytetään Liigan tilastoissa kokonaisuutta laskiessa.
 

Noutolokku

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Kanen Pate ja Dominaattori
Voimasuhteista sen verran, että Lassi Kokkala on parempi kuin Jarkko Malinen. Siis Sport vs KooKoo

Lassi Kokkala 49 peliä 9+14= 23p / YV 3 maalia, AV 1 maalia, VM 0 maalia / +4 / aloitusprosentti 55,1 -- Sportin TM/PM suhde -9 maalia
Jarkko Malinen 43 peliä 9+27= 36p / YV 4 maalia, AV 0 maalia, VM 2 maalia / -4 / aloitusprosentti 48,1 -- KooKoon TM/PM suhde -32 maalia

Eeku hetkinen, mites se nyt menikään ?
 

Harppuuna

Jäsen
Suosikkijoukkue
Islanders/Kraken ja Doro Wierer
Taitaa olla jonkun sortin ennätys tämä SaiPan "muukalaislegioona"...meinaan ulkolaisten määrässä mitattuna (9kpl)?
Mikähän on kieli pukukopissa ? Olis hauskaa jos näillä voittais "suomenmestaruuden" no tais toki potkupallon puolella SJK:lla olla lähes sama tilanne. On toki Saipalla loistava kyky löytää lähes aina parhaat ulkkarit.
 

Spitfire

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, SJS
Taitaa olla jonkun sortin ennätys tämä SaiPan "muukalaislegioona"...meinaan ulkolaisten määrässä mitattuna (9kpl)?

Ulkomuistista ylittää tuon ainakin kannattamasi Tappara parin vuoden takaa (2013-2014?), TPS parilta viime vuodelta sekä parin vuoden takainen HIFK? Noista SaiPan yhdeksästä yksi taitaa vielä olla yhden ottelun aikuisissa pelannut juniori (Zboril).
 
Ulkomuistista ylittää tuon ainakin kannattamasi Tappara parin vuoden takaa (2013-2014?), TPS parilta viime vuodelta sekä parin vuoden takainen HIFK? Noista SaiPan yhdeksästä yksi taitaa vielä olla yhden ottelun aikuisissa pelannut juniori (Zboril).
11 ulkomaalaista pelaajaa oli tuolloin, ei toki yhtäaikaisesti likimainkaan. Oli Hetenyi/Chiodo, Hrachovina penkillä 10 pelissä, Connolly & McRae alkukauden, Larsson & Sawada loppukauden, Tabacek reilun puolet alusta, Green 3/4 kautta, Bailen ja Plihal koko kauden. Eli ehkä kuusi ulkkaria samaan aikaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös