Täällä on luonnollisesti nyt herkullinen tilanne lyödä Osastoa kuin vierasta sikaa ja heittää muutenkin herjaa, mutta arvelen, että tässä on nyt monen asian summasta kyse. Asiaan voi vaikuttaa ainakin tällaiset seikat:
-Ilves-kannattajien Tapparan ottelutapahtumien boikotti, johon Osastokin kannusti Ilves-kannattajia aiemmin. Viime vuosien vääntämisen jälkeen osa Ilves-kannattajista halunnee edelleen boikotoida Tapparan järjestämiä paikallisotteluita. Kaikki ei välttämättä koe kannattajakatsomon siirtämistä parvelle riittävän hyvänä kompromissina ongelman ratkasemiseen. Siitäkään huolimatta, että tuota on jo muutamassa ottelussa kokeiltu. Hyvinhän sieltä ylhäältä näkee pelin ja liput eivät häiritse ketään. Toisaalta eipä ne liput sieltä sitten oikeastaan näykään minnekään. Areenassa paikalla oleville ja parvelle tiiraileville kyllä, mutta esimerkiksi TV-lähetyksessä visuaalinen vaikutus on paljon vähäisempi kuin maalin takana heiluvat liput. Normaalin kuvan yläraja jää parven alareunan alapuolelle ja pelikatkojen välähdyksissäkin parvi näkyy valkoisena paistavaan jäähän kalibroiduissa kameroissa alakatsomoita hämärämpänä.
-Perinteinen "paikalliskilpailijalle ei lipuista makseta" -ajatus. Ei koske pelkästään jääkiekkoa ja Tapparaa, vaan osalla ajatus ulottuu myös esimerkiksi jalkapalloon Tampere Unitedin ja TPV:n kotiotteluihin silloinkin, kun joku Ilveksen joukkue pelaa heitä vastaan.
-Tapahtumiin osallistumisen päätöksen lykkääminen lähemmäs itse tapahtumaa. Paikallispeleissä on toki pitänyt olla viime vuosina ajoissa liikkellä irtolippujen kanssa, jos haluaa edes mahtua areenaan, mutta muuten etenkin koronapandemian jälkeen päätökset osallistua ja hankkia liput tehdään aiempaa lähempänä itse tapahtumaa. Nythän Tapparan asettama takaraja oli 10 päivää ennen ottelua. Todennäköisesti tuo lohko olisi mennyt kaupaksi lähempänäkin ottelua, jos Osasto ei olisi silloinkaan saanut myytyä lohkoa loppuun.
Edellistä ajatusta voi toki opponoida sillä, että Osaston Espoon vierasreissu myytiin loppuun alle vuorokaudessa, mutta toisaalta Porin ja Vaasan invaasiot rakensivat tapahtumille sellaisen poikkeuksellisen elämyksen maineen, että se yksistään myi Espoon reissun loppuun silmänräpäyksessä. Tapparan isännöimä paikallispeli parvella lippua heilutellen ei ole ainakaan vielä onnistunut rakentamaan samanlaista FOMO-ilmiötä. Vaikka paikallispelit ovatkin elämyksiä, niitä pelataan silti jo yksistään runkosarjassa kuusi kappaletta. Tuohon sitten päälle Tampere Cupit ja mahdolliset pudotuspelit.
-Tapparan asettama melko poikkeuksellinen "kaikki tai ei mitään ehto", jos olen ymmärtänyt oikein parvella kannustamiselle rajatut reunaehdot. En ole ainakaan itse törmännyt aikaisemmin tuollaiseen ehtoon, että vieraiden kannattajaryhmän pitää ostaa jokin kokonainen katsomolohko tyhjäksi tai muuten kannattajat eivät pääse ollenkaan otteluun. Toki Tappara vastannee tähän väitteeseen, että Ilveksen kannattajat ovat tervetulleita esimerkiksi päädyn seisomakatsomoon, mutta tunnetusti lippujahan siellä ei saa heiluttaa, joten se ei ole oikeastaan vaihtoehto. Tuostahan koko vääntö alkoikin. Ymmärtääkseni aiemmissakaan paikallispeleissä, joissa Osasto on ollut parvella, ei ole mennyt kaikki liput kaupaksi Tapparan asettamasta kiintiöstä ja Osasto on maksanut myös myymättömistä lipuista.
-Osaston tiedottamisessakin voisi olla parantamisen varaa. Merkittävä osa kotipeleissä seisomakatsomossa kannustavista on todennäköisesti nähnyt mainokset kannattajaryhmän sometileillä tai lukenut niistä esimerkiksi keskustelupalstoilla. Kaikkia mahdollisesti kiinnostuneita nuo kanavat eivät kuitenkaan tavoita. Yksi vaihtoehto olisi lähettää esimerkiksi sähköpostia kannattajayhdistyksen jäsenille. Sillä todennäköisesti tavoitettaisiin myös osa vähemmän aktiivisista jäsenistä. Voi olla, että osa heistä herää vasta nyt, kun katsomolohko on jo vapautettu vieraskannattajilta yleiseen myyntiin. Myös Ilveksen jääkiekko- ja jalkapallojoukkueet muistavat tasaisesti sähköpostiin putoavilla uutiskirjeillä ja niitä tuskin lähetettäisiin, jos uutiskirjeitä ei koettaisi hyödylliseksi viestintäkanavaksi.
Varmaan muitakin vaikuttavia tekijöitä voi olla. Itsekään en uskaltanut ostaa lippua, koska en ollut vielä 10 päivää ennen ottelua aivan varma tuon päivän työkuvioista. Harmillista, että meni tällä kertaa näin, mutta toivotaan hopeareunuksena paineen kasvamista Tapparan ja areenan suuntaan, että ongelman ratkaisemiseksi tehtäisiin oikeasti jotain.
Yksi vaihtoehto pyörätuolikatsomokonfliktin ratkaisemiseen voisi olla samantyylinen ratkaisu kuin Ilveksen kotiotteluissa on Leaders League -tanssiryhmän sijoittamisen suhteen. Tanssiryhmä on tällä kaudella ollut monissa peleissä vieraspäädyn (eteläpääty/kymppipääty) alakatsomon ylärivien alla olevalla betonitasanteella. Betonitasanne on siis saatu esille, kun sen päällä olevat penkkirivit on työnnetty kasaan. Ymmärtääkseni nuo penkkirivit saa työnnettyä kasaan ympäri koko alakatsomon yläreunaa.
Ilves uhraa tuolla ratkaisulla päädystä noin 80 istumapaikkaa. Suurimmassa osasta otteluista tuolla ei ole kuitenkaan merkitystä, koska harvaa ottelua myydään kuitenkaan loppuun. Pyörätuolikatsomoa voisi laajentaa samalla tavalla esimerkiksi A2-A3 ja/tai B2-B3 sisäänkäyntien välille. Silloin jouduttaisiin ehkä uhraamaan yhdestä lohkosta viisi riviä istumapaikkoja.
Ilveksen isännöimissä paikallispeleissä nuo tanssijoidenkin paikat toki myydään ja tanssijat ovat silloin muualla. Nämä ovat kuitenkin valintakysymyksiä. Halutaanko mahdollistaa pyörätuoleissa peliä katsoville paikat ja samalla nykyaikainen kannattajatoiminta vai revitäänkö paikallispeleillä kaikki mahdolliset eurot istumapaikkakapasiteetti maksimoiden? Areenaa rakennettaessa kannattajien ääni unohdettiin koronan keskellä. Vielä olisi kuitenkin mahdollista kuunnella ja tehdä muutoksia. Tuo hajuton, mauton ja väritön konserttisalihan on tehty moneen käyttöön muuntuvaksi monitoimiareenaksi. Enää tarvisi vain osoittaa, että se on muutakin kuin vain mainos.