Liiga sulkeutuu taas – mihin menet Mestis?

  • 1 047 503
  • 5 672

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Vähän on itsellä pelko perseessä siitä, että liigaan kelpuutetaan taas yksi joukkue niinkuin KalPa aikoinaan ja sitten laitetaan puljun ovet säppiin vuosikausiksi, jotta tämä noussut joukkue voi rakentaa toimintaansa ilman pelkoa putoamisesta. Muut Mestis-jengit jätetään sitten taas hitaasti kuolemaan pois ja muutaman seuran kuten oman suosikkini KooKoon tekemä pitkäjänteinen hyvä työ vedetään vessanpöntöstä alas. Aika hyytävä skenario mielestäni ja täysin mahdollinen Suomen kiekkopäättäjät tuntien.

Tämä on se kaikkein todennäköisin vaihtoehto. En todellakaan voisi odottaa tällä hetkellä mitään muuta vaihtoehtoa. Liigaseurat puolustavat tietenkin omia työpaikkojaan viimeiseen asti, mikä on heidän kannaltaan järkevää.
 

Dimebag

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit & Sport
Liiga suljetaan ensi vuonna. Se taitaa olla jo aika varmaa. Mulle on ihan sama miten sinne nousee, kunhan nousee ja se nousija on Sport. Muuten loppuu suomalaisten jääkiekkosarjojen katsominen minulta kokonaan. Sport liigaan! Muu ei kiinnosta vittujakaan.
 

John Lidgett

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Vilmos Gallo
Vaikka pessimisti olen, niin en usko Liigan sulkeutuvan kokonaan. En ainakaan silloin jos Jukurit ei ole se nousija. Toivakalla on ilmeisesti jotain sananvaltaa kumminkin ja ei varmasti turhaan sitä halliaan rempannut juuri tähän ajankohtaan...

Toisaalta itsekin haluan uskoa näin, koska meillä on onneksi Mestiksessä se muutama vahva seura, jota on vaikea nähdä suljettavaksi kokonaan liigakarkeloiden ulkopuolelle. Mutta sitten taas en jaksa millään uskoa, että tämä Suomen läpimätä järjestelmä osaisi pelata tämän Jokereiden poistumisen oikealla tavalla, vaan mennään perse edellä puuhun, jotta kultapossukerho voi jatkossakin yhdessä hinkata toistensa karvaisia selkiä.
 

Tuusa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Vaikka pessimisti olen, niin en usko Liigan sulkeutuvan kokonaan.

Liiga sulkeminen on ollutta ja mennyttä, näin uskon. Se on sitten eri asia, jos liiga laajenee reilusti ja kaikki tällä hetkellä sinne haluavat potentiaaliset seurat pääsevät mukaan.

Länsi-Savon jutusta suora lainaus: "– Tämän hetkisen sopimuksen mukaan liigan viimeinen joukkue karsii Mestiksen voittajan kanssa, Toivakka paaluttaa näkemyksensä. Toivakka kuittaa aika ajoin esille nousevat puheet liigan sulkemisesta muutaman liigaseuran toimitusjohtajan höpinöiksi."


Koko juttu: Toivakka: Mestis-joukkueille on nyt tilaa liigassa | Länsi-Savo
 

MrMacmanaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Mun mielestä puheet liigan sulkemisesta voi jättää täysin varjoon. Siitä nousisi sellainen paskamyrsky ja lopulta se liiga kuitenkin pysyisi auki, niin mielummin ne pitää nykyisen kaltaisen lähes mahdottoman karsintajärjestelmän.
 

morukara

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Onko todella niin että Seinäjoella liputetaan Vaasalaisten Sportille? Olen aina kuvitellut että Vaasa ja Seinäjoki ovat vähän niinkuin Pori ja Rauma, yhtä lämminhenkistä meininkiä...
Vaasalla ja Seinäjoella ei ole urheilussa oikein hääviä kilpailuasetelmaa missään lajissa: jääkiekossa, jalkapallossa, lentopallossa tai edes pesäpallossa. Minä tiedän monia Sportin kannattajia Seinäjoen seudulta enkä ainakaan ole pahemmista antipatioista kuullut.

Jos ei KooKoo nouse pelillisesti niin siinä tapauksessa liputan Sportin puolesta mutta hei nyt ihan oikeasti ei sillä ole tässä mitään merkitystä asuuko maakunnassa 200.000 vai 500.000 asukasta? Kuinka suuri alue pinta-alaltaan on nuo Pohjanmaan alueet yhteensä? Ja kuinka pitkä matka on kyseisen alueen reuna-alueilta Vaasaan? Aika harvat nyt kuitenkaan käyvät säännöllisesti peleissä jostain 100 km:n päästä.
...
Suurimpana haasteena kaikille mestisjoukkueille pidän ihan ensimmäisenä sitä, että mistä saadaan kasaan 1,5 miljoonaa euroa liigalisenssiä varten?
Olet oikeassa siinä että mainitsemani väkiluvut eivät suoraan näkyisi katsojaluvuissa. Pointtini oli että alueella oleva "liigatyhjiö" on iso sekä maantieteellisesti että väkiluvultaan. Pelkästään parin kymmenen kilometrin säteellä Vaasasta (seutukunta + muut lähikunnat) asuu jo yli 100 000 ihmistä ja ~50km säteellä ehkä 150 000 eikä Seinäjoeltakaan kovin pitkä ole (77km).

Sponsoreiden saannin kannalta tämä on vielä suurempi asia, koska niitä pystyy haalimaan isommalta alueelta. Alueen sponsoritkin ovat olleet vähän odottavalla kannalla, eli rahaa varmaan irtoaisi paremmin liigajoukkueelle, mutta liigaan ei pääse ilman että panoksia laitetaan jo Mestis-porukkaan. En oikein usko että liiga-Sportin olisi vaikea löytää riittävästi sponsoreita puhumattakaan sijoituksenkaltaisesta liigaosakkeesta. Mielestäni se urheilullinen haaste olisi suurin, ja toivottavasti sellainen haaste tulee.

Joku totesi että jatkossa liiganousu olisi helpompaa kun ei tarvitsisi yrittää pullauttaa ulos kovaa liigajoukkuetta vaan entinen mestisjoukkue. Olen eri mieltä. Mikä joukkue tahansa liigaan nousee Jokereita paikkaamaan, se nostaa heti budjettiaan isolla kädellä koska tulot kasvavat (tv-sopparit ym), saa houkuteltua parempia pelaajia eikä se siis ole sen jälkeen enää Mestis-joukkue. Esimerkiksi Sportin varjobudjetti oli liigan häntäpään tasoa, eikä sellaista porukkaa olisi helppoa karsinnoissa lyödä kun ei edes se Mestiksen voittaminen ole helppoa.
 
Viimeksi muokattu:

fågel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport Vaasa
Wikipedin mukaan keskipohjanmaan asukasluku on jotain 193000, kun kymenlaakson vastaava 181000. Joten sillä tavoin katseltuna Sport vie, muttei sentäs 100-0.

Olisi ihan hyvä jos tietäisi edes vähän alusta mistä puhuu. Sama kun väittäisi että Lappeenranta on lapissa.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Voi, tehkää tämä! Helsinkiin vielä, tietysti. Tämmöinen kuuluisi tähän nykyiseen Sm-Liigan kultapossukerhon toimintaan. Miten ei tullut moinen aikaisemmin edes mieleen? Toivon tapahtuvan, todellakin, niin sitten nähtäisiin mihin Mestis-joukkueet on valmiita pysyäkseen pystyssä.

Tallinnan pantterit (vai mikäsenyolikaan) suoraan Liigaan, ois täysin nykytouhuun sopiva perseenojennus kiekkoväelle. "Ai oliko meillä muka jotai muita tiimejä vielä Suomessakii? En oo kyl kuullu niist ni tuskin ne ketää kiinnostaa.."

edit. Oma näkemys että Mestiksen voittaja liigaan, riippumatta seurasta (oli sitten vaikka se Sport, vaikka tällä palstalla messuavat muutamat sporajonnet vitutusta aiheuttavatkin) ja ensi kevään jälkeen 2+2 karsintasarjat käyttöön.

Mitenkäs muuten meinasitte kaikki ne sadattuhannet pohjamaalaiset Kuparsaaren halliin majoittaa? (Eli onko sillä käytännössä merkitystä onko maakunnassa 100k, 200k tai vaikka 500k ihmistä kun sinne halliin ei kuitenkaan sitä 4-5 tuhatta enempää ole saamassa ja sponssitkaan eivät rahoja jaa suorassa verrannossa siihen kovasti hehkutettuun talousalueen kokoon..)
 

Buffalo_1988

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
(Eli onko sillä käytännössä merkitystä onko maakunnassa 100k, 200k tai vaikka 500k ihmistä kun sinne halliin ei kuitenkaan sitä 4-5 tuhatta enempää ole saamassa ja sponssitkaan eivät rahoja jaa suorassa verrannossa siihen kovasti hehkutettuun talousalueen kokoon..)
Eihän JYP:in hallinkaan mahdu kuin 4500 ja ihan hyvin on mennyt nyt ainakin muutaman vuoden ajan. Tosin antaahan siinä aika paljon eteen vastustajille joilla on pelkästään 5000 istumapaikkaa.
 

Pervert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiitospaidat
edit. Oma näkemys että Mestiksen voittaja liigaan, riippumatta seurasta (oli sitten vaikka se Sport, vaikka tällä palstalla messuavat muutamat sporajonnet vitutusta aiheuttavatkin) ja ensi kevään jälkeen 2+2 karsintasarjat käyttöön.

Joo ilmeisesti aiheuttaa kateutta savolaisissa jos muiden joukkueiden fanit käy taputtelemassa Sporttifaneja selkään että tervetuloa liigaan.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Joo ilmeisesti aiheuttaa kateutta savolaisissa jos muiden joukkueiden fanit käy taputtelemassa Sporttifaneja selkään että tervetuloa liigaan.

Eipä se kateutta aiheuta, saahan sitä olla minkä tahansa joukkueen bandwagonissa. Mun puolesta lähes (ei tietenkään täysin, koska omaa tiimiä kuitenkin kannatan) sama kuka sinne Liigaan tiensä raivaa, kunhan se nyt tapahtuu. Ja siis tapahtuu vieläpä siten että ulkopelillisten juttujen osuus nousussa ei olisi määräävä ja että nousu olisi jatkossakin mahdollista divariin jääville tiimeille. Kasitien derbyistä hehkutetaan nyt kovasti, mutta olisi tässä aika hyvin tiimejä vitostienkin varrella (jonka lisäksi Lpr ja Jypinkylä lähinaapureita) jos henkilökohtainen suosikkijoukkueeni nousussa onnistuisi :)
 

Jykke1978

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC/FC TPS, Turku Dockers, Adelaide Crows
Mestiksen runkosarjan voittaja voisi nousta suoraan liigaan ja 2-9 pelaisivat pleijarit joiden voittaja pääsisi karsimaan liigajumboa vastaan paikasta liigassa.
 

atsku

Jäsen
Olisi ihan hyvä jos tietäisi edes vähän alusta mistä puhuu. Sama kun väittäisi että Lappeenranta on lapissa.

Ja olisi hyvä jos lukisit koko viestiketjun niin siellä itse korjasin asiavirheeni. Käyppä lukemassa vielä kerran niin ei tarvitse tyhjää länkyttää.(vihje: sivu 33, viimeinen viesti)
 
Viimeksi muokattu:

Willimies

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Olisi ihan hyvä jos tietäisi edes vähän alusta mistä puhuu. Sama kun väittäisi että Lappeenranta on lapissa.

No ei nyt sentään. Sama olisi jos väittäisi Lappeenrannan olevan Savossa. En tiedä kumpi olisi pahempi.

No se offtopicista, omasta puolestani Mestiksen voittajan tulisi nousta liigaan, jos se täyttää liigakriteerit. Voisi antaa vielä esim. vuoden aikaa hoitaa puuttuvat asiat kuntoon.
 

Repolainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Taloudellisessa mielessä Sportin nousu olisi toivottavaa. Lukkokin taitaisi hinnoitella pääsyliput kalliimmaksi kuin JYPiä tai KalPaa vastaan. Ylimieliset vaasalaiset vetäisivät katsojia saman verran kuin Jokerit. Jukureista raumalainen peruskatsoja ei ollut koskaan edes kuullut ennen kuin RD siitä on lehdessä puhunut.
 

starcat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Liiganoususta

Alkuun pari sanaa liiga noususta tässä uudessa tilanteessa kun narrit nyt vuoden kuluttua lähtevät pelaamaan Venäjän mestaruussarjaa khl:ää.

Ensinnäkin kuinka narrit korvataan?
Mielestäni Mestiksen runkosarjan voittajan pitäisi nousta suoraan liigaan ja sijoille 2-8 sijoittuneet pelaavat play offit paikasta karsimaan liigan viimeisen kanssa. Tietystikin liiga ehdot täyttäen.

Entä sitten pitemmällä aika välillä? Millaisella järjestelmällä pelataan jääkiekkoa suomessa tuossa 10 - 15 vuoden kuluttua?.
Jatkossa näen kaksi vaihtoehtoa.

1) Tehdään kaksi liigaa saman organisaation alla vaikka SM-Liiga A ja SM-Liiga B. Liigojen välillä ylemmän A liigan viimeinen tippuu ja B liigan paras nousee tilalle vuosittain. Kuitenkin siten että vaihtuvuus taataan vuosittain.

2) Yksi liiga. Kaksi kahdeksan joukkueen lohkoa maantieteellsest jaettuna. Lohkot pelaavat keskenään enemmän mutta kuitenkin siten että pelatan myös ristiin. Tähän malliin pääsisi mukaan ulkopuolelta harvemmin. Joukkueen pitäisi osoittaa kykenevänsä kasaamaan liigaan tasokkaan joukkueen, rahootus ja olosuhteet kunnossa jne. Tämä malli tietysti vaatii että mukaan otetan kaikki ne joukkueet jotka ylipäänsä liigaan haluavat ja yleensä pelaamaan kykenevät alussa.

Itse uskon myös että jatkossa suomessa pelaa siis yksi joukkue KHL:ssä ja yksi Länsieuroopan liigassa. Toki molemmissa käy kenties useampikin yrittämässä mutta itse uskon että suomen kokoinen talousalue ei elätä kuin yhden joukkueen kummassakin sarjassa.

Sitten asiaan miksi tulin tänne kirjoittamaan itse asiassa tänään. Täällä on käsitelty liigaosakkeen hintaa. Tietona on ollut että hinta olisi miljoonan euron luokkaa. Tämän aamuisessa Hesarissa on lyhyt uutinen jossa kerrotaan että SM Liiga kokoontuu elokuussa käsittelemään narrien poistumisesta aiheutuvia asioita. Uutisen lopussa todetaan että narrien liigaosakkeen arvo olisi yli puolitoistamiljoonaa euroa. Joka tapauksessa on mahdollista selvittää vuoden päästä taloustiedoista liigaosakkeen hinta. Koska eiväthän seurat kymmentä vuotta maksa liigaosaketta narreille. Vaan könttäsumman kerralla. Nousija sitten ostaa liigaosakkeen liigalta eikä narreilta.

Tähän loppuun tuo Hesarin uutinen, kun kaikilla ei kuitenkan ole oikeuksia hesaria lukemaan.

SM-liiga käsittelee Jokerien lähtöä elokuun alussa
SM-liigan toimitusjohtajan Jukka-Pekka Vuorisen mukaan Jokerien KHL:ään lähdön synnyttämiä kysymyksiä pohditaan liigan parissa viimeistään elokuun alkupuolella. Asioita käsitellään sekä liiga hallituksessa että osakkaiden kokouksessa. Vuorinen sanoo, että suurin kysymys liittyy siihen, miten Jokerit irtaantuu liigan osakkuudesta. Seuran omistaman liigalisenssin arvo on yli puolitoista miljoonaa euroa.
 
Viimeksi muokattu:

Sim_Sam

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP, Punamustat pelipaidat, 60min paine ja DDR
Eiköhän se tulevan kauden Mestiksen voittaja tule nousemaan Liigaan kaudelle 2014-2015, jos vaan resurssit (hallit, junnut, yms) on vaan kunnossa. Nyt on sitten tietyille joukkueille pöytä katettu. Veikkaisin, että liiga vaatii jonkinlaisen selvityksen potenttiaallisilta nousijoilta jo ennakkoon ja sen mukaan sitten edetään. Olisihan se aika pommi, jos LeKi tai akatemia mestiksen veisi. Mitenköhän sitten toimittaisiin? Kukaan ei nousisi? Minusta pitää Mestis pystyä voittamaan, että edes jotenkin olisi sitten sympatiat sen nousija joukkueen puolella. Kapiini päätökset on perseestä jota en ainakaan itse hyväksy. Onneksi ei ole pelkoa oman joukkueen osalta. Tai mistäs sitä tietää, mikä veli venäläinen pumppaa rahaa Jokipoikiin sen 10 miltsiä ja liigaan tahkotaan.
 

Sim_Sam

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP, Punamustat pelipaidat, 60min paine ja DDR
Parhaiten sijoittuneen, jonka kriteerit täyttyvät, pitäisi nousta.

Ihan samaa ajattelin, mutta jotenkin se vaan tuntuu omaan korvaan edelleenkin todella huonolta päätökseltä, jos näin toimittaisiin. Jos et pysty Mestistä voittamaan ja osoittamaan, että resurssit liigaan on jokseenkin valmiit myös pelillisesti, niin ei sitä paikkaa nyt millään kapiini päätöksillä voi saada. Mutta uskon ja toivon, että joku näistä Mestiksen "suurista" joukkueista Mestiksen voittaa.
 

Tuusa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Olisihan se aika pommi, jos LeKi tai akatemia mestiksen veisi. Mitenköhän sitten toimittaisiin? Kukaan ei nousisi?

Minun mielestä ehdottomasti näin, että kukaan ei nousisi. Liigaan nousemista havittelevan joukkueen ensimmäinen vaatimus pitää olla, että se on Mestiksen mestari 2013-14. Sitten vasta katsotaan muut vaatimukset. Jos Mestis-pyttyä ei pysty voittamaan, ei mikään tälläinen joukkue ole liigapaikan arvoinen.
 

MrMacmanaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Liigan puolelta katsottuna lienee ihan sama kuka sen Mestiksen voittaa. Voi olla, että heille olisi parempi, jos Mestiksen voittaisi joku joka ei liigan ole pyrkimässä, niin silloin he voisivat "valita" kuka seura nostetaan liigaan. Uskon kuitenkin, että joku sinne väkisin nostetaan, kun halutaan pitää joukkuemäärä parillisena.
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree! , Україна
Kyllä se on suomalaisen kiekkoilun etu että tuo paikka täytetään. Hölmöähän se olisi olla ketään nostamatta, kun kerran paikka on auki.

Mutta ei mitään kabinettihommia vaan kauden alussa halukkaat pistävät hakemukset vetämään, ja liiga sitten arvioi keiden kriteerit täyttyvät. Sitten kauden lopussa katsotaan mikä joukkue näistä on parhaiten sijoittunut ja se nousee.

Pieni ongelmahan on tuo pudotuspelihomma jossa on kuitenkin oma yllätyksellisyytensä. Paikka voitaisiin jakaa myös pelkän runkosarjan perusteella. En nyt ole ihan vielä ehtinyt perehtyä tuohon ensi kauden sarjajärjestelmään. Menikö siellä 2 parasta suoraan jatkoon, vai miten se oli? Tämä tietysti vähentäisi yllätyksen mahdollisuutta.

edit.

Näyttäisi siis menevän 2 parasta suoraan välieriin. Eli kyllä tuo varmaan on ihan hyvä tapa mitata se paremmuus.
 
Viimeksi muokattu:

puumaila

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo, Sport liigaan kaudelle 14-15
Jotenkin vaikea nähdä paikan menevän kenellekään muulle kuin Sportille. Näin voi nyt huoletta sanoa, kun TUTOlla meni toisen kerran lyhyen ajan sisällä pissa housuun, kun olisi pitänyt ottaa seuraava askel eteenpäin. Ja kyllä tiedostan taloudelliset realiteetit, mutta huolestuttavinta on, ettei pääomistajia tunnu liiga edes hirveästi kiinnostavan.

Toisaalta onhan se Mestiksen kannalta suoraan sanoen perseestä, jos yksi poistuu ja mitään ei tule tilalle. Ei se kauhean hyvää tee tämän sarjan kiinnostavuudelle. Mutta 99 prosentin varmuudella sanon Sportin pelaavan liigaa kaudella 14-15, saa ottaa talteen :)
 

Tuusa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Äsken tuli radio Mikkelin kanavalla Risto Dufvan haastattelu. Kysyttäessä Jokereiden lähdön vaikutuksia oli RD:n vastauksen päällimmäisenä ajatuksena, että josko tämän siirron seurauksena nyt saataisiin liigan ja Mestiksen välille aito ja avoin karsintasarja.

Jotenkin on sellainen "kutina", että jonkinlainen karsintasarjamalli on tulossa. Liigan sulkemispuheet tuntuvat hävinneen tyystin.
 

Toveri -82

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO, HPK, ManU & #42 Lada Laatikainen
Äsken tuli radio Mikkelin kanavalla Risto Dufvan haastattelu. Kysyttäessä Jokereiden lähdön vaikutuksia oli RD:n vastauksen päällimmäisenä ajatuksena, että josko tämän siirron seurauksena nyt saataisiin liigan ja Mestiksen välille aito ja avoin karsintasarja.

Jotenkin on sellainen "kutina", että jonkinlainen karsintasarjamalli on tulossa. Liigan sulkemispuheet tuntuvat hävinneen tyystin.

Jotain on kyllä pakko tehdä nyt että saadaan kunnon kilpalutilanne Liigan ja Mestiksen välille. Jokerit ei varmaan ole viimeinen joukkue Liigasta joka liittyy KHL:ään. Jos liigavalmentajatkin alkavat puhua karsintojen puolesta niin eiköhän joku muutos saadaan aikaan. Toivotaan, toivotaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös