LENR – rajatonta ilmaista energiaa (ainakin melkein)

  • 13 128
  • 61

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
LENR, Low-energy nuclear reactions. Ilmiö, joka näyttää sittenkin kohoavan siivilleen hokkuspokkuksen ja huijausten suosta - ilmeisesti monien arvostettujen tiedetahojen harmiksi. Hyväksyttyjä patentteja jo useammassa maassa (Italia, USA, Belgia), ja kiihtyvää asiallista tutkimustoimintaa ilmiöön liittyen. Myös kotimainen Etiam Oy on ainakin jättänyt patenttihakemuksen, en tiedä onko sitä hyväksytty. Hys hys.

TkT Mika Helsingiuksen kirjoittama katsaus Huoltoupseeriyhdistyksen lehteen (ss.20-28) antaa hyvän tiivistelmän ja perustiedot Lenristä, alkaen sen historiasta 1989:

http://www.huoltoupseeriyhdistys.fi/lehti/lehdet/HU_1_2014.pdf

Yksinkertaisesti (?) näyttäisi olevan kyse toistaiseksi tuntemattomasta tavasta saada vety reagoimaan joidenkin alkuaineiden (nikkeli, litium, palladium) kanssa siten, että "jotain" tapahtuu atomitasolla (ei selvyyttä onko kyse elektronien, protonien vai neutronien reagoimisesta) ja sen seurauksena vapautuu uskomattomat määrät energiaa ilman haitallisia reaktiotuotteita, kuten säteilyä. Ja kaikki olisi mahdollista "kuluttajatasoisella" minikokoisella voimalaitoksella. Eniten kohua aiheuttaneen yrittäjä-innovaattori Andrea Rossin laitteella omakotitalon lämmitystarpeisiin riittäisi puoleksi vuodeksi pari grammaa nikkelijauhetta ja saman verran vetyä. Rossin henkilöhistoria on ollut merkittävä haittatekijä ilmiön uskottavalle käsittelylle. Valtaosa Lenriin liittyvästä nettikirjoittelusta, varsinkin epäasiallisesta ajojahdista, pyöriikin hänen ympärillään.

Ilmiön toistaminen (=hallitseminen) ja selittäminen on edelleenkin alkutekijöissä, mutta näyttää siltä, että ilmiö on todellinen ja nyt tarvitaan kaikki tarvittavat resurssit sen läpikotaiseen testaamiseen.

Olisiko se lähes ilmainen rajaton enegianlähde sittenkin tässä?
 
Viimeksi muokattu:

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Erittäin mielenkiintoista ja lupaavaa jos systeemi jotenkin todellisuudessa toimii. Ihmeelliseltä tuntuu ajatuksena, että vedystä irroiteltaisiin palikoita ilman valtavia energiamääriä, mutta jos onnistuu niin hieno homma. Omakohtaisesti olen odotellut kylmäfuusiolaitosten yleistymistä (tai lähinnä muuttumista puhtaista tutkimuslaitoksista varsinaiseksi energiantuotantovoimaloiksi) liki ilmaisen energian lähteeksi, mutta niissä putiikeissa lähtöhinnat edes pilottilaitoksen rakentamiselle taitavat olla miljardin euron luokkaa. Toki fiksumpi olisi jälkikäteen katsoen ollut pistää miljardit tuollaiseen, kuin Olkiluotoon (joka ei ilmeisesti tule ikinä valmistumaan).
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Toimiessaan LENR muokkaisi kovalla kädellä maailmanpolitiikkaa. Mennyttä olisi öljysheikkien mahti ja Venäjäkin taantuisi raaka-ainesiirtomaasta heikoksi ja liitoksistaan natisevaksi pikkuvaltioiden yhtymäksi. Kasvukivut olisivat suuret myös USA:ssa. Miten kävisi Norjan hyvinvointiyhteiskunnan?

Uusia patenttihakemuksia ovat jättäneet Brillouin ja Mitsubishi. Brillouinin patentissa kuvataan melko tarkasti itse prosessi, jolla energia vapautuu. Yhtiön edustajat kävivät tapaamassa mm. Pekka Haavistoa ja Norjan Statoilin edustusta.

Rossin laitteen toiminnan viimeisin arviointiraportti löytyy täältä:
http://www.sifferkoll.se/sifferkoll/wp-content/uploads/2014/10/LuganoReportSubmit.pdf

"E-Cat testattiin ensin 1260°C:ssa ja sen jälkeen 1400°C:ssa, jolloin vastaavat COP-arvot olivat 3.2 ja 3.6. 32-päiväisen testijakson aikana tuotettiin energiaa 1.5 MWh, mikä on paljon enemmän kuin mistään reaktorin kemiallisesta lähteestä olisi mahdollista saada. Myös polttoaineen analysointi kertoo, että ydinreaktio on tapahtunut sillä litiumin ja nikkelin määrissä ennen ja jälkeen testin oli tapahtunut suuri muutos. Säteilyä ei silti ilmennyt. - Polttoaineen nikkelin (Ni) isotoopit 58, 60, 61 ja 64 näyttävät muuttuneen suurimmalta osin isotoopiksi 62. Litiumin (Li) isotooppi 7 taas on muuttunut isotoopiksi 6. Alkuaineet ovat siis muuttaneet muotoaan. Pottoaineessa oli myös huomattavia määriä alkuaineita C, Ca, Cl, Fe, Mg, Mn, mutta niitä ei löytynyt enää testin päätyttyä."

Venäläinen fysiikan tutkija Porkhomov väittää tehneensä onnistuneen replikaation Rossin laitteesta. Sivulta löytyy myös rakennekuva reaktorista, joka vastaa sitä mikä löytyy Rossin patenttihakemuksesta.

http://www.e-catworld.com/2014/12/2...-by-russian-researcher-alexander-g-parkhomov/

Kuva patentista:
http://www.ecat-thenewfire.com/blog/wp-content/uploads/2014/11/Fig5-6_Patent_21.jpg
 
Viimeksi muokattu:

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Tämä on erittäin mielenkiintoinen aihe, jota olen fuusiovoimaloiden kehittämisen ohessa seurannut. Viimeisimmät käänteet tosin tulevat jokseenkin yllätyksenä, en olisi uskonut tästä jo patentteja hyväksytyn. Maailmanpoliittiset vaikutukset kuulostavat suorastaan vähättelyltä, keksintö "pelastaisi maailman" ja mullistaisi yritys- ja ulkopoliittisen kentän tavalla, jonka seurauksia on vaikea alkaa arvailemaan.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
NASAa tällainen tekniikka tulisi toimiessaan varmasti kiinnostamaan (luonnollisesti samoin muitakin avaruustieteilylaitoksia). Minikoon ydinreaktori ilman merkittäviä riskitekijöitä olisi avaruuslaivan energianlähteenä varmasti erittäin varteenotettava vaihtoehto. Muistelisin että venäläisillä (vai oliko jenkeillä?) oli jo 60-luvulla suunnitelmat ydinlatauksiin perustuvasta raketista, jonka nopeus olisi n. 10% valonnopeudesta. Ideana siis räjäytellä buustiksi raketin takana ydinpommeja, joiden paineaalto otettiin vastaan jonkunlaisella peräpeilillä. Ongelmana taisi olla että ilmakehästä poistumiseen vaadittaisiin jo sellaiset määrät latauksia, että vaikutukset maapallolle olisivat olleet äärimmäisen epätoivottuja. Positiivisena puolena taisi puolestaan olla (nopeuden lisäksi), että peräpeili olisi reissun loppuessa niin kyllästynyt radioaktiivisilla materiaaleilla, että sitä voitaisiin käyttää määräpaikkaan rakennettavassa ydinvoimalassa polttoaineena...

Pahoittelut offtopicista ja mahdollisesti täysin vailla faktapohjaa (kun ulkomuistista jotain useita vuosia sitten lukemaani referoin) olevasta höpinästä.

Ilmainen energia on tosiaan pulmallinen juttu. Äkkiseltään ajattelisi, että hieno homma ja tuolla kaikki ongelmat on ratkaistu, mutta tuo tosiaan syö aika monelta toimialalta tulot. Ilmainen (sähkö)energia tulisi todennäköisesti myös kiihdyttämään ilmaista energiaa hyödyntämään pystyvien ajoneuvojen käyttöä, eli öljyntuottajat tuskin kovin mielellään tuollaisten laajamittaista lanseerausta katselisivat. Toisaalta tämä pakottaisi näivettyvät teollisuudenalat päivittämään (tai muuttamaan) toimintojaan ja luulisi että rajaton energia antaisi myös vaihtoehtoja liiketoiminnalle. Ajatusleikkinä ilmainen energia on hieman sama, kuin jos esimerkiksi robotit tekisivät kaikki työt. Hirveän kiva äkkiseltään, mutta mistäs ihmiset saisivat enää tuloja? Vaatisi jonkunlaista globaalia kansalaispalkkaa loppupeleissä, tai sitten kaikkien hyödykkeiden hinnat tiputettaisiin nollaan.

(Pahoittelut käytännössä toisesta kappaleesta offtopiccia, vieläpä melko sekavalla pohdiskelulla höystettynä)
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Ajatusleikkinä ilmainen energia on hieman sama, kuin jos esimerkiksi robotit tekisivät kaikki työt. Hirveän kiva äkkiseltään, mutta mistäs ihmiset saisivat enää tuloja? Vaatisi jonkunlaista globaalia kansalaispalkkaa loppupeleissä, tai sitten kaikkien hyödykkeiden hinnat tiputettaisiin nollaan.
No ainahan teollisen murroksen tapahtuessa on ollut tämä ongelma. Kirjapainot, kehruujennyt, metsäkoneet, polttomoottorit ja tietokoneet ovat aina vieneet joltain työpaikan. Murrosvaihe voi tietysti kuormittaa yhteiskuntaa ja ketuttaa yksittäisiä henkilöitä. Mutta ajan myötä yhteiskuntarakenne muuttuu siten, ettei lopulta kukaan enää edes halua kaataa niitä puita kirveellä, tehdä laskelmia kynällä ja paperilla, tai ajaa hevoskärryillä.

Jos hypoteettisesti energia olisi ilmaista ja robotit tekisivät ihmisten työt, niin miksi ihmiset tarvitsisivat rahaa, työtä ja tuloja? Tällöinhän minkään tuottaminen ei maksaisi mitään. Maailmassa olisi automaattisesti ruokaa, asuntoja, vaatteita, viihde-elektroniikka, autoja, polttoainetta, jne. niin paljon kuin vain jaksettaisiin kuluttaa. Ihmiset voisivat keskittyä matkailuun, urheiluun, taiteisiin tms. - mikään ei maksaisi mitään. Toki kapitalismi, jos joku omistaisi ne robotit ja energiantuotantovälineet. Mutta ajatusleikkinä.

edit:
Mitä tulee itse aiheeseen, niin olen skeptinen mutta varovaisen jännittynyt. Joskus viime keväänä luin sen Uppsalan yliopiston tutkimuksen Andrea Rossin vehkeestä. Siinä ruotsalaiset professorit totesivat yksiselitteisesti, että Rossin koje - mikä lie - tuottaa energiaa eksponentiaalisesti tehokkaammin kuin mikään muu tunnettu tekniikka. Tottahan tämä vähän kulmia kohottaa.

Edelleen pidän jonkinlaista huijausta tai masinointia todennäköisempänä. En kuitenkaan täysin tyrmää aihetta, vaan odotan mielenkiinnolla muita puolueettomia ja vakuuttavia tutkimuksia / kannanottoja. Mikäli kyseessä olisi tieteellinen läpimurto, en odota käytännön sovellutuksia vielä kymmeneen vuoteen. Puhumattakaan siitä, kuinka aktiivisesti nykyinen energiateollisuus pyrkii "tuhoamaan" tämän uuden tekniikan, mikäli se on totta. Kabineteissa ja oikeassa elämässä. Siinä saattaa Bournen seikkailut jäädä toiseksi, kun öljy-yhtiöt ottavat nämä uudet Rossin ym. yritykset kohteeksi.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Erittäin mielenkiintoinen aihe! Itselläni on lukion pitkästä fysiikasta sekä DI-opintojen pakollisista insinöörifysiikan kursseista jo reippaasti yli kymmenen vuotta, joten nuo vähäisetkin aihetta sivunneet ymmärrykseni ovat jo kauan aikaa sitten poistuneet tajunnastani, joten itse ilmiöitä en edes yritä sisäistää. Mutta aihe vaikuttaisi joka tapauksessa niin monimutkaiselta, että jopa maailman johtavimmat asiantuntijat ovat asiasta ymmällään.

Olen kaikesta huolimatta skeptinen. Tässä olisi niin mullistavasta asiasta kyse, että median luulisi meuhkaavan asiasta enemmän. Toisaalta moni merkittävä tutkimuslaitos näyttää olevan mukana ilmiöön liittyvässä tutkimuksessa, mikä lisää sen uskottavuutta. Se ei kuitenkaan selvinnyt, että ovatko nuo mukana lähinnä nimellisesti, vai onko kyse ihan merkittävistä panostuksista tutkimukseen. Oliko jollain parempaa tietoa tästä?

Jos tästä saataisiin joskus kaupallinen tuote, se olisi minusta ihmiskunnalle sekä siunaus että kirous. Lähes ilmainen ja ilmeisen puhdas energia kyllä pelastaa monelta nyt maalaillulta uhkakuvalta. Toisaalta ihmisellä on ollut aina tapana käyttää energiaa myös pahoihin tarkoituksiin. On oikeestaan pelottavaa miettiä, miten tuhovoimaisia aseita tuolla keinolla voitaisiin kehittää muidenkin kuin joukkotuhoaseita omistavien suurvaltojen käyttöön. Lisäksi ihan jokapäiväinen elämä voisi muuttua merkittävästi: ihmisen ei ehkä pitäisi enää tehdä mitään itse. Tämän vaikutuksia ihmiskunnan fyysiseen ja psyykkiseen kehitykseen on vaikeaa arvioida. Voisin kuitenkin veikata, että tässä olisi seurauksena jonkinlainen ihmisen taantuminen, ehkä jopa jonkinlainen rappiotila...
 

MikGo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Leijonat
Kuulostaa hyvinkin mielenkiintoiselta. Itse tässä olen seurannut enemmänkin akkuteknologian kehittymistä. Silloin tällöin putkahtelee erilaisia artikkeileita ratkaisusta, jolla saataisiin akunkapasiteetti kaksinkertaistua. Näin esimerkiksi sähköautoistakin tulisi käytännöllisempiä kun toimintamatkaa saataisiin pitemmäksi. Tuntuu vaan, että niitä projekteja jarrutellaan kuten tätäkin.

Jossakin vaiheessa on maailmalle pakko löytää uutta ja puhtaampaa tekniikkaa teollisuuteen, mikäli esimerksi ilmastosopimuksiin tavoitteisiin halutaan päästä. Se on selvää, että puhtaampaan energiaan on jo teknologia ja varmasti ratkaisuakin, mutta kun homma ei ole niin yksinkertaista niin kuin ylempänä on todettu.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Ajatusleikkinä ilmainen energia on hieman sama, kuin jos esimerkiksi robotit tekisivät kaikki työt. Hirveän kiva äkkiseltään, mutta mistäs ihmiset saisivat enää tuloja? Vaatisi jonkunlaista globaalia kansalaispalkkaa loppupeleissä, tai sitten kaikkien hyödykkeiden hinnat tiputettaisiin nollaan.
No hei, ruvetaan myymään ilmaa ja vettä. Taas on tuloja.
 

Morgoth

Jäsen
Yksinkertaisesti (?) näyttäisi olevan kyse toistaiseksi tuntemattomasta tavasta saada vety reagoimaan joidenkin alkuaineiden (nikkeli, litium, palladium) kanssa siten, että "jotain" tapahtuu atomitasolla (ei selvyyttä onko kyse elektronien, protonien vai neutronien reagoimisesta) ja sen seurauksena vapautuu uskomattomat määrät energiaa ilman haitallisia reaktiotuotteita, kuten säteilyä.

Hmmm.. Ei asiantuntemukseni riitä syvällisempään keskusteluun aiheesta, mutta kuulostaa hieman epäilyttävältä että "jotain" tapahtuu eikä kukaan osaa selittää? Ollaanko tässä uusimassa hiukkausfysiikan standardimallia vai mikäköhän juttu tämä oikeasti on? Noin puhtaasti fysiikan teorian kannalta siis, jos unohdetaan käytäntö.

Nils Bohria lainaten "Kiinnostavaa, jos totta".
 
Viimeksi muokattu:

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Hmmm.. Ei asiantuntemukseni riitä syvällisempään keskusteluun aiheesta, mutta kuulostaa hieman epäilyttävältä että "jotain" tapahtuu eikä kukaan osaa selittää? Ollaanko tässä uusimassa hiukkausfysiikan standardimallia vai mikäköhän juttu tämä oikeasti on? Noin puhtaasti fysiikan teorian kannalta siis, jos unohdetaan käytäntö.

Nils Bohria lainaten "Kiinnostavaa, jos totta".
Tuohan se minuakin eniten ihmetyttää. Ei sillä että olisin mitenkään erityisen pitkällisesti fysiikkaa lukenut, mutta inssin perusopinnot suorittaneena ([humble brag]viimeisen parin vuoden aikana ja peräti vitosen arvosanalla joka kurssi[/humble brag]) tuntuu kovin ihmeelliseltä ajatus, että joillakin "tavallisilla" alkuaineilla saataisiin irrotettua vedystä partikkeleita ja vapauttaa näin ollen sidosten (mitä siitä sitten irroitetaankaan) energia hyödynnettäväksi. Ja kaikki sellaisella laitoksella mikä mahtuisi keskivertotalon pannuhuoneeseen ja prosessilla josta ei vapaudu säteilyä (vaikka ydinreaktio siinä ilmeisesti tapahtuukin), eikä vaadi juurikaan energiaa tapahtuakseen.

Taikuutta?

Huolimatta skeptisyydestäni, olen kuitenkin erittäin kiinnostunut tästä uutisesta ja toivon että kyseessä olisi jotain (mitään) muuta kuin kusetus.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Hmmm.. Ei asiantuntemukseni riitä syvällisempään keskusteluun aiheesta, mutta kuulostaa hieman epäilyttävältä että "jotain" tapahtuu eikä kukaan osaa selittää? Ollaanko tässä uusimassa hiukkausfysiikan standardimallia vai mikäköhän juttu tämä oikeasti on? Noin puhtaasti fysiikan teorian kannalta siis, jos unohdetaan käytäntö.

"Kansantajuis-versio" aiheesta (60 minutes -ajankohtaisohjelman lyhyt juttu) jossa käydään 2009 läpi parin tutkimuslaitoksen omat versiot laitteista, sekä haastatellaan kohun aiheuttanutta ja nyt jo kuollutta Fleischmannia, jonka ura ja elämä tuhoutui kohusta (ja mikä käy vallan hyvin varoituksesta kaikille asiaa ammatikseen tutkiville):
https://www.youtube.com/watch?v=UTvaX3vRtRA

Kuten tuossakin jutussa alleviivataan, itse ilmiö (ylijäämäenergiaa syntyy) on todellinen jo ihan riittävän monen itsenäisen tutkimuslaitoksenkin mukaan, vaikkakin se on vielä osittain hallitsematon (ei käynnisty nappia painaen). Sen sijaan ei ole yksimielisyyttä (edes LENR-tutkijoiden kesken), miten ilmiö selittyy. Ns. Widom-Larsenin teoria lienee tällä hetkellä yksi eniten huomiota saanut ehdotus, joskin myös kritisoitu kuten tieteessä on tapana.

http://ecat.com/files/WidomLarsen2005.pdf

MIT:n IAP-tapahtumassa esiteltiin vuosi sitten kylmäfuusion perusteita, jotka kiinnostuneen kannattaa tsekata aikajärjestyksessä.
http://youtu.be/uVoxxcEWkAo?list=PLD_hrkvZpl18xx1YT-W2SZ6VRKugkKUrM

Em. Rossi ei siis ole tiedemies, vaan innovaattori ja osin hänen mustasukkaisesta suhtautumisestaan johtuen (suojelee keksintöään luonnollisesti) laitteen puolueeton asiantunteva arviointi on ollut hankalaa järjestää. Mutta eivät aihealueen tutkijatkaan ole päässeet mitenkään tyhjältä pöydältä esittämään työtään, vaan jo lähtökohtaisesti käärmeöljykauppiaksi epäiltyinä.
 

Morgoth

Jäsen
Huolimatta skeptisyydestäni, olen kuitenkin erittäin kiinnostunut tästä uutisesta ja toivon että kyseessä olisi jotain (mitään) muuta kuin kusetus.

Jotenkin tämä kuulostaa "liian hyvältä ollakseen totta". Ainakin Ponsin ja Fleischmannin tutkimus ei tainut olla tieteellisesti ihan mikään täydellinen, jos tähän on uskominen. Tämä venäläinen fyysikko Porkhomov joka väittää toistaneen Rossin laitteen on tehnyt mm. tälläisen tutkimuksen (?).

Jos pitäisi veikata niin tähän rahansa sijoittavat tulevat menettämään rahansa, jos/kun Rossi vie firman pörssin ja saa jonkinlainen huuman luotua. Ehkä otin liian negatiivisen asenteen tähän ja pitää katsoa nuo Yläpesän linkkaamat jutut tämän puolesta, mutta hirveästi kaikenlaista epämääräistä tämän ympärillä on. Ei tämä ainakaan mitenkään hirveän vankalla alustalla tunnu seisovan.

Toimiva e-cat niin helpostihan sitä sanansa syö sen jälkeen.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Miten kävisi Norjan hyvinvointiyhteiskunnan?


OT: ei mitenkään. vaikka Öljy muodostaa 30–40 prosenttia Norjan taloudesta on fiksut norskit rahastoineet öljytulot, ja varautuneet näin öljyn loppumiseen. Norskit on 60-luvun lopulta lähtien sijoitettu öljymiljardeja osakkeisiin, korkopapereihin ja kiinteistöihin valtion öljyrahaston kautta. Rahasto on maailman suurin ja sen markkina-arvo on nyt noin 690 miljardia euroa. Norjan väkiluvulla jaettuna summa tekee jokaisesta norjalaisesta kruunumiljonäärin. Tosta Norjan budjettiin käytetään vuosittain korkeintaan neljä prosenttia rahaston arvosta.
 

Rainer Zufall

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
OT: ei mitenkään. vaikka Öljy muodostaa 30–40 prosenttia Norjan taloudesta on fiksut norskit rahastoineet öljytulot, ja varautuneet näin öljyn loppumiseen. Norskit on 60-luvun lopulta lähtien sijoitettu öljymiljardeja osakkeisiin, korkopapereihin ja kiinteistöihin valtion öljyrahaston kautta. Rahasto on maailman suurin ja sen markkina-arvo on nyt noin 690 miljardia euroa. Norjan väkiluvulla jaettuna summa tekee jokaisesta norjalaisesta kruunumiljonäärin. Tosta Norjan budjettiin käytetään vuosittain korkeintaan neljä prosenttia rahaston arvosta.

Öljytulojen sijoittamisessa Suomen naapurimaat ovat kieltämättä toimineet melko päinvastaisin tavoin, mutta jospa Putinin insinööreillä onkin jo taskussaan loppumaton energialähde, jota ei vielä ole paljastettu muulle maailmalle? Se olisi loogisin selitys Venäjän politiikalle: annetaan muiden öljymaiden pumpata varantonsa tyhjiksi matalin hinnoin, jätetään investoimatta muutenkin kuolevan öljyteollisuuden modernisointiin, vetäistään LENR-kortti taskusta ja nauretaan paskaisesti päälle.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Toimiva e-cat niin helpostihan sitä sanansa syö sen jälkeen.

Jos peruskoulun oppimäärä toista kotimaista sujui hyvin, niin tästä pääsee melkein kuin omin silmin tirkistelemään:

http://www.nyteknik.se/taggar/?tag=E-cat

Svenskit ovat onnistuneet neutraalilla lähtöasenteellaan voittamaan Rossin luottamuksen ja päässeet demotilaisuuksiin arvioimaan koetta. Toki ovat saaneet paskalastin niskaansa tämän myötä, mikä on yhä kummeksuttavampaa käytöstä "tiedeyhteisöltä". Mihin unohtui toimiva periaate "ensin tutkitaan sitten hutkitaan"?
 

Morgoth

Jäsen
]Em. Rossi ei siis ole tiedemies, vaan innovaattori ja osin hänen mustasukkaisesta suhtautumisestaan johtuen (suojelee keksintöään luonnollisesti) laitteen puolueeton asiantunteva arviointi on ollut hankalaa järjestää. Mutta eivät aihealueen tutkijatkaan ole päässeet mitenkään tyhjältä pöydältä esittämään työtään, vaan jo lähtökohtaisesti käärmeöljykauppiaksi epäiltyinä.

Näköjään todella värikäs historia hänellä onkin. Mies on perustanut Petroldragonin 1978, jonka piti tehdä jäteestä öljyä ja mies on näköjään tuomittu mm. veropetoksesta tuohon liittyen. Olisikohan vain tuote vaihtunut toiseen. Enpä osaa noista teorioista keskustella muuta kuin että ovat ilmeisen kiistanalaisia ja patentteja on jätetty jne. niin tosin oli Petroldragonistakin.

Ei tässä auta kuin odottaa, että laite tulee oikeasti markkinoille ja nähdään toimiiko se vai ei. Pianhan se pitäisi tulla tai senhän piti jo muutama vuosi sitten? Itse en ainakaan rahojani tuohon sijoittaisi.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Näköjään todella värikäs historia hänellä onkin. Mies on perustanut Petroldragonin 1978, jonka piti tehdä jäteestä öljyä ja mies on näköjään tuomittu mm. veropetoksesta tuohon liittyen. Olisikohan vain tuote vaihtunut toiseen. Enpä osaa noista teorioista keskustella muuta kuin että ovat ilmeisen kiistanalaisia ja patentteja on jätetty jne. niin tosin oli Petroldragonistakin.


Niin, jos kaivat asiaa muutaman minuutin guuglailua enemmän, saat selville että Rossi oli "biojätteistä energiaa"-aallon alkuunpanijoita 70-luvun lopulla ja nykyiset biodieselit ovat syntyneet tuon peruina. Kiinnostus ekoenergiantuottamista kohtaan on ollut fokuksessa koko ajan. Ja vastassa luonnollisesti ne tahot jotka kärsisivät nykymenon ja bisneksen menetyksestä eniten. Italiassa tuo jätebisnes on tiedät-kyllä-minkä tahon hyppysissä. AIka kyseenalaisia syytöksiä nuo Petroldragoniin liittyvät bisnestaistelut ovat olleet ja taustalla raaka taistelu markkinoista.

Mutta toki tällä linjalla voi jatkaa, ja ihmeen suuri osa tiedeyhteisöstäkin siihen kelkkaan hyppää mukaan. Ja mikäs siinä, onhan Rossi kieltämättä B-luokan italialaisen pornoleffan sadistisen rehtorin näköinen heppu. Itse olen viitisen vuotta asiaa seurattuani kallistumassa jo sen puoleen, että ilmiö on todellinen, mutta edelleen huonosti ymmärretty. Tilanteen korjaa vain uurastus ja aika. Huijaus-korttia heiluttavat eivät oikeastaan enää vaikuta kovin järkevästi asioita punnitsevilta.
 

Morgoth

Jäsen
Niin, jos kaivat asiaa muutaman minuutin guuglailua enemmän, saat selville että Rossi oli "biojätteistä energiaa"-aallon alkuunpanijoita 70-luvun lopulla ja nykyiset biodieselit ovat syntyneet tuon peruina.

En tiedä, mutta itseäni häiritsee näin nopeasti pintapuolisesti ihmeteltynä tätä aihetta, että jotenkin tämä näyttää vähän epäilyttävältä. Luvataan kuuta taivaalta ilman mitään haittavaikutuksia oikeastaan, joka saa ihmiset luonnollisesti innostumaan. Kylmä fuusion nimi piti muuttaa joksikin käsittämättömäksi LENRksi (joka kuulostaa joltakin ihan new age-hömpältä). Fuusiota tutkivat pääasiassa kemistit, eivätkä fyysikot. Tapahtuu reaktioita joiden todentaminen ei ainakaan ole kiistatta toistettavissa tai todennettavissa eikä ymmärretä mitä tapahtuu, mutta jotain tapahtuu, ehkä. Eli pitää uskoa. Luetellaan liuta patentteja, eri firmoja ja jotain tutkimustuloksia jotenkin vakuuttaen, että ei tämä ole roskaa. Tiedeyhteisö on vastaan ja pari loistavaa tutkija on ristiinnaulittu syyttä. Taustalla kenties vielä jonkinlainen valtaapitäävien salaliitto. Sitten tämä Rossi ja hänen mystinen laitteensa. Tuntuu ettei se ikinä tulekaan markkinoille, koska se ei toimi ja tarkoituksena on lypsää rahaa hyväuskoisilta sijoittajilta ja siihen tarvitaan sitten ainakin jonkinlaista tukea tiedemaailmasta tai ainakin joiltakin tutkijoista ja hypen ylläpitämistä.

Toivotaan kuitenkin, että tässä olisi ratkaisu ihmiskunnan energiaongelmiin.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
En tiedä, mutta itseäni häiritsee näin nopeasti pintapuolisesti ihmeteltynä tätä aihetta, että jotenkin tämä näyttää vähän epäilyttävältä.

Et tule saamaan minusta uskon puolestapuhujaa. Faktat, näytöt, avoin tieto, toistettavuus - vain näillä ansaitaan pääsy playoffeihin eikä siellä olla vielä lähimainkaan. TIedeyhteisö on täysin vapaa tutkimaan ilmiötä: tekemään kontrolloituja kokeita, joissa varioidaan painetta, lämpötilaa, materiaaleja, materiaalien olomuotoa jne. Perustiedettä.
Jos joku yrittäjäkeksijä ei halua paljastaa itse löytämäänsä jotenkuten toimivaa kombinaatiota näistä muuttujista, ei siinä auta itku, tyypin ulkonäölle, koulutukselle ja taustoille naureskelu tai sen väittäminen etteivät havainnot voi pitää paikkaansa koska teoria kieltää ne - itse asiassa kaikki näistä käytetyistä argumenteista ovat täysin tieteen vastaisia.

LENR-käsitteelle hymähtely ei juuri vahvista käsitystä asiantuntevasta suhtautumisesta. Eri kulttuurialueilla käytetään eri termejä eikä LENR ole ainoa. CANR, Chemically Assisted Nuclear Reactions on myös käytössä ja kertoo omaa kieltään siitä, ettei ajatellakaan taustalla olevan ydinfysiikan ns.vahvan vuorovaikutuksen ilmiö vaan tutkimuksessa vähäisempään rooliin jääneen heikon vuorovaikutuksen voimien. Jo alunperinkin Fleischman ja Pons olivat koko fuusio-sanan käytöä vastaan mutta heidän tuolloinen työnantajansa halusi sen otsikoihin. Näköjään tuolla alueella lähestytään sitten jo kemiaa mahdollisesti juuri nanokokoisten partikkeleiden mukaantulon myötä. Olisipa se todella "yllättävää" tieteenhistorian valossa, että jonkin alueen uusi löytö tapahtuukin ulkopuolisten tutkijoiden vahingonlaukauksen kautta.

En pidä kovinkaan ihmeellisenä sitä että tämän luokan ratkaisun kehittelemisessä olisi jo menossa raaka kilpajuoksuvaihe, missä yritetään saada oma tuote ensimmäisenä valtaamaan markkinat. Jenkit suojelevat omaansa, Japanillakin lienee hinkua (Toyota replikoinut Mitsubishin 10v vanhan tutkimustuloksen) valtaistuimelle. Ei se Rossin härveli ole ainoa, hän on vain eniten raottanut verhoa.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
no esim

http://en.wikipedia.org/wiki/Steorn


on jo vuosia väittänyt ilmasen energian olevan oven takana.


Näille kaikille on yhteistä se, että näitä ei ole saatu peerpreview tarkasteluun. Testitilanteita on päästy vain tarkkailemana, mutta tieteellistä rakennetta ei kerrota, jota voitaisiin vapaasti tukia ja testata mikä ilmiöiden takana on.


Ja niin kauan kun tilanne on tämä, en usko näihin lupauksiin. Systeemit avoimiksi kuten kuluu, tai uusi fysiikan teoria esiin tai kaupallinen tuote hyllyyn ostettavaksi jos peerpreview pelottaa.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ja niin kauan kun tilanne on tämä, en usko näihin lupauksiin. Systeemit avoimiksi kuten kuluu, tai uusi fysiikan teoria esiin tai kaupallinen tuote hyllyyn ostettavaksi jos peerpreview pelottaa.

En lähde niputtamaan muita mahdollisia energia-aiheita tähän. Tässä ketjussa fokus on LENR-ilmiössä.

Jenkkien DIA julkaisi jo viisi vuotta siten, ennen Rossin ulostuloa varsin kattavan tiivistelmän siitä mitä aiheesta tuolloin maailmalla tiedettiin/puuhattiin.
http://lenr-canr.org/acrobat/BarnhartBtechnology.pdf

Olen itsekin ollut tekemässä Tekesin sateenvarjon alla yritysvetoista tutkimusta. Hankkeen ydintietoja ei missään vaiheessa julkaistu, vaan ne jäivät yrityksen omaisuudeksi. Mukana olleet muut yritykset toki yrittivät kaikkensa saadakseen nämäkin jakoon, mutta jäivät nuolemaan näppejään. Kun jopa julkisen rahoituksen varassa toimivissa hankkeissa toimitaan näin, miksi ihmetellä sitä että yritykset suojelevat hyvin tarkkaan omaansa? Jos ei kelpaa niin oma julkinen hanke vaan pystyyn. Ai niin, mitään tutkittavaahan ei ollut ja sitä yrittävä on lähtökohtaisesti huijari.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös