Leijonat Discoverylle (pl. miesten MM-kisat)

  • 88 425
  • 344

Roikkukiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Kal€n jyrähtelyt
Voin samastua harmitukseen, ja ihmettelin juuri samaa jälkihöyryjä katsellessa, vaikka en itse nyt kärsinytkään. Aikamoinen lampaanperse niille, jotka olisivat halunneet spoilaamatta katsoa.
Nojoo, onneks tämä ei päivää ny pilannu ja lopputuloski miellytti. Ei ole tullut katsottua näitä kisoja oikein, mutta finaali ois ny kiinnostanu nähä. Onneks sentään Cmorella toimii hyvin liigapelien jälkilähetykset.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Kyllä ketutti aamulla kun olin oikein pitänyt itseäni uutispimennossa, etten näkisi finaalin lopputulosta mistään (Ilmoitukset viestipalveluista piiloon ja kaikki mahdolliset uutiskanavat suljettuna). Sitten sumuisilla silmillä avaan discoveryn sivun niin ekana sieltä pamahtaa leijonat kultakuvassa.. Oishan se liikaa pyydetty, että tulosta ei paljastettaisi heti etusivulla.
Discoveryllä ei ole näköjään opittu mitään vuoden aikana. Sama kävi 2021 nuorten MM-kisojen pronssiottelun kanssa.

Tässä vielä kokemuksia reilun vuoden takaa.
Tämä spoilaaminen onnistui vielä pronssiottelunkin kohdalla, kun Leijona-aition kuvissa näkyi Suomen joukkue pronssimitalit kaulassa.

Tuossa firmassa tuntuu olevan uskomattoman vaikeaa tajuta, että kaikilla ei ole aina mahdollisuutta katsoa otteluita suorana. Varsinkaan hankalaan aikaan lähetettävien otteluiden osalta, mitä näissä toisella puolella maapalloa pelattavissa turnauksissa on monesti. Tällainen asia pitäisi olla nykyisellä suoratoistopalveluiden aikakaudella ihan perusjuttuja, kun palveluita markkinoidaan nimenomaan mahdollisuudella katsoa sisältöä silloin, kun se katsojalle sopii parhaiten.

Onhan se myös aika perseestä, että IIHF-turnauksien Suomen maajoukkueiden ottelut näkyvät maksutta vain perinteisessä televisiossa, mutta Yle Areenan kaltaisia TV-lähetyksen kanssa rinnaikkaisia nettistriimejä ja tallenteita nähdäkseen pitää olla maksupaketti. Sitten maksavan asiakkaan naamalle syljetään vielä tällä tavalla ala-arvoisen puuhastelun muodossa, eikä edes opita aiemmista virheistä.

Ilmeisesti tiettyjen arvokisojen maajoukkuepelit maksuttomille kanaville rajaava lainsäädäntö ei koske sitten nettilähetyksiä, kun maksuttomat lähetykset voidaan rajata vain perinteiseen televisioon. Laki ei taida olla siis siltä osin ihan tässä päivässä kiinni. Huuhkajien pelien osalta on kyllä ollut aiemmin mm. maksuttomia Viafree-viritelmiä, joten muitakin mahdollisuuksia olisi kuin lykätä kaikki mahdollinen maksumuurin taakse.
 

Noutolokku

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Kanen Pate ja Dominaattori
Eniten vituttaa kaikki.

Mutta onhan tuo imo paskaa, ettet voi katsoa pelejä mistään ilmaiseksi netin kautta. Joo tulee TVstä mutta entäs kun olet paikassa, jossa ei ole tvtä? Pitää maksaa vähintään 10e/kk.

Kyllä mistä tahansa muualta olet aina voinut kisat katsoa kisakatsomosta ihan mistä vain ilmaiseksi, ilman että paikalla on TV töllötin.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Rush

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kehitysjohtaja Kukkosen huippuorganisaatio, KuPS
Kyllä mistä tahansa muualta olet aina voinut kisat katsoa kisakatsomosta ihan mistä vain ilmaiseksi, ilman että paikalla on TV töllötin.
Ei ole kyllä Maikkariltakaan näkynyt enää ilmaiseksi tuo MTV3:n suora lähetys netin yli. Tai sanotaanko että joitain vuosia sitten oli näin, en tiedä miten nykyään. Jossain vaiheessa kuitenkin oli se että Maikkari ei lähettänyt pelejä maksutta netin yli.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Valitettavasti Maikkarilla oli tosiaan myös sama tilanne MM-kisojen kanssa.

Kevään 2018 MM-kisoista jäi myös elävästi muistiin, että loppuottelua ei pystynyt kuuntelemaan edes radiosta. Satuin olemaan loppuottelun aikaan ratin takana, joten ei ollut mahdollisuutta seurata loppuottelua television ääressä. Radio Nova lähetti niistä kisoista Leijonien pelit, mutta kun Suomi putosi Sveitsille jo puolivälierässä, niin samalla hiljeni myös radioselostukset.

Kaupalliset kanavat tekevät vain minimin, mitä lainsäädäntö velvoittaa, eikä niissä ajatella samalla tavalla lajin näkyvyyttä tai suomalaisten mahdollisuuksia nähdä suurta yleisöä kiinnostavia lajeja. Toivottavasti Jääkiekkoliitossa silti pystytään nauramaan matkalla pankkiin, koska parin vuoden takaisesta uutisoinnista jäi sellainen kuva, että nimenomaan liitto ei halunnut silloin jatkaa sopimusta Ylen kanssa.
 

Don Douchebag

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tää välillä kummastuttaa että ”vaaditaan” jotain Ylelle. Jos Ylen pitäisi ostaa täydet oikeudet vaikka MM-kiekkoon tai olympialaisiin, eihän mikään estäisi myyjää hinnoittelemasta oikeuksia vaikka 50-kertaiseksi niiden todellisesta arvosta?
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Vieläköhän Juhani Henriksson yli-iloinen virne naamalla toivottelee katsomaan KHL:n pudotuspelejä?

Sehän jyräsi nämä mainokset Suomen kulta-juhla ohjelman päälle.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Lert

Koge

Jäsen
Vieläköhän Juhani Henriksson yli-iloinen virne naamalla toivottelee katsomaan KHL:n pudotuspelejä?
Ei kyllä ole onni ollut Discoveryn jääkiekkolähetysten puolella tänä vuonna. Ensin U20-kisat keskeytetään ja sen jälkeen NHL-pelaajat vetäytyvät olympialaisista. Suomen olympiakultaa ei ehditä kauaa juhlia ennen kuin vetävät juhlalähetyksen vihkoon ja seurauksena somemyrsky. Nyt vielä Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja siitä seurannut Jokereiden todennäköinen vetäytyminen KHL:stä sekä yleinen mainehaitta KHL-kumppanuudesta.

KHL:n osalta poliittinen riski toki ainakin olisi pitänyt tiedostaa jo syksyllä, kun sopimuksia tehtiin.
 

Pardus

Jäsen
A-maajoukkueen harjoitusottelut TV5:llä huhtikuussa:

Ke 13.4. klo 20.00 Tanska - Suomi
To 14.4. klo 16.00 Tanska - Suomi
To 21.4. klo 18.30 Suomi - Norja
Pe 22.4. klo 18.30 Suomi - Norja
 

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia, La Celeste

Potku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Kivikova
miesten olympiajääkiekkoa näkee ainakin kaksissa seuraavissa talviolympialaisissa Ylen kanavilta. Kaksi edellistä turnausta Discovery on näyttänyt yksinoikeudella

Hyvä. Loppuu se sketsiviihde.

Eiköhän muutamassa vuodessa Ylelläkin ole jo uudet selostajatähdet - todennäköisesti nyt sitten jo ihan oikeat osaajat.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Ei nyt parempaakaan ketjua löytynyt, eli miesten olympiajääkiekkoa näkee ainakin kaksissa seuraavissa talviolympialaisissa Ylen kanavilta.
Ainakaan tuossa Jatkoajan uutisessa ei rajattu pelkästään miesten turnaukseen, vaan oletan uutisessa mainittujen täysimääräisten olympialaisten esitysoikeuksien sisältävän myös naisten turnauksen esittämisen.

Joka tapauksessa tuo on todella hieno uutinen. Johan tuosta Discoveryn räpellyksestä (poislukien hyvät selostajat, kuten JV Salminen) onkin saanut jo monta vuotta kärsiä. Etenkin naisten jääkiekolle uutinen on hieno. Oletettavasti Yle panostaa naistenkin ottelulähetyksiin vähän paremmin.

Nykypäivänä kaikissa talouksissa ei ole enää välttämättä ollenkaan perinteistä lineaarista televisiovastaanotinta. Areenan maksuttomat lähetykset ja tallenteet ovat lajin kannalta valtava loikka Discoveryn maksumuurin taakse haudattuihin lähetyksiin. 2026 olympialaiset ovat Euroopassa, mutta 2032 kisat eivät todennäköisesti ole, joten mahdollisuus katsoa tallenteita on silloin taas tärkeämpi, kuten on huomattu vaikka vähän väliä Pohjois-Amerikassa pelattavien junnujen ja naisten MM-kisojen kanssa.

Todennäköisesti tämä muutos lisää Ylen urheilu-uutisoinnissa jälleen jääkiekkomaajoukkueita koskevia uutisia, koska nuo uutiset mainostavat samalla myös kanavan jääkiekkolähetyksiä.
 

Don Douchebag

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Todennäköisesti tämä muutos lisää Ylen urheilu-uutisoinnissa jälleen jääkiekkomaajoukkueita koskevia uutisia, koska nuo uutiset mainostavat samalla myös kanavan jääkiekkolähetyksiä.
Tämä nyt ei kyllä liity Ylen tehtävään millään tavalla mainostaa yhtään mitään. Muutenkin vähän erikoinen ajatus, että muutama peli kerran neljässä vuodessa vaikuttaisi isossa kuvassa mihinkään. Ainakaan sen ei pitäisi ohjata Ylen uutisointia mihin sillä itsellä on esitysoikeudet.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Tämä nyt ei kyllä liity Ylen tehtävään millään tavalla mainostaa yhtään mitään.
En tiedä kuuluuko tehtävään ja kuinka paljon se uutisointia ohjaa, mutta väittäisin sillä olevan kuitenkin jotain vaikutusta.

Tässä parin vuoden takaa urheilun ulkopuolelta esimerkki Ylelläkin näkyvästä rikossarja Ivalosta:


Kun on kanavan omasta ohjelmistosta kyse, artikkelin perään voi lisätä tällaisen tekstin ja linkin.
Ivalon ensimmäinen kausi kokonaan Yle Areenassa!

Toki tuollaisen sarjan kuvaamisella on varmasti vaikutusta Ivalon elämään ja aihe saattaa nousta sitä kautta esille myös esimerkiksi Ylen paikallisuutisten kautta. Väittäisin kuitenkin, että kynnys tehdä juttuja Ylellä muutenkin näkyvästä ohjelmistosta on pienempi kuin vaikka Maikkarin tai Nelosen ohjelmistosta. Muistaakseni tuokin sarja on tehty ensiksi jollekin maksukanavalle esitettäväksi ja myyty vasta myöhemmin Ylelle.

Viime olympialaisten jääkiekkoturnaukset näkyivät pelkästään TV5:llä ja discovery+-palvelussa. Kyllähän Yle silloinkin jotain uutisoi sekä miesten, että naisten peleistä. Väitän, että silloin nähty uutisointi oli kuitenkin määrällisesti pienempää kuin se olisi ollut siinä tapauksessa, että ottelut olisi näytetty Ylen kanavilla. Esimerkiksi silloin olisi varmasti tehty ennakkojuttuja myös jokaista ottelua ennen. Nyt ainakin naisten kohdalla jutut olivat lähinnä raportteja otteluiden jälkeen ja sitten tuikitärkeää Mustonen–Räty-miekkailua.

Discoverylla ei ole mitään uutistoimintaa Suomessa. Tosin olympialaisten aikaan taisi olla joku Päivän tapahtumat olympialaisissa -koontiohjelma, kun itse kisat käytiin eurooppalaisille hankalaan kellonaikaan Kiinassa. Discovery on siis ulkoistanut uutisoinnin muille uutisorganisaatioille. Ylen kanssa saisi koko paketin, mitä Jääkiekkoliitto ei ilmeisesti arvosta luottaessaan ylimielisesti siihen, että Leijonat on niin suuri ja kaunis, että kaikki uutisoivat siitä joka tapauksessa.

Kyllähän kauan odotetusta Suomen rakkaimman maajoukkueen olympiakullan voittamisesta toki uutisoitiin, mutta siitä jäi lopulta aika valju kuva. Teemu ja Kimmo itki lähetyksessä ottelun päätyttyä ja myöhemmin saatiin katsoa telkkarista lumisadetta olympiastadionilla. Näin urheilugaalan jälkimainingeissa täytyy sanoa, että jopa jääkiekkoihmisenäkin Topi Raitasen ja Wilma Murron EM-kullatkin sykähdyttivät lopulta enemmän viime vuonna. Eikä tuo johdu pelkästään siitä, että olympialaisista puuttui NHL-pelaajat, joka kyllä laski jonkin verran innostusta miesten turnausta kohtaan.


Kun nyt ollaan täällä suosikkiaihettasi käsittelevässä ketjussa, niin vastaan samalla Tyttöjen maajoukkueet -ketjussa kirjoittamaasi viestiin, jossa lainasit omaani.
Eikö tuolla 10€ tilauksella discovery+:ssa nämä näe? Jos nyt edes vähän kiinnostaa tukea lajia niin ehkä tuon voi sijoittaa sen sijaan että valittaa kun jokaista alle 18-vuotiaiden tyttöjen peliä ei näe ilmaiseksi? Onko missään muuussa lajissa edes tällaista tilannetta että tämän tason pelit on katsottavissa hyvällä suomenkielisellä selostuksella ja hyvällä tuotannolla. Muistan Ylen aikoja jolloin näiden kisojen tv-tuote oli ihan ala-arvoinen. Mutta kai se jollekin on ainoa merkitsevä asia että Yle näyttää.
Näkee tuolla kympillä ja omassa viestissäni totesinkin, että periaatteessa hinta on pieni. Koska kaikki potentiaaliset katsojat eivät kuitenkaan tuota kymppiä maksa Tyttöleijonien puolivälieräottelun vuoksi, tuo on lajin kannalta surullinen asia. Lopultahan tuossa kävi niin, että Tyttöleijonat hävisi kaikki vapaasti katsottavat ottelut ja turnauksen tyydyttäväksi lopputulokseksi kääntänyt ainoa voitto ja hieno taistelu näytettiin maksumuurin takana.

Kaikki tuollainen vaikuttaa ihmisten mielikuviin lajeista. Varsinkin naisten ja tyttöjen jääkiekolle olisi todella tärkeää, että suuren yleisön mielikuvissa olisi myös onnistumisia, eikä vain epäonnistumisia. Jo lajia aktiivisestikin seuraavien keskuudessa on omituisen vanhanaikainen asenneilmasto naisten ja tyttöjen jääkiekkoa kohtaan. Ihmetyttää vaan, miten sokea esimerkiksi Jääkiekkoliitto on tuolle, vaikka strategioissa naisten ja tyttöjen jääkiekko on olevinaan jonkinlainen painopiste. Käytännön tekojen tasolla tuo ei kuitenkaan näy. Jääkiekkoliitto jopa uutisoi ennen puolivälierää nettisivuillaan, että sekin näytetään TV5:llä. Lopulta korjasivat tiedon, kun heillekin selvisi, että maksumuurin takanahan tuo peli onkin.

Olet siinä ihan oikeassa, että Ylen aikoina U18-tyttöjen MM-kisojen televisiointi oli ala-arvoista. Tai sitä ei oikeastaan ollut. Vasta viime vuosina näistä tyttöjen kisoista on alettu tarjota tuotantoa, jonka laatu kelpaa oikeasti televisioon. Esimerkiksi tähän nyt päättyneeseen turnaukseen Ruotsin SVT teki ison satsauksen ja sitä kuvaa myös TV5 on pystynyt hyödyntämään omissa lähetyksissään.

Vedenjakaja asiassa taisi olla viimeiset "Ylen kisat" Slovakiassa 2019, kun alkusarjan pelit lähetettiin hallin kattoon sijoitetulla "ovisilmäkameralla", joka kuvasi koko kaukalon kerralla. Siinä kuvassa molemmat joukkueet joutuivat luistelemaan ylämäkeen lähtiessään omalta maalilta kohti keskialuetta. Selostamattomissa lähetyksissä ei ollut toivoakaan saada selvää pelaajien numeroista.

Kun samaan aikaan pelattiin Kanadassa U20-poikien kisat täysimittaisella TV-tuotannolla, asiasta nousi iso meteli. IIHF pesi kätensä asiasta ja vieritti vastuun slovakialaisille kisajärjestäjille. Tyttöjen kisojen pudotuspeleihin saatiin lopulta tyydyttävällä tasolla tehty monikameratuotanto selostuksineen, mutta siinä vaiheessa mm. Yle oli lyönyt jo TV-ohjelman lukkoon. Kuvanlaatu oli muutenkin siinä ja siinä televisioon riittävä, joten nuo ratkaisupelit nähtiin Suomessa lopulta Areenassa. Silloinhan Suomi palasi tyttöjen kisoissakin 8 vuoden jälkeen mitalikantaan, kun joukkue juhli holopaisten ja laitisten johdolla pronssia.

Mitä tuohon kysymykseen muiden lajien tyttöjen MM-kisojen televisiointiin tulee, niin muistan katsoneeni ainakin 2018 U17-tyttöjen jalkapallon MM-kisoja Uruguaysta Ylen TV-kanavilta suomenkielisellä selostuksella. Taisi olla Matti Härkönen, joka selosti nuo ottelut TV2:n lähetyksissä. Viime toukokuussa Suomen tytöt selvisivät jalkapallossa saman ikäluokan EM-kisoihin Bosnia ja Hertsegovinaan. Niiden kisojen ottelulähetykset tulivat muistaakseni suomenkielisellä selostuksella Areenassa, mutta kuitenkin kuitenkin kaikkien katsottavana ihan maksutta.
 

Don Douchebag

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Hyvää pohdintaa ja pitkälti olen samaa mieltä, varsinkin kun hokasin, että tosiaan nykyään Ylehän ei saa tehdä pelkästään tekstimuotoista uutisointia vaan jutussa pitää olla myös videosisältöä mukana. Tuollaisten juttujen tekeminen on tietysti aika lailla mutkattomampaa, jos omaa itse oikeudet myös videosisältöön. Toki Ylellä melko varmasti kaikki pelit olisi "haudattu" Areenan puolelle kuten ennenkin. Vielä vuonna 2023 on rutkasti porukkaa, joka ei löydä Areenasta lähetyksiä vaikka ne maksutta näkisi vaan lineaarilähetys tavoittaa useammat. Tuo oli minulle uusi tieto, että Discovery on ulkoistanut uutistoimintansa (ilmeisesti alihankkijoille), tuo hyvää taustoitusta asiaan.

Tuosta tietysti vaikeaa ulkopuolisena sanoa mikä ollut Discoveryn osuus U18-tyttöjen tv-tuotteen paranemisessa. Voi hyvin olla, että sama kehitys olisi tapahtunut vaikka Ylellä olisi Suomen oikeudet. Mutta suunta joka tapauksessa ollut oikea.
 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Kehitys on tosiaan ollut yleisesti tyttöjen ja miksei naistenkin arvokisojen televisioinnin suhteen monessa asiassa parempaan suuntaan, mikä olisi todennäköisesti tapahtunut riippumatta TV-oikeuksien omistajasta, koska lähtöpisteessä eli kisapaikkakunnilla toteutetaan TV-kuva nykyään laadukkaammin. Vielä noin 10 vuotta sitten esimerkiksi Naisten MM-kisoja ei nähnyt välttämättä edes rahalla. Esimerkkinä vaikka vuoden 2015 naisten kisat Ruotsin Malmössa. Silloin kisojen TV-oikeudet olivat Maikkarilla, mutta maksupaketillakaan ei nähnyt edes Suomen pelejä.

Eri asia on sitten nämä monikansallisen kaupallisen kanavan ratkaisut, joissa maksuttomat lähetykset rajataan perinteisen TV:n puolelle. Heille kyse on tietysti markkinataloudesta. Ymmärrän sen. Kanava ajattelee vain lyhyellä tähtäimellä, miten saisi omansa takaisin. Heillä ei ole intressiä ajatella jääkiekon parasta lajina. Sen sijaan Jääkiekkoliiton pitäisi omalta osaltaan ottaa huomioon tällaiset asiat, kun TV-oikeuksia kilpailutetaan. Varsinkin jos on strategiaan kirjattuja tavoitteita nostaa parempaan asemaan jotain lajin osa-aluetta, kuten naisten ja tyttöjen jääkiekkoa. Silloin täytyisi pitää televisioinnin ja muun medianäkyvyyden osalta huolta, että se tukee omia tavoitteita.

Kirjoitin varmaan vähän epäselvästi, että Discovery on ulkoistanut uutisoinnin muille. Ulkoistaminen ei tässä tapauksessa tarkoita, että se ostaisi alihankintana uutisoinnin jostain muualta ja jakaisi sen sitten omissa kanavissaan, vaan sitä että uutisointia ei Discoveryn kanavissa ole käytännössä ollenkaan. Se jää pitkälti muiden hoidettavaksi. Yle, Maikkari, lehdistö, verkkolehdet, liitto jne. uutisoivat omissa kanavissaan sitten sen mitä uutisoivat, mutta se ei liity juuri millään tavalla Discoveryyn. Oikeastaan ainoat Discoveryn hiemankaan toimitukselliset sisällöt ovat suoratoistopalvelun Leijona-aition lyhyet dokumenttipätkät ja podcastit. Noitakin on nyt nähty viime vuosina maajoukkueiden ottelulähetyksien erätauoilla insertteinä eli ei niitäkään ole tehty ihan puhtaasti vain uutisointi mielessä, vaan tukemaan myös ottelulähetyksiä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös