Latteimmat kiekkoilmaisut

  • 76 690
  • 454

Derby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, NJ Devils
"Puolustuspelin kautta"
"Liike ratkaisee"
"Valmistauduttiin huonosti"
 

kämmäri

Jäsen
Meikäläinen on usein miettinyt, mitä tarkoittaa ilmaisu "puolustava (keskus)hyökkääjä". Tätä termiä kuullaan käytettävän yleensä maajoukkuevalintojen lähestyessä. Olen antanut itseni ymmärtää, että ”roolipelaaja” ja ”likaisen työn tekijä” ovat lähes synonyymejä mainitulle ilmaisulle. Tähän johtopäätökseen olen tullut, koska en ole muistaakseni koskaan kuullut puolustajasta puhuttaessa em. ilmaisuja. Puolustajasta käytetään vain sanoja ”pukukoppipelaaja” tai vaikkapa ”isähahmo”

Millainen pelaaja tämä ”puolustava hyökkääjä” sitten on. Puolustava hyökkääjä on pelaaja, joka ei osaa tehdä maaleja/syötellä ja mailatekniikka saattaa olla toisinaan hieman puutteellinen. Toisaalta taas ”puolustavaa hyökkääjää” ei oikein uskalla laittaa puolustajaksikaan, koska puolustajana hän ei menesty.

Valmentajalle ”puolustava hyökkääjä” antaa valintaprosessissa valtit käteen. Nykyään tuntuu siltä, että ”puolustavan hyökkääjän” nimikkeellä voi joukkueen kokoonpanoon nimetä lähes kenet tahansa. Useimmiten puolustavaksi hyökkääjäksi valitaan valmentajan monivuotinen sauna-,kala- tai golfkaveri.

Puolustava(t) hyökkääjät pelaavat usein neloskentässä. Heille on annettu tehtäväksi pitää oma pää puhtaana ja paikan tullen yrittää tehdä maali. Pelin jälkeen puolustavaa hyökkääjää kiitellään onnistumisista ja ”roolinsa täyttämisestä”. Suomeksi tämä tarkoittaa useimmiten tilastoja 0 + 0 /+-0 ja 2 min koukkaamisesta. Mainitsematta jätetään, että vastustajalta oli jäällä samaan aikaan heidän ”puolustavat hyökkääjänsä”.

Olen myös kuullut puhuttavan ”hyökkäävistä puolustajista”. Jos itse toimisin valmentajana, niin laittaisin samaan viisikkoon ”hyökkäävät puolustajat” ja ”puolustavat hyökkääjät”. Näinollen maaleja voisi useammin syntyä vastustajankin verkkoon, lisäksi puolustustyöskentely tulisi varmemmaksi, onhan meillä tavallaan kentällä kolme puolustajaa ja kaksi hyökkääjää. Ihmettelenkin suuresti, mikseivät nykypäivän valmentajat ole ottaneet tätä taktiikkaa käyttöön. Viisikko jonka haluaisin joskus nähdä jäällä voisi olla esim. Lumme – Nummelin, Törmänen – Helminen ja joku kolmas saunakaveri.

Loppukaneettina todettakoon, että viime kesänä käytyäni seuraamassa pesäpalloa, havaitsin pesäpallossakin ”puolustavan hyökkääjän”. Pesiksessä tämä virka on ns. koppijokerin virka. Kun käsky käy, käyt lyömässä kentän tyhjäksi kopilla ja loppuajan voit hörppiä Dexalia vaihtopenkillä. Pesäpallossa kaikki voivat olla koppijokereita, osa hyvällä ja osa paremmalla menestyksellä, sama pätee lätkään. Ei muuta
 

Tumba

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK
No ainakin nämä

Koko urheilun lattein ilmaisu on "Annemari Sandell voittaa rinnan mitalla". Kiekosta tulee mieleen pari yleistä selitystä: "kiekko ei pomppinut meille" ja "päästettiin turhaan kaveri peliin mukaan" (Kaikki pelaa?).
 

aaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
"Joudutaan tekemään Hirveä työ yhden maalin eteen kun taas tuntuu, että vastustajan joka veto uppoaa"
"ei me silti tuomarin takia tätä peliä hävitty"=Siipo on ollut tuomarina
"Joukkue ne maalit tekee"
 

lihaani

Jäsen
-"Joukkue pelaa modernia jääkiekkoa"= Heitetään kiekko punaviivan jälkeen päätyyn ja sitten painitaan.

-"Joukkuella on vahva tahtotila" = Mopo tahtoo karata käsistä.
 

Gagne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikenlaiset pörröiset maskotit, kahdella.
"Ylämummo". Kiva ilmaisu, ei siinä mitään. Joka helevetin maali on nykyään ylämummo jos kiekko ylittää maaliviivan ilmassa.

"Tasakentällisin meillä ei ollut hätää, kaveri rankaisi erikoistilanteista". Jos tasakentällisin meni niin loistavasti, niin miksi siellä boksissa sitten istuttiin? Pelkkiä tuomarivirheitäkö?

edit: Tuli vielä yksi mieleen: Kaikkien puusilmien isän ja serkun puudelin P. Lindegrenin silloin tällöin viljelemä "Oivaltava sokkosyöttö". "Jumalauta! Nyt keksin! Pistän lätyn menosuuntaani nähden 138 astetta oikealle." Tähän varmaan perustuu Rouva Fortunan suuri osuus pelien ratkaisuissa ja sitä tietä Aran pelifilosofia ;)

Ja vielä yks, lähinnä futiksen puolelta: "pelaaja X (yleensä Litti tai joku muu yliarvostettu pelinrakentaja) syöttää pallon N.N KAUTTA Ö:lle." Onko Litillä pleikkarin padi näpeissä kun pystyy muita ohjailemaan?
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
KärppäKerho, Leafs, Slovensko
Ehkä eniten vituttaa....

...se kun toimittaja kyselee (tai yleensä kommentoi ilman selvää kysymystä) hyökkääjältä että joo sullahan on mennyt tehojen valossa todella hyvin, niin pelaaja, ilman mitään näkyvää syytä lähes AINA vastaa tähän sillä "joo, mutta pääasia että joukkue voittaa"-mantralla. Se on vaan niin kovin omituista. Luulevatko pelaajat etteivät katsojat tajua tätä? Ton asian alleviivaaminen joka kerralla alkaa toimivaan päinvastoin kuin on tarkoitus, alkaa tuntua siltä että hyökkääjät eivät muuta ajattelekaan kuin omia tehojaan ja joutuvat peittelemään tätä asiaa tolla lässynlässynillä.

Toinen antisuosikki on, niin kuin joku jo kerkes mainitakin, tämä liikkeen ikuinen lisääminen. Miksei sitä liikettä sitten pidetä 110%:issa heti alusta jos se on se avain onneen ja voittoon?
 

JesseBob

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
"...juuri tämä tekee jääkiekosta niin mielenkiintoisen lajin"

tai

"...muutama epäonnistuminen henkilökohtaisella tasolla ja tällä kertaa tämä kääntyi näin"

-Mielellään H.Aravirran äänellä kun matsi on kääntynyt 2-0 johdosta räikeittein virheitten jälkeen esim. USAn 2-5 voittoon.

Suomeksi: V-ttu että v-tuttaa, vahinko että kuvaatte minua.

Alpoksi: Olimme tällä kertaa hyvin pelissä mukana, mutta herrat A,B,C ja N sekä tuomari lahjoittivat voiton "naapurille".
 

Senior

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
''Erätauolla haastattelija:
- Teit sitten tyylipuhtaan hattutempun viidessä minuutissa

Pelaaja:
-Nooh, kyllähän tossa väkisin tulee onnistumisia, kun mulla on niin hyvät ketjukaverit, että paikoista on pakko laittaa sisään.''

Juu, en kyllä muista kuulleeni suomalaiselta pelaajalta juuri omanarvontuntoa haastatteluissa. Miksei kukaan vastaa:

- Helppo! Peli kulkee kuin rasvattu ja aion laittaa ensi erässä vielä kolme lisää. Jumalaut mä oon nyt hot! Oliks muuta, hä?

''Maalivahtihaastattelu pelin jälkeen:
- Pidit sitten nollan, vaikka naapurilla oli yli 60 laukausta

Mv:
- Nooh, meidän pakit puolusti hyvin ja ei mulle tullut kovin pahoja. Pojat hoiti tänään hommansa hyvin.''

Jep, kuusi läpiajoa ja kahdeksan haamua tuli otettua ja kolmas erä ihan hapoilla.
 

werther

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
"Koskaan ei olla vielä treenattu näin lujaa" Tämä on latteus, jonka yleensä laukaisee seuraa edelliskauden jälkeen vaihtanut pelaaja, tyypillisimmin paluumuuttaja. Tätä mantraa muistan hoetun jo 70-luvun lopulla ja yhä sitä kuulee. Jos harjoittelun määrä vaan lisääntyy tätä tahtia, niin pelaajilla ei nykyään ole enää yhtään lepoaikaa tai sitten lähtötaso on ollut TODELLA matala.
 

Svante

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, FC Bayern
Hannu Arajuuri

sanoi muutama vuosi sitten, että Suomi pyrkii pelaamaan "positiivista jääkiekkoa". Miltähän tuo negatiivinen jääkiekko näyttäis?

Tai miten olis: pelasimme erinomaisen huonoa jääkiekkoa.
Tai: Se oli säälittävän hyvä peli.

Kaikki lauseet missä san "kaveri" esiintyy ovat tosi latteita.
"Kaveri" halus enemmän..., "kaveri" meni ohi viivoilla..., "kaveri" tuli rinnalle..., "kaverilla" pomppas paremmin...
 

mikaw

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
  • Pitäisi pelata nälkäisemmin tai ei ole nälkää.
  • Mertarannan käsittämättömät "ohjaukset". Jokainen veto/syöttö/lämäri/vippaus/tms. ohjataan jonnekin.
  • Tuomarit eivät ratkaisseet peliä(riippumatta jäähyjen määrästä tai käsittämättömistä tilanteista).
  • Selkeiden tuomarivirheiden jälkeen erotuomaritarkkailija kehuu tuomareita (onkohan koskaan tapahtunut niin, että virheistä olisi rangaistu)
Lisäksi pitää mainita, että monet em. latteuksista ovat todella osuvia. Erityisen ärsyttäviä on ne toimittajien viljelemät kielikuvat, jotka ei muutu ikinä ja on muutenkin typeriä kun kysehän on vakavasta asiasta.
 

1900

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal ja Lahden Reipas
On yksi latteus, minkä rinnalla kaikki aikaisemmin mainitut kalpenevat.

Helkovaara, Kummola & kumpp. :

"SM-Liiga on maailman toiseksi kovin sarja"

Jos joku keksii suuremman latteuden, tarjoan tuopillisen olutta.
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Omasta mielestäni tämä termi "viisikkopeli" on aika helmi kanssa.

En ole vielä kuullut kenenkään selittävän selvästi, mitä sillä käytännössä tarkoitetaan, mutta ainakin Aravirran mukaan sen pettäminen on lähes aina syy tappion hetkellä.

Muutamia esimerkkejä: "No meidän viisikkopeli ei tänään ollut sillä tasolla mitä sen pitäisi olla tällaisissa peleissä" tai "Viisikkopelimme petti tänään pahemman kerran ratkaisevilla hetkillä".
 

Spinner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mulla nousee karvat pystyyn...

Pienet marginaalit ! Ja sen eri muunnokset.

Aivan sama missä yhteydessä. Ne yleensä ratkaisevat, niillä voitetaan, pelejä käännetään, mitaleita hävitään, pelaajat erottuvat toisista. Selostajat käyttää, valmentajat käyttää, pelaajat, lehtimiehet, bussikuskit ja huoltajat käyttää. Ne pienet marginaalit.

Miksei voida vain sanoa et meni ihan reisille koko homma, ei oltu edes alkulämmittelyssä lähelläkään voittoa, naapuri vei koko ajan, me vaan odoteltiin että loppuisi jo. Eli pienet marginaalit.

Siviilipuolella vastaava ilmiö: kuinka monta esim. jostain koulusta ulosjäänyttä on ilmoittanut olleensa aivan paska... kaikki ovat jääneet sen maagiset pari pistettä. Eli pienellä marginaalilla.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
"lauotaan paljon, kyllä niistä aina joku uppoaa"

"pyyhkii pölyt kiekon päältä"

"sama se on kuka ne maalit tekee"

"pelaa todella suurella sydämellä"

"miettikääpä sitä"
 

mixu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Välillä on tuntunut että varsinkin maajoukkueeseen on valittu enemmän pukukoppipelaajia kuin jäällä olevia eli hieman yliarvostettua on tämä pukukoppihomma.
 

Tj

Jäsen
Suosikkijoukkue
Melchester Rovers
"Me oltiin vähän hukassa ottelun alussa"

- Tämä toistuu n. joka toisessa JYPin ottelussa. Hauskaa on se, että a) pelaajat ennen peliä tietävät, että alussa tulee olla hyvin mukana b) alussa nukutaan joka tapauksessa c) erätauolla valitellaan, kun alussa nukuttiin ja luvataan olla terävämpänä seuraavan erän alussa d) seuraavan erän alussa nukutaan jälleen.

"Ei kärsi yhtään aliarvioida vastustajaa"

- Ja kuitenkin niin tehdään. Ainakin pelataan huonommin kuin jos vastassa olisi sarjajohtaja eikä Ässät/Ilves/SaiPa.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Aravirtaa lisää

"Missään tapauksessa ei ole varaa lähteä takki auki Tanskaa vastaan" = joukkueella on muuten iltavapaa ennen Tanska-matsia ja taidan lähteä megeen minäkin

"Ei me tätä peliä vastustajan kunnioitukseen hävitty" = Jumalauta jätkät, näittekö sen Lemieux´n syötön niitten kahdeksanteen maaliin, on se kova jätkä

"No ehkä Sulollakaan ei ollut paras päivänsä, mutta kyllä siinä petti myös viisikkopeli, helppoja merkkausvirheitä" = samaan lauseeseen ängetty jo edellä mainittu viisikkopeli ja siihen kaveriksi toinen muotilatteus merkkausvirhe. Ja maalit ovat selkeästi olleet Sulanderin imaisuja kuitenkin.

"Tolpat ovat maalivahdin parhaat kaverit" = ärsyttävä hokema
 

Vakio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Man City
"Ollaan vedetty kesä kovempaa treeniä kuin koskaan ennen." Tämä tarkoittanee suomeksi, että vittu oli taas tylsä kesä. Ei olisi viittinyt tehdä mitään.

"Maalivahtia ei voi tappiosta syyttää". Eli eihän toi imuri saa mitään kiinni.
 

Zeppo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
"Tänään opittiin taas paljon uutta mutta tappiosta huolimatta
kopissa ja penkillä oli hyvä spiritti"

IFK:n kannatttajille tuttu lause kausilta 99-00 ja
00-01, tuotahan Kuulapää Kekkonen selitti joka ikisen
tappion jälkeen.
 

Hansel

Jäsen
Suosikkijoukkue
HAUKAT,Jokerit
Nykyään on aivan mahdotonta sanoa yhtään mitään etteikö se olisi latteus mutta mielestäni huvittavin lattaus on ehdottomasti PELAILUN MAKUA.. no prkl..jos jääkiekko ei ole pelailua niin mikä sitten..
 

Senior

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Valmentajajargonia:

''Turnauksen tärkeät pelit ovat vasta edessä''
= Jumalauta, tappiot Itävallalle ja Ranskalle, täähän on katastrofi. Jannut on kuin velliä sukassa, dokaaminen on ainoa, mikä kiinnostaa. Missä helvetissä se paniikkinappula on?

''Kolmosveskarimme on hakemassa turnaustuntumaa''
= yhtään peliä ei sitten toi kädetön kauhukakara pelaa. Jumalauta, että voi olla kakskymppinen amisviiksi leso.

''Tuomareilla oli salliva linja''
= ei perkema. Kanukit on varmaan lahjonut dumarin. Sehän vihelsi vain ruumiit!

''Huomenna hiomme yv-kuvioita''
= nää aasit ei saa sisään edes futismaaliin. Kädet niillä on dokaamista varten, näköjään.

''Huomenna hiomme oman pään peliä''
= nää vetää selät suorana kun pituusmittauksessa. Ketään ei tunnu kiinnostavan. Näkyyks kello?

''Ensi vuoden suunnitelmani ovat vielä täysin auki''
= Hjalliksen ja Kalen kanssa jurripäissään löimme saunassa kättä päälle. Vanha milli käteen, pitkät lomat ja sponssibilika. Ei se ole hullu, joka pyytää, buahhhhahhhaaaa...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös