Lapsiperheen talousmenot?

  • 8 601
  • 52

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Joo, samaa mieltä, että yksi harrastus riittää, mutta tietyin ehdoin. Ensinnäkin harrastekertoja olisi minusta hyvä olla enemmän kuin 1 viikossa, 2-4 kertaa on hyvä. Meillä esimerkiksi tyttö käy sekä tanssissa että voimistelussa, kun molempia oli kerran viikossa, nyt tosin jo voimistelua 2 kertaa ja saa nähdä riittääkö into molempiin. Itselleni ajatus esimerkiksi sekä jääkiekon että jalkapallon harrastamisesta samaan aikaan on epämieluisa, tapahtumia tulisi helposti 7-9 viikossa, mikä on minusta alakouluikäiselle ihan liikaa. Mutta toisaalta, jos se lapsi innosta pinkeänä lähtee joka kerta harrastamaan ja virtaa riittää kouluun ja muuhunkin vielä, niin miksei. Meillä ei olla tässä tilanteessa, mutta onhan noita molempia harrastavia lapsia Suomessa paljon. Ainakaan vanhempien ei pidä moiseen yllyttää. Pikemminkin toppuutella ja antaa sitten mahdollisesti periksi jossain vaiheessa, kun motivaation riittävyydestä on jotain takuita. Ja jos molempia harrastaakin, niin ehkä futistreenejä voi vähentää talvisesongilla ja lätkätouhuja sitten alkusyksystä ja loppukeväästä?

Ylipäänsä pakottaminen mihinkään on pahasta, mutta ei tuokaan ihan mustavalkoinen juttu ole. Minä katson ihan kasvatuksellisin syin, että jotain täytyy harrastaa, eikä vain pelata pleikkaa ja maleksia kaverien kanssa. Sen harrastuksen saa sitten valita vapaasti, eikä tarvitse edes olla mikään seurajuttu. Hiihto, laskettelu, skeittaaminen tai ihan kaikki ulkohöntsät käy yhtä hyvin, kunhan homma on jollain mittarilla säännöllistä.

EDIT: Ja lisätään nyt vielä, että ei harrastuksen tarvitse liittyä urheiluun, meillä se vaan nyt on ollut lapsille itselleenkin jotenkin ilmiselvää alusta lähtien, ei kiinnosta musiikkihommat tai muut. Ja onhan urheiluharrastuksen merkitys peruskunnon kannalta iso. Jos ei harrasta urheilua, niin riittävästä liikunnasta olisi huolehdittava tarkemmin. Nyt se tulee kuin itsestään, vaikka pelkät seuratreenit eivät riitäkään.
 
Viimeksi muokattu:

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Mihinkään rattaisiin en panostaisi, käyttöikä kuitenkin lyhyt. Hyviä saa käytettynä, kevyet työntää ja kunnon renkaat ovat riittävät ominaisuudet.

Tästä olen eri mieltä, matkarattaisiin nimenomaan panostaisin, pidän kunnon matkarattaita kaiken liikkumisen perustana jos skidi kulkee mukana. Meillä jäbä on jo nyt 3 vuotta istuskellut/nukkunut niissä jokaisella lomamatkalla ja myös päiväretkillä viikonloppuisin, halutaan olla viikonloput mahdollisimman paljon ulkona joten himaan kesken päivän tulo päikkäreille ei tule kysymykseen.

Laadukkaat matkarattaat pitää tosiaan olla riittävän isoilla pyörillä jotta etenee lumessakin ja kantavuus siellä noin 20kg niin menee vielä hyvin 3-4 vuotiaanakin jos tapana nukkua päikkäreitä vielä silloin. Niin ja yksi isoimmista eduista hyvissä rattaissa on että niissä on tilaa tavaroille, kulkee hoitolaukut, sontstat, ostokset mukana, eipä ole tarvinnut reppuja ja kasseja kannella kun on rattailla liikenteessä.

Vielä summaten, siirryttiin todella nopeasti matkarattaisiin koska niissä saa hyvän ja suojaisan makuuasennon sekä ovat erittäin ketteriä käyttää ja menee pieneen tilaan.

_
 

TAM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers
Itselläni on neljä lasta (11v, 9v, 5v, 2v), joista kaksi vanhinta tyttöjä ja kaksi nuorinta poikia. Asumme omakotitalossa kehyskunnassa ja työmatkat kuljemme vaimon kanssa molemmat omilla autoilla.

Lapsiin liittyviä kuluja jos miettii, niin isoja ovat varmasti vakuutuskustannukset, mutta toisaalta sitten kun vakuutukselle tulee käyttöä, niin ei tarvitse hetkeäkään katua niiden maksamista. Meidän tapauksessamme käyttöä on itseasiassa tullut aika paljon ja voisi sanoa vakuutusten olleen ehdottomasti hyvä "investointi".

Päivähoitomaksut taitavat olla suunnilleen 500€ kuukaudessa (tai vähän päällekin) kun kaksi nuorinta ovat kokopäivähoidossa. Tuokin tuntuu ensialkuun isolta rahalta, mutta kuten joku edellä mainitsikin, niin kyllähän sillä saakin aika paljon. Jo ihan pelkästään jos miettii, että molemmat pojat syövät päiväkodissa aamupalan, lounaan ja välipalan viitenä päivänä viikossa, niin siinäkin on jo aika iso kustannussäästö omiin ruokaostoksiin.

Ruokaanhan tietysti menee paljon rahaa kuusihenkisessä perheessä, mutta ruoankin suhteen pystyy kuluihin aika paljon vaikuttamaan ihan omilla valinnoilla. Eli esimerkiksi sillä paljonko tekee itse ruokaa ja millaista ruokaa. Olemme itseasiassa viime aikoina alkaneet käyttämään Prisman palvelua, jossa ruokaostokset tehdään netissä ja sitten käydään hakemassa ostokset työmatkalla Prismasta. Vaatii pientä suunnittelua (käytännössä seuraavan viikon ruoat) ja ensimmäisillä kerroilla menee netissä ostoslistaa tehdessä aikaa melko paljon, mutta sitten kun samaa listaa voi käyttää pohjana joka viikko, niin voittaa lopulta aikaakin hurjasti. Ruokien hakeminen vaatii parin minuutin pysähdyksen kotimatkalla. Plussana se, ettei tule tehtyä heräteostoksia kaupassa ja ainakin omat hermoni ovat kovilla jos koko katraan kanssa lähtisi ruokakauppaan.

Vaatteita, kuten on mainittu, kannattaa ostaa käytettynä mahdollisimman paljon. Tai jos saa joltain sukulaiselta tai tutulta, niin aina parempi. Tuollaisilla noin viisivuotiailla pojilla toki ulkovaatteet (ja sisävaatteet) tuntuvat mystisesti kuluvan aika nopeasti eli niitä joutuu ostamaan uusinakin. Kengät olemme pääasiassa ostaneet uusina.

Pinnasänkyjä, rattaita yms. lastenhoitotarviketta saa myös hyvin käytettynä. Ainakin yhdet matkarattaat ja yhdet "tavalliset" vaunut olemme ostaneet itse. Ja ainakin parit vaunut käytettynä. Turvaistuimet ja pyöräilykypärät on ostettu myös uusina.

Kestovaippoja olemme jonkun verran käyttäneet, mutta pääasiassa kuitenkin kertakäyttöisiä. Onhan niissä kestovaipoissa oma hommansa aina pestä, joten ehkä omaa laiskuuttakin on noiden kertakäyttöisten ostaminen. Pitkällä aikavälillä kestovaipat tulevat varmasti halvemmiksi, mutta eivät nekään ihan ilmaisia ole (tosin siitä on jo aikaa kun niitä on meille ostettu). Ja öisin olemme kuitenkin aina käyttäneet kertakäyttövaippoja, kun ovat ainakin meidän mielestämme luotettavampia.

Mä olen ollut aika avoin tyttäreni harrastustouhuille, mutta pitänyt kuitenkin niin että yks harrastus kerrallaan. 4-vuotiaana aloitettiin ratsastus joka oli se kaikkein kallein. Perustaidot ja hevosen hoitaminen opeteltiin parissa vuodessa, mutta kun sitä sellasta "heppahulluutta" ei tullut niin vaihdettiin muihin puuhiin. Tyttö on innokas luistelemaan, mutta taitoluistelukoulut oli sen ikäsille lauantaisin ja sunnuntaisin aamulla niin todettiin et lepo vaan. Sit tuli tanssiharrastus ja kun se loppui niin yleisurheilukoulu ja nyt taas aloitettiin vuoden alussa tanssi, joka nyt on kaikkein mielekkäin touhu. Kaikkea saa kokeilla, mutten mä viitsi maksaa isoja kausimaksuja jos harrastukseen lähteminen saa nenän rusetille. Tytöllä on kavereita, joilla ei arkena ole lainkaan vapaa-aikaa vaan on viulunsoittoa, pianotunti, taitoluistelua ja jumppaa. Jopa kaverisynttärit saa jäädä jos on harrastus samaan aikaan, se on musta liian raakaa. Pyrinnöllä olis olis viime vuonna ollut just ekaluokkalaiselle sopiva koripallokoulu, johon yritin tyttöä maanitella mut ei halunnut lähteä. Se vähän harmittaa äitiä :)

Kuulostaa tutulta, tämä on ollut jälkikasvuni kohdalla kantava periaatteeni. Lisäksi olen koettanut tähdentää, että mitä kalliimpi harrastus, sitä korkeampaa sitoutumisen astetta harrastaminen edellyttää kokeiluvaiheen jälkeen.

Meillä on ollut harrastusten suhteen sellainen käytäntö, että kun lapset ovat halunneet johonkin harrastukseen mennä, niin siellä on sitten myös käyty se "kausi" mikä on maksettu. Esikoinen tanssii balettia, joka on ehdottomasti kallein lastemme harrastuksista, mutta luonnollisesti on sinne päässyt kun on ollut mieluisaa hommaa. Nyt on alkanut vaikuttamaan siltä, ettei baletti ehkä enää oikein jaksaisi kiinnostaa, mutta kun siitä on maksettu kevään loppuun asti, niin tytön kanssa on sovittu, että siihen asti siellä käydään.

Muuten lastemme harrastukset eivät mitään hirveän kalliita ole eli esimerkiksi suunnistusta, hiihtoa ja yleiurheilua ovat harrastelleet. Hiihdossa toki välineet maksavat, mutta tosiaan tuon ikäisille menevät vielä hyvin käytetytkin välineet. Toki jotain suksipaketteja on ostettu uutenakin. Ratsastamassa tytöt kävivät joululahjana saadun kurssin verran, mutta eipä mitään isompaa ratsastuskipinä näyttänyt olevan kun eivät sen jälkeen ole kyselleet ratsastamisen perään.

Alkuun (esikoisen ollessa tuollainen 6-7 vuotias) periaatteenamme oli, että yksi harrastuskerta viikossa on tarpeeksi tuon ikäiselle. Sittemmin siitä on nuorempien lasten kohdalla vähän lipsuttu, mutta edelleen pyritään kaikkien lasten kohdalla pitämään tilanne sellaisena, että on riittävästi vapaapäiviäkin. Kyllähän näitäkin perheitä näkee, missä kaikilla lapsilla on 5-6 päivänä viikossa joku harrastus, mutta siihen emme halua lähteä. Jalkapalloa ja jääkiekkoa vieroksun vähän senkin takia, että jotenkin on jäänyt sellainen mielikuva missä vanhemmat näissä lajeissa viettävät kaikki viikonloppunsa kentän laidalla tai hallilla. Voi toki olla vääräkin ajatus. Ja itseasiassa muutenkin meillä nämä säännölliset harrastukset on pyritty ajoittamaan arki-iltoihin, jotta viikonloppuna voi sitten levätä ja käydä tekemässä ihan mitä vain huvittaa ilman mitään aikatauluja.
 
Halpahan se lapsi on aluksi. Syö ja nukkuu. Toki ennen syntymää pitää hommata mm. lastenvaunut, hoitopöytä, hoitolaukku, pinnasänky, turvaistuin, paljon vaatteita ja vaippoja. Näille kyllä tulee todella paljon hintaa jos meinaa uutena hommata, joten kannattaa suosia käytettyjä. Paitsi ehkä vaippojen kohdalla. Ruoka on alkuun halpaa, etenkin jos imetys sujuu ongelmitta. Sitten kun soseet alkaa maistumaan, niin niitä kannattaa tehdä itse pakastimeen isommat satsit esim. jääpalamuotteihin.

Meillä on nyt puolitoistavuotiaalla ainoa merkittävä kiinteä kustannus päiväkotimaksu, joka on vähän alle 300e kuukaudessa. Ja ruokaa tietenkin kuluu koko ajan enemmän. Laskeskelin, että jos vaippoja kuluu arviolta 7 per päivä, niin 500 päivässä on ehtinyt jo 3500 vaippaa käyttämään, eli n. 700 euroa. Ei nyt niin suuri menoerä, mutta melkoisen vuoren noista saisi jo kasaan. En halua vielä miettiä miten paljon menot kasvavat kun harrastukset astuvat mukaan kuvioon. Ei sinänsä haittaisi jos innostuisi jostain vähän halvemmista aktiviteeteista, kuten vaikkapa shakinpeluusta...
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset, nykyinen ja entinen
Hyviä ja halpoja harrastuksiakin onneksi löytyy. Meidän tyttäremme on nyt jo kolmen vuoden ajan käynyt partiossa. Kokoontumisia yhtenä iltana viikossa, keväällä ja syksyllä yksi viikonloppuleiri jossain ja kesällä pidempi 4-7 päivän leiri. Ratsastuksiin ja muihin liikuntaharrastuksiin verrattuna tuo partio on käytännössä ilmaista.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Ei sinänsä haittaisi jos innostuisi jostain vähän halvemmista aktiviteeteista, kuten vaikkapa shakinpeluusta...
Shakki, lukeminen ja paljasjalkajuoksu ovat semmoisia harrastuksia joihin yritän poikaani innostaa. Juokseminen tuntuu ainakin jo alle kolmivuotiaana maistuvat hyvin, joten ehkä toivoa on...

Samaan aikaan vaimo huutelee sohvalta jostain perkeleen ratsastuksesta ja luistimien ostosta.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Jalkapalloa ja jääkiekkoa vieroksun vähän senkin takia, että jotenkin on jäänyt sellainen mielikuva missä vanhemmat näissä lajeissa viettävät kaikki viikonloppunsa kentän laidalla tai hallilla. Voi toki olla vääräkin ajatus.

Ei ole väärä. Jos ei ihan kentän/hallin lähellä asu, niin pakkohan sitä on kuljettaa. Jos mahdollista, niin kannattaa järjestää itselleen treenien ajaksi toimintaa(kauppareissua, lenkkiä ja sen sellasta), ettei tarvitse tyhjän panttina istua aina hallilla. Kotiinkin ehtisi lätkätreeneistä hyvin välillä, mutta aika helvetisti tuo edestakas ajelukin maksaisi kaudessa, jos on vaikka kymmenen kilsaakin hallille.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Halpahan se lapsi on aluksi. Syö ja nukkuu. Toki ennen syntymää pitää hommata mm. lastenvaunut, hoitopöytä, hoitolaukku, pinnasänky, turvaistuin, paljon vaatteita ja vaippoja. Näille kyllä tulee todella paljon hintaa jos meinaa uutena hommata, joten kannattaa suosia käytettyjä. Paitsi ehkä vaippojen kohdalla.
Vaimo keksi jo ekan lapsen kohdalla kestovaipat. Aluksi pidin ideaa puhtaasti viherspedejen masinoimana paskapyykkäämisenä, mutta jokapäiväinen elämä sujui noiden kanssa yllättävän kätevästi. Jopa löysempi tavara irtosi vaipasta käsisuihkulla wc-pönttöön tai lavuaariin hetkessä. Käytetyn vaipan saattoi sitten pudottaa ämpäriin, johon oli laskettu vettä pienellä etikkatilkalla vahvennettuna. Sieltä sitten normaalin pyykin seassa pesukoneeseen.

Lapset viihtyivät selvästi kestovaipoissa. Iho-ongelmia ei koskaan esiintynyt, toisin kuin kertakäyttövaippojen kanssa välillä tapahtuu.

Kestovaippoja oli yhdellä kertaa käytössämme aika monta, kun kaksi lasta kerrallaan oli vaippaiässä. Eivät nuo mitään halpoja olleet, mutta kun vaipat aikanaan laitettiin parina myyntieränä huuto.nettiin, niin niistä sai melkein uuden hinnan takaisin. Voisin väittää, että oli kustannustehokasta. Kestovaipat siis otsikkoon viitaten vinkkinä, jolla lapsiperheen talouspuolta voi helposti kohentaa siinä vaiheessa, kun lapset ovat ihan pieniä.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
14 ja 10v sällit löytyy. Harrastuksia on tullut ja mennyt, joista nuoremmalle jalkapallo valikoitui mieluisimmaksi. 2-3 kertaa viikossa treenit ja n.40 peliä vuodessa (sisältää pienen talvisarjan) Halpaahan jalkapallo on, en nyt muista paljonko kausimaksu on, mutta ei isoista summista puhuta. Kimppakyydeillä harkkoihin ja pelireissuille niin eihän noista paljon kuluja muodostu.

Vanhempi on koittanut monenmoista, mutta kitaransoitto on ykkösjuttu. Parisen vuotta on käynyt yksityisellä opettajalla joka on erinomaisen kallista puuhaa, olisko ollut 30-40e kerta. Käy myös kansalaisopiston tunneilla joka on taas sitten käytännössä lähes ilmaista. Täytyy sanoa että näitä harrastuksia maksaa hyvillä mielin. Kitaraan, vahvistimeen ym härpäkkeisiin saisi tietysti menemään rahaa tuhansia euroja, mutta nyt mennään n. 600e combolla. Paremmat saa ostaa joskus sitten kun kesätöitä alkaa tekemään. Todella hienosti poika Metallican ja Maidenin sooloja tiluttelee. Molemmat ovat löytäneet mieluisan harrastuksen johon ei patistella tarvitse.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Samaan aikaan vaimo huutelee sohvalta jostain perkeleen ratsastuksesta ja luistimien ostosta.
Perkeleen ratsastus kuulostaa melko eksoottiselta ensiharrastukselta.

[boldi oma]
Kun tässä melkein naapurissa tietääkseni asut niin haluatko vaihtaa, harrastukset taitaa tehdä kaikkine sivukuluineen reilun tonnin kuussa, parhaassa pari...
Juuei, kilpalätkän kuluista olen kuullut työkavereilta, eikä houkuttele. Muutenkin olen tykästynyt noihin yksilölajeihin muksuilla, kummassakaan ei juuri ole kentänlaitavelvoitteita. Nuoremmalla siis harrastepaini, vanhemmalla kilpa-yu.

Toki talkoita yms. on, mutta kulut ovat kuitenkin lätkään verrattuna niin pienet, ettei hirveästi ylimääräistä duunia ole kuljetusten lisäksi. Lisäksi olen integroinut omat salitreenit tenavien treeniaikoihin, joten aika sujuvasti tämä rullailee.
 

Tumpe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lipö ty.
Vaimo keksi jo ekan lapsen kohdalla kestovaipat. Aluksi pidin ideaa puhtaasti viherspedejen masinoimana paskapyykkäämisenä, mutta jokapäiväinen elämä sujui noiden kanssa yllättävän kätevästi. Jopa löysempi tavara irtosi vaipasta käsisuihkulla wc-pönttöön tai lavuaariin hetkessä. Käytetyn vaipan saattoi sitten pudottaa ämpäriin, johon oli laskettu vettä pienellä etikkatilkalla vahvennettuna. Sieltä sitten normaalin pyykin seassa pesukoneeseen.

Meillä kokeiltiin ja tökkäsi lopulta siihen että meillä ei ole omaa pesukonetta (kylppäriin ei edes mahtuisi) vaan pyykit pestään pesutuvassa. Tuo vaippasirkus olisi mennyt sitten turhan hankalaksi kun pesutuvan aikoja saa miten sattuu. Muutenkin se on aika iso paketti kokonaisuudessaan kun imupintoja on pari kappaletta itse kuoren sisällä.

Koska jätteet menee nykyään polttoon uuteen moderniin jätteenpolttolaitokseen niin aika hyvällä omatunnolla noita kertakäyttöisiä voi käyttää. Kokonaisedullisuudesta vaikea sanoa verrattuna kestovaippoihin, molemmissa voi säästää yrittämällä mahdollisimman aikaisin opetella vessahätäviestintää.

Soseet kannattaa duunata itse ja on vielä aika helppoa. Plus jää se tyhjien (ja täysien) purkkien roudaaminen pois. Vaunut ostettiin uutena ja laatumerkkinä, helposti niiden hinta laskee max halpojen rimpulavaunujen verran, joten niitä voi pitää lähes semihyvänä sijoituksena.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Samaan aikaan vaimo huutelee sohvaltaa jostain perkeleen ratsastuksesta ja luistimien ostosta.

Jos mukula käy kerran viikossa ratsastustunnilla, kyseessä ei ole kovin kallis harrastus. Siinä vaiheessa kun aletaan puhua omasta hevosesta hinta tietysti nousee. Tällöin hintahaitari on suuri, muutamasta satasesta kuukaudessa äärettömyyksiin.
 

iki-ilves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kiitoksia vaan viesteistä. Ne olivat perin hyödyllisiä.

Näyttää siltä, että varsinaisesti ei ole olemassa mitään vakio lapsiperheenmenoja, vaan karkeasti ottaen, kaikki mikä tulee, niin myös menee. Ja hyvä niin.

Oma tilanteemme on sellainen, että kahden aikuisen taloutemme menot ovat noin 900 e/kk. Tämän ulkopuolelle jää asuntolainan korot ja lyhennykset, sekä kummankin omat harrastuskulut, työmatkat, vaatehankinnat yms henkilökohtaiset menot. Kulut saadaan pidettyä melko matalana, koska kummallakaan ei ole autoa. Tarkemmin eriteltynä menot ovat: vastike+vesi+sähkö 450 e, ruokakauppaan 250 e, loput 100 e.

Lasten tullessa menot tietysti kasvaa. Eikä rahaa voi oikeastaan paremmin käyttää, kuin lasten hyväksi.

Toinen tekijä, joka saattaa tuoda paljonkin lisäkuluja on omakotitaloon muuttaminen. Vaihtoehtoina on nyt jatkaa asumista kaupungin keskustan tuntumassa 90 m2 kerrostaloasunnossa ja omakotitalon rakentaminen kehyskuntaan 25 km päähän. Kummassakin on tietysti puolensa.

Kehyskunnan ok-taloon sitoutuu käytännössä enemmän pääomaa, joten asuntolainan korot ja lyhennykset kasvaa vastaavasti. Lisäksi kehyskunnassa asuminen lisää myös kulutusmenoja (autojen kulut, julkisen liikenteen matkakulut yms). Viime kädessä kysymys on siitä, että asummeko mieluummin ok-talossa ja kärvistelemme kituliaalla kulutusbudjetilla, vai tingimmekö asumisesta ja kulutamme vähän enemmän ja normaalimmin.

Kehyskunnassa asuminen tarkoittaisi käytännössä kahden auton kuluja ja päälle vielä bensakulut. Toki lapsiperhe kaupungissakin varmaan jossakin kohtaa hankkii auton liikkumista helpottamaan, mutta silloin käyttö ja bensalasku on pienempi. Tosin silloin lisäksi tulee pysäköintipaikan maksu.

Kun kyselin lähipiirini kokemuksia talouden kuluista, niin oma siskoni kertoi, että heillä kahden pienen lapsen taloudessa kuukausikulut on noin 1600 e, lisäksi päälle tulevat kahden auton kulut ovat noin 1000 e/kk. Eli aika iso lisäkulu.

Kolmas asia, joka tähän vaikuttaa on se, että jos jatkamme kaupunkikerrostalossa asumista saisin sijoitettua huomattavan summan, jonka hyvällä tuotolla saisin lyhennettyä lainoja. Jos taas päädymme kehyskunnan ok-taloon, minulle ei jää mitään sijoitettavaa, eikä silloin ole myöskään sijoitustuottoja keventämässä lainojen takaisinmaksua.

Lainamaksut vähenevät noin 10 vuoden kuluttua, joten kun lasten kasvaessa vanhemmiksi myös menot lisääntyy, niin silloin on myös tuloja enemmän käytettävissä.

Komsii komsaa, valitsee niin tai näin, niin aina jää jotain saamatta.

Mitä te tekisitte:
- Jatkaisitte kerrostalossa asumista ja kuluttaisitte enemmän, vai
- Rakentaisitte ok-talon kehyskuntaan ja eläisitte pienemmällä budjetilla vaatimattomammin?
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Oma valintani olisi isossa kaupungissa keskustaan jäänti ja pienessä okt:n hommaaminen. Isossa palvelut olisivat kuitenkin ylivertaiset, julkinen liikenne ainakin kohtalainen ja kehyskunnat aina hintavia. Pikkukaupungissa taas keskustassa asuminen ei tuo älyttömiä säästöjä eikä palvelutkaan päätä räjäytä, joten miksi ei asuisi väljemmin.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Mitä te tekisitte:
- Jatkaisitte kerrostalossa asumista ja kuluttaisitte enemmän, vai
- Rakentaisitte ok-talon kehyskuntaan ja eläisitte pienemmällä budjetilla vaatimattomammin?
Minä asuisin mieluummin ihmisten ilmoilla kerrostalossa vaatimattomamminkin kuin jossain periferiassa omakotitalossa. Meillä vaimoni kanssa on kerrostaloasunto Turussa meren rannalla ja paritaloasunto Espoon Nuottaniemessä meren rannalla. Molemmissa viihdytään.

Mutta jokainen tulee omalla tavallaan onnelliseksi. Jotkut Matti Vanhasen naapureinakin jossain Nurmijärvellä.
 
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kiitoksia vaan viesteistä. Ne olivat perin hyödyllisiä.

Näyttää siltä, että varsinaisesti ei ole olemassa mitään vakio lapsiperheenmenoja, vaan karkeasti ottaen, kaikki mikä tulee, niin myös menee. Ja hyvä niin.

Oma tilanteemme on sellainen, että kahden aikuisen taloutemme menot ovat noin 900 e/kk. Tämän ulkopuolelle jää asuntolainan korot ja lyhennykset, sekä kummankin omat harrastuskulut, työmatkat, vaatehankinnat yms henkilökohtaiset menot. Kulut saadaan pidettyä melko matalana, koska kummallakaan ei ole autoa. Tarkemmin eriteltynä menot ovat: vastike+vesi+sähkö 450 e, ruokakauppaan 250 e, loput 100 e.

Lasten tullessa menot tietysti kasvaa. Eikä rahaa voi oikeastaan paremmin käyttää, kuin lasten hyväksi.

Toinen tekijä, joka saattaa tuoda paljonkin lisäkuluja on omakotitaloon muuttaminen. Vaihtoehtoina on nyt jatkaa asumista kaupungin keskustan tuntumassa 90 m2 kerrostaloasunnossa ja omakotitalon rakentaminen kehyskuntaan 25 km päähän. Kummassakin on tietysti puolensa.

Kehyskunnan ok-taloon sitoutuu käytännössä enemmän pääomaa, joten asuntolainan korot ja lyhennykset kasvaa vastaavasti. Lisäksi kehyskunnassa asuminen lisää myös kulutusmenoja (autojen kulut, julkisen liikenteen matkakulut yms). Viime kädessä kysymys on siitä, että asummeko mieluummin ok-talossa ja kärvistelemme kituliaalla kulutusbudjetilla, vai tingimmekö asumisesta ja kulutamme vähän enemmän ja normaalimmin.

Kehyskunnassa asuminen tarkoittaisi käytännössä kahden auton kuluja ja päälle vielä bensakulut. Toki lapsiperhe kaupungissakin varmaan jossakin kohtaa hankkii auton liikkumista helpottamaan, mutta silloin käyttö ja bensalasku on pienempi. Tosin silloin lisäksi tulee pysäköintipaikan maksu.

Kun kyselin lähipiirini kokemuksia talouden kuluista, niin oma siskoni kertoi, että heillä kahden pienen lapsen taloudessa kuukausikulut on noin 1600 e, lisäksi päälle tulevat kahden auton kulut ovat noin 1000 e/kk. Eli aika iso lisäkulu.

Kolmas asia, joka tähän vaikuttaa on se, että jos jatkamme kaupunkikerrostalossa asumista saisin sijoitettua huomattavan summan, jonka hyvällä tuotolla saisin lyhennettyä lainoja. Jos taas päädymme kehyskunnan ok-taloon, minulle ei jää mitään sijoitettavaa, eikä silloin ole myöskään sijoitustuottoja keventämässä lainojen takaisinmaksua.

Lainamaksut vähenevät noin 10 vuoden kuluttua, joten kun lasten kasvaessa vanhemmiksi myös menot lisääntyy, niin silloin on myös tuloja enemmän käytettävissä.

Komsii komsaa, valitsee niin tai näin, niin aina jää jotain saamatta.

Mitä te tekisitte:
- Jatkaisitte kerrostalossa asumista ja kuluttaisitte enemmän, vai
- Rakentaisitte ok-talon kehyskuntaan ja eläisitte pienemmällä budjetilla vaatimattomammin?

Täytyy sanoa, etten ole ennen "tavannut" ihmistä joka suunnitelee elämäänsä näin tarkkaan etukäteen. Onko puolisosi samanlainen?

Kyselee tuuliviiri, joka laittaa Herran haltuun.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ei nyt ehkä aivan ketjun ydinaihetta mutta..

Mitä olen ymmärtänyt niin taloyhtiöissä vastikkeet voivat olla perkeleellisiä. Yksikin kaveri sanoi että kerrostalokolmion vastike 420e/kk ja siihen päälle yhtiölaina 400e. Ja itse kämpän hankintavelkaakin tietysti siihen päälle. Hissin ostoäänestys tulossa ja taas hinta pompsahtanee. Ei jumalauta..

Mikähän tänä päivänä on keskiverto vastikkeen suuruus? Paljon tietysti riippuu sisältyykö lämmitys hintaan vai makseleeko sähköpatterien käytöstä.
 

iki-ilves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Täytyy sanoa, etten ole ennen "tavannut" ihmistä joka suunnitelee elämäänsä näin tarkkaan etukäteen. Onko puolisosi samanlainen?

Kyselee tuuliviiri, joka laittaa Herran haltuun.

Tähän ikään mennessä on tullut jo tosiaan selväksi, että suunnittelen turhan tarkasti ja liikaa. Ei se tulevaisuus sitten kuitenkaan mene yhtään sillä tavalla kuin on suunnitellut. Mutta täytyy sitten muuttaa suunnitelmia lennosta.

Toisaalta täytyy sanoa, että tämänkin suunnittelun takana on se kylmä tosiasia, että rahaa on rajallisesti + että olisi hyvä miettiä etukäteen, että miten meinaan hoitaa nuo kuukausittaiset lainanlyhennykset.

Pariutumisessa on evoluutiolla ollut näppinsä pelissä, koska tuo toinen puolisko on huomattavan toimeenpaneva. Taidamme siis tasapainottaa toisiamme. Minä suunnittelen tekemättä ja hän tekee suunnittelematta. Yhdessä meno on välillä repivää, mutta lopputuloksena sekä suunnitellaan että tehdään...
 
Viimeksi muokattu:

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Taidamme siis tasapainottaa toisiamme. Minä suunnittelen tekemättä ja hän tekee suunnittelematta. Yhdessä meno on välillä repivää, mutta lopputuloksena sekä suunnitellaan että tehdään...
Vaikuttaa hyvältä kombinaatiolta. Oletteko molemmat sitä mieltä, että teille parasta olisi rakentaa omakotitalo kehyskuntaan? Vai onko se enemmän vain sinun projektisi, mikä jää vain suunnittelun asteelle, jos vaimosi ei ole sitä toteuttamassa?
 

iki-ilves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Vaikuttaa hyvältä kombinaatiolta. Oletteko molemmat sitä mieltä, että teille parasta olisi rakentaa omakotitalo kehyskuntaan? Vai onko se enemmän vain sinun projektisi, mikä jää vain suunnittelun asteelle, jos vaimosi ei ole sitä toteuttamassa?

Minua tuossa taloprojektissa lähinnä arveluttaa se, että sen seurauksena on entistä haasteellisempaa saada kasaan joka kuukausi ne lainanlyhennykset ja korot pankille maksettavaksi. En myöskään ole hirveän innokas hankkimaan autoja, koska niistä tulee paljon kuluja. Toki ne lisäävät liikkumisen vapautta yms, mutta silti.
 
K

kiwipilot

Pariutumisessa on evoluutiolla ollut näppinsä pelissä, koska tuo toinen puolisko on huomattavan toimeenpaneva. Taidamme siis tasapainottaa toisiamme. Minä suunnittelen tekemättä ja hän tekee suunnittelematta. Yhdessä meno on välillä repivää, mutta lopputuloksena sekä suunnitellaan että tehdään...

Ihan mielenkiinnosta kysyn: joko sait vaimosi suostumaan avioehtoon?
 

SamSal

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vilpas, Englanti
Mä olen ollut aika avoin tyttäreni harrastustouhuille, mutta pitänyt kuitenkin niin että yks harrastus kerrallaan. 4-vuotiaana aloitettiin ratsastus joka oli se kaikkein kallein. Perustaidot ja hevosen hoitaminen opeteltiin parissa vuodessa, mutta kun sitä sellasta "heppahulluutta" ei tullut niin vaihdettiin muihin puuhiin. Tyttö on innokas luistelemaan, mutta taitoluistelukoulut oli sen ikäsille lauantaisin ja sunnuntaisin aamulla niin todettiin et lepo vaan. Sit tuli tanssiharrastus ja kun se loppui niin yleisurheilukoulu ja nyt taas aloitettiin vuoden alussa tanssi, joka nyt on kaikkein mielekkäin touhu. Kaikkea saa kokeilla, mutten mä viitsi maksaa isoja kausimaksuja jos harrastukseen lähteminen saa nenän rusetille. Tytöllä on kavereita, joilla ei arkena ole lainkaan vapaa-aikaa vaan on viulunsoittoa, pianotunti, taitoluistelua ja jumppaa. Jopa kaverisynttärit saa jäädä jos on harrastus samaan aikaan, se on musta liian raakaa. Pyrinnöllä olis olis viime vuonna ollut just ekaluokkalaiselle sopiva koripallokoulu, johon yritin tyttöä maanitella mut ei halunnut lähteä. Se vähän harmittaa äitiä :)

Sitähän sää kysyit?
Tuollaistahan tuo on. Meillä ollaan siinä tilanteessa että tyttö rakastaa koripalloa ja isä on vähintään yhtä innokas valmentaja. Vaimo hoitaa vaatehuollon ja nuorempi poika aloittelee uraa koripalloleikkikoulussa. Tyttö haluaisi pelata vielä jalkapalloa rinnalla, mutta neljät harjoitukset ja pari peliä viikkoon on vielä vähän liian rankkaa 9-vuotiaalle. Leikkiäkin pitäisi joskus ehtiä.

Koripallo alkaa olla jo tuossa iässä suhteellisen kallis harrastus. Kausimaksut 300€+ lisenssit n.40€ kengät 40-60€ harjoituksiin kuskaamisiin menee jonkin verran. Meillä vielä suht lyhyt matka n.5 km suunta ja pari kertaa viikossa. elokuusta-huhti/toukokuuhun. Pelimatkat ruuat ja kaikki fanituotteet/sun muut tilpehöörit.

Valmentajana säästää vissiin aikamonessa seurassa kausimaksut ja kertaakaan ei ole tarvinnut omalla autolla lähteä pelireissulle. Aina on ilmoitettu että kyllä kyyti on järjestyksessä. Seuran kausikortti lämmittää, joten jos vähänkin on mielenkiintoa niin kannattaa ainakin harkita valmennusta tai muuta seuratoimintaa.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
... Kolmas asia, joka tähän vaikuttaa on se, että jos jatkamme kaupunkikerrostalossa asumista saisin sijoitettua huomattavan summan, jonka hyvällä tuotolla saisin lyhennettyä lainoja. Jos taas päädymme kehyskunnan ok-taloon, minulle ei jää mitään sijoitettavaa, eikä silloin ole myöskään sijoitustuottoja keventämässä lainojen takaisinmaksua...

...Komsii komsaa, valitsee niin tai näin, niin aina jää jotain saamatta......Mitä te tekisitte:
- Jatkaisitte kerrostalossa asumista ja kuluttaisitte enemmän, vai
- Rakentaisitte ok-talon kehyskuntaan ja eläisitte pienemmällä budjetilla vaatimattomammin?

Tuota sijoittamiskohtaa en oikein ymmärtänyt? Eikös nyrkkisääntö ole, että asuntolainan mahdollisimman nopea takaisinmaksu peittoaa valtaosassa tapauksista sijoittamisesta saadun tuoton? Siis sijoittamisen sijaan lyhennät lainaa ripeämpään tahtiin ja kasvatat sillä tavoin pääomaa? Tietysti jos luottaa omiin kykyihin sijoittamisen saralla ja on valmis näkemään sen eteen aikaa ja vaivaa, niin mikä ettei... onhan se monille (työn lisäksi myös) harrastus... ja harrastuksillehan ei hintaa tai aikaa lasketa.

Omakotitalo syrjempää vaiko kerrostalo keskustasta taitaa olla sellainen kysymys, johon ei muilta mitään järkevämpää vastausta saa, kun se on niin henk. kohtainen juttu mitä preferoi. Omalla kohdallani olen aina preferoinut sijaintia ja palveluja enemmän kuin ylimääräisiä neliöitä. Sitten kun haluaa landelle, niin menee mökkeilemään tai luontoon retkeilemään. Tietty se riippuu kaupungistakin, mutta minulle nuo ovat aina olleet kustannuksina hyvin lähelle yksi yhteen, joten rahallista säästöä sinänsä tällä valinnalla ei ole juurikaan päässyt syntymään.

Yksi kompromissi on jatkaa kaupungin keskustassa asumista kerrostalossa ainakin siihen asti, että lapset ovat ohittaneet vauvaiän. Jonnekin esikouluikäiseksi saakka lapselle on miltei se ja sama, missä asuu, kun pienten lasten eksistenssi rajoittuu muutenkin äidin tissin ja hiekkalaatikon väliselle alueelle. Ja onhan se nuorelle lapsiperheelle helpompaa, kun palvelut ovat kädenulottuvilla. Sitten kun lapset alkavat itsenäistymään, mutta kuitenkin ennen kouluikää, on vielä hyvä mahdollisuus muuttaa ja asettua minne haluaakin. Tällä tavoin saisitte säästettyä rahaa sukanvarteen ennen omakotitaloon muuttamista, ettekä laittaisi itseänne taloudellisesti liian tiukalle ihan alkuun. Jää myös aikaa miettiä ja päättää, mitä oikeasti haluaa.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Tuo omakotitalo periferiassa on tosiaan sellainen, mikä kannattaa miettiä tarkkaan, molempien osapuolien toiveiden ja halujen mukaan. Se on kuitenkin niin, että jos jompi kumpi sitten oikeasti haluaisikin asua lähempänä sivistystä ja rientoja, niin se lande alkaa ahdistaa vuosi vuodelta enemmän ja enemmän, ja voi vaikuttaa suhteeseenkin todella paljon. Eikä kannata uskotella itselleen, että eihän tästä ole kuin 40 km sivistyksen pariin, ei sieltä vaan paljon tule lähdettyä sitten mihinkään(siis kauemmas), kun on sinne kotiin töistä könynnyt. Itse asun Vantaalla kehä kolmosen ulkopuolella, noin 25 km keskustaan. Eipä tule spontaanisti käytyä keskustassa ikinä. Käyn siellä vain leffassa ja ravintoloissa ja sitten Hifkin matseissa. Minulle tämä sopii, eikä lapsiperheessä muutenkaan ole oikein aikaa mihinkään spontaaniin city- elämään. Mutta kaikille ei sovi.
 

Ahar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Pelicans, Suomi, Ruotsi, Columbus
Shakki, lukeminen ja paljasjalkajuoksu ovat semmoisia harrastuksia joihin yritän poikaani innostaa. Juokseminen tuntuu ainakin jo alle kolmivuotiaana maistuvat hyvin, joten ehkä toivoa on...

Samaan aikaan vaimo huutelee sohvalta jostain perkeleen ratsastuksesta ja luistimien ostosta.

Aikanaan, nyt kun tarkemmin laskeskelen niin 11 vuotta sitten ( meneepä aika nopeasti ), vein 7-vuotiaan pojan ensimmäisen kerran karate -harjoituksiin. Poika innostui ja 15 -vuotiaaksi asti kustannukset olivat n. 200 euroa vuodessa, plus puku ( á n.50 ) ja tietysti kuljetuskustannukset 2-3 krt/vk. Viidentoista ikävuoden jälkeen siirtyi aikuisten ryhmään ja alkoi samalla harrastamaan vapaa-ottelua ja tällä hetkellä vuoden harjoittelumaksu 280 euroa/ vuosi ja ohjattuja treenejä halutessaan 6 kertaa viikossa. Budolajien harrastus on melko edullista lompakolle.

Tällä hetkellä 11-vuotias tyttö innostui pari vuotta sitten tanssimisesta ( Show, jazz, dance mikä lie ), missä harjoituksia on kaksi kertaa viikossa. Kustannus iskän lompakolle 50 euroa per kausi, eli vuodessa 100 euroa plus kuljetuskustannukset.

Halpojakin harrastuksia löytyy, ja itselläni on käynyt tuuri, että molemmat ovat tällaisia halunneet harrastaa, vaikka olisin ollut valmis kalliimpiinkin harrastuksiin kuvetta kaivamaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös