Lakko!

  • 294 793
  • 2 354

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Lakko sitten päättyi. Aika farssihan tuo oli alun alkaenkin, mm. hätätyön käsite oli mitä oli. Ehkä parempi näin. Vielä kun saisi lisää tietoa korotuksista sun muista.
 

Veikko40

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC TPS, FC Ilves, SC Classic, BC Pyrintö
Lakko sitten päättyi.

Hyvä juttu! Ylemmillä toimaireilla puolestaa lakko vasta alkaa jos eivät saa pian nyhjättyä asiatekstiä kuosiin.
Joten ei täs nyt tiedä joutuuko peukalonpyörittelyhommiin kotona vai toimistolla. Veikkaan kyllä, että saavat taas sovittua jonkun kusisen diilin, joilla dirikat saa uudet mersurahat meidän muiden persnahoista.
Tästäpä muistankin, täytyy tarkistaa samantein viime lauantain lottonumerot. Sormet ristiin, here I go!

Edit: Lotosta jäi luu käteen. Ei muutakun prässäämään housuja huomista duunipäivää varten.
 
Viimeksi muokattu:

Mondie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen brändipuuhastelu
Lakko sitten päättyi. Aika farssihan tuo oli alun alkaenkin, mm. hätätyön käsite oli mitä oli. Ehkä parempi näin. Vielä kun saisi lisää tietoa korotuksista sun muista.
Palkkoja korotetaan lokakuun alussa 1,6 prosentin yleiskorotuksella sekä 0,8 prosentin paikallisella erällä. Mikäli erästä ei päästä paikallisesti sopimukseen, se maksetaan yleiskorotuksena kaikille. Palkkataulukkoja ja erillisiä lisiä korotetaan myös 2,4 prosenttia. Kertaeränä maksetaan vuoden alussa 150 euroa. Lisäksi ensi vuoden alussa metallin palkkataulukoista poistuu II paikkakuntakalleusluokka.

Vuoden 2012 marraskuussa palkankorotukset ovat 1,3 prosentin yleiskorotus sekä 0,6 prosentin paikallinen erä, jossa on samanlainen perälauta kuin tämän syksyn erässäkin. Palkkataulukkoja ja erillisiä lisiä korotetaan 1,9 prosenttia.


Tuollaista tekstiä löytyi Metalliliiton sivulta, metalliliitto.fi | Uutiset
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Eli korotukset ovat ihan samat mitä ennen lakkoakin tarjottiin. Mitä vitun järkeä koko pelleilyssä mahtoi olla?
 

kovalev

Jäsen
Kuten jo todettu, Metalli oli sitoutunut raamiin. Prosentit olivat siis selvillä, mutta esim. paikallista erää viilattiin oikeampaan suuntaan: jos ei paikallisesti päästä sopuun, korotus tulee kaikille samana.
Nyt puhutaan niin pienistä korotuksista muutenkin, ettei tuolla ole suurtakaan merkitystä; inflaatio on joka tapauksessa korkeampi.

Mutta periaatteellisesti ja jatkoa ajatellen palattiin oikeaan suuntaan. Kahden vuoden päästä Metalliliitto ei neuvottele kuin senttikorotuksista, jotka maksetaan samana kaikille.
Hyvin mahdollista, että puheenjohtajakin vaihtuu ennen sitä, sillä puheet ja teot eivät täysin kohdanneet.
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Vähän jännittää miten tuon YTN:n lakon kanssa käy. Työnantajani ei sinällään ole lakon piirissä, mutta suurimmat asiakkaat joille teemme työtä ovat lakon piirissä. Asiaa ei helpota sekään, että työntekijäpuolen ja työnantajan näkemykset siitä kuuluvatko työmme lakonalaisiin töihin ovat keskenään aika räikeästi ristiriidassa.

Asiasta tekee vielä hankalan se, että tämä on ensimmäinen ns. koulutusta vastaava työni ja olen ehtinyt olla töissä vasta kuukauden eikä lakkoilu kiinnostaisi itseäni tällä hetkellä pätkääkään, mutta toisaalta ei kiinnostaisi ryhtyä rikkuriksikaan.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Työt eivät ole lakossa, ihmiset ovat. Jos työnantaja tarjoaa töitä lakon aikana, niin sinulla on kaikki oikeus sinne mennä - kuuluit liittoon tai et. Toki asiakasrajapinnassa voi olla tiettyjä haasteita, jotka mutkistavat tätä helppoa linjaa.

Sovintoesitys on kuitenkin jätetty ja yhdekseltä tiedetään päätökset, toivottavasti sopu löytyy.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Sovintoesitys on kuitenkin jätetty ja yhdekseltä tiedetään päätökset, toivottavasti sopu löytyy.

Ei löytynyt. Työnantajan tarjous oli selkeästi huonompi, kuin mitä metalliliittolaisille ja toimihenkilöille oli tarjottu. YTN hylkäsi tarjouksen.

Huomenna on siis sitten meikäläisen ensimmäinen lakkoilupäivä. Ei kai siinä sitten mitään... vähän vituttaa, kun olen tällä hetkellä työreissulla ja joudun nyt kykkimään yön hotellilla ja pääsen vasta aamulla palaamaan kotiin. Jos tuo negatiivinen päätös olisi tullut jo aiemmin illasta, olisin saanut nukkua yöni omassa sängyssä. Noh, syödään nyt huomenna minulle ilmainen hotelliaamiainen ja vedetään maha niin täyteen, että sillä pärjätään muutama lakkopäivä...
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Noh ainakin tuo lakko nyt sitten loppui teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden kohdalta. Samat palkankorotukset ja tuo perälautakin saatiin, mutta vähän pettymykseltä tuo tuntuu, ettei tuohon matkakorvausjuttuun saatu mitään edistystä ainakaan TES:n osalta, vaikka tuo matkakorvausjuttu ei itseäni kosketakaan.

Ainakin jos noita YTN Teknologiateollisuuden facebook-sivun kommentteja lukee niin porukka on aika vittuuntunut tuohon ratkaisuun, koska nimenomaan tuon matkakorvauskiistan takia moni henkilö yleensä meni edes lakkoon.

edit. kirjoitusvirhe
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Jep, vaikka oman TES:n liitto on jo sopunsa tehnyt ja palkankorotusten osalta vain odoteltiin teknon tilannetta, niin onhan tuo matkakorvausjuttu sinänsä kyllä aika kyseenalainen juttu nykymaailmassa missä suurin osa erinäisistä erikoistilanteista on jotenkin määritelty rahalla korvattavaksi (esim. ateriakorvaus jos työpäivän aikana tapahtuva tapahtuma on yli 6h ja mitä nyt noita onkaan). Tavallaan käsitteellisesti on yhä vähän epäselvää että onko päiväraha korvaus menetystä vapaa-ajasta (näin työnantaja sitä varmasti tahtoisi tulkittavan) vaiko vain kulukorvausta siitä että reissussa joutuu kenties maksamaan elämisestään enemmän kuin kotioloissa (mikä taas tietyllä lailla on se varsinainen päivärahan tarkoitus).

Minua ei sinänsä rahapuoli kiinnosta, mutta tuntilaskutettavaa konsultointia tekevänä tavallaan kiinnostaisi oikeasti tietää miksei esim. reissussa olevia tunteja lasketa 1:1:een saldomielessä vaan reissupäivä on käytännössä vain yksi työpäivä. Onhan se toki totta, että tyhmäähän olisi laskea nukkumista yms. työajaksi, puhumattakaan sen laskuttamisesta asiakkaalta mutta toisaalta jos ajatellaan että työ on muutenkin oman vapaa-ajan myymistä työnantajalle niin työreissulla et ole vapaa tekemään öisin sitä mitä itse tahtoisit vaan joudut valitsemaan rajoitetuista vaihtoehdoista.

Eli nyt kun asia yhä jätetään avoimeksi, tavallaan yhä lähdetään siitä olettamuksesta että työntekijän vapaa-ajan uhrauksesta työmatkustelulle ei tarvitse kompensoida mitenkään erityisesti. Tiedän kyllä että joissain paikoissa esim. viikonlopulla käytettyjä matkatunteja korvataan jollain kertoimella tms. mutta ne ovat kai paikallisia sopimuksia.

No, samapa tuo, toistaiseksi kuitenkin matkustelu on siinä määrin ok, ettei sitä liikaa viitsi nurista siitä jos joutuu joskus olemaan viikonlopun jossain päin maailmaa hotellissa rötväämässä.
 

Neely#8

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
Yleensä nämä lakkoilevat "perusduunarit", tienaavat kuitenkin duunariskeneen verrattuna ihan kivasti? Paperi ja metallimiehiä tässä tarkoitan. Tai siis ainakin mitä viestiä välittyy haastatteluista, joissa kysellään lakkoilijoiden tuntemuksia. Eräskin mamma juuri haasatattelussa sanoi, että ei tunnu missään vaikka päivärahoilla mennään.

Oikealla perusduunarilla liiton lakkopäivärahalle meno tuntuu välittömästi. Hoitajat sun muut siis...

Lisäksi muistan kun paprerin lakkoillessa joku sanoi, että neljän viikon jälkeen alkaa tuntua.

No niin,nettiyhteysongelmien jälkeen taas linjoilla (ja töissä).

Pakko tarttua tähän urbaanilegendaan,että metallimiehet tienaa helvetisti..?
Oma siskoni toimii hoitoalalla ja tienaa noin 4000-5000 e enemmän vuodessa kuin minä metallilla? Ja teen kuitenkin ns. 5-vuorojärjestelmää.(Paperimiesten palkoista en tiedä.)

Nyt tullut korotus palkkoihin ei vielä riitä inflaation nousun aiheuttamiin kustannusnousuihin,mutta pärjättävä on. Ja oma mielipiteeni: Tämä lakko oli täysin turha saavutettuihin "etuihin" nähden... Taas kerran paskottiin housuihin,toki aikakin oli aika huono lähteä taisteleen...
 

Infamous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Penguins, Steelers
Ehkäpä tässä tajuttiin se ikävä tosiasia, että monen firman päivittäiselle työlle nämä ylemmät toimihenkilöt ovat kenties se vähiten tärkeä osa, joiden lakko ei tuntuisi firman toiminnassa juuri mitenkään (lyhyellä aikavälillä). Lakonuhka siis ei juuri ketään hetkauttanut, siksipä tuloksetkin oli heikot. Tämä siis omaa spekulaatiotani omien kokemuksieni pohjalta.
 

scholl

Jäsen
Frankun kentälle tuli 4. kiitotie. Seurauksena työntekijöiden duuni muka lisääntyi ja liitto vaatiin sen vuoksi 200 henkilölle huomattavasti lisää palkkaa. Erikoinen homma muuten, että joku työnantaja edes kehtaa vaatia työntekijöitä tekemään duunia työaikana. Joka tapauksessa nyt ovat lakkoilleet ja jossakin vaiheessa tänään sanottiin, että kentän pääkäyttäjä Lufthansa oli jo menettänyt 40 miljoonaa euroa liikevaihtoa lakon takia. Taas tässä nähdään, miten suuria vaikutuksia on pienen porukan lakkoilulla. Ihan käsittämätöntä.
 
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
Yleislakkoko se on Suomeenkin tultava, ennenkuin työnantajapuoli lopettaa jatkuvat ehdottelunsa eläkeiän nostoista, palkan alennuksista etc? Siinä menisi tosin viimeisetkin rippeet maamme jäljellä olevasta taloudesta. EK:han aikanaan yksipuolisesta halustaan romutti toimivan kolmikantajärjestelmän Suomessa, jossa työmarkkinaosapuolet ja hallitus sopivat yhteisesti tulopoliittisesta ratkaisuista. Tuohon malliinhan on jo palattu takaisin, kun taloutemme kaaokseen saaneet päättäjämme kuorosssa huutavat sen nimeen. MTV3-tupoa neuvotellaan kolmivuotiseksi
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Yleislakkoko se on Suomeenkin tultava, ennenkuin työnantajapuoli lopettaa jatkuvat ehdottelunsa eläkeiän nostoista, palkan alennuksista etc?

En tajua miksi EK/AY-puoli edes ovat päättämässä eläkeiästä, jostain syystä hallitukset ovat ulkoistaneet nämä päätökset työmarkkinajärjestöille.

Siinä menisi tosin viimeisetkin rippeet maamme jäljellä olevasta taloudesta. EK:han aikanaan yksipuolisesta halustaan romutti toimivan kolmikantajärjestelmän Suomessa, jossa työmarkkinaosapuolet ja hallitus sopivat yhteisesti tulopoliittisesta ratkaisuista.

Niin, yleislakko olisi varmaan jotain sellaista mitä ay-liikkeen militanttiosasto suorastaan toivoo. Heidän tulonsa on suht hyvin turvattu luottamusmiesroolien kautta ja ay-liikkeen palkkalistoilla olevina.

Liittokierros on vain ensimmäinen askel, lopullinen tavoite on yrityskohtaiset tuloneuvottelut. Toivottavasti tähän päästään mahd. pian.
 
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
En tajua miksi EK/AY-puoli edes ovat päättämässä eläkeiästä, jostain syystä hallitukset ovat ulkoistaneet nämä päätökset työmarkkinajärjestöille.

Tarkastele historiamme sortokauden aikoja & maamme yleislakkoja, niin ehkä löydät syy-yhteyden. Päättäjät ehkä pelkäsivät levottomuuksien nousua pahemmiksi ja ottivat työnantajat ja eritoten työntekijät mukaan päättämään näistä asioista.



Niin, yleislakko olisi varmaan jotain sellaista mitä ay-liikkeen militanttiosasto suorastaan toivoo. Heidän tulonsa on suht hyvin turvattu luottamusmiesroolien kautta ja ay-liikkeen palkkalistoilla olevina.

Liittokierros on vain ensimmäinen askel, lopullinen tavoite on yrityskohtaiset tuloneuvottelut. Toivottavasti tähän päästään mahd. pian.

Eiköhän tuo kuitenkin konfliktien välttämiseksi ole toimivin malli, jossa nämä kaikki kolme osapuolta yhdessä sopivat laajasta TUPO:sta
 
Tarkastele historiamme sortokauden aikoja & maamme yleislakkoja, niin ehkä löydät syy-yhteyden. Päättäjät ehkä pelkäsivät levottomuuksien nousua pahemmiksi ja ottivat työnantajat ja eritoten työntekijät mukaan päättämään näistä asioista.
Venäjän vallan loppukauden lakkoilu, kuten marraskuun lakko 1917 sekä muu riehuminen oli mahdollista siksi, että maassa ei ollut kunnollista järjestysvaltaa. Toisen maailmansodan jälkeen pelättiin enemmänkin sitä, että työväenluokka innostuu kommunismista, jos ei anneta vaatimuksissa hieman periksi. Neuvostoliiton vuoksi kommunismi oli iso mörkö. Nyt vastaavaa uhkaa ei ole.

Maailma on muuttunut. Lakkoilemalla Suomeen ei luoda lisää työpaikkoja.
 

Carlos

Jäsen
Maailma on muuttunut. Lakkoilemalla Suomeen ei luoda lisää työpaikkoja.

Tämä on juuri se pointti mitä Suomessakin nämä änkyrä-ammattiliikkeet voisivat vähitellen tajuta. Eli siirtyä siis sieltä 70-luvulta tänne nykypäivään.

Nyt ei ole enää kyse siitä että porvari riistää duunaria, vaan Suomi kamppailee olemassaolostaan koko maailman kanssa. Se että joku urpojengi menee lakkoon on aina yksi tai useampi naula lisää suomalaiselle elintasolle.

Palkkatasosta ja elinmukavuudesta on pakko oppia tinkimään jos halutaan pitää pää pinnalla. Tarkoittaen että töitä pitäisi tehdä enemmän, samalla kun liksa vähenee, muuten tulee noutaja.
 

RexHex

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Näin niinkuin lakoista yleisesti. Minusta on hienoa, että Suomessa on oikeus lakkoilla. Laillisilla lakoilla on tehty aikojen saatossa paljon hyvää ja luultavasti tullaan jatkossakin tekemään. Mutta laittomia lakkoja en itse hyväksy. Jos on sopimukset voimassa ja nyt jostain syystä päätetään laiton lakko järjestää olisi mielestäni kohtuullista, että työnantaja saisi purkaa työsuhteen laittomasti lakkoilevien henkilöiden kohdalla.
 
Nyt ei ole enää kyse siitä että porvari riistää duunaria, vaan Suomi kamppailee olemassaolostaan koko maailman kanssa......
...koska tuontantovälineet ja pääoma kasautuu jo kotimaisilta porvareilta ulkomaisille porvareille ja siirtyy harmaalla alueella veroparatiisista toiseen julkisen talouden ohi, samalla kun toiset ulkomaiset porvarit auttavat paikkaamaan julkisen talouden vajetta antamalla tyhjästä luomaansa rahaa velaksi ja veloittamalla takaisin tyhjästä luomansa rahan ja sen päälle tuontantovälineillä tuotetut korot.

Asia tulisi ilmaista ennemminkin niin, että valtiot ja maapallo kamppailevat olemassaolostaan porvareiden kanssa.
 
Palkkatasosta ja elinmukavuudesta on pakko oppia tinkimään jos halutaan pitää pää pinnalla. Tarkoittaen että töitä pitäisi tehdä enemmän, samalla kun liksa vähenee, muuten tulee noutaja.
Nimenomaan näin. Minulle kävisi henkilökohtaisesti aivan passelisti se, että seuraava TES-kausi eli noin kolme vuotta mennään nollakorotuksella. Sen sijaan minulle ei käy se, että veroja korotetaan, julkisia menoja kasvatetaan ja julkisen puolen tehottomuuteen ei puututa. Valitettavasti julkisten mammuttimenojen tarkoituksena tuntuu olevan yhä suuremman väestöosan saattaminen riippuvaiseksi tulonsiirroista ja siten suoraan alistussuhteeseen vasemmistopuolueille, joskin Kokoomus, RKP ja Kepukin osaavat pitää puolensa virkanimityksissä.

Joka marisee työnantajan maksavan huonosti, on täysin vapaa perustamaan oman yrityksen ja koittamaan millaisella hinnalla löytyy asiakkaita. Voi vaikka koittaa myydä omaa palveluaan entiselle työnantajalle.
 

Edustaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves, CFC, Bayern, BVB
Joka marisee työnantajan maksavan huonosti, on täysin vapaa perustamaan oman yrityksen ja koittamaan millaisella hinnalla löytyy asiakkaita. Voi vaikka koittaa myydä omaa palveluaan entiselle työnantajalle.

Toisinpäin taas jos työnantaja valittaa ahneista ja laiskoista työntekijöistä, voi milloin tahansa pistää lapun luukulle ja mennä itse vain valitsemaan tuhansista mol.fi:n mahtipalkkaisista avoimista duuneista mukavimman ja aloittaa laiskottelun, lomailun ja ylitsepursuavan rikastumisen. Ja jollei satu huvittamaan työnteko, niinkuin 99% suomalaisista ei huvita, voi vain heittäytyä maahan makaamaan. Sossusta sitten kannetaan shamppanjaa ja kaviaaria veronmaksajien kustantamaan merenrantaloftiin.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Nimenomaan näin. Minulle kävisi henkilökohtaisesti aivan passelisti se, että seuraava TES-kausi eli noin kolme vuotta mennään nollakorotuksella. Sen sijaan minulle ei käy se, että veroja korotetaan, julkisia menoja kasvatetaan ja julkisen puolen tehottomuuteen ei puututa.
Samoilla linjoilla tavallaan ollaan. Ei minua haittaa nollakorotukset jos menotkaan eivät kasva. Kyllä samalla rahalla kuin nytkin pystyy elämään seuraavat kolme vuotta.

Mutta koska on vasemmistotyperyksiä jotka haluavat edesauttaa sosiaalipummien elämää ja oikeistoidiootteja jotka haluavat kaataa rahojamme pohjattomaan kaivoon en usko että nollakorotukset onnistuvat. Tupon sijaan pitäisikin ehkä kyetä laajempaan ratkaisuun, juurikin niin että esim. Kreikan tukeminen ja sosiaaliturvan laajentaminen tai korottaminen olisi pois suljettua. Ja onhan se nyt itsestään selvä asia että jos palkat eivät nouse eivät tuetkaan voi nousta.
 
Toisinpäin taas jos työnantaja valittaa ahneista ja laiskoista työntekijöistä, voi milloin tahansa pistää lapun luukulle...
Noinhan se on. Tosin lappu yrityksen luukulla ei edistä myöskään työntekijän tilannetta, päinvastoin. Markkinoilla yleensä kohtaavat kysyntä ja tarjonta. Mitä parempi ammattitaito ja mitä suurempi kysyntä, sitä todennäköisempää, että yrityksellä riittää tilauksia ja osaavalla ammattimiehellä töitä ja siten palkkaa.

Jotkut pitävät työnantajaa ahneena, jos tuotteen tai palvelun hinnassa on katetta 5-10%. Valtion ottama kate alkaa vasta tuosta 10% ja se on ihan OK?
Toki valtio osallistuu välillisesti tuotantoon, mutta tuskinpa siinä määrin, että se oikeuttaisi 24% katteeseen.

Sossusta sitten kannetaan shamppanjaa ja kaviaaria veronmaksajien kustantamaan merenrantaloftiin.
Viittaatko tällä ay-ponsojen huviloihin ja satojentonnien asuntoihin?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Toisinpäin taas jos työnantaja valittaa ahneista ja laiskoista työntekijöistä, voi milloin tahansa pistää lapun luukulle ja mennä itse vain valitsemaan tuhansista mol.fi:n mahtipalkkaisista avoimista duuneista mukavimman ja aloittaa laiskottelun, lomailun ja ylitsepursuavan rikastumisen.
Tai sitten voi siirtää tuotannon jonnekin, missä työntekijät eivät ole hänen mielestään ahneita ja laiskoja. Eikun..
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös