Laittomat lakot, ynnä muut ulosmarssit

  • 32 967
  • 312

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Näitä purkauksia "yhteiskunnan loiseläimistä" lukiessa ei kyllä ihan heti tulisi mieleen, että Daespoo on itse töissä julkisella sektorilla duunissa, jonka tarpeellisuus yhteiskunnan kannalta on vähintäänkin kyseenalainen. Dana77:n kaltaisilta tuloksentekijöiltä moiset avautumiset ymmärtäisi paljon helpommin.

Niin, en tiedä miten sinulla tulee tulee tuollainen mieleen koska en ole julkisella sektorilla duunissa. Olen ollut mutta kauan aikaa sitten. Ja uskoisin että sain omalla panoksellani säästettyä aika paljon yhteiskunnan varoja, joka tapauksessa paljon enemmän kuin saamani palkka ja muut yhteiskunnalle aiheutuneet kustannukset.

Jos kiinnostaa enemmän niin ole yhteydessä YV:llä. Tässä en aio jatkaa enempää.
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Jonkinlainen järjestäytymisaste on tietysti kaikkien etu. Mutta kun siitä omien etujen lisäämisestä ja turvaamisesta tulee itsetarkoitus niin ollaan jo haitallisella tiellä.

Etujärjestöjen perustehtävä on jäsenten etujen turvaaminen ja lisääminen. Ei mikään muu. Oletko sitä mieltä, että etujärjestön ei pitäisikään tehdä sitä, mikä on sen ainoa olemassaolon oikeutus?
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Etujärjestöjen perustehtävä on jäsenten etujen turvaaminen ja lisääminen. Ei mikään muu. Oletko sitä mieltä, että etujärjestön ei pitäisikään tehdä sitä, mikä on sen ainoa olemassaolon oikeutus?

Juuri näin. Yrityksen ideana on tuottaa mahdollisimman paljon voittoa omistajilleen. Niinpä heidän edustajansa tukevat näitä tavoitteita. Työntekijän on taas tarkoitus myydä työpanoksensa yritykselle hänelle mahdollisimman hyvin ehdoin. Ja tätä tavoitetta tukee ammattiliitot ja -järjestöt. Näiden osapuolten välisissä neuvotteluissa on sitten tarkoitus sovittaa nämä kummankin osapuolen tavoitteet tavoitteet yhteen. Ja kumpikin osapuoli pitää teitysti välillä härskistikin omista tavoitteistaan kiinni.

Se on kyllä kieltämättä taitavaa propagandaa oikeistolaisilta, että nykyään retoriikan keinoin pyritään vetoamaan työntekijäosapuolen yhteiskuntavastuuseen. Että ettehän te nyt lakkoon mene, kun siitä olisi hallaa koko yhteiskunnalle. Ja että maan kilpailukyvyn nimissä pitää suostua milloin nollakorotukseen ja milloin henkilöstösäästöihin.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Etujärjestöjen perustehtävä on jäsenten etujen turvaaminen ja lisääminen. Ei mikään muu. Oletko sitä mieltä, että etujärjestön ei pitäisikään tehdä sitä, mikä on sen ainoa olemassaolon oikeutus?

Olen sitä mieltä, että se ei saisi olla ainoa tarkoitus. Aivan samoin olen sitä mieltä yritysten ainoa tarkoitus ei saisi olla tuottaa voittoa omistajilleen.

Olen sitä mieltä että yritysten tulisi tuottaa ja kehittää laadukkaita tuotteita asiakaskunnalle, kantaen vastuuta ympäristöstä ja yhteiskunnasta.

Aivan samoin näen että työntekijöiden tulisi ajatella omien etujensa lisäksi myös ympäristön ja yhteiskunnan etua.

Ajatus siitä että paras lopputulos saavutettaisiin sillä että kaksi tahoa repii kaikin voimin omaan suuntaansa ja se kohta mihin päädytään on hyväksi kaikille on minusta jokseenkin käsittämätön.

Se ei luo mitään kestävää, varmistaa ainoastaan että kumpikaan osapuoli ei saa enempää kuin mitä on pakko antaa. Silloin kaikki saavutettavissa oleva on jaettu näiden kahden tahon kesken, unohtaen muut. Unohtaen yhdessä tekemisen, rakentamisen ja vaalimisen.

Pidän sellaista tapaa itsekkäänä, ahneena ja raukkamaisena.
 

scholl

Jäsen
Etujärjestöjen perustehtävä on jäsenten etujen turvaaminen ja lisääminen. Ei mikään muu. Oletko sitä mieltä, että etujärjestön ei pitäisikään tehdä sitä, mikä on sen ainoa olemassaolon oikeutus?

järki pitää ottaa käteen. On aivan käsittämätön systeemi, missä palkat esim. voivat joustaa vain ylöspäin. Sehän on nimittäin tilanne, jossa jo olemassa olevat yritykset kärsivät ja uudet tulokkaat voivat hyödyntää tilannetta. Otetaan esimerkiksi joku Ryanair. Se on pystynyt valtaamaan parin muun halpalentoyhtiön kanssa Euroopan sisäisen liikenteen sen vuoksi, kun perinteiset lentoyhtiöt eivät ole voineet sopeutua muuttuneeseen markkinatilanteeseen, kun on ollut saavutettuja etuja siltä ajalta, jolloin lentoala oli ns. glamourala, hinnat oli säännellyt, eikä kilpailua ollut. Niinpä esim. SAS:lla on ollut lentoemäntien palkat jotain 80000 dollaria jo joskus vuonna miekka ja kivi. Siis lentoemännän, jonka duuni on vähän kuin tarjoilijan duunia. Sitten kun tilanne muuttuu ja firma on menossa konkurssiin niin aletaan valittaa.

Ikävä kyllä, kun tilanteet muuttuvat niin silloin pitää olla mahdollisuus toimia ilman, että joku ammattiyhdistysliike pitää koko maata panttivankina. Muutaman ihmisen lakkoilu on aiheuttanut jopa 100 miljoonan tappioita. Sehän on aivan kohtuutonta. Minusta sellaiset tyypit voitaisiin käydä vaikka vangitsemassa, jos tekevät niin suurta vahinkoa. Vahingoilla pitää olla kohtuus. Jos kiista on kympistä kiinni niin vahinko saisi olla vain kympin jne.

Pankkialan lakkoilu aiheutti tai ainakin vauhditti Suomessa sitä, että pankkien konttoriverkko karsittiin, sama kävi paperimiesten lakossa. Ammattiyhdistysliike ei aja työllisyyttä, eikä pidä niiden puolta, jotka ovat työttöminä, vaan ajaa jäsenten "etua" ajamalla palkankorotuksia, vaikka se aiheuttaisi väen vähennystä.

Suomi ei ole mikään kupla, vaan olemme kansainvälisessä kilpailussa, eikä silloin voida menestyä, jos yritysten maksamat palkat, sivukulut, verot ja kaikki muut maksut ovat niin hemmetin korkeita. Silloin ne työpaikat menevät muutamia poikkeustapauksia lukunottamatta ulkomaille, valtion verotulot laskevat ja julkinen sektori paisuu, kun ihmisiä pitää elättää valtion varoilla.

Joissain maissa kuten Saksassa ammattiyhdistysliike on ollut valmiimpi olemaan ns. fiksusti. On suostuttu esim. taantumien aikaan nelipäiväiseen työviikkoon tai tehdään paljon sitä, että työpaikalla voidaan sopia taulukkopalkkoja alhaisempia palkkoja ja lisäksi on hyvin pitkään tyydytty maltillisiin palkankorotuksiin. Meillä on ollut vuosia alhaiset korot ja alhainen inflaatio niin minkä hemmetin takia esim. 2007-2008 tuli niin korkeat palkankorotukset ja miksei ikinä tule palkanalennuksia? Nyt jos on taantuma ja Suomen kilpailukyky huono niin nyt pitäisi buustata vientiteollisuutta tekemällä esim. 20% palkanalennukset ja alentaa ihmisten elintasoa.

Omahyvästä paskasakkia ne ay-tyypit, jotka ajattelee vain omaa napaa, eikä asioita kokonaisuutena. Ne liitot pitäisi kieltää lailla samalla tavalla kuin IKL kiellettiin aikanaan.
 

Nebula

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Crosbyn Pingviinit ja Lindrosin Flyers
Edelleenkin painotan sitä, että nuo tyypit, kenen takia tuolla lakkoon oltiin Suomea laittamassa eivät tienaa edes keskipalkkaisen verran olettaen, että 3000eur/KK on se keskiansio Suomessa. Tämän takia en pysty ymmärtämään, miksi heistä pitäisi noin paljon nipistää. Catering oli pitkään voittoa tuottava osasto. Aivan viimeistä vuotta Finnairilla en muista.

Ei ilmailu-ala duunareiden palkkojen takia Suomessa tai Finnairissa romahda, kuten annetaan ymmärtää. Kyllä se loppuu ihan muista syistä jos on loppuakseen. Ennen sitä luulen kuitenkin näkevän Finnairin myynnin tai fuusioitumisen jonkin toisen yhtiön kanssa. Sitä odotellessa.

Halpalentoyhtiöt toki tulivat kovaa vajaa 10v sitten ja näytti, että ne pyyhkii perinteiset yhtiöt pois tieltään, mutta niin vain näyttää niidenkin kasvutahti hiipuneen.

Kaiken kaikkiaan hyvä homma, että tuota lakkoa ei tullut.
 
K

kiwipilot

Edelleenkin painotan sitä, että nuo tyypit, kenen takia tuolla lakkoon oltiin Suomea laittamassa eivät tienaa edes keskipalkkaisen verran olettaen, että 3000eur/KK on se keskiansio Suomessa.

Siis eivät tienaa edes keskipalkan verran? Miksi pitäisi? Onko työ sellaista että siitä pitäisi saada opettajan tai vaikkapa sairaanhoitajan palkkaa vastaava summa? Kuinka vaativana työnä pidät ilmailualan perus-catering -duunia? Satun tietämään, että homma ei hirveästi eroa tavallisesta elintarvikealan työstä (siis siitä duunista joiden työntekijät saavat palkkansa Pamin neuvotteleman TES:n mukaan). Kyseessä ei ole mikään muu kuin saavutettu etu ja siitä luopumisen vaikeus mikä taas on ihan ymmärrettävää normiduunarin kannalta. Kyllä minuakin vituttaisi jos joku laskisi palkkaani 20 pinnaa, oli se sitten miten oikeudenmukaista tahansa. LSG:n liikevoittoprosentti muuten oli vuonna 2012 peräti kahdeksan eli mistään kultakaivoksesta ei liene kyse.

Muuten olen aika pitkälle samaa mieltä kanssasi; tuo palkkaus vaan pikkaisen osui silmään.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Finnairin johdosta ei ole jäänyt mikään kompetentti kuva, lähinnä päinvastoin. Jotensakin tuntuisi siltä, ettei olla "ihan" modernisoitu yritystiedottamista ja mediahallintaa. Tai osattu jonkinlaista perusdiplomatiaa työntekijäryhmien suhteen. Management by perkele on tullut kalliiksi ja tyhmyydestä tavataan sakottaa. Mutta silti vaikuttaa aika hedelmättömältä tämä viivytystaistelu tässä uudessa globaalissa taloudessa, jossa myöskään lentämisen kustannukset eivät todellakaan ole laskemaan päin. Kumpikin osapuoli tuntuu vähän dinosaurusmaiselta, ja mediataidoiltaan alkeelliselta, millä ehkä on tekemistä Finnairin valtionyhtiöperinteen ja pitkäaikaisen erityisaseman kanssa.
 
K

kiwipilot

Kumpikin osapuoli tuntuu vähän dinosaurusmaiselta, ja mediataidoiltaan alkeelliselta, millä ehkä on tekemistä Finnairin valtionyhtiöperinteen ja pitkäaikaisen erityisaseman kanssa.

Tässä on mielestäni koko homman ydin hyvin kiteytettynä: molemmilla puolilla eletään kuin 80-luvulla: bisnes oli säädeltyä, liput kalliita ja yhteiskunnan tuella lennettiin maan jokaiseen keskikokoiseen kaupunkiin. Ja valtio maksoi viulut.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Mun silmiin ongelma on siinä, että aina ollaan menemässä samojen ihmisten lompakoille säästöjen nimissä. Viimeksi emäntien säästöt meni johtajien stay-bonuksiin. Johtajillehan pitää maksaa taloon tullessa änärityyliin allekirjoituspalkkiot, vuositasolla palkka, joka liikkuu sadoissatuhansissa ja sitten vielä "oothan jatkossakin meillä töissä"-100 000€ bonus, että saataisiin kaverit pysymään talossa. Ja toki jos oot oikein paskasti hommasi hoitanut ja saat monoa, niin tulee joku kultainen puristus ja viimeinen parisataatonnia pois vietäväksi. Sitten vielä päälle firman päivänvaloa kestämättömät asuntomuilutukset...
Älä nyt helvetissä puhu ääneen tuollaisia juttuja. Palstan wannabe-porvarit voivat hermostua. Kyllä se Kokoomuksen ja EK:n teekutsusiiven kova linja on kaikelle kansalle se paras. Se tuo kaikille sitä aitoa ja oikeaa hyvinvointia. Kaikki muu on persuilua tai kommunismia.
Niin valtava yllätys kun se olikin, niin kukaan ei hermostunut. Itseasiassa kukaan ei ole tainnut Finnairin bonuksiin erityisemmin positiivisesti suhtautua, vaikka jotkut ovat niiden pointin sinänsä tajunneet.

Kuten toisessa ketjussa laskin niin 3000 euroa kuussa nuo pomot saivat. Ja siinä myös oli laskelma että menivätkö emäntien säästöt bonuksiin vai eivät.
http://keskustelu.jatkoaika.com/showpost.php?p=4964851&postcount=1256

Jos Finnairilla on liikaa toimistoväkeä, niin suurimman omistajan eli valtion shakeholderina (veronmaksajana) vaadin, että heitä pitää vähentää, niin että määrä on sopiva. Ihan samalla tavalla tämä koskee heitäkin.
 

expertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Brodeur, Hughes bros., Dawson Mercer, NJD, HPK
Varmasti näin. Mutta onko tässä huomiotu se että Norjassa palkkataso on jokseenkin Suomea korkeampi? Jokin erittely eri ammattiryhmien välillä / yritys olisi mielenkiintoista nähdä.


Muutenkin Norjan ja Suomen pelkkien palkkojen vertailu aiheuttaa aivan turhaa kateutta. Kun Suomessa esim. ruoka ja alkoholi on eu keskitasoa 19% kalliimpaa, niin norjassa vastaava % on 86. Mitä sillä paremmalla palkalla tekee kun kaikki sulaa samoihin asioihin kun täälläkin?
 

Nebula

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Crosbyn Pingviinit ja Lindrosin Flyers
Siis eivät tienaa edes keskipalkan verran? Miksi pitäisi?

Ymmärsit väärin. Ei pitäisikään tienata enempää, mutta monesti on tässäkin ketjussa tuntunut, että heitä pidetään jotenkin isotuloisina, jotka eivät viitsi laskea edes hiukan palkkaa. Esimerkiksi tuo paperimiehiin vertaaminen.

En ole sillä sitä sanonut, että heidän pitäisi saada lisää. Minun mielestä tuosta 20euron korotuksesta per työntekijä per kuukausi oltaisiin ihan hyvin voitu luopua. Se ei kuitenkaan juuri missään tunnu yksittäisessä palkassa, mutta työnantajalle se olisi tuonut edes vähän helpotusta.

Tuo koko homma oli typerästi hoidettu. Se olisi alunperinkin pitänyt neuvotella henkilöstön kanssa firman sisällä, eikä sanelemalla pistää selkeästi huonompiin työehtoihin. Joku 5-10% olisi varmaan voitu neuvotella palkkoja alas jos muihin työehtoihin ei oltaisi kajottu ja homma olisi mennyt työnantajankin puolelta sulavammin.
 

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Koskaan en ole kuullut liiton miesten sabotoivan työntekijän ja yrityksen välisiä neuvotteluita niin, että työntekijä kärsisi siitä.

SEL ainakin tuota harrastaa. Samasta työstä sama palkka, työpanoksesta viis.

Ei käynyt liitolle myöskään eri mittaiset vuorot lähettämössä viikonpäivästä riippuen. Vaikka kokonaistyöaika olisi lyhentynyt palkasta tinkimättä. Vaan ei Suomessa saa tehdä 9-10h työpäivää ilman ylityökorvauksia vaikka tuo kompensoitaisiin hiljaisempien päivien lyhyempänä työaikana ja nykyinen työaikalakikin sen sallisi.

Molemmissa tapauksissa olisi työntekijöille ja jopa tehtaan luottamusmiehille sopinut, vaan liitto torppasi 'vaarallisena ennakkotapauksena'.

t. hanu
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös