Viestin lähetti lampsu
jollaki sellane kuitenki o :)
:), oli niin hauska avaus että pakko kommentoida.
Ensinnäkin ensimmäisenä kysymyksenä on, että käytetäänkö nettiyhteyttä mihinkään muuhun kuin Internetin selailuun. Mikäli ei käytetä niin modeemi/ISDN-yhteydelläkin pärjää eli laajakaistaa ei tarvita. Toisaalta kun siihen on tottunut niin ISDN-nopeuskin tuntuu turhan hitaalta, etenkin useampia sivuja samanaikaisesti selailtaessa.
Eli siis itse laajakaistoihin. Luultavasti yleisin laajakaistojen muoto on xDSL (ADSL, HDSL jne). ADSL liittymässä tarvitset ADSL-modeemin, jonka yhdistät koneesi verkkokorttiin ja seinän puhelinpistokkeeseen (ei tarvitse olla puhelinliittymää).Halvin nopeuskombinaatio lienee 256k/128k. Jos tuo ei sano mitään niin ensimmäinen arvo tarkoittaa sisääntulevan datan teoreettista maksiminopeutta eli periaatteessa kuinka nopeasti sivut/tiedostot/sähvöpostit jne. sinulle latautuvat. Jälkimmäinen kertoo vastaavan ulospäin lähtevälle liikenteelle. Tällä arvolla (ja sen suuruudella) on taas merkitystä mikäli pelaat esim. netin välityksellä verkkopelejä tai siirrät jotain tavaraa koneeltasi verkkoon päin. Eli peruskäytössä a.k.a netin selailu tämänkaltainen liittymä passaa mainiosti. Toisinsanoen nopeampi on rahan tuhlausta.
MUTTA, mikäli tykkäät pelata noita verkkopelejä, olet kiihkeä imuttelija (siis konemaailmassa) eli latailet vaikkapa leffoja (ei warea tietenkään) tai harrastat jotain muuta kaistaa vaativaa toimintaa, niin silloin on syytä harkita nopeampaa yhteyttä.
Omalla kohdallani voin sanoa nyrkkisäännöksi, että sen nopeuden minkä otat, niin myöhemmin hitaampaan päin siirtyminen ei onnistu, menee hermot ja kaikki :) Eli näitä nopeampia vaihtoehtoja on sitten mm.
512/256, 512/512, 1M(1024)/512 jne.
Kiihkeimmät latailijat tuskin pitävät parinkaan Megan (eli siis sisääntuleva nopeus on 2M=2048k) yhteyttä juuri minään, mutta tavalliselle käyttäjälle tommonen 512 on jo todella vauhdikas. Peleihin tuo 512 on passeli, tosin suurin osa pyörii moitteettomasti tuolla 256:llakin.
Muita laajakaistavaihtoehtoja ovat mm. kaapeliyhteydet, jolloin kaikki on periaatteessa kuten xDSL-yhteyksissäkin, mutta yhteys tuleekin tv-kaapelointia pitkin ja tarvitset kaapelimodeemin koneen ja seinäpistokkeen väliin. Nopeusluokat vaihtelevat hiukan esim. ADSL:n verrattuna, mutta samat säännöt pätevät niihin. Eli "hidas" yhteys riittää netissä surffailuun ym. peruspuuhaan mainiosti. Jos on muuta tarvetta niin sitten nopeampaa harkinnan mukaan. Nämä kaksi ovat varmaan yleisimmät laajakaistavaihtoehdot Suomessa. Näin luulisin.
Tässä nyt ensimmäisenä mieleen tulleet. Kun tuon nopeuden saat itsellesi päätettyä niin sitten vaan oman alueen laajakaistaoperaattoreita (Sonera, paikallinen puhelinyhdistys, kaapelitv-yhtiö jne.) selvittämään ja niistä halvin valitsemaan. Tietenkin jos on mahdollista kysellä tutuilta kokemuksia noista operaattoreista niin ne kannattaa ottaa hinnan ohella huomioon. Esim. kuinka pitkä on asennusjono, miten asiakaspalvelu toimii.
Esitä lisää kysymyksiä jos on tarvetta. Muut voivat korjailla pikaisesti kyhäämääni vastausta, jos pahoja vikoja/puutteita ilmenee.
EDIT: Kaiser, ehin nähä ;)