Intel on ottanut prosessoreissa lähes totaalisen niskalenkin AMD:stä jo ajat sitten, ja on siten saanut rauhassa soveltaa integroitujen näytönohjaimien puolella, nopeasti katsottuna missään tunnetuimpien merkkien uusissa emolevyissä ei integroituja näytönohjaimia löydy (eikö joskus aiemmin ollut toisin?), eli prosessorien yhteydessä nuo Intelin integroidut kulkee asiakkaille, ja kun prosessorit on pääosin AMD:ta parempia (hinta/laatu jne.), niin tulee tilanne jossa Intelillä ei ole isompaa kilpailua = pakottavaa tarvetta kehittää niitä paremmalla tasolle.
Kaikenkaikkiaan tekisi hyvää, jos AMD onnistuisi hilautumaan prosessoreissa lähemmäs Inteliä, jolloin saataisiin taas aito kilpailu sinnekkin puolelle. AMD joutuu kuitenkin taistelemaan kahta suurta sotaa samaan aikaan, eli näytönohjainpuolella taas vastassa on toinen jätti, Nvidia. Oi niitä aikoja kun AMD:lla oli vielä loistavat prosessorit, hintalaatusuhteeltaan Phenomit oli täyttä rautaa, FX-sarjan floppaaminen muutti kaiken ja pysyvästi..
Päivitä tietosi. AMD tuli ja vetäsi Inteliä vastapalloon keväällä. Intelillä sekosi kasetti täysin ja nyt on paskat ja kusetkin housuissa. Tästä syystä on puskenut ulos liimattuja uusia prossuja ja emolevyt ei toimi, koska ei ollut millä niitä rakentaa, samaan aikaan vielä potkivat Euroopasta markkinointia helvettiin joten edes arvostelevat tahot eivt prosessorja saaneet. Voisi sanoa että AMD vetäs sellasen koukun Inteliä leukaan, että luvunlasku on edelleen käynnissä. Kyllä se Intel sieltä nousee, mutta titityytä on huutanut pääkoppa jo usean kuukauden ajan. Lisää tietoja saat tutkimalla Ryzen ja Threadripper uutisointia.
Enpä minäkään mitään integroituja näytönohjaimia kenellekkään suosittelisi, ja itse jouduin tyytymään prosessorissa olevaan ''kasaan haisevaa'', kun vanha Nvidian kortti hajosi, eikä vielä ole varaa tai pakottavaa tarvetta hankkia toista. Mutta mitä neuvoisit hankkimaan jos joku ihminen tarvitsee esim. ihan tavalliseen kevyeen käyttöön (netti, videot yms.) edullista läppäriä, kun lähes kaikkien läppärien prosessoreina vilisee Inteleitä? Ei kai tuolla oikeasti ole parempiakaan vaihtoehtoja?
AMD:n integroidut ovat normaalissa käytössä huomattavasti tehokkaampia olleet, joka testissä, kuin Intelin omat. Ja tämä ei siis ole ollut riippuvainen siitä, että aiemmin AMD:n prosessorit ovat olleet huonompia, varsinkin sähkönkulutuksessa. Se integroitu näytönohjain on ollut vain niin paljon parempi, tuetumpi ja päivityksiä saavempi, että on piessyt Intelin mennen, tullen ja palatessa. Tällä ei ole mitään tekoa sen kanssa, että kumpaa on myyty enemmän, kun normi kuluttaja ei tiedä näistä mitään. Lisäksi Intel on käyttänyt kaikki kikat saadakseen markkina-asemansa eli siellä on menty mistä on voitu. Kyllä AMD on ollut prosessorien tehossa perässä, nimen omaan yhden kellojakson suorituskyvyssä (ei ole enää kuin muutaman prosentin päässä kiitos Ryzenin), mutta näyttikset on piesseet Intelin vastaavat sata muna. Käytännössä tämä prosessori etu on suorituskyvyssä aivan marginaalista. Prosessorin nopeus näkyy lähinnä jos pakkaa jotain tiedostoa tms. Vastaavasti näytönohjain näkyy aina kun tekee jotain graafista, olkoon se vaikka videon katsominen. Vaikka intel on parantanut huimasti raudan tasolla, niin, edelleen se AMD/NVIDIA nyt vaan on parempi valinta, jos miettiii perus penttiä. Ne hetket kun ne Intelin i5 prossat vetää 100% suorituskyvyllä kun on olemattomia, mutta ne youtubet yms. on jokapäiväisiä. Tarjontaa kyllä on erilisistä näytönohjaimista edullisessakin luokassa.
Jos löytää AMD:n prosessorilla läppärin (AMD:n integroitu näyttis myös), niin se prosessori onkin usein samassa hintaluokassa huonompi, sekä vielä virran/akunkäytössä syöppö Inteleihin verrattuna, jolloin palataan taas siihen, että taitaa kannattaa mielummin hankkia läppäri Intelin prosessorilla ja integroiduilla (jos ei varaa tai tarvetta läppäriin jossa oma GPU)? Se täytyy myöntää, etten ole täysin perillä AMD:n integroitujen näytönohjaimien nykytasosta, onko ne edellä Inteliä, vai samaa ''kasaa haisevaa''? Vaikka olisi vähän edellä, niin prosessorit taas on niin kirkkaasti jäljessä, että vaikea suositella niitäkään.
Kuten edellä mainitsin niin AMD in aina ollut näytönohjaimissa kilometrin Inteliä edellä. Prosessorilta ei ole samoja saanut, varsinkaan virrankulutuksessa, mutta tämä cappi on nyt kiinni, vanhoihin ei toki vaikuta. Silti perus käyttäjä ei jotain 4 ydin prosessoria (Intel tarjoaa näitä vähän läppäreihin, AMD enemmän) saa kuin tekemällä tukkoon. Tässä on se iso ero. Jos et pelaa, niin sä et eroa huomaa, paitsi kun pistät videon päälle ja silloin AMD on parempi, NVIDIA vielä parempi ja virtapihimpi. Jostain ihmeen syystä ihmiset kuvittelee, että prosessorilla on jotain tekemistä tehon kanssa. Silloin ei olla edes kyllä katsottu sinne tehtävienhallintaan, että millon ne prosessorit edes käy 100% asteella ja missä on pullonkaula. Kuvitellaan, että se ja tää ja toi on vaan yksinkertaisesti niin paljon parempi, kun se on uudempi.
Minä kirjoitan tätä viestiä xeon x5460 prossun omaavalta koneelta. Tämä prosessori julkaistiin 2010, eli on 7! vuotta vanha. Normaalissa käytössä ei voi sanoa mitään eroa johonkin uuteen i7 vehkeeseen verrattuna. Ainoa ero tulee jos pakkaa jotain, tai pelaa pelejä ja silloinkin tämä pyörittää pelejä ihan ok. Uudella 4 ytimisellä Intelillä saa eroa samalla näyttiksellä sen maksimissaan noin 200%, eli 50FPS onkin 100FPS, mutta jokainen uusi(kin) peli toimii edelleen tällä pelattavasti. Tämä ihan testattuna, kun toisessa koneessa on I7-7700K. Ei sitä vain windows käytössä huomaa millään tavalla kun molemmissa on SSD emolevyt, peleissäkin vain isompana FPS:nä, mutta kun pelit ei useaa ydintä tue ja teknologia junnannut paikallaan, niin ero sielläkin marginaalinen. Joku latausaika uusista rammeista yms. on luokkaa sekunti tai kaksi ja siinä ajassa ei jääkaapille kerkeä. Tekemällä tehdyissä asioissa sitten eroa on, kun eroa halutaan löytää ja varmasti jossain servereillä ja sellaisilla jotka vaatii prosessorien tehoa, vaikka tiedostojen pakkaamiiseen, tai satojen ihmisten samaan aikaiseen palvelemiseen, niin ero on iso, mutta normaalille kuluttajalle ihan se ja sama.
Mutta kun mulla noi toimi...Ei vaan, se on totta mitä yllä kirjoitat, mutta oliko pointtinasi siis se, että Intelin integroiduissa näytönohjaimissa olisi jotenkin hirmuisen paljon ongelmia? Jos softapuolella on jotain pienempiä bugeja, niin se ei ole vielä mitään ihmeellistä, niitä bugeja löytyy lähes jokaisen komponentin ohjelmistoista. Se toki pitää paikkaansa, ettei Intel niitä ohjelmistojaan kovin usein päivitä.
Ongelma on nimen omaan päivityksissä ja ajurien laadussa. Intel olisi hyvä halppisnäyttis jos tuki olisi AMD:n ja NVIDIAn tasolla. Niin kauan kuin ei ole, en voi suositella. Se on kiva kun se oma juttu ei toimi, kun tulee jokin musta ruutu ja lähdet asiaa itkemään ja päivityksen saat, jos saat, ensi maaliskuussa, saati että sinulle edes vastataan. Se ei ole millään tavalla suositeltava toimintamalli yritykselle, mutta sen on silti Intel valinnut. Joko ihmiset äänestää jaloillaan tai asian hyväksyy, mutta minun ei valveutuneena kuluttajana tarvitse suositella moista yritystä ja sen tuotteita kenellekkään.