Re: Re: Re: Pyhän siittimen häpäisy
Viestin lähetti ervatsalo
Niin, annokset lienevät sen verran pieniä, että ainakin itse ottaisin ilman muuta röntgenin, kuin sallisin moisen brutaalin irvokkuuden.
Olet oikeassa annosten pienuudesta. Näitä asioita ei voidakaan laskea yksittäisen ihmisen kannalta, vaan tarkastellaan isompaa joukkoa, jolloin säteilyn haittavaikutukset alkavat näkyä. Eräänlaista todennäköisyyslaskentaa siis. Valitettavasti et voisi valita röntgeniä, lääkärikään ei voi valita, lait ja asetukset säteilyn käytössä määräävät näistä asetuksista.
Viestin lähetti Paananen
Kystoskopialla tarkastellaan rakkoa sisältäpäin ja otetaan (yleensä) biopsia eli koepala. Tavallisella röntgentutkimuksella ei ole mitään virkaa näiden asioiden tarkastelussa. Ultraäänitutkimusta/ tietokonetomografiaa/ magneettikuvausta voidaan käyttää, mutta nekään eivät voi korvata skopiassa saatavaa informaatiota, korkeintaan täydentävät sitä. Jos aihetta on, kuvantamistutkimus tehdään ilman suurempaa huolta saatavasta säteilystä.
Hyvin artikuloitu. Tähän yritin itsekin päästä, mutta toit asian hyvin esiin. Ultraäänellä voidaan tutkia lähinnä täyden virtsarakon kokoa ja eturauhasta. Magneetti ei juuri sovellu rakon tutkintaan (etenkään ilman varjoaineita), magneettitutkimus on lisäksi erittäin kallis ja vaikeasti saatavilla. Tietokonetomografialla ei myöskään ilman varjoainetta saada juuri minkäänlaista diagnostista hyötyä. Lisäksi säteilyannokset TT-tutkimuksissa ovat todella suuret verrattuna esim. tavalliseen röntgenkuvaan tai Ervatsalon etelänreissuun :)
Viestin lähetti sampio
Mitä nuo varjoaineen sisältämät riskit ovat? Potilas tietää operaation jälkeen maamiinoista ja panssarivaunuista lähes kaiken mahdollisen ja alkaa kannattaa Montrealia, vai?
Ehdottamiasi riskejä niihin ei sentään ole tieteellisesti pystytty todistamaan liittyvän. Tavallisimpia komplikaatioita ovat allergiset reaktiot (metallinmaku, lämmöntunne, pahoinvointi), jotka luetaan lieviksi oireiksi ja tutkimus voidaan yleensä suorittaa. Anafylaktisen sokin mahdollisuus on myös olemassa, siksi varjoainetutkimuksia tehtäessä tulee paikalla olla asianmukaisen lääkityksen lisäksi myös elvytysvalmius.
Toisin sanoen vakavin riski on kuolema. Käytännössä vaikeat reaktiot ovat harvinaisia, mutta niiden mahdollisuus otetaan huomioon ko. tutkimuksia tehtäessä.
Viestin lähetti MC61
Mitä jos toimenpiteeseen menee armottomassa erektiossa? Luonnollinen erektio toki loppunee viimeistään sitten, kun sattuu, mutta Viagralla tai injektiolla aiheutettu seisokki voisi kestääkin.
Vastaus kysymykseesi löytyy aiemmasta viestistä:
Viestin lähetti wabbit
Tähystimen sisäänviennin aikana potilasta pyydetään hengittämään rauhallisesti suun kautta ja olemaan rentona, jotta toimenpide olisi mahdollisimman helppo sekä potilaalle että lääkärille.
Mikään kaikkiteitävä en asiasta ole, nimimerkki Paananen tietää näemmä ainakin kystoskopiasta selvästi enemmän kuin minä. Itse en siis ole ollut kyseistä toimenpidettä tekemässä. Asiantuntijuuteni rajoittuu kuvantamisen puolelle, röntgen-, ultraääni-, magneetti- ja tietokonetomografiakuvauksiin. Tämä lisäksi vain runsaan parin vuoden opiskelun perusteella, eli ammattilainen en ole (joten antakaa anteeksi mikäli virheitä löydätte).
Loppuun vielä kevennys polkupyörällä jurrissa kaatuneesta kaveristani. Kyseinen sankari löi kalleutensa kaatuessaan sen verran reippaasti, että virtsassa oli verta runsaanpuoleisesti. Lääkärin määräyksellä kystoskopiaan, jossa tohtori ei ilmeisesti ollut vaivautunut esitietoja lähetteestä lukemaan.
- Olisikohan joku ärhäkkä sukupuolitauti, ehdotti lääkäri ystävälleni.
Tähän hölmistynyt kaveri spontaanisti tokaisi:
- No millä helvetillä?!?
Ilmeisesti edellisestä seksikerrasta oli kulunut aikaa...