Mainos

Kuuluuko naisten jääkiekko olympialaisiin?

  • 13 051
  • 64

Kuuluuko naisten jääkiekko olympialaisiin?


  • Äänestäjiä
    282

nikozwan

Jäsen
Miksi ei kuuluisi? Eihän lajin tasolla sinänsä ole väliä. Mun mielestä talviolympialaisiin kuuluu kaikki "talvilajit", joissa harrastajamäärät ovat riittävän korkeat. Se mikä sitten on 'riittävän korkea' jääköön viisaampien päätettäväksi.
 

Sim_Sam

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP, Punamustat pelipaidat, 60min paine ja DDR
Ei minusta kuulu. Taso on todella heikkoa naisten jääkiekkoilussa olympialaisissa. Ehkä joskus myöhemmin sitten. Siksi vastasin, että: Ei
 

Valapatto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Jos naisten jääkiekkoa halutaan pitkässä juoksussa kehittää niin ilman muuta sen kuuluu olla olympialaisissa. Ja miksi ei haluttaisi.
 

sinikettu

Jäsen
Kuuluuko naisten lajit muutenkaan olympialaisiin? Eihän sitä antiikin kisoissakaan mitään akkoja mukaan tuotu, perkele. Eikä toisaalta jää kiakkoakaan pelattu.
 

Skog

Jäsen
Kyllä kuuluu. Pääasiallinen argumentti tätä vastaan tuntuu olevan se, että turnauksen taso on kapea. Tämä toki on totta, mutta esimerkiksi koripallon miesten ja naisten turnaukset ovat kumpikin ns. yhden hevosen raveja kun taas naisten jääkiekossa on kaksi kullasta taistelevaa joukkuetta. Tästä ei tulisi edes keskustella ennen kuin koripallo on menettänyt asemansa olympialajina.
 

Pipolätkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Dallas
Kommentti: Nyt herätys! Ei riitä, että naiskiekosta välitetään vain joka neljäs vuosi
Suomi on tällä hetkellä maailman kolmanneksi paras maa naisten jääkiekossa. Mutta kuinka kauan se riittää? kysyy Yle Urheilun Sami Laine.

Naisten jääkiekossa asetelma on tyly: Kanada ja Yhdysvallat ovat lajissa ylivoimaisia. Suomella on maailman kolmanneksi paras maajoukkue. Se ei riitä Naisleijonille. Sen on saanut huomata viimeistään Etelä-Korean olympialaisten aikana.

Suomalaispelaajista on huokunut Gangneungissa päättäväisyys ja näyttämisen halu. Joukkue haluaa voittamisen lisäksi osoittaa olevansa arvokas osa suomalaista urheilua.

Maanantai oli Naisleijonille jälleen yksi näytönpaikka. Suomi kohtasi olympialaisten välieräottelussaan Yhdysvallat ja taipui pronssiotteluun luvuin 0-5. Välierä oli Suomen kannalta täysin erilainen kuin joukkueen kaksi edellistä kamppailua.

Naisleijonat hallitsi peliä sekä venäläisten joukkuetta että Ruotsia vastaan. Suomen kiekollinen peli oli sujuvaa, monipuolista ja viimeistely tylyä: Naisleijonat takoi kahdessa pelissä yhteensä 12 maalia.

Otteluissa Suomi alleviivasi entisestään sitä, että se on tällä hetkellä A-maajoukkuetasolla muita eurooppalaisia edellä. Tilanne saattaa kuitenkin tulevaisuudessa muuttua.

Esimerkiksi Ruotsissa seura- ja junioritasolla tekeminen on tällä hetkellä Suomea laadukkaampaa ja laajemmalle levinnyttä. Ruotsin naisten pääsarjan joukkueet ovat miesten organisaatioiden alaisuudessa ja saavat suoraa taloudellista tukea.

Se on alkanut tuottaa tulosta. Ruotsi voitti tammikuussa alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoissa hopeaa, Suomi on yltänyt kyseisessä turnauksessa 11 vuodessa kerran pronssille. Ennen tätä vuotta tyttöjen U18-finaalissa oli nähty vain Kanadan ja Yhdysvaltojen välisiä kohtaamisia.

Nuorissa toistetaan samaa kaavaa kuin naisten arvokisoissa. Mutta miksi Kanada ja Yhdysvallat ovat yhä niin paljon Eurooppaa edellä? Atlantin takana lajin arvostus, resurssit ja pelaajamateriaali ovat Eurooppaan verrattuna aivan eri tasolla.

Kanadassa rekisteröityjä naispelaajia on noin 90 000, Yhdysvalloissa 75 000 ja Suomessa 7 000. Olympiavuonna Kanada ja USA valmistautuvat olympialaisiin pelaamalla koko kauden yhdessä, ja pelaajat saavat maajoukkuekaudestaan tuntuvan korvauksen, noin 50 000–80 000 dollaria vuodessa.

Yhdysvalloissa pelaajat nauttivat viime vuoden lakkonsa tuloksena nykyään palkkaa myös olympiakausien ulkopuolella.

Suomen naiskiekkoilijoista vain murto-osa elää jääkiekolla. Kunlun Red Starin Annina Rajahuhta ja Noora Räty ovat ammattilaisia, muut saavat seurajoukkueissaan pelaamisestaan korkeintaan vaatimattoman korvauksen. Muutamien tuhansien eurojen tukirahoja Naisleijonista saa muutama pelaaja.

Suomessa on tämän kauden aikana saatu naiskiekon ympärille kaivattua keskustelua – osittain olympialaisten ja kiinalaisseura Kunlunin valtavien satsausten vuoksi. Puheesta olisi kuitenkin siirryttävä tekoihin.

Olympiavuonna näin on osittain tapahtunutkin. Tällä kaudella naiskiekon budjetti on ollut noin miljoona euroa, ja Pasi Mustonen on työskennellyt ensimmäistä kertaa maajoukkueen päätoimisena päävalmentajana.

Myönteinen merkki oli myös se, että Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela totesi maanantaina Yle Urheilun haastattelussa haluavansa nais- ja tyttökiekon olevan tärkeässä osassa liiton uutta strategiaa, joka julkaistaan kesäkuussa.

Olosuhteita ja resursseja on parannettava huomattavasti, jos Suomi haluaa säilyttää paikkansa Euroopan ykkösmaana ja taistella Kanadan ja Yhdysvaltojen kanssa jonakin päivänä tosissaan olympiavoitosta tai maailmanmestaruudesta.

Ei riitä, että Suomessa välitetään naiskiekosta kerran neljässä vuodessa.
Sami Laine varmaan voisi seuraavaksi kirjoittaa,että mistäs ne rahat kaivetaan siihen hehkuttamaan naisten lätkään.
 

M@rko77

Jäsen
Suosikkijoukkue
LFC, FC Lahti ja Pelicans
Käytäisiinköhän tätä keskustelua, jos Suomi pärjäisi naisten jääkendossa? Epäilen. Menestyksen valossa kyllä paistatellaan, mutta tappion pimeydessä huudellaan juuri tällaisia. Kyllä olen feministi. Rahallinen panostus ei välttämättä tuo kultamitaleita, sehän on nähty myös miesten puolella. Ero Suomen ja USA:n välillä tulee aina olemaan pelaajamäärissä eli Suomi pieni maa, USA iso maa.
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Upeeta Ville upeeta, KuPS
Käytäisiinköhän tätä keskustelua, jos Suomi pärjäisi naisten jääkendossa? Epäilen. Menestyksen valossa kyllä paistatellaan, mutta tappion pimeydessä huudellaan juuri tällaisia.
No jaa, vähän epäilen. Tuskin kukaan esim. ringetteä on kaipaamassa mukaan olympiaperheeseen, vaikka sen lajin osalta uskaltaa sanoa että Suomelle tulisi varma kultamitali. Tosin Suomen tuntien sekin onnistuttaisiin sössimään, mutta noin yleisesti...

Vastasin aikanaan "ihan sama", enkä nyt mielipidettäni lähden sen suuntaan muuttamaan. Saa olla mukana kun on kerran jo otettu tuonne, mutta ei minua haittaisi vaikka sen sieltä pudottaisi. Toki talvikisoissa on lajeja sen verran vähemmän muutenkin verrattuna kesäkisoihin, joten kyllähän tuo naisten lätkä tuonne mahtuu.
 

Knap

Jäsen
Jos kaikki yleisradion toimittajat ostaisivat kausarin naisten liigaan, niin se olisi jo hyvä alku.
Jotain kertonee se, että minä (tai aika moni muukaan varmaan) en tiedä edes mitkä jengit pelaavat naisten liigassa. Ts. Tiedän vaan Suomen olympiajoukkueessa pelaavat pelaajat (en edes heidän jengejä), muilta mailta joitain yksilöitä. Selaan uutisvirtaani esimerkiksi facebookissa, vastaan ei tule yhtään naistenjääkiekkoon liittyvää uutista muulloin kuin olympialaisina, lajiin ei törmää koskaan.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Naisten kiekossa joku Kanada-Korea on vähän sama kuin Suomi-Neuvostoliitto 70-luvulla eli kyllähän se (naisten kiekko) sinne Olympiakisoihin kuuluu, menee vielä vain muutamat kisat kun Suomi, Ruotsi, Venäjä tai joku muu vie mitaleita USA:n ja Kanadan ohi.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Naisten kiekossa joku Kanada-Korea on vähän sama kuin Suomi-Neuvostoliitto 70-luvulla eli kyllähän se (naisten kiekko) sinne Olympiakisoihin kuuluu, menee vielä vain muutamat kisat kun Suomi, Ruotsi, Venäjä tai joku muu vie mitaleita USA:n ja Kanadan ohi.

Paitsi sillä erolla, että silloin Neuvostoliitto oli yksi vahva kiekkomaa (Venäjä) jota oli vielä vahvistettu muutamilla ulkomaalaisilla (kai sinne joku latvialainen joskus mahtui). Nyt Korea on paska kiekkomaa, jota on heikennetty muutamalla poliittisella ulkomaalaisheikennyksellä.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Nimenomaan Olympialaisiin kuuluu, siellähän on tarkoituksella jokaisesta lajista sekä naisten että miesten versiot. Ihan puhtaasti urheilutapahtuma tuo lopulta on. Eri kysymys on että kuuluuko naisten jääkiekkoa seurata ja siitä olla kiinnostunut.

Naisurheiluista isoin lienee joku tennis eikä siinäkään olla lähellä miespelaajien palkkioita.
 
Suomen joukkueen kakkosmaalivahti Meeri Räisänen oli vieraana Yle Puheen Lindgren & Sihvonen -ohjelmassa. Ajasta 49:50 alkaen Räisänen esittää kommentteja, jotka eivät mielestäni ole omiaan nostamaan naiskiekkoilun arvostusta. Räisäsen mukaan naisten kiekossa peli on vähän sellaista pyörimistä ja hyörimistä, ja sitten vedetään maalille mistä sattuu:

Vieraana jääkiekkoilija Meeri Räisänen | Lindgren & Sihvonen | Radio | Areena | yle.fi
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Suomen joukkueen kakkosmaalivahti Meeri Räisänen oli vieraana Yle Puheen Lindgren & Sihvonen -ohjelmassa. Ajasta 49:50 alkaen Räisänen esittää kommentteja, jotka eivät mielestäni ole omiaan nostamaan naiskiekkoilun arvostusta. Räisäsen mukaan naisten kiekossa peli on vähän sellaista pyörimistä ja hyörimistä, ja sitten vedetään maalille mistä sattuu:

Vieraana jääkiekkoilija Meeri Räisänen | Lindgren & Sihvonen | Radio | Areena | yle.fi

Kuulostaa kuvauksesi perusteella kutakuinkin Marjamäen aikaiselta miesten A-maajoukkueen pelaamiselta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös