Sistis kirjoitti:
Riippuu ihan siitä, miten nopeasti esim. tuo tulivuori päättää purkautua. Kuten tuolla linkissäni sanotaan, sen on tutkittu purkautuvan n. 600 000 vuoden sykleissä. Ja edellisen kerran se olisi purkautunut 630 000 vuotta sitten, eli purkaus olisi jo 30 000 vuotta myöhässä. Ja eräs nimeltäkin mainittu (minulle tosin ihan tuntematon) tutkija pitää vain ajan kysymyksenä milloin tuo tapahtuu. Samaten joku yllättävä asteroidi voi tulla kyseeseen.
Huolimatta siitä, mitä wikipediassa sanotaan, niin muistaakseni se sykli on enemmänkin 650 000 tai 700 000 vuotta. Kahden edellisen purkauksen välit taisivat olla 800 000 ja 670 000 vuotta. Eli ei se tietääkseni varsinaisesti "myöhässä" ole. Syklien vaihteluväli pitkällä aikavälillä taitaa olla luokkaa 700 000 vuotta +/- 100 000 vuotta. Meni saivarteluksi mutta kuitenkin. Eli tuohon pitkän aikavälin sykliin tuo nyt mennyt 630 000 sopii kyllä ihan hyvin, mutta on vasta tuolla alarajalla. Noissa pienemmissä purkauksissa ei juurikaan taida olla jaksollisuutta. En muista montako niitä on laskettu keskimäärin olleen noiden isojen purkauksien välissä, mutta enemmän huolissaan niistä seuraavien vuosituhansien ihmisten todennäköisesti tarvitsee olla, kuin siitä megapurkauksesta. Erittäin tuhoisiahan nekin voivat olla.
Minä en sen sijaan usko, että ihmiskunta kuitenkaan onnistuu ihan täyteen sukupuuttoon itseään ajamaan. Ehkä suureen joukkokuolemaan, jossa jäljelle jää vain murto-osa nykyisistä tällä pallolla tallaavista, mutta se ei ole sama asia.
Saa olla todella massiivinen tapahtuma, mikä ihmiskunnan täydelliseen sukupuuttoon ajaa, tai edes hirveän lähelle sitä. Oli se sitten itse aiheuttu tai luonnon katastrofi. Nykyisen elintason, yhteiskunnan ja teknologisen kehityksen tuhoamiseen riittää vähempi. Olisi se nyt sitten vakava pandemia, huomattavan iso asteroidi, erittäin massiivinen tulivuoren purkaus tai täysimittainen ydinsota, niin kaikki ne taitaisivat heittää suurimman osan maapallon henkiinjääneistä ihmisistä takaisin aikaan, jolloin päivän ainoa tehtävä oli löytää/hankkia päivän puhdas vesi, ruoka ja polttopuu. Ei edes 1950 DA:n kokoisen asteroidin, eli maksimissaan noin 1,5 km halkaisijaltaan ja joka toistaiseksi on näistä teoreettisista törmääjistä suurin, törmäys maahan voisi lähellekkään aiheuttaa koko ihmiskunnan sukupuuttoa. Mutta takaisin kivikaudelle se suuren osan planeetan henkiinjääneistä varmaankin lähettäisi. Asteroidin pitäisi olla ainakin yli 5 km halkaisijaltaan, jotta se voisi todennäköisesti aiheutta ihmiskunnan täydellisen sukupuuton.