En ole ikinä ymmärtänyt miksi ay-toiminta olisi jotenkin poikkeuksellista ja kysynnän ja tarjonnan ulkopuolista, ”epäluonnollista” toimintaa. Eiköhän se ole rationaalista oman edun tavoittelua niinkuin kaikki muu liiketoimintakin. Tilanne josta lähdettiin oli sellainen, ettei työntekijällä ollut oikeuksia, koska oikeudet nostivat työn hintaa. Ei työsuojelua, ei ylityökorvauksia, ei irtisanomis-aikaa, ei työ-eläkettä: vapaus ja auvoisuus vallitsi. Mutta jostain syystä tämä ei suurta joukkoa työntekijöitä miellyttänyt: kommunismi ja sosialismi syntyivät. Maissa jossa oli valmiutta kompromisseihin sosialismi liudentui sosiaalidemokratiaksi, yhteiskunnissa jossa ei joustettu ja etsitty kompremissejä, päädyttiin eri värisiin diktatuureihin.
No, työnantajan edun mukaista on tietysti edelleen pitää hinta mahdollisimman alhaalla, ja jos työntekijä neuvottelee hänen kanssaan täysin yksin niin useimmissa tapauksissa tilanne on melko epätasainen. On suhteellisen luonnollista, että näissä olosuhteissa muodostuu työntekijöiden kartelleja, jotka rajoittavat työnantajan vapautta sanella ehtonsa työn hinnalle ja sisällölle. Tämä voi olla talouden kokonaistilanteen kannalta negatiivista ja tietyn rajan ylittäessään myös työttömien etujen vastaista, mutta toisaalta myös tyytymättömien vallankumouksellinen radikalismi voi sitä olla. Kannattaisiko kokeilla mitä tapahtuu, jos ay-toimintaa rajoitettaisiin voimakkaasti? Annetaan vaan Antti Piipolle diktaattorinoikeudet ja ruvetaan nauttimaan vapauden hedelmistä?
Tietysti myös sosiaaliturva on hinnanmuodostuksen vapauteen puuttumista – taloudellisesta näkökulmasta on täysin naurettavaa, että koulutuksesta ja sairaanhoidosta maksetaan vain muodollisia summia. Tulonsiirrot voi tietysti nähdä kapitalismin maksamana suojelurahana, mutta voihan olla ettei tälläistä suojelua enää tarvita. Esim. USA:ssa kymmeniä miljoonia ihmisiä on sairasvakuutuksen ulkopuolella eikä suurempia kapinoita ole syntynyt: ihmiset tyytyvät virumaan slummeissa, eivätkä politisoidu tai järjestäydy. Ehkä nyt olisi aika kokeilla Suomessakin?