Kumpi vai kampi? Head-to-head vertailut liigajoukkueista 2024–2025

  • 36 855
  • 220

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Kokeillaanpas tällaista ennakko/voimasuhdevertailutapaa. En tiedä onko tämä kiinnostava tai toimiva systeemi, mutta vertailuun aina kaksi joukkuetta kerrallaan. Niistä sitten pelaaja vs pelaaja: kumman ottaisit itse omaan joukkueeseen, jos saisit/pitäisi valita tai ketkä ovat mielestäsi yhtä hyviä?

Aion olla rohkea ja hypätä suoraan surman suuhun. Käyn siis seuraavassa viestissä läpi ympäri palstaa puhuttaneen Tappara vs Kärpät -tilanteen. Lupaan olla totaalisen puolueeton, mutta asiantuntemuksestani en sano mitään.

Sana on sen jälkeen vapaa väittelylle ja seuraaville vertailupareille. Vertailuja saa tehdä puolestani kuka vaan. Saa myös esittää toiveita.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
TAPPARA vs KÄRPÄT

Hyökkääjät

Aapeli Räsänen vs. Michal Kovarcik
Tapparan sentteritilanne lienee vielä avoinna. Enkä yllättyisi siitäkään, jos Kärpät hommaisi vielä Kovarcikia kovemman sentterin. Mutta tällä hetkellä mennään näillä. Tapparalla voisi olla vertailussa tällä paikkaa myös Mattila, mutta ei muuta tulosta. Näistä valitsisin Kovarcikin. Nousi viime kaudella Jukureissa ykkössentteriksi, teki 45 pinnaa ja on kuulunut Tshekin EHT-pelaajiin jo useamman vuoden. Ei ole hyödytön myöskään omaan päähän. Räsäsen piste-ennätys on 37. Viime kausi oli kuitenkin KalPassa vaikeampi ja jäi siellä kakkos-kolmossentteriksi.

Julius Mattila vs. Patrik Virta
Ei mikään järkyttävän suuri ero, mutta mielestäni selvä peli kuitenkin. Mattila on ollut neljä kautta Lukon runkopelaajana. Viime kausi kapteenina ja yhtenä joukkueen kärkipelaajista, pelasi myös paljon erikoistilanteita. Viime kauden Saksassa pelaava Virta on hyvä Liiga-pelaaja ja luultavasti mikä tahansa joukkue ottaisi hänet ihan ilolla kolmossentterikseen. Ei kuitenkaan ole ottanut urallaan sitä odotettua steppiä ihan terävimpään kärkeen.

Oiva Keskinen vs. Markus Loponen
Nuoriso-osastosta epäreilu pari ja sen myötä selvä peli. Eikä muuttuisi mihinkään, vaikka Loposen tilalle laitettaisiin Yliniemi. Keskinen otti heti tulokaskaudellaan vakiopaikan mestarijoukkueesta, teki 27 pinnaa ja pelasi U20 MM-joukkueessa. Loponen on mielenkiintoinen tulevaisuuden nimi, mutta tulee tässä tapauksessa vuoden tai pari Keskistä perässä. Hän takoi viime kaudella pinnoja junnuissa ja U18 MM-kisoissa.

Otto Rauhala vs. Maxim Korpimäki
Epikset jaot myös tässä. Tapparalla neloskenttään rutinoitunut kapteeni. Rauhalan hyökkäystehot ovat laskeneet ja viime kaudet olleet vähän rikkonaisia, mutta arvokas runkopelaaja ja hyvä puolustussuuntaan. Korpimäki pelasi tulokkaana puolet kaudesta Liigaa pienessä roolissa neloskentässä.

Veli-Matti Savinainen vs. Marko Anttila
Kaksi mestari-ikonia. Luultavasti kukaan Oulussa ei vaihtaisi Anttilaa Savinaiseen, eikä Tappara-fanit toisin päin. Suututan siis molemmat leirit tasapuolisesti, kun en suostu nimeämään kumpaakaan yli toisen. Anttilan otteissa ei näkynyt ikä ainakaan viime kaudella. Hän jätti maajoukkueen ja keskittyi Kärppiin, jossa pelasi täyden ja aiempaa paremman kauden. 27 pinnaa ilman ylivoimaminuutteja on aika hyvä suoritus av-ekspertille. Savinainen pelasi runkosarjassa vain 23 peliä. Alkaako olla jo vähän sitä kastia, että runkosarjassa pidetään pelituntumaa yllä, jotta finaaleissa on sitten ratkaisuiskussa? Kaksi erilaista pelaajaa, mutta omilla erikoisalueillaan edelleen huippuja.

Nick Halloran vs. Reid Gardiner
Kumpikin kelpaisi minulle paremmin kuin hyvin, mutta Gardiner on ollut viime kausien kovimpia maalintekijöitä koko Liigassa: 23-27-24. Pelannut toki todella isossa roolissakin. Halloran ylsi melkein samoihin lukemiin viime kaudella, vaikka peliaikansa oli melkein kuusi minuuttia pienempi / ottelu. Hänkin pelasi kuitenkin paljon ylivoimaa. Ei nyt ihan selvä valinta, mutta Gardiner on aiempien kausien kokemuksensa ansiosta ns. varmempi kärkihyökkääjä. Halloranilla tuo rooli on vasta edessä.

Petteri Puhakka vs. Teemu Turunen
Tää on sitten jo vähän epätasaisempi pari, valkkasi Turuselle sitten kenet tahansa Tapparan laitahyökkääjistä vastaan. Turusella alla uran paras kautensa ja maalipörssin voitto. Potentiaalinen pistepörssin kärkinimi myös tulevalla kaudella. Puhakka on parantanut kausi kaudelta ja teki viime kaudellakin hyvät tehot, vaikkei kuulunut ns. kärkiketjujen pelaajiin. Alivoimalle näistä ehdottomasti Puhakka, mutta jos ja kun tässä kärkihyökkääjää etsitään, niin ei kahta sanaa.

Kristian Tanus vs. Ben Tardif
Kolmas Kärppien huipputason laituri, jolle Tapparasta ei taida löytyä vastusta. Tardif takoi 50 pinnaa ekalla kaudellaan Euroopassa ja oli KooKoon ykköshyökkääjä. Tanus oli jokunen vuosi sitten nousemassa kohti kärkipelaajien joukkoa (piste-ennätys 37), mutta käyrä ollut sittemmin vähän laskusuunnassa. Kovin rikkonainen viime kausikin.

Philip Granath vs. Aleksi Antti-Roiko
Mestiksessä tehoillut Antti-Roiko oli Kärppien viime kauden positiivisia yllättäjiä. Teki komeat 29 pinnaa tulokaskaudellaan. Nuori norjalainen Granath ylsi kuitenkin käytännössä samoihin tehoihin ja on mielestäni monipuolisempi ja monikäyttöisempi pelaaja.

Otto Somppi vs. Olli Nikupeteri
Somppi pelaisi joissain joukkueissa jopa kakkossentterinä, mutta ei luultavasti mahdu Tapparassa kuin alempien ketjujen laidalle. Tärkeä runkopelaaja Tapparan tasaisessa nipussa joka tapauksessa, pelaa sekä yli- että alivoimaa ja tehnee varmaankin 25-30 pinnaa. Nikupeteri on vähän vaikeampi pelaaja verrattavaksi, kun lähti jo junnuna Ruotsiin. On pelannut SHL:ää Luulajassa jo yli 130 peliä, mutta varsin pienessä roolissa. Voi yllättää, mutta odotusarvoltaan kaukana Sompin perässä.

(Aleksi Mustonen) vs. Julius Hermonen
Pätkäpestillä Tapparassa oleva Mustonen oli viime kaudella HPK:n kärkihyökkääjiä ja pelasi loppukauden Sveitsissä. Melko kokenut ja tuntuu nykyisellään olevan jonkinlainen luotettava taustatuki kärkiketjujen taakse. Hermonen on puolestaan monivuotinen Kärppien nelosketjun luottopelaaja, mutta en tiedä osaako kukaan oululainenkaan selittää, että miksi? Piste-ennätys 12, ei pelaa alivoimaakaan, eikä ole mennyt urallaan yhtään eteenpäin.

Muut: tasan
Tapparalta Benjamin Rautiainen saa varmasti ainakin näyttöpaikan. Oli viime kaudella supertehokas junnuissa ja nuorten maajoukkueringissäkin mukana. Oskari Luoto pelasi viime kauden pienessä roolissa Liigaa. Emil Järventie on ollut lupaava, mutta ei onnistunut nappaamaan pelipaikkaa Ilveksestä, eikä loistanut Mestiksessäkään. Kärpillä pitkälti saman kaliberin pelaajia. Ville Heikkala on ollut alaketjujen varamies jo muutaman kauden. Arttu Alasiurua oli junnuissa yhtä tehokas kuin Rautiainen ja pelasi myös nuorten maajoukkueessa. Kalle Matikainen on ollut Mestiksessä hyvä, mutta ei mikään ihan kärkiukko kuitenkaan.


Puolustajat

Otto Leskinen vs Atte Ohtamaa
Kaksi ihan sarjan huippupakkia. Hyvinkin erilaiset ja eri vaiheissa uraansa, mutta ensi kautta ajatellen en osaisi tehdä valintaa tästä kaksikosta. Tasapeli siis.

Olli Juolevi vs Miika Koivisto
Tasapeli myös tässä kaksikossa. Tehokkaan kauden pelannut Koivisto, jos joukkueeseen tarvitaan kiekollista puolustajaa. Juolevilla on puolestaan varaa petrata viime kaudesta, mutta on puolustussuuntaan joka tapauksessa erittäin hyvä.

Daniel Brickley vs Victor Berglund
Tässä on vähän arvoituksellisempi kaksikko, mutta laitan heidätkin tasan. Brickley pelasi viime kaudella runkopelaajana SHL:ssä ja on ollut sitä ennen Allsvenskanin kärkipakki. Liigassa voi olla huippumies, tai sitten ei. Samat sanat pätee myös Berglundiin, joka ei ollut Kärpissä viime kaudella sellainen kärkipakki kuin mitä odotettiin. Toisaalta taas aiemmin HIFK:ssä pelasi tehokkaasti.

Ruben Rafkin vs Martin Jandus
Rafkin löi viime kaudella itsensä läpi. Nousi TPS:ssä jopa ykköspakiksi ja EHT-rinkiin. Jandus pelasi ok kauden Kärpissä yleispakkina ja kuului puolestaan Tshekin EHT-miehistöön. Tasapeli, Rafkinissa viime kauden perusteella enemmän potentiaalia, mutta Jandus on varmempi/tasaisempi valinta. Tasan tämäkin.

Aleksi Matinmikko vs Tommi Kivistö
Kaksi hyvin erilaista pelaajaa. Matinmikko jatkoi onnistuneen Mestis-kauden jälkeen liitoaan myös Liigassa ja oli Ässien ykkösylivoiman pakki. Oli ehdolla jopa MM-joukkueeseen. Kokeneempi Kivistö on puolestaan luotettava peruspakki, joka luutii kiekkoa ennemminkin alivoimalla. Hänellä on kokemusta arvokisoista takavuosilta. Molemmat hyviä vaihtoehtoja, mutta niin eri tyylin pelaajia, että en osaa valita. Tasapeli.

Joni Tuulola vs Arttu Paaso
Ensimmäinen pari, missä saan tehtyä selvän valinnan! Tuulola oli viime kaudella vakiopelaaja mestarijoukkueen pakkikuusikossa. Melko kokenut ja on pelannut aiemmin isommassakin roolissa. Nuorempi Paaso oli hänkin vakiopelaaja Kärpissä, mutta ei taida ainakaan vielä olla rahkeita muuhun kuin kohtalaiseen peruspeliin.

Hugo Gallet vs Joel Olkkonen
Gallet kuului KalPan ja Ranskan maajoukkueen runkopelaajiin. Perusvarma puolustava puolustaja. Täyttää oman tonttinsa. Olkkonen menee seiskapakkina niin kuin on mennyt aiemmillakin kausilla, mutta vähän luulen, että joku nuorista menee jo ihan aiheestakin Kärpissä hänen edelleen.

Muut: tasan
Kärpillä on kaksi mielenkiintoista potentiaalista nuorta pakkia tyrkyllä kokoonpanoon. Janne Peltonen varattiin NHL:ään 2023 ja on ollut U20-maajoukkueringissä. Viljami Juusola kävi jo viime kaudella paikkaajana Kärpissä, varsinaisesti hän pelasi kuitenkin Allsvenskanin kärkiseurassa - tosin vain rivipelaajana. Tapparan Arttu Kärki on kuitenkin kovempi lupaus kuin kumpikaan näistä. Kärki pelasi huippukauden OHL:ssä ja oli mukana U20 MM-joukkueessa.

Maalivahdit

Juha Metsola
vs Niclas Westerholm
Maalivahdeista ei saa oikein järkeviä vertailupareja, kun Tappara luottaa selvästi kovaan ykköseen ja Kärpät kahteen ns. tasavahvaan molariin. Siitä ei liene kuitenkaan mitään epäselvää, että kuka näistä kaikista veskareista on paras? Itse ainakin pidän Metsolaa koko Liigan parhaana vahtina. Pelannut pitkän uran ykkösvahtina kovissa sarjoissa ja korkealla tasolla. Ikää on, mutta ei ole vielä osoittanut hiipumisen merkkejä. Westerholm ei ole ainakaan vielä osoittanut olevansa voittavan joukkueen ykkösvahti edes Liigassa.

Paavo Kohonen vs Tomi Karhunen
Tässä mennään sitten jo hyvin selvästi Kärppien eduksi. Kohonen pelasi hyvän kauden Mestiksen mestari-IPK:ssa ja hänet uskaltanee heittää askiin, kun Metsolalle kaivataan lepohetkeä. Haastajaksi hänestä tuskin kuitenkaan on, saati sitten pelaamaan ykkösvahtina, jos Metsola joutuisi sivuun. Kokeneen Karhusen viime kaudet ovat olleet hyvinkin sekavia, mutta näytti kevään kovissa peleissä olevansa edelleenkin hyvän tason liigavahti.

Henri Karppinen vs Visa Vedenpää
Kolmosvahdeilla ei varsinaisesti ole väliä, koska jos nyt Tapparalta Metsola loukkaantuisi, niin aivan varmasti hommaisivat jostain uuden maalivahdin tilalle. Laitoin kuitenkin vertailun näkyville, koska haluan kehaista vähän Vedenpäätä. Luultavammin päätyy lainalle Mestikseen, mutta ei ole ihan täysin mahdotonta, että saisi näyttöpaikan ja syrjäyttäisi jomman kumman kokeneemmista vahdeista. Vedenpää on NHL-varattu ja pelasi hyvän kevään Mestiksessä Hermeksen ykkösvahtina.

Valmennus

Tappara
vs Kärpät
No, tästä nyt ei vaan voi olla kahta sanaa. Tapparalle pisteet murskaavalla erolla. Rikard Grönborg on kokenut ammattimies ja valmensi Tapparan heti ekalla Liiga-kaudellaan mestariksi. Paha pistää siitä kovempia näyttöjä tiskiin. Ville Mäntymaa on vasta uransa alkutaipaleella. Nousi päävalmentajaksi kesken viime kauden. Eksyksissä ollen Kärppien kurssi kääntyi ja puhti riitti lopulta välieriin asti. Tuon perusteella kuitenkin vielä aika mahdotonta sanoa mitään Mäntymaan todellisista kyvyistä. Muun valmennusryhmän osalta menee puolestaan tasan: monivuotiset luottomiehet Sihvonen ja Hilli jatkavat Oulussa, kuten myös ammattimiehet Juujärvi ja Näykki Tapparassa.


Yhteenveto

Kärpillä on vertailuryhmien paras sentteri - ja myöskin ainoa, joka täyttää ns. klassisen ykkössentterin saappaat. Tappara saattaa hakea sellaista tai sitten ei, ei sen ainakaan ole pakko. Sillä on nimittäin 5-6 sentteriä, joista jokainen olisi Kärpissä kakkos- tai vähintään kolmosketjussa. Etu Tapparalle.

Kärppien kärkilaiturit ovat Liigan aivan ehdotonta eliittiä. Tapparalla on puolestaan hirmu hyvä runko, mistä voisi vetää melkein sokkona hatusta nimiä ja kasata hyviä liigaketjuja. Selkeitä ykkösnyrkin pelaajia ei kuitenkaan ole, paitsi ehkä Halloran. Kärpillä tuon terävän kärjen on tosin ilman lisävahvistuksia syytäkin olla iskussa ja pysyä pelikunnossa, sillä taustatuki on aika olematonta. Tämä on nyt vähän siitä kiinni mitä painottaa, mutta kyllä mä tuosta Kärppien kärjestä tykkään sen verran, että peli on tasan.

Puolustuksessa molemmilla on todella kova kärkiviisikko. Tapparalla on kuitenkin ihan eri tason pelaajia kilpailemassa viimeisistä pelipaikoista / paikkaamassa loukkaantuneita. Kärppienkin tilanne on luultavasti liigan parhaita, mutta Tapparalle se ei vaan tuon leveyden takia pärjää. Tappara menee uudelleen johtoon.

Maalivahtien osalta paremmuuden voi perustella miten vaan. Jos luottaa siihen, että Metsola on ehjänä koko kauden ja pelaa sillä tasolla kuin odotetaan, niin Tappara on haponkestävää terästä. Mutta sitten jos taas tykkää enemmän siitä, että joukkueessa on varauduttu vaikka mihin, niin Kärpillä on enemmän vaihtoehtoja ja sen myötä tukea ja turvaa. Jätän tämän ratkaisematta.

Valmennus on sitten se, mikä iskee taululle ratkaisulukemat. Voi olla, että Mäntymaa todetaan tämän kauden jälkeen uudeksi suomalaiseksi huippuvalmentajaksi, mutta näissä kauden ennakkoarvioissa häntä ei voi millään meriiteille laittaa edes lähelle Grönbergiä.

Näillä miehillä Tappara on siis Kärppiä edellä. Ei mitenkään murskaavasti, mutta selvästi kuitenkin.
 

Kempton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Nick Ritchie
Kärppien ja Tapparan vertaaminen on siinä mielessä hankalaa kun joukkueet ovat rakenteeltaan hyvin erilaisia. Tässä muutama pointti itseltäni:

- Hyökkäyden kärjen ja tuloksentekoyksikön osalta Kärpät ovat lähtökohtaisesti vahvempia. Turunen, Tardiff, Gardiner, Kovarcik ovat tasonsa Liigassa todistaneet. Taas puolestaan pohjakenttien ja syvyyden osalta Tappara on laadukkaampi ja rutinoituneempi.

- Pakisto on selkeä Kärppien heikkous ja Tappara tietysti siinä aika paljon edellä. Koivisto, Ohtamaa, Paaso ja Kivistö kestävät jotenkin vertailun Tapparaan, muut eivät. Varsinkin oman pään puolustamisessa Tapparan pakit ovat paljon edellä.

- Maalivahdeissa Kärpät voivat pelata vaikka 50/50 kun Tappara todennäköisesti 80/20 tai 90/10. Ja mielestäni Metsolan ero Karhuseen tai Westerholmiin ei ole niin iso, että siitä saisi merkittävää eroa. Maalivahti-tilanne mielestäni siis parempi Kärpillä.
 

Imsamiz50

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kärppien ja Tapparan vertaaminen on siinä mielessä hankalaa kun joukkueet ovat rakenteeltaan hyvin erilaisia. Tässä muutama pointti itseltäni:

- Hyökkäyden kärjen ja tuloksentekoyksikön osalta Kärpät ovat lähtökohtaisesti vahvempia. Turunen, Tardiff, Gardiner, Kovarcik ovat tasonsa Liigassa todistaneet. Taas puolestaan pohjakenttien ja syvyyden osalta Tappara on laadukkaampi ja rutinoituneempi.

- Pakisto on selkeä Kärppien heikkous ja Tappara tietysti siinä aika paljon edellä. Koivisto, Ohtamaa, Paaso ja Kivistö kestävät jotenkin vertailun Tapparaan, muut eivät. Varsinkin oman pään puolustamisessa Tapparan pakit ovat paljon edellä.

- Maalivahdeissa Kärpät voivat pelata vaikka 50/50 kun Tappara todennäköisesti 80/20 tai 90/10. Ja mielestäni Metsolan ero Karhuseen tai Westerholmiin ei ole niin iso, että siitä saisi merkittävää eroa. Maalivahti-tilanne mielestäni siis parempi Kärpillä.
Haastavaa myös sen suhteen, että joukkueen rakennus kesken. Ainakin kärpät tulee ihan varmasti tuomaan tuohon vielä yhden sentterin markkinoilta ja varmasti myös laiturin.

Puolustus ja valmennus menee tapparalle lähtökohtaisesti, nämä ulkomaalaiset tuolla kärppien pakistossa sen verran iso kysymysmerkki ennen kauden alkua. Oli varsinkin omassa päässä sellasia hazardeja läpi kauden, että ihan hirvittää.

Hyökkäyksen tuun pistää kärpille, kun tuo kärki on niin järkyttävän kova ja kun ei vielä varmaksi voi sanoa onko Kovarcik edes se kärppien ykkös-sentteri kauteen lähdettäessä.

Maalivahdit tasan, metsola ehkä hitusen parempi, mutta riskit siinä on jos pelaat sen 50 peliä runkosarjaa, että miten pysyy kasassa.
 

Barney

Jäsen
Oma näkemys Tapparan ja Kärppien välisistä voimasuhteista:

Tappara
+ Paremmat maalivahdit
+ Parempi puolustus
+ Parempi hyökkäys
+ Parempi valmennus

Kärpät
+ Pohjoisen puhuri
+ Routasydän

Niukasti on Kärpät Tapparan edellä tämän vertailun perusteella.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Ilmeisesti tästä on hyväksytty konsensus, että (näillä kokoonpanoilla) Tappara on jonkun verran Kärppiä kovempi porukka.

Koska kukaan ei ole ehdottanut mitään paria seuraavaksi pariksi, niin nappaan kohta käsittelyyn toisaalla puhuttaneen vertailuparin Kiekko-Espoo vs SaiPa.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
K-ESPOO vs SAIPA

Hyökkäys


Cameron Hill vs Ville Petman
Espoon senttereistä Hill on ehkäpä se, ketä voisi parhaiten sovitella klassisen ykkössentterin tontille. Pienikokoinen taitosentteri, joka iski hyvät tehot ECHL:ssä, on Canadiensin kolmannen kierroksen varaus ja pääsi jopa pelaamaan yhden matsin NHL:ssä. Ei ole kuitenkaan mahtunut AHL:ään ja on ekaa kertaa Euroopassa. Potentiaalia on, mutta voi myös osoittautua ihan hukka-arvaksi. Petman on monipuolisempi ja kuului ekalla AHL-kaudellaan joukkueen runkopelaajiin. Ennen P-Amerikkaan lähtöään hän löi läpi Liigassa: pelasi 39 pisteen kauden ja nousi EHT-rinkiinkin. En nyt ottaisi ehkä kumpaakaan playoff-joukkueen ykkössentteriksi, mutta näistä kahdesta Petman on selvästi varmempi valinta.

Joni Ikonen vs Antti Kalapudas
Kalapudas pelasi viime kauden isossa roolissa SaiPan ykkössentterinä ja teki myös uuden piste-ennätyksensä (30). Sen lisäksi että oli SaiPan paras pistemies, niin oli myös eniten alivoimaa pelannut hyökkääjä joukkueessaan. Joni Ikosen viime kausi sujui ihan toisenlaisissa tunnelmissa. Hän pelasi HIFK:n kolmossentterinä, kunnes putosi jossain vaiheessa jopa poppariosastoon. Ikosella on ollut urallaan vähän vaikeaa, mutta toissakaudella piste-ennätys (33) Pelicansissa ja vaikeudet näyttivät selätetyiltä. Nyt hänellä on kuitenkin mahdollisuus ottaa itselleen hyvinkin iso rooli. Ei ole millään lailla selvä peli, mutta henkilökohtaisesti pidän Ikosta hieman potentiaalisempana ja valitsen hänet.

Matti Järvinen vs Miska Siikonen
35-vuotias Järvinen pelasi viime kauden Tshekin liigaa, jossa oli runkopelaaja joukkueessaan. Ennen sitä pelannut pitkähkön uran luotettavana kakkos-kolmoskentän pelaajana ja tehnyt tyypillisesti noin 25-30 pinnaa. Siikonen oli SaiPan kapteeni ja pelasi käytännössä kakkossentterinä. Hänen piste-ennätyksensä on 31 ja ehti nousta tuolloin EHT-rinkiinkin, mutta sen jälkeen on riittänyt vaikeuksia. Viime kaudellakin oli sivussa aika paljon ja teki vain 11 pinnaa. Kelpo sentteri joka tapauksessa alempiin ketjuihin, vaikkei pisteitä tekisikään. Molempien kohdalla on kysymysmerkkejä, vielä esim. Järvisellä riittää jalat Liigaan? Tai pystyykö Siikonen nostamaan tasoaan takaisin siihen, mitä oli joitain kausia sitten? Laitan tämän parivaljakon tasan.

Tomi Sallinen vs Otto Hokkanen
Tällä hetkellä SaiPan sentteriosasto on hyvin hyvin ohut, kun taas espoolaisilla on jopa tunkua pelaavaan kokoonpanoon. Niinpä vertailukin on selvää pässinlihaa. Sallisen kaksi viime kautta Ruotsissa ovat olleet vaikeita ja hänelläkin alkaa selvästi jo ikä painaa. Konkari lienee kuitenkin edelleen pätevä pelaaja ainakin pienempään / puolustavampaan rooliin. Nuori Hokkanen nousi viime kaudella vakiokokoonpanon pelaajaksi neloskenttään. Oli toki myös nuorten maajoukkueen ringissä, eli ei mikään ihan tusinajunnu, mutta enpä tiedä olisiko missään toisessa joukkueessa välttämättä ollut vakiopelaaja.

Heikki Liedes vs Otto Kivenmäki
Liedes on pelannut sentterinä, mutta pelannee Espoossa laidalla. KooKoossa hän nousi kärkihyökkääjäksi ja on ollut viime kausien parhaita ja tasaisimpia maalintekijöitä Liigassa, kuulunut myös jo usean kauden ajan EHT-rinkiin. Tapparassa Liedes pelasi pienemmässä roolissa, mutta sai ylivoima-aikaa ja takoi rooliinsa nähden hyvät pisteet (18+14=32). Vahva ja tunnollinen pelaaja sopisi myös alempiin ketjuihin. Kivenmäen vahvuudet ovat kiekollisessa pelissä. Hän olikin viime kaudella yksi SaiPan kärkihyökkääjistä ja teki uuden piste-ennätyksensä (6+22=28). Liedes on paljon monipuolisempi ja luultavasti myös tehokkaampi. No-brainer valinta.

Peter Quenneville vs Janne Naukkarinen
Isoa roolia on kaavailtu myös tälle kaksikolle. Quenneville voitti maali-ja pistepörssin Norjassa ja on aikoinaan tehnyt kovia tehoja ECHL:ssä. Pistepotentiaalia on siis, mutta kokenut kiertolainen ei ole pärjännyt urallaan vielä koskaan missään kovassa sarjassa. Jäi muuten aikoinaan ilman sopimusta juurikin SaiPassa. Voi olla kovakin luu, mutta pidän myös isona riskinä, että pestinsä jää lyhyeksi. Naukkarinen oli puolestaan SaiPan viime kauden positiivisimpia yllättäjiä. Iski 20 tehopinnaa 36 liiga-ottelussaan. Lisäksi hän pelasi tehokkaasti junnuissa ja kuului U20 MM-joukkueeseen. Potentiaalinen kärkipelaaja, mutta ei mitenkään varma sellainen. Ennenkin on nähty, että nuori yllättäjä ei välttämättä onnistu toisella kaudellaan, kun niskassa on odotuksia. Laitan tämän kaksikon samalle viivalle keskenään.

Arvid Degerstedt vs Viktor Granholm
Allsvenskanista tulevien pelaajien vertailu menee SaiPalle. Ruotsalainen Degerstedt on pelannut useita kausia Allsvenskanissa runkopelaajana. Viime kaudella 21 pinnaa. On tosin kaiketi pelannut keskellä, eli voi oikeasti olla tehokkaampikin pelaaja, jos pääsee isompaan rooliin ja laidalle. Norjan maajoukkuehyökkääjä Granholm oli pikkaisen (28) tehokkaampi Allsvenskanissa ja on ollut joukkueensa kärkipelaajia sekä Itävallassa että Norjassa pelatessaan. Arvelen hänet luontevammaksi pelaajaksi ns. tulosyksikön rooliin.

Ottoville Leppänen vs Roni Karvinen
Kumpikin pärjää Liigassa ainakin pienessä roolissa. Näen kuitenkin, että Leppäsessä on huomattavasti isompi potentiaali nousta kärkikenttiin. Leppänen teki Jukureissa 41 pelissä 15 pistettä, vaikka pelasi hyvin pienessä roolissa. Ennen sitä oli runkopelaaja NCAA:ssa ja junnuvuosinaan joukkueensa tehopelaajia. Karvinen vaikuttaa enemmänkin sellaiselta pelaajalta, joka tulee tekemään uransa alaketjuissa. Viime kaudella pääsi pelaamaan myös ylivoimaa ja oli SaiPan runkopelaajia (14 pistettä), mutta ehkä enemmänkin olosuhteiden pakosta.

Santeri Virtanen vs Mikko Petman
Lappeenrannassa odotellaan ilmeisesti molempia Petmanin poikia kärkiketjuihin? Aika jännä odotus, koska Mikko on pelannut uransa tähän asti neloskentän rivimiehenä niin Lukossa kuin JYPissäkin. Jyväskylässä ura ei mennyt ainakaan eteenpäin. Voi tietysti olla, että uusi vaihde löytyy kotikulmilta ja velipojan joukkuekaverina. Virtanen on pelannut jo kuusi kautta liigaa ilman mitään näkyvää edistystä. Pelasi viime kaudella Ilveksessä neloskentän keskellä ja laidassa, myöskin alivoimaa. Aikoinaan NHL-varattu, mutta tuskin nousee enää oikeasti kovaksi pelaajaksi. Neloskenttään toki hyvä ja monikäyttöinen pelaaja. Tasapeliksi laitan tämän kaksikon.

Janne Hämäläinen vs Juuso Heikkilä
Mestiksen tehohyökkääjiä molemmat. Mestiksessä olisin valinnut aivan saletisti näistä kahdesta Heikkilän, mutta Liigaa ajatellen en osaa tehdä valintaa. Heikkilällä on ehkä vähän parempi pistepotentiaali, mutta Hämäläinen voi sopia paremmin alaketjuihin nyhjäämään.

Jaakko Heikkinen vs Niklas Appelgren
Heikkinen pelasi Mestiksessä ykkössentterinä, mutta tuskin mahtuu keskelle nyt liigassa. Oli oikein hyvä Mestiksessä, mutta hyödyllisimmillään hyökkäävässä roolissa. Putosi muutama vuosi sitten KooKoon miehistöstä ulos. Kokenut Appelgren joutui viime kaudella pelaamaan SaiPassa kärkiketjuissakin, mutta on oikeasti nelosketjun ja alivoiman luottoratsu. Neloskentän rooliin näistä kahdesta ottaisin ehdottomasti Appelgrenin.

Arttu Tuomaala vs Oliver Kjaer
Kummankin kuuluisi jahdata kärkikenttien pelipaikkaa, mutta Tuomaalalla ei liene siihen rooliin realististisia mahdollisuuksia. Klassinen taitosentteri, joka ihastutti Mestiksessä, mutta Liigassa ei liene sellaista tonttia hänelle tarjolla. Kjaer päässee näyttämään kykyjään. Hän oli viime kaudella Tanskan liigassa kärkipelaajia ja pelannut myös maajoukkueessa. Ei ole tosin koskaan pelannut Tanskan ulkopuolella, eli täysi arvoitus, miten pärjää nyt paljon kovemmassa sarjassa.

Muut: K-Espoo
SaiPalle vapautui pelimarkkoja kun Lee Lapidin sopimus purettiin. Eiköhän ne vielä käytetä sentteriin, eli tämä vertailu voi sitten siinä vaiheessa vielä muuttua. Tällä hetkellä SaiPalla ei ole rosterissa kuitenkaan yllä mainittujen lisäksi kuin muutama junnu. Miro Tauslahti ja Lenni Tiihonen toimivat varamiehinä jo viime kaudella, mutta eivät taida olla edes varamiestasoa. K-Espoon reserveissäkään ei ole selviä liigatason pelaajia, mutta kuitenkin potentiaalisempia. Venni Tolppola ja Rasmus Toiviainen olivat U20-maajoukkueessa ja Tuomas Suoniemi U18 MM-kisajengissä. Tryout-pelaajat Joni Piipponen ja Juho Koivusaari ovat puolestaan kokeneita Mestis-pelaajia (tosin SaiPa voinee saada esim. Ketterästä tarvittaessa saman kaliberin pelaajia täydennysavuksi tarvittaessa).


Puolustus:

Ville Lajunen
vs Mikko Kousa
Kaksi erittäin kokenutta 36-vuotiasta paluumuuttajaa. Kumpikin ollut parhaimmillaan Liigan kärkinimiä, mutta ikä alkaa jo vaikuttaa väkisinkin. Lajunen oli vielä viime kaudella kärkipuolustaja Saksassa. Kousa pelasi vajaan kauden Slovakiassa, mutta oli pudotuspeleissä mestarijoukkueen kärkipelaajia. Eli ei mikään ihan turisti vielä hänkään. Toissa kaudella myös hän pelasi Saksassa, jossa oli ok-tasoa. Lajunen voi hyvinkin olla edelleen kova kiekollinen pelaaja myös Liigassa. Kousan en usko olevan enää ihan kärkiroolien pelaaja, mutta täyttää terveenä pysyessään paikkansa runkopelaajana.

Kasper Kotkansalo vs Santeri Airola
Molemmat olivat aikoinaan lupauksia, mutta rakentavat nyt uudelleen uraansa. Kotkansalolla on alla kaksi risaa ja muutenkin vaikeaa kautta HIFK:issä. Viime kaudella oli terveenä ollessaankin kuutos- tai seiskapakki. Ennen näitä vuosia hänestä odotettiin jopa NHL-pelaajaa. Nyt olisi iso näyttöpaikka ja myöskin uran kannalta tosi tärkeää onnistua. Airolalla sen sijaan on onnistunut kausi jo allaan ja nostan hänet sen takia tässä vertailussa edelle. Airola pelasi viime kauden tosi isoilla minuuteilla ja oli SaiPan ykköspakki. Hänelläkin on samanlaista tastaa kuin Kotkansalolla, eli kärsinyt loukkaantumisista ja risteillyt aiemmin lähinnä Liigan vaihtopenkin ja Mestiksen välillä.

Aleksi Laakso vs Mikko Niemelä
Kaksi kokenutta peruspakkia. En näe heissä merkittävää eroa, Laakso ehkä vähän parempi, mutta Niemelä tottunut pelaamaan Liigassa. Laakso oli viime kaudella Tshekin liigassa runkopelaaja. Niemelä on saanut lähtöpassit jo Pelicansista ja Kärpistä, mutta oli SaiPassa kärkipakki viime kaudella. Kertoo ehkä jotain puolustuksen kokonaistasosta.

Niko Seppälä vs Ondrej Trejbal
Trejbal kuului viime kaudella SaiPan runkopelaajiin ja täytti paikkansa puolustavana puolustajana. Seppälä oli Mestiksessä hyvä, mutta on päässyt Liigassa pelaamaan vain aika pienessä roolissa. Viime kaudella hän oli HIFK:issä lähinnä rotaatiomies, mutta esitti hyviä otteita. Pidän häntäkin kelpo pelaajana pelaavaan kokoonpanoon sekä myöskin mahdollisesti Trejbalia monikäyttöisempänä.

Kasper Kulonummi vs Elmeri Laakso
Kaksi kaksikymppistä lupausta, joilla on mahdollisuus pelata ensi kaudella jopa ykkösparissa joukkueissaan. Laakso pelasi viime kaudella vähän isommassa roolissa kuin Kulonummi, mutta siinä on tietysti eroa, että mihin rooliin nuori puolustaja mahtuu SaiPassa kuin siihen millaista peliaikaa Tapparassa voi saada... Laakso on ollut junnuissa tehokas ja pelannut muutaman pelin nuorten maajoukkueessa. Kulonummi on kuitenkin selvästi kovempi prospekti: hän oli viime vuonna U20 MM-joukkueen profiilipelaajia ja varattu NHL:ään. Laakso on mielenkiintoinen, mutta Kulonummen potentiaali vielä hurjasti suurempi.

Anders Koch vs Peetu Kiukas
Hakevat paikkaa pelaavasta kokoonpanosta. Koch oli tehokas Tanskan liigassa ja kuului myös maan MM-miehistöön. On kuitenkin pelannut koko uransa Tanskassa, joten ihan mysteeri, että kuinka pärjää liigahyökkääjiä vastaan. On kuitenkin kokenut pelaaja ainakin Kiukakseen verrattuna. 19-vuotias Kiukas väläytteli viime kaudella, oli joukkueen kärkipelaajia junnuissa ja mukana U20-maajoukkueringissä. Ei ehkä kuitenkaan vielä riitä hyökkäävän roolin ottamiseen puolustuksessa ja puolustuspeliin ehkäpä liian levyt.

Miro Keskitalo vs Saku Salminen
Lähtökohtaisesti veikkaan molempia heistä kuutos-seiskapakeiksi. Keskitalo oli Mestiksessä espoolaisten kapteeni ja runkopelaaja.
Hän pelasi nuorempana liigaa ja täytti silloin pienen roolinsa. Nyt voi kyllä pitää kiirettä, jalka ei liiku loukkaantumisten jälkeen ihan samalla tavalla. Salminen jäi Pelicansissa pelkäksi varamieheksi. Pelannut Liigaa jo useamman kauden, mutta ei ole vielä vakiinnuttanut pelipaikkaansa. Molemmat täyttävät varmaan paikan pienessä roolissa, mutta en näe kummassakaan potentiaalia isompaan rooliin.


Muut: SaiPa
Espoolla ei ole riveissään yhtään muita mahdollisia liigapuolustajia ainakaan vielä. SaiPalla sen sijaan on viimeisistä pelipaikoista ihan hyvää kilpailua. Karri Aho pelasi isossa roolissa jo viime keväänä. Aiemmin on tosin ollut penkkimies Ilveksessä ja runkopelaaja Mestiksessä. Samuli Niinisaarikin voi yllättää, pelasi nimittäin ihan hyvällä tasolla NCAA:ssa.


Maalivahdit:

Marcus Hellgren-Smed vs Filip Lindberg
Arvioin heidät samantasoisiksi. Kummallakin on tosin mahdollisuus yllättää, mutta en pidä kumpaakaan varmana liigatason ykkösvahtina. Hellgren-Smed on kolmikymppinen ja melko kokenut, mutta pelannut koko uransa Allsvenskanissa tai Ruotsin divarissa. Onnistuuko hyppäys korkeammalle tasolle vielä? TPS:stä siirtynyt Lindberg oli viime liigakauden huonoimpia ykkösvahteja. Hän oli kuitenkin hyvä NCAA:ssa ja pääsi kokeilemaan parin kauden verran AHL-kiekkoakin, eli voi hyvinkin olla paljon parempikin vahti kuin mitä pelkästä viime kaudesta voi päätellä.

Petteri Rimpinen vs Kari Piiroinen
18-vuotias Rimpinen nousi viime keväänä yllättäenkin Kiekko-Espoon ykkösvahdiksi Mestiksessä ja pelasi hyvät pudotuspelit. Hän on ehdottomasti lupaava, mutta ei kuitenkaan mikään superlupaus. Torjui U18-maajoukkueen ykkösvahtina, mutta ei NHL-varausta. Tulevaisuuden liigavahti, mutta en tiedä onko vielä tällä kaudella sitä. Piiroinen torjui SaiPan ykkösvahtina viime kaudella ja haastaa Lindbergin aika tiukasti tuosta heikoimman ykkösvahdin tittelistä. On kuitenkin Rimpiseen verrattuna kokenut ja esittänyt hyviä otteita mm. Allsvenskanissa. Piiroinen on liigatasolla ihan kelpo nimi kakkosvahdiksi.


Valmennus:

K-Espoo vs SaiPa
Laitan ulkomailta Liigaan palaavat Jyrki Ahon ja Raimo Helmisen tasapeliin. Aho on melko kokenut valmentaja ja hänellä on Espoo-taustaa. Lisäksi hän on yksi harvoista liigavalmentajista, joilla on mestaruus (aikoinaan JYPissä). Mutta oliko Ahon parasta ennen päivämäärä tuolloin kymmenisen vuotta sitten? Hän on saanut potkut kolmesta viimeisestä työpaikastaan ja valmentanut kolme viime vuotta Ranskassa. Viime kauden K-Espoo luotsit ovat nyt apuna tiimissä mukana, mutta kellään ei ole ihan lähituntumaa liigakiekosta. Helminen on erikoistunut maksimissaan vuoden pituisiin keikkahommiin. Valmensi viimeksi Slovakiassa. Raipe on ymmärtääkseni ensisijaisesti ns. peluuttava valmentaja, eli taktiikkapuolella roolia olisi sitten tarjolla muulle tiimille. Kumpikin hoitaa varmasti hommansa ammattimaisesti, mutta kovin pulleita kaniineja ei ehkä löydy kummankaan hatusta nostettavaksi.


Yhteenveto:

Hyökkäys menee ykköskentän osalta aika tasan. Muilta osin Kiekko-Espoolla on kuitenkin selvästi laajempi hyökkääjistö, etenkin senttereiden osalta. Etu Espoolle siis tältä osastolta.


Puolustuksella SaiPalla on pienempiin rooleihin enemmän kilpailua. Kiekko-Espoolla on kuitenkin pikkaisen parempi kärkinelikko ja myöskin odotusarvoisesti paremmat 5. ja 6. pakit. Kiekko-Espoon johto kasvaa.

SaiPa saa kavennuksen maalivahtiensa ansiosta. Kummankaan veskariosasto ei herätä ainakaan liikaa lupauksia, mutta SaiPalla on sentään kaksi viime kauden Liigan ykkösvahtia. Kiekko-Espoon maalivahdeilla liigakokemusta ei ole lainkaan.

Valmennuksesta ei kuitenkaan etua kummallekaan, joten Kiekko-Espoo pysyy edellä. Jos SaiPa hankkii vielä kovan ykkössentterin, niin tilanne voi tasoittua, mutta kelpo kakkossentterikään ei sen sijaan vielä mielestäni riitä.


Tällä hetkellä Kiekko-Espoo on siis SaiPaa edellä.


Tappara
...
Kärpät
...
Kiekko-Espoo
...
SaiPa
 
Viimeksi muokattu:

ForNever

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Anaheim Ducks, Linköping HC
SaiPan osalta en tiedä huomasitko, että Kjær pelasi koko viime kauden sentterinä sekä pelasi sitä myös Pitsissä, vaikka EP:ssä lukee muuta.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
SaiPan osalta en tiedä huomasitko, että Kjær pelasi koko viime kauden sentterinä sekä pelasi sitä myös Pitsissä, vaikka EP:ssä lukee muuta.

En tiennyt, hyvä kun korjasit. Olisi ehkä pitänyt laittaa hänet sitten vertailtavaksi Järvistä tai Sallista vastaan.

Kalaputaan ennätyspisteet ovat kaudelta 18-19 Sportin riveissä, 12+34=46.

Joo ja näköjään sitä edeltävällä kaudellakin 31, eli ylittänyt silloinkin viime kauden pisteet. Enpä tiedä mistä tuon piste-enkan olin kirjoitukseeni repäissyt.
 
Suosikkijoukkue
SaiPa
@Everton Kahta hyökkääjää SaiPaan odotellaan, joista ainakin toinen olisi ”varma” kärkihyökkääjä eli paperilla paljon Lapidia tasokkaampi. Pitsiturnauksen perusteella puolustajat näyttää yllättävän hyvältä, mutta siinäkin on kuulemma rahaa tehdä muutoksia.
 

ForNever

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Anaheim Ducks, Linköping HC
@Everton Kahta hyökkääjää SaiPaan odotellaan, joista ainakin toinen olisi ”varma” kärkihyökkääjä eli paperilla paljon Lapidia tasokkaampi. Pitsiturnauksen perusteella puolustajat näyttää yllättävän hyvältä, mutta siinäkin on kuulemma rahaa tehdä muutoksia.
Tuo arvio Lapidia paremmasta pelaajasta taisi lähteä siitä huhutusta pelaajasta, joka valitsikin lopulta toisen joukkueen, eli ei tuosta taida olla mitään takeita.
 

mirasane

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Penguins, sympatiat Ässille ja IFK:lle
Karri Aho on varmasti SaiPan pakistossa ylempänä kuin rotaatiomiehenä. Elmeri Laakson voi tiputtaa top6:n ulkopuolelle ja heittää Ahon tilalle.

Itsekin ihmettelen miten Ikonen on Kalaputaan edellä. Piste-ennätys huonompi ja alla vielä floppikausi.
 

Tonnikala

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Karri Aho on varmasti SaiPan pakistossa ylempänä kuin rotaatiomiehenä. Elmeri Laakson voi tiputtaa top6:n ulkopuolelle ja heittää Ahon tilalle.

Itsekin ihmettelen miten Ikonen on Kalaputaan edellä. Piste-ennätys huonompi ja alla vielä floppikausi.
No eipä tämä Kiekko-Espoonkaan osalta ole varmasti 1:1 todenmukainen, sillä oikeita ketjukokoonpanoja ei tiedetä eikä edes hahmotelmia koska ekaa harkkapeliäkääm ei ole peruttu. Ihan mielenkiintoinen vertailu silti vaikea on itsellekin sanoa juuta tai jaata miten tulee menemään, onneksi kausi allaa kohta niin päästään näkemään.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Itsekin ihmettelen miten Ikonen on Kalaputaan edellä. Piste-ennätys huonompi ja alla vielä floppikausi.
Onhan Ikonen kehityksessään siinä vaiheessa, jossa steppejä yleensä vielä otetaan eteenpäin. Kolme vuotta nuorempi, NHL:äänkin kakkoskierroksella varattu (toisin kuin Kalapudas). Toisaalta mitään varmuutta tästä ei ole, Kalapudaksen tasoksi taas on vakiintunut tuollainen n. 30 pisteen setti.

Ikonen on itelleni yksi mielenkiintoisimmista tulevan kauden seurattavista, sillä se näyttää oliko HIFK-floppi vain olosuhteiden/valmennuksen aiheuttama poikkeama nousevaan trendiin vai onko kehitys oikeasti jotenkin pysähtynyt.
 

mesag

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Onhan Ikonen kehityksessään siinä vaiheessa, jossa steppejä yleensä vielä otetaan eteenpäin. Kolme vuotta nuorempi, NHL:äänkin kakkoskierroksella varattu (toisin kuin Kalapudas). Toisaalta mitään varmuutta tästä ei ole, Kalapudaksen tasoksi taas on vakiintunut tuollainen n. 30 pisteen setti.

Ikonen on itelleni yksi mielenkiintoisimmista tulevan kauden seurattavista, sillä se näyttää oliko HIFK-floppi vain olosuhteiden/valmennuksen aiheuttama poikkeama nousevaan trendiin vai onko kehitys oikeasti jotenkin pysähtynyt.
Tuon varauksen jälkeen tuli pahoja polvivammoja, jotka veivät luistelusta sen parhaan terän. Ilveksessä pelimiehen taidot näkyivät kyllä, mutta luistelu oli niin karmeaa tarpomista, ettei kerennyt mihinkään.
 

Spitfire

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, SJS
Ottoville Leppänen vs Roni Karvinen
Kumpikin pärjää Liigassa ainakin pienessä roolissa. Näen kuitenkin, että Leppäsessä on huomattavasti isompi potentiaali nousta kärkikenttiin. Leppänen teki Jukureissa 41 pelissä 15 pistettä, vaikka pelasi hyvin pienessä roolissa. Ennen sitä oli runkopelaaja NCAA:ssa ja junnuvuosinaan joukkueensa tehopelaajia. Karvinen vaikuttaa enemmänkin sellaiselta pelaajalta, joka tulee tekemään uransa alaketjuissa. Viime kaudella pääsi pelaamaan myös ylivoimaa ja oli SaiPan runkopelaajia (14 pistettä), mutta ehkä enemmänkin olosuhteiden pakosta.
Tämä arvio tuntuu hieman epäreilulta vertailulta. Karvinen on kuitenkin vasta 21-vuotias pelaaja, joka on pelannut lähinnä 3.-4. ketjun minuutteja ja tarpeen tullen heitetty pakiksi loukkaantumissumassa, siinä missä Leppänen pelasi samanikäisenä neljä vuotta sitten yliopistokiekkoa/Suomi-sarjaa. 22 vuotta syksyllä täyttävällä Karvisella on Liigasta 27+18=45 145 pelistä (0.31 ppg), ja viime kausi oli ensimmäinen kokonainen miesten puolella. Leppäsellä on 26-vuotiaana alla 41 ammattilaispeliä 7+8=15 (0.37 ppg) tehoin. Junioreissa Karvinen on tehoillut jopa paremmin/nuorempana kuin Leppänen. Miksi Leppäsellä olisi huomattavasti suurempi potentiaali nousta kärkikenttiin?
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Ehkä tuo Ikonen vs Kalapudas -vertailu olisi pitänyt laittaa tasan. Ero ei minun kirjoissani ollut muutenkaan iso, ja pidän edelleen Ikosen potentiaalia hieman isompana, mutta Kalaputaalla on kuitenkin hyvä kausi SaiPan kärkipelaajana alla. Jos kerran @Juhaht ottaisi tästä parista Ikosen ja @mirasane Kalaputaan, niin sehän on 1-1 ja tasuri siinäkin mielessä perusteltu.

Miksi Leppäsellä olisi huomattavasti suurempi potentiaali nousta kärkikenttiin?

En mitään hurjan suurta eroa nähnyt tässäkään pariskunnassa ja pitkälti fiilispohjalla mennään. Karvisesta on jäänyt mieleen tuollainen paikkaajan/täytepelaajan mielikuva, varmaan osittain siitä syystä, että pelasi viime kaudella vähän missä roolissa nyt ikinä tarvittiinkaan. Leppänen ei saanut vastuuta viime kaudella Jukureissa, mutta esiintyi terävästi kehiin päästessään. Pienessä roolissa ihan sama kumman näistä ensi kauden joukkueeseen ottaisin, mutta jos ajatellaan että pitäisi tarvittaessa pelata tulosroolissakin, niin sen vuoksi valitsisin tästä kaksikosta Leppäsen.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
LUKKO vs TPS

Hyökkäys:


Patrick Khodorenko vs Viljami Marjala
Khodorenko on pelannut runkopelaajana AHL:ssä, mutta se tie ei ole johtanut mihinkään, joten tulee nyt Eurooppaan hakemaan uutta vauhtia uralleen. Uskoisin hänen olevan kelpo ykkössentteri Liigaan, mutta ainahan näihin ulkomaalaisvahvistuksiin liittyy epävarmuustekijöitä. Marjala sen sijaan todisti jo viime kaudella tasonsa. Hän oli TPS:n paras pistemies (40) heti ekalla täydellä liigakaudellaan ja nousi myös EHT-rinkiin. Pidän häntä siis aavistuksen varmempana valintana.

Antoine Morand vs Aarne Talvitie
Morand siirtyi kesken viime kauden Lukkoon, oltuaan sitä ennen SaiPan kärkipelaajia. Kuului myös Lukossa kärkikenttien pelaajiin ja teki kauden aikana yhteensä 35 pinnaa. Talvitie sai myöskin ihan kivasti vastuuta tulokaskaudellaan ja pelasi erikoistilanteitakin. Pist-ero kuitenkin aika selvä: Talvitie sai kasaan 42 ottelussaan 16 pinnaa. Maalit Morandille 15-4.

Pathrik Westerholm vs Aarne Intonen
Westerholm on varsin kokenut runkopelaaja. Edellisellä Lukko-visiitillään oli tehokkaampi (37) kuin viime kaudella (24). Ei ole ehkä enää asiaa ihan terävimpään kärkeen, mutta kakkos-kolmossentteriksi hyvää liigatasoa. Intosen viime kausi oli rikkonainen, mutta oli kunnossa ollessaan TPS:ssä runkopelaaja. Piste-ennätyksensä on 25. Keskushyökkääjäksi vielä nuori, eli tulee luultavasti jossain vaiheessa menemään vanhempien verrokkiensa ohi, mutta vielä tällä kaudella valitsisin tästä kaksikosta Westerholmin.

Jami Krannila vs Aatos Koivu
Krannila saattaa pelata laidalla ja Koivulla ei kai ole vielä edes sopimusta julkaistuna mihinkään, mutta otetaan heidät nyt kuitenkin vertailupariksi. Ei ole kahta sanaa siitä, kumpiko pelaajista on lupaavampi. Koivu varattiin juhannuksena NHL:ään kolmannella kierroksella ja kuului U18 MM-joukkueeseen. Hän ei ole kuitenkaan pelannut vielä ollenkaan miesten pelejä, enkä usko että nousee huipputasolle heti tulokaskaudellaan. NCAA:ssa hyvin pelannut Krannila pelasi kelpo tulokaskauden Lukossa ja iski 21 pinnaa. Hyvä ja monikäyttöinen runkopelaaja, jolla on potentiaalia parantaakin viime kaudesta.

Sebastian Repo vs Petrus Palmu
Palmu on mielestäni pelaaja, jonka arvo joukkueelle mitataan vain ja ainoastaan tehopisteissä. Viime kaudella niitä ei tullut lähellekään toivotusti (25). Oli aiemmin Jukureissa runkosarjan paras pelaaja (59), mutta sen jälkeen reissu Ruotsiin meni ihan vihkoon. Taitoa ja potentiaalia on, mutta onko saanut virvelöityä ne kesän aikana joen pohjasta? Repo on pelaajatyyppinä monipuolisempi ja onnistui viime kaudella erinomaisesti myös hyökkäyspäässä: 45 pinnaa oli väkevä näyttö ja hyvä paluu Liigaan vaikka Pohjois-Amerikassa ei natsannutkaan.

Karson Kuhlman vs Carter Savoie
Näistä AHL-hankinnoista Savoie saattaa hyvinkin olla ensi kaudella tehokkaampi. Kuhlman ei ole ollut mikään pistelinko edes yliopistossa, eikä häntä ole ehkä sellaiseksi hankittu Lukkoonkaan. Molemmat ovat minulle tuntemattomia suuruuksia, joten ihan tilastoskouttauksella mennään. Sen perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että Kuhlman lienee kokonaisvaltaisesti parempi pelaaja. Hän on ollut tasoltaan NHL-AHL-välimaastoa, pelannut NHL:ssä 147 peliä ja kuului vuonna 2022 jenkkien MM-jengiin. Savoie on tosin nuorempi ja hakee ehkä nälkäisemmin seuraavaa steppiä uralleen. Paljon riippuu roolista ja siitä, kumpi sopeutuu paremmin Liiga-kiekkoon, mutta Kuhlman on kokeneempi ja pelannut kovempia pelejä.

Steven Jandric vs Aidan Dudas
Jandric tuli kesken kauden Lukkoon ECHL:stä ja otti paikan Lukon kärkiketjuista. Teki 31 pelissä 22 pinnaa, eli pistepotentiaalia on. Dudas pelasi täyden kauden TPS:ssä ja kuului myöskin joukkueen kärkihyökkääjiin. Pistemäärä (27) ei kuitenkaan ollut kovin kaksinen peliaikaan ja rooliin nähden. Pohjois-Amerikassa Dudas oli kuitenkin runkopelaaja AHL:ssä, kun taas Jandric putosi AHL:stä ECHL:ään. Jandricilla viime kauden perusteella parempi pistepotentiaali, mutta Dudas pärjäsi hänkin isossa roolissa. Viime kauden otteiden perusteella valitsisin tästä kaksikosta niukalla erolla Jandricin.

Ponthus Westerholm vs Lukas Wernblom
Westerholm on kokenut SHL-pelaaja ja pelasi runkopelaajana Lukon kärkikentissä. Veljensä tavoin edellisellä Lukko-visiitillään oli selvästi tehokkaampi (42) kuin nyt (28). Melkein kymmenen vuotta nuorempi Wernblom on ollut kotimaassaan SHL-Allsvenskan-välimaaston pelaaja. Siirtyi syksyllä Turkuun ja oli joukkueen tehokkaimpia pelaajia: 30 pistettä 40 ottelussa. Wernblom tulee olemaan parempi pelaaja kuin Westerholm, mutta en tiedä tapahtuuko tämä vielä tulevalla kaudella. Laitan tässä vaiheessa kaksikon tasan.

Antti Saarela vs Eetu Päkkilä
Kaksi sellaista pelaajaa, joilla voi olla potentiaalia isompaankin rooliin. Saarela on lainalla Blackhawksista. Viime kausi AHL:ssä oli tosi vaikea (pelasi vain 27 peliä). Aiemmin pelannut Liigassa vähän vajaita kausia, eikä ole tehnyt varsinaista läpimurtoa. Nyt voisi nousta jopa ihan kärkihyökkääjien joukkoon, jos vaan saa ehjän kauden. Päkkilä on pelannut viisi kautta Ilveksen alaketjuissa ja erityisesti alivoimalla. Viime kaudella 15 pinnaa ja uran ennätyspisteet 19. Näkisin hänelläkin mahdollisuuksia nousta kakkos-kolmosketjun pelaajaksi. Näistä kahdesta Saarela on kuitenkin selvästi potentiaalisempi.

Linus Nyman vs Leevi Teissala
Myös tässä kaksikossa kaksi mahdollista pelaajaa jopa kärkikenttiin. Nyman pelasi viime kaudella toiseksi eniten ylivoimaa kaikista Lukko-hyökkääjistä. Pisteitä tuli 22, ennätyksensä on 33. Teissala ei sen sijaan ole vielä samalla tavalla päässyt näyttämään osaamistaan. Hän siirtyi kesken viime kauden HIFK:stä Turkuun ja pääsi vakiokokoonpanoon, mutta ei ole vielä tehnyt läpimurtoaan.

Henri Ikonen vs Topias Haapanen
Alaketjujen kohtuullisen kokeneet duunarit. Haapasella on tilillä noin 300 liigamatsia, jotka on pelannut lähes kokonaan rivimiehenä nelosketjussa. Toissa kaudella tosin iski piste-ennätyksensä 22. Ikonen on pelannut urallaan myös AHL:ää ja KHL:ää, mutta on profiloitunut kaikissa seuroissa ja sarjoissa haalariosaston kaveriksi. Hänestä ei ole apuja maalintekoon, mutta on hyvä kokenut runkopelaaja ja oli Lukon tärkein hyökkääjä alivoimalla viime kaudella.

Niklas Ylitalo vs Markus Oden
Viimeisiä pelipaikkoja täytettäessä tryoutilla TPS:ssä oleva Oden vie voiton. Ei mahtunut viime kaudella pelaamaan Jukureissa, mutta tehnyt kuitenkin aiemmin vajailla liigakausillaan 16 ja 17 pinnaa. Potentiaalia muuhunkin kuin rivipelaajaksi on siis olemassa. Ylitalo on sen sijaan tahkonnut jo useita kausia rotaatiomiehenä pienillä tehoilla, eikä ole onnistunut kasvattamaan pientä rooliaan ollenkaan.

Muut: Lukko
TPS odottelee vielä täydennystä. Tällä hetkellä sopimuspelaajissa on edellä mainittujen lisäksi vain Vili Munkki, joka oli viime kaudella rotaatiopelaaja ja pelasi noin puolet kaudesta pienessä roolissa. Lukolla Kim Nieminen ja Oliver Suni ovat vastaavan tason pelaajia ja Antti Virtasellakin on vähän kokemusta miesten peleistä Mestiksessä. Niin ja Harri Kainulainen meinasi unohtua kokonaan, vaikka pelannee ensi kaudellakin vakiomiehenä Lukon nelosen keskellä.


Puolustajat:

Jakob Stenqvist
vs Max Lindroth
Ruotsalaiset ovat oletettavasti joukkueidensa ykköspakit kiekolliseen rooliin. Lindroth tuli ryminällä TPS:iin viime keväänä ja takoi pinnan per/peli. 13 ottelua + pudotuspelit on kuitenkin aika pieni otanta. Stenqvist on ollut liigan kärkitasoa sekä Ässissä että viime kaudella Lukossa ja pelannut Lindrothia tehokkaammin SHL:ssä sekä käväissyt myös KHL:ssä.

Kim Nousiainen vs Casimir Jürgens
Selvä valinta, vaikka Pohjois-Amerikasta palaavalla Nousiaisella ei ollutkaan helpot kaksi kautta AHL:ssä. Ennen lähtöään hän nousi MM-pelaajaksi ja on vielä nuori kaveri. Potentiaalia olla ihan kärkipakkeja Liigassa. Jürgens on kokenut tasainen suorittaja, ja pelasi TPS:ssä eniten alivoimaa viime kaudella. Hyvä pelaaja liigajengin kärkinelikkoon, mutta ei ainesta ihan kärkipelaajaksi.

Anton Olsson vs Niklas Arell
Toinen ruotsalaispari. Arellista tiedetään mitä saadaan. Kokenut pelaaja on pelannut jo kolme tasaista kautta puolustavana puolustajana TPS:n runkomiehistössä. Viime kaudella ykkösalivoiman pelaaja. Nuorempi Olsson on arvoituksellisempi, ei ole lyönyt itseään SHL:ssä läpi ja Jukurit-pestikin oli niin lyhyt, että sen perusteella on vaikea sanoa mitän. Olssonilla on kuitenkin taustaa mm. Ruotsin nuorten maajoukkueista. Tasapeli.

Alex Peters vs Oliver Lauridsen
Kaksi jääkaappipakastin-yhdistelmää, joista Lauridsen on erittäin kokenut. Tanskalainen on pelannut urallaan NHL:ssä, KHL:ssä, SHL:ssä ja lukuisat arvokisat. Ikä taitaa kuitenkin jo näkyä. Pelasi viime kaudella TPS:ssä noin 15 minuuttia / peli. En usko, että kykenee enää sitä isompaan rooliin. Peters on ollut tasoltaan AHL:n ja ECHL:n välimaastoa, eli kaukana siitä, mitä Lauridsen oli prime-vuosinaan. 28-vuotias Peters lienee kuitenkin tämän päivän vertailussa paljon Lauridsenia edellä.

Nuutti Viitasalo vs Otto Salin
Kummallakin on hakusessa iso rooli. Viitasalo on ollut SaiPassa kärkipakki, mutta lähtenyt jo kaksi kertaa kesken kauden Ruotsiin ja jäänyt siellä rivipelaajaksi. Hänen pitäisi olla joukkueen kiekollisia kärkipakkeja, mutta saapa nähdä, jäikö Liiga-tasolla sitten kuitenkin pelkäksi yhden kauden ihmeeksi. Salin on mahdollinen yllättäjä. Jäi HIFK:ssä pieneen rooliin, mutta siirtyi kesken kauden Turkuun ja oli vakiokokoonpanon pelaaja. Kuului U20 MM-jengiin, on varattu NHL:ään ja pelannut sekä junnuissa että Mestiksessä tehokkaasti. Kumpikin on ensi kautta ajatellen vähän arvoitus, mutta onhan Viitasalolla nyt sentään vielä vahvempia näyttöjä Liigasta.

Niclas Almari vs Roni Sevänen
Runkopelaajia peruspakin rooliin. Almari on pelannut AHL:ssä ja oli viime kaudella top-4 puolustaja Lukossa. Pelasi joukkueessa eniten alivoimaminuutteja. Sevänen on puolestaan jonkinlainen liigajyrä. Lukossa ja Ässissä hän on pelannut isommassakin roolissa, mutta viime kauden TPS:ssä taisi olla kutos-seiskapakki.

Kalle Ervasti vs Sisu-Petteri Lehtonen
Kumpikaan ei ole vielä ottanut paikkaa vakiokokoonpanossa. Saman iköiset kaverit, joista Ervasti pelannut vähän enemmän ja vähän vakiintunemmin kuin Lehtonen. Ervasti oli myös toissa kaudella U20 MM-kisajoukkueessa, kun taas Lehtonen pelasi samana vuonna nuorten maajoukkueessa vain harjoituspelejä.
Lukko rotaatio 12:22. Pelannut jo pari kautta pienehkössä roolissa, aiemmin U20 MM-joukkueessa.
TPS rotaatio 11:40. Ei ole vielä vakiinnuttanut paikkaa.

Muut: Lukko
Ei kovin merkittävää eroa, mutta Lukolla on rotaatiopakeiksi Mestiksessä onnistuneet nuoret Luka Tiihonen ja Onni Korkka sekä nuorten maajoukkueringissä ollut Otto Heinonen. TPS:llä puolestaan vain U18 MM-jengissä pelannut Mitja Jokinen.


Maalivahdit:

John Lethemon vs Adam Werner
Kaksi ennestään tuntematonta ulkomaalaishankintaa. Werner on pelannut ihan kelvollisesti SHL:ssä, vaikkei ykkösvahdin paikkaa onnistunutkaan valtaamaan. Kävi yrittämässä myös NHL:ssä, mutta ei noussut esille AHL:nkään puolella. ECHL-vahti Lethemon ei mahtunut pelaamaan AHL:ssä. Hän voi joka tapauksessa olla ihan kelpo ykkösvahti Liigaan. Pidän Werneriä kuitenkin huomattavasti varmempana arpana.

Daniel Lebedeff vs Noa Vali
Lebedeff jäi viime kaudella Lukossa kakkoseksi. Oli aiemmin HPK:ssa parempi. Kakkosvahdiksi ja haastajaksi kuitenkin vähintään riittävän hyvä. Vali kuuluu tulevaisuuden lupauksiin ja oli U20 MM-jengissä kakkosvahtina, mutta ei ainakaan viime kaudella ollut vielä valmis ottamaan isoa roolia liigajengissä. En usko, että hänestä on vielä tällä kaudellakaan välttämättä muuksi kuin paikkaajaksi.


Valmennus:

Lukko - TPS
Viime kausi ei ollut onnistunut kummaltakaan valmentajalta, vaan molemmat joukkueet puskivat jotenkin väkinäisen oloisesti. Tomi Lämsän osalta en osaa sanoa että onko onnistunut kunnolla oikein missään. On kuitenkin kohtuullisen kokenut ja mielestäni tämän kauden liigavalmentajien joukossa keskikastia. Tommi Miettinen vei TPS:n sentään vähän pidemmälle pudotuspeleissä, vaikka hankalaa oli Turussakin. Hän teki kuitenkin aiemmin KalPassa hyvää työtä ja näkisin hänen olevan muutenkin urallaan enemmän eteenpäin kuin vaikkapa juurikin Lämsä.


Yhteenveto:

Tässä on nyt mielestäni paljon selkeämpi tulos kuin aiemmissa vertailuissa. Ykkösvahdin ja valmennuksen osalta pisteet menevät TPS:lle, mutta kenttäpelaajissa on hurja ero. Lukolta löytyy käytännössä jokaiselle pelipaikalle vähintään pykälän verran parempi kaveri.

Ero kaventunee vähän, jos ja kun TPS vahvistaa rivejään parilla lisähyökkääjällä, mutta ei sekään tule tätä järjestystä muuttamaan.

Lukko on materiaaliltaan selvästi TPS:iä vahvempi.
 
Viimeksi muokattu:

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ehkä tuo Ikonen vs Kalapudas -vertailu olisi pitänyt laittaa tasan. Ero ei minun kirjoissani ollut muutenkaan iso, ja pidän edelleen Ikosen potentiaalia hieman isompana, mutta Kalaputaalla on kuitenkin hyvä kausi SaiPan kärkipelaajana alla.
Tässä on myös se näkökulma, jotta miten pelaaja sopii nimenomaisesti joukkueeseensa. Minusta Kalapudas on parempi vaihtoehto SaiPalle kuin Ikonen ja Ikonen on parempi vaihtoehto K-Espoolle kuin Kalapudas. Jos pitäisi jompikumpi valita Kärppiin, ottaisin Ikosen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös