Mainos

Kuka on paras – McDavid, Gretzky vai Lemieux?

  • 10 193
  • 85

Kuka on kaikkien aikojen paras jääkiekkoilija?

  • Connor McDavid

    Ääniä: 44 18,5%
  • Wayne Gretzky

    Ääniä: 103 43,3%
  • Mario Lemieux

    Ääniä: 81 34,0%
  • Joku muu, kuka? (kerro kommenteissa)

    Ääniä: 10 4,2%

  • Äänestäjiä
    238

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Eivätkö herrat McDavid ja Draisaitl ole jo useamman kauden pelanneet pääasiassa eri ketjuissa? Toki ylivoimat ovat samassa vitjassa ja esimerkiksi tappioasemassa pelatessa laitetaan usein lopussa kaikki parhaat askiin. Mutta siis pääasiassa ovat pelanneet eri ketjuissa.

Kaudella 19-20 McDavid pelasi selvästi eniten Kassianin ja Draisaitln kanssa 5vs5, ja sen jälkeen tule iso pudotus seuraaviin. Kaudella 20-21 McDavid pelasi eniten Puljujärven kanssa, sen jälkeen tulee melko tasapäisesti RNH/Draisaitl, josta taas iso pudotus seuraavaan. Kaudella 21-22 Draisaitl on vasta viidenneksi eniten McDavidin kanssa pelannut hyökkääjä, joten tässä kohtaa on tullut selkeä muutos. Ehkäpä voisi sanoa, että viime kaudella pelasivat ensimmäisen kerran selvästi erillään.

Jännä nähdä, että miten McDavid jaksaa näitä peliaikoja kauden läpi? Viime kaudella tammi-helmikuu oli aika vaisua pisteiden valossa. Edmontonin peluutus esim.ylivoimalla on kuitenkin eniten yhden ketjun varassa koko liigassa.
 

mirasane

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Penguins, sympatiat Ässille ja IFK:lle
Eivätkö herrat McDavid ja Draisaitl ole jo useamman kauden pelanneet pääasiassa eri ketjuissa? Toki ylivoimat ovat samassa vitjassa ja esimerkiksi tappioasemassa pelatessa laitetaan usein lopussa kaikki parhaat askiin. Mutta siis pääasiassa ovat pelanneet eri ketjuissa.
Totta muuten. Tämä oli meikäläisen aivopieru, koska heidäthän tosiaan levitettiin jo muutama vuosi sitten eri ketjuihin, ettei kaikki syömähampaat olisi ykkösessä.
 

KäMi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Caps
Pienellä varauksella sanoisin että McDavid on paras pelaaja sitten Lemiuxin, mutta McDavidin uraa on vielä niin paljon pelaamatta, joten aika vaikeaa vielä nostaa häntä mihinkään "paras ikinä" listalle.
 

5hole

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks, VGK, Savolaiset, Jokerit, CBJ?
Kuluttiko joku heistä runsaasti energiaa alivoimalla? Miten huomioidaan arvioinnissa?
Crosby ja McDavid ylipäätään vähemmän olleet alivoimalla, mutta esim. Gretzky (tehot 73+76=149) ja Lemieux (tehot 49+22=71) aktiivisesti alivoimaa pelasivat.
 
Pienellä varauksella sanoisin että McDavid on paras pelaaja sitten Lemiuxin, mutta McDavidin uraa on vielä niin paljon pelaamatta, joten aika vaikeaa vielä nostaa häntä mihinkään "paras ikinä" listalle.
Kyllähän McDavid on jo ehtinyt sen verran saavutuksia hankkimaan, että hänen paikkansa jääkiekon kaikkien aikojen parhaat listan ainakin top-20:ssa on jo hyvinkin sementoitu, vaikka ura päättyisi tänään. Vaikka itselleni ainakin tuntuu, että juurihan se kaitakasvoinen finninaama tuli liigaan, itse asiassa hänellä on enää n. 150 matsia matkaa Bobby "kaikkein aikojen paras" Orrin runkosarjan ottelumäärään.

Art Rosseja Connorin palkintokaapista löytyy jo 4 kappaletta, mikä on esimerkiksi tuplamäärä, mitä Sidney Crosby on 17 kauden aikana saavuttanut. NHL:n historiassa ainoastaan Gretzky, Lemieux, Howe, Esposito ja Jagr ovat saaneet enemmän Art Rosseja, kuin McDavid.

Stanley Cuppeja se "paras ikinä" -keskustelu joka tapauksessa vaatiisi useampia, mutta vielä hänellä on paljon aikaa. Muistan hyvin kuin Steve Yzermanistakin puhuttiin 90-luvun puolivälissä ikuisena häviäjänä, kunnes kelkka kääntyi voitettuaan sen ensimmäisen pytyn 32-vuotiaana ja sen jälkeen vielä pari pyttyä lisää.
 
Yksi hyvä pointti on katsoa myös näitä parhaita pelaajia ketjukavereiden kautta. Pistetehtailu on nimittäin helpompaa, jos myös rinnalla pelaa maailmantähtiä.

Gretzky
Kemia Kurrin kanssa on jääkiekkoilun historiaa. Kurri oli yksi NHL:n parhaista maalintekijöistä, ja kokoonpanoa täydensi muun muassa aikakauden ehkä paras hyökkäävä pakki Paul Coffey, joka pelasi mm. kolme yli 120 pisteen kautta putkeen. 80-luvun lopussa Gretzky pelasi Los Anagelesissa, mutta siellä oli rinnalle heittää Luc Robitaille, joten kovin paljon ei pudotusta Kurriin nähden tullut.

Lemieux
80-luvulla Pittsburgh oli heittopussi ja Lemieux pitkään sen yksinäinen tähti. Esim kaudella 86-87 Mario teki 168 pistettä, mutta toiseksi paras pelaaja Dan Quinn vain 79. Parempien ketkukavereiden kanssa Marion tehot olisivat olleet suuremmat. Tilanne korjautui vasta 90-luvulla, kun eräs takatukkainen tsekki liittyi joukkueeseen, tosin hänenkin nousuaan ykkösketjuun saatiin odottaa. Jagr aloitti NHL:ssä 1990, mutta ykkösketjuun hän nousi vasta kaudella 93-94. Hyvät ketjukaverit Lemieux sai kuitenkin jo hieman aiemmin, sillä esim kaudella 92-93 Marion rinnalla pelasivat Rich Tocchet ja Kevin Stevens, jotka olivat järjetön fyysinen pelote vastustajille - varsinkin Stevens oli 105-kiloisena aivan pysäyttämätön ajaessaan maalille vaikka pakkien yli menemällä. Uransa alussa Mariolla ei ollut tulitukea rinnallaan, mutta Jagrin läpimurron jälkeen hänellä oli tutkapari, joka kestää vertailun Gretzkyn Kurriin.

McDavid
Kun ketjussa pelaa Dreisatl, ei nyky-NHL:stä voi paljon parempaa ketjukaveria toivoa. Tosin tuon ketjun kolmatta lenkkiä onkin haettu kissojen ja koirien kanssa, ja Evander Kanen kohdalla tuo etsintä saattoi vihdoin päättyä.

Crosby
Tässä ehkä tuleekin se isoin ero aiempiin. Gretzkyllä oli Kurri, Lemieux'lla Jagr, McDavidilla Dreisatl. Ketä Crosbyllä on ollut? Ongelma on ollut se, että se toinen kovin hyökkäjä, Malkin, on myös sentteri, joten tasakentällisin he ovat olleet eri ketjuissa. Ja Crosbyn rinnalla on nähty kaiken maailman Conor Shearyja, Patric Hörnqvistejä ja Tyler Kennedyjä. Tuo kädettömien laitahyökkääjien tilanne näkyi karusti esim kaudella 2008-09, jolloin Malkin teki 113 pistettä ja 5 peliä vähemmän pelannut Crosby 103. Kolmanneksi paras pistemies oli puolustava hyökkääjä Jordan Staal 49 pisteellään. Crosbyllä ei ole oikein missään vaiheessa ollut pysyvää tutkaparia kokonaisesta ketjusta puhumattakaan, vaan hän on joutunut yksin kannattelemaan ketjuaan ja tekemään ketjukavereistaan tasoaan parempia. Voi vaan kuvitella, millaista jälkeä hän olisi tehnyt, jos Malkin olisi laitahyökkääjä tai Malkinin tilalla olisi draftattu samassa draftissa ollut Ovechkin, ja Crosby ja Ovie olisivat saaneet muodostaa aikansa Gretzky-Kurri tai Lemieux-Jagr -tyyppisen kaksikon.

Sen lisäksi, että McDavid ja Draisaitl ovat pelanneet viimeiset pari vuotta eri ketjuissa, kiinnittäisin huomiota siihen, että ennen kuin miehet alkoivat pelaamaan yhdessä, Draisaitl oli tehnyt keskiarvolta noin 0,55 pistettä peliä kohden 1,5 kauden aikana. Ensimmäiset pari kautta McDavidin kanssakin olivat tuollaisia 70+ pisteen kausia, vaikka McDavid painoi heti toiseen (ensimmäiseen täyteen) kauteensa itse 100 pistettä. Kun Draisaitl teki 8,5 miljoonan capilla jatkosopimuksen Edmontoniin, tuotakin haukuttiin ylihintaiseksi ja sanottiin, ettei mies tule koskaan olemaan sen arvoinen. Olipas McDavid tosiaan "onnekas", kun sai noin hyvän pelaajan vierelleen. Vai olisikohan McDavidilla itsellään jotain tekemistä tämän "onnen" kanssa..?

Noin muutenkin kaikki tämä keskustelu ketjukavereista kuuluu siihen jossittelun sarjaan, johon ei ikinä tässä todellisuudessa saada vastausta. Jos Penguins olisi saanut Malkinin sijaan Ovechkinin, olisiko sekään taannut, että tämä olisi pelannut Crosbyn laidalla? Eikös silloin Kesselinkin hankinnan aikaan myhäilty, että nyt Crosby sai vihdoin kunnon laiturin? Vieläkin löytyy netin syövereistä noita artikkeleita, joissa spekuloidaan sillä, kuinka Kessel tulee tekemään 50 maalia Crosbyn laidalla. Noh, mestaruusjoukkueissa molemmat johtivat sitten täysin omia hyökkäysketjujaan, eikä Kesselille ja Crosbylle tainnut ihan hirveästi siunautua jääaikaa yhdessä tasakentällisin monesta yhteisestä vuodesta huolimatta.

En ole sanomassa, etteivätkö ketjukaverit vaikuta tähtipelaajien suorituksiin, mutta ketjukavereiden omista pisteitä tai muista tilastoista ei voida oikein vetää mitään 1+1 argumentteja sen suhteen, kuka on "hyötynyt" eniten. Kuka tietää, vaikka Crosby olisikin todellisuudessa hyötynyt Kunitzista ketjukaverina enemmän kuin Gretzky Kurrista? Näin ollen täytyy tehdä paluu lähtöruutuun, ja tarkkailla pääosin tähtipelaajien itsensä suorituksia ja saavutuksia.
 
Onko kenelläkään muuten tietoa kuinka hyvä Gretzky oli puolustussuuntaan? Plus-miinustilasto oletettavasti aika paljon plussalla tehtyjen maalien takia mutta kuinka hyvä Gretzky oli kiekottomana kun vastustajalla oli kiekko?




Ilman sarvia ja hampaita, surffailen @hulkster19 kanssa samoille aalloille toteamaan, etten ylenpalttisesti arvosta joukkuemenestystä parasta pelaajaa vertaillessa. Ymmärrän tosin argumentit, jotka näin tekevät, eikä tuohon varmasti ole oikeaa tyhjentävää vastausta.

Kristallipalloni kertoo, että Crosby ei ole vertailussa enää 50 vuoden päästä mukana, mutta voin olla väärässä. MacDavid voi ollakin, mutta siihen on vielä paljon matkaa ja kuten täälläkin mainittua, noita joukkuepalkintoja pitäisi myös tulla, että iso yleisö edes harkitsee parhaiden joukkoon noteeraamista.
 

Kipinä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalaiset
Enpä osaa sanoa mihin perustuu, tai antaako se mitään lisäarvoa. Lähinnä kerroin vain tuollaisen korvaani osuneen pointin. Ikää tosin meillä on kohta se 40v ja arvostus monella ollut ennen kuin Youtube ollut edes olemassa.
Joo ei missään nimessä väärä mielipide ja kyllähän useat pitää Bobbya parhaana. Tunnen myös jonkin verran lätkäjätkiä, mutta 70 luvulla syntyneitä ja meille kaikille Väinö sekä Mario oli ne kaksi parasta, ja ehkä jollekin jopa Kurri. :)
 

Bandura

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, McDavid
Kun Draisaitl teki 8,5 miljoonan capilla jatkosopimuksen Edmontoniin, tuotakin haukuttiin ylihintaiseksi ja sanottiin, ettei mies tule koskaan olemaan sen arvoinen.

Olikohan osa tästä keskustelusta kuitenkin sitä, että joku Chiarellia taitavampi GM olisi helpostikin onnistunut solmimaan huokeamman sopimuksen Draisaitlin kanssa pelaajan siihenastisilla näytöillä ja muiden parametrien vallitessa ja tehnyt Oilersista näin hieman kilpailukykyisemmän. Koulutettu apinakin olisi tehnyt keskimäärin parempaa duunia kuin Chiarelli.
 
1. Gretzky 2. Lemieux 3. Orr

Muiden osalta nostoja voidaan tehdä myöhemmin. Crosby on varmasti kokonaisvaltaisempi ja sitä kautta parempi pelaaja kuin em. kolmikko, McDavid taas taitavampi kuin kukaan koskaan, kun puhutaan vauhdin, pelinluvun ja kiekonkäsittelyn kokonaisuudesta. Mutta hyvä pointti edellä, että saavutukset verrattuna tapahtumahetkeen lopulta kertovat suuruuden - kukaan tuskin kyseenalaistaa Paavo Nurmen asemaa kestävyysjuoksussa, vaikka nykyään joku etiopialainen alakoululainenkin juoksee jo nopeampaa.

Jos Crosbyn nostaa kokonaisvaltaisemmaksi kuin Orrin, niin ainoa syy voi olla aloitusten ottaminen.
 

Ogilthorpe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins
Jos Crosbyn nostaa kokonaisvaltaisemmaksi kuin Orrin, niin ainoa syy voi olla aloitusten ottaminen.
Kaikkien edellä mainittujen pelaajien pelatessa, pitäisi muistaa että iso osa parhaista pelaajista ei pelannut pohjois-Amerikassa ollenkaan. Voi vaan miettiä mitä jälkeä olisi Neuvostoliiton huiput siellä saaneet aikaan harlamovista petroviin ja mihailovista raguliniin jne ja vaikka krutov-larionov-makarov ja kasatonov ja fetisov parhaimmillaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös