Mainos

Koulujääkiekko kielletty – rikosilmoituksen uhalla

  • 11 231
  • 43

Carlos

Jäsen
Ai niin tommosiakin on. Se mun muistikuva on sellainen musta, vähän pyöreäkulmaisempi ja pinta jotain sellaista tekstiiliä tms. Voi kyllä olla että se oli vaikka joku traktorin pusla eikä kiekko ollenkaan alunperin.

Kyllä noita edelleen on, saatavillakin esim. täällä:

Vegum Vaahtomuovi kiekko Soft

(Ja pakollinen disclaimer - en edusta ko. yritystä millään muotoa en edes asiakkaana tähän asti, löytyi vaan Googlesta (jota en myöskään edusta millään muotoa, käytän sitä vain asiakkaan ominaisuudessa)).

Nuo ovat ihan kamalia, jääkiekon irvikuvia suorastaan. Kimpoilevat ihan vailla mitään logiikkaa, tosiaan hiukankin lunta jäällä ja pyörivät ropelina ympäriinsä, väitän että rikkovat jopa fysiikanlakeja. Mutta joo, aika kovaa saa lämätä ennenkuin tulee mustelma. Että sikäli.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Paraisten yläasteella ei ole kielletty jääkiekon pelaamista. Koulussa on keskusteltu riittävien varusteiden pitämisestä lätkäpeleissä vahinkojen välttämiseksi. Nyt on siis kaksi sivua paheksuttu keksittyä juttua.

Ei kannata uskoa ihan jokaista vastaantulevaa huhua. @Carlos
 

Carlos

Jäsen
Paraisten yläasteella ei ole kielletty jääkiekon pelaamista. Koulussa on keskusteltu riittävien varusteiden pitämisestä lätkäpeleissä vahinkojen välttämiseksi. Nyt on siis kaksi sivua paheksuttu keksittyä juttua.

Ei kannata uskoa ihan jokaista vastaantulevaa huhua. @Carlos

No kukahan lie sitten sinulle tämän huhun on kertonut? Ehkä joku joka teki hätiköidyn päätöksen ja nyt sitten yrittää selitellä sitä parhain päin? Tai joku joka on kuullut moisesta? Ei kannata uskoa jokaista ihmistä jonka tuntee. Myöskin mielenkiintoista että ko. laitokselta ei asiaa ole haluttu kommentoida kysyjille.

Mutta olkoon ja pitäköön tunkkinsa ja käsipallonsa.
 

Vakio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Man City
Oi aikoja oi tapoja. Koululätkähän oli parasta mitä koulu tarjosi, koulufutiksen ohella. Minä kävin oppikouluni 70-luvulla ja lätkää pelattiin aina kun kelit sallivat. Menetin kaksi etuhammasta koulun lätkämatsissa, mutta ei tullut omille vanhemmilleni mieleen tehdä rikosilmoitusta. Sen sijaan faija haukkui minut kun en ollut käyttänyt vasta hankittua leukasuojusta. En kehdannut kun ei kukaan muukaan käyttänyt.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Minun muistoni on 90-luvun ala-asteelta semmoiset että välitunneilla lähes aina pelattiin jotain.

Talvella koulun piha jopa jäädytettiin. Eihän nykyään enää tuollaista tehdä, kun kunnat säästää kaikesta.

Talvella oli muistaakseni noin muuten vähän hankalampi koulun pihalla varsinaisesti pelata mitään, koska harva sinne taisi huvikseen esimerkiksi luistimia roudata ja lätkää pelattiin pallon kanssa lähinnä vain liikuntatunneilla. Mutta yksi suosittu juttu oli ainakin vuorenvalloitus. Lumikasan päälle vaan yksi tai useampi ja sitten kaikki halukkaat pihan lapset tönimään niitä alas. Talvisin sai muistaakseni olla välitunteja enemmän sisällä ja silloinhan käytiin legendaarista korttiskabaa. Eli lätkäkortteja heitettiin mahdollisimman pitkälle ja pisimmälle saanut korjasi kaikki heitetyt kortit itselleen. Noitahan tuunattiin sitten ihan viimisen päälle että ne sai lentämään mahdollisimman pitkälle.

Lumettomina aikoina oli sitten kaikenmoiset pelit ja leikit käytössä. Jalkapalloa, koripalloa, sählyä, seinäpalloa ja "rytkyä" joka oli tavallaan eräänlainen amerikkalaisen jalkapallon muoto. Varsinkin tämä jälkimmäinen peli oli sellainen että nykyajan lapset ei ihan varmasti saisi pelata enää tuota välitunneilla.

Ihan helvetin hyvät muistot on jääneet noista ajoista. Monesti jäätiin koulun jälkeenkin pelaamaan koripalloa tai rytkyä. Ihan vaan sen vuoksi kun se oli niin hiton hauskaa. Mustelmia ja pikkukolhujahan niissä tuli tämän tästä, mutta mitä sitten? Allekirjoittaneen piti ainakin kerran lähteä kesken koulupäivän paikattavaksi, kun onnistuin aukaisemaan silmäkulmani jonnekin aidankulmaan törmätessäni.
 
Viimeksi muokattu:

Trimmer

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ollaankohan me @adolf käyty samaa ala-astetta? Rytky oli ihan ykköstä. Tänäpäivänä kun laittaisi kymmenen janipetteriä sitä pelaamaan niin vanhempien puhelimet olisivat wilmaviesteistä täynnä ja jotain kriisipalaveriä pidettäisiin.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Ollaankohan me @adolf käyty samaa ala-astetta? Rytky oli ihan ykköstä.
Onhan se ihan mahdollista. Tapahtumat sijoittuvat vuosituhannen vaihteeseen eräässä Kymenlaakson kaupungissa.
 

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ainakin minun kouluaikoina pelattiin ihan koulujen (ja luokkien) välisiä turnauksia melkein kaikissa mahdollisissa lajeissa. Kiekon osalta otettiin huomioon ettei kaikilla ole lajitaustaa tai varusteita ja pelattiin tennispallolla mutta ihan hallissa ja tuomarin kanssa. Hieman vieläkin vituttaa se kuudennen luokan hopea mutta vastustaja oli vain parempi.

Ainakin itse muistan olleeni kiekossa, uinnissa, juoksussa, sählyssä ja pesäpallossa turnauksessa toisia kouluja vastaan.

Ehkä silloin ymmärrettiin tuon olevan kivaa ja kehittävää tekemistä.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Mä ainakin olen sen verran rämäpää, että yhdestäkään koulun pallopelistä en ilman mustelmia selvinnyt. Edelleen olen sitä mieltä, että huonosti on tullut pelattua jos sählypelissä ei yhtään mustelmaa saa.

Pesäpallon sain myös naamaan (salaa tietty opettajaa odotellessa pelattiin kovalla pesispallolla, ei tennispallolla). Ainoa mistä olisi voinut antaa koululle palautetta oli se, että tunnit mentiin kehittyneimpien ehdoilla - olin 20cm lyhempi ja n. 10 Kg kevyempi kuin useimmat, sitten meni esim sähly mahdottomaksi kun opettaja ei valvonut sääntöjä ja isommat sai surutta jyrätä ja repiä. Esim korkeushypyssä myös jo aloituskorkeus oli sellainen että hiukan myöhään kehittynyt Ötökkä ei riman yli päässyt.

EDIT: Jääkiekkoa oli toki pakko pelata kevyehköllä pallolla ihan jo siksi, että kaukaloa ei ollut. Asuin itse sen kentän vieressä ja sieltä penkasta kaivoin itselleni läjäpäin hukkuneita kiekkoja.
 
Viimeksi muokattu:

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat
Mekin pelattiin rytkyä! Se oli upea peli. Meillä maalaiskoulussa oli vieressä pelto ja hankikannolla pelattiin siinä. Iltapäivällä toki jalat upposi ihan kiitettävästi.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Mekin pelattiin rytkyä! Se oli upea peli. Meillä maalaiskoulussa oli vieressä pelto ja hankikannolla pelattiin siinä. Iltapäivällä toki jalat upposi ihan kiitettävästi.
En ole tuollaisesta pelistä edes kuullut! Mitä siinä tehdään?

Meillä kiellettiin kukkulan kuningas-leikki, kun se koulun pihan lumenkaatopaikka kasvoi liian isoksi ja muuttui jäiseksi - hyvä niin. Myös "liuku"-peli kiellettiin (pihassa oli jäinen kohta, otettiin vauhtia ja vuorotellen liu'uttiin niin pitkälle kun pystyttiin) kun kahdelta lapselta katkesi etuhampaat.

Tietysti myös superpalloilu kiellettiin.
 

Canis Lupus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kajaanin Hokki, LuPo
En ole tuollaisesta pelistä edes kuullut! Mitä siinä tehdään?
Ainakin luumäkeläisessä rytkyssä 80-luvulla säännöt olivat hyvin yksinkertaiset. Joukkueet tasamiehisiksi (yleensä pelattiin ainakin meillä a-luokan ja b-luokan välisiä). Aloitussyöttö amerikkalaisen jalkapallon tapaan taaksepäin, minkä jälkeen hyökkääjä sai millä tahansa tavalla kuljettaa tai syöttää. Vastustajan sai pysäyttää käsillä tarttumalla olkapään alapuoliselta alueelta. Keskeinen termi oli "rytäkkä", joka syntyi kun pallon kuljettaja kaatui maahan. Silloin lähes kaikki pelaajat syöksyivät rugbymaiseen kasaan kaivamaan palloa omalle joukkueelle. Molemmista joukkueista jäi yksi pelaaja kyttäämään irtopalloa. Yleensä nopea juoksija, koska rytäkästä irronneesta pallosta oli suurin todennäköisyys päästä maalintekoon. Mutta vähän nössöinähän rytäkkään osallistumattomia pidettiin... Näin minä sen ainakin muistan.

Toinen hauska peli oli "tiputus". Pallohan jätettiin pihalle odottamaan seuraavaa välituntia. Tiputuksen aloittajaksi pääsi yleensä se, joka ehti pallolle ensimmäisenä välitunnin alussa. Tiputuksessa aloittaja pääsi ampumaan rankkarin siten, että kaikki muut osallistujat seisoivat torjumassa maaliviivalla rinnakkain. Jos tuli maali, putosi se, jota pallo oli koskettanut tai jonka kohdalta maali oli syntynyt. Jos pallon torjui, pääsi itse rankkarin vetäjäksi tiputtajan paikalle. Jos ehti ampua kohti maalia ennen edellisen ampujan maalille pääsyä, tämä putosi. Ohi- tai yliampuja putosi automaattisesti, ja nopein pallolla pääsi uudeksi ampujaksi. Tässäkin pelissä tuli melko paljon kyynerpää- ja olkapääkontakteja, pallokimmokkeita ja myös aivan suoria osumia laukauksesta päähän. Hemmetin hyvä liikuntapeli!

Ps. Yhtäkään pahaa loukkaantumista en muista näissä tapahtuneen.
 

lasaleiko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Itsekin syksyllä -97 peruskoulun aloittaneena muistan, että monenlaista peliä koulussa pelattiin. Välillä sattui ja tapahtui, tunteet kuumenivat ja jotkut riitaantuivat keskenään, vaan en muista että koskaan olisi edes vanhempiin näiden takia otettu yhteyttä, mistään rikosilmoituksista nyt puhumattakaan.

Tuossa kun joku mainitsi rytkyn, niin meillä oli jonkun talven villitys pelata "amerikkalaista koripalloa". Peliä pelattiin katukoriskentällä ja tarkoituksena oli tehdä kori. Vastustajaa sai taklata "kuten jenkkifutiksessa", vaikka eihän kukaan tuon ikäisenä sen lajin sääntöjä tiennyt. Pääasia että sai taklata.

Jalkapalloakin pelattiin vaikka millä säännöillä. "Parhaimmillaan" peliväline oli jääkalikka ja pelimuoto kaikki vs. kaikki, joku arvottiin maaliin. Siinä sitä potkittiin toisiamme nilkoille ja jääkalikkaa päin mokkea parinkympin pakkasella. Kipeää saattoi tehdä mutta hauskaahan se oli.

Lätkää ei taidettu pelata kyllä kiekolla koko peruskoulun aikana. Muistan että yläasteella yritettiin, mutta yksi läheltä piti -tilanne riitti opettajalle vaihtamaan pelivälineen palloon.

Tuota vuorenvalloitusta kun nyt ajattelee, niin tuntuu aika hullulota puuhalta. Varsinkin omalla kohdallani, kun olin aivan höyhensarjaa ja isoimmat kaverit painoivat varmaan kaksinkertaisesti ja pituuttakin x1,5 omaan pituuteen nähden. Eihän siinä oikein muuta roolia itsellä ollutkaan kuin kiivetä ylös ja katsoa miten päin ja kuinka nopeasti lennetään alas. Ihme kyllä mitään vakavempaa ei koskaan sattunut. Lumivuoret olivat vielä rakennettu oikein viimeisen päälle turvallisesti, lähelle kivitalon seinää ja/tai puiden väliin.

Maailma muuttuu näköjään näissä koulupeleissäkin mikäli ketjun otsikko nyt todella pitää paikkansa?
 

Glove

Jäsen
En tiedä kuinka legendaa seuraava on. Joskus muinoin 70/80 luvulla Ylitornialla EtPon junnut oli pelanneet koulun kaukalossa välitunneilla ja tunnillekin oli saanut tulla luistimet jalassa, että ehtii välitunnilla pelaamaan. O tempora, o mores.
 

Mustanaamio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Kyllähän noi vieläkin lätkää pelaa. Koululla kenttä vieressä ja kunnan hallissakin vuoroja. Kokeneemmat laittoivat pitämään "luistelukoulua". Ympyröitä oli menty etuperin ja takaperin. Kaikki tykkäsi. Tennispallolla kuulemma pelataan, mikä on ihan hyvä. Pallo pomppii ja kaikki osallistuvat.
 
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Tästä ei ole edes kauaa aikaa mutta kolmosluokalla ollessani,
talvella koulun kentän ollessa jäässä, ruokailua edeltäneelle välitunneille pelaajat päästettiin 15 minuuttiakaan etuajassa. Siksi että luistimet ehdittiin pukea (kaikki ei tuon ikäisenä osannut vielä itse sitoa) ja pelit alottaa.
Nuoret urheili, ei älypuhelimia, kaiken pitäisi olla hyvin? Ei suinkaan, yhden luokan opettaja kielsi luokkaansa osallistumasta peleihin, hän oli muutenkin niitä opettajia jotka tykkäsi käyttää sanaa "ei"
Seuraavalla lukukaudella jääkiekon osalta välituntipeli käytäntö kiellettiin kokonaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös