17 ihmistä nyt kuollut koronaan Suomessa. THL: Suomessa neljä uutta koronakuolemaa – tämä on tilanne tiistaina
Post-korona aikana kun kättely jää pois, niin tuommoinen perinteinen oikean käden nosto yläviistoon toimisi hyvin.Pitäisikö sitten miettiä jotain yhteistä käsimerkkiä? Siihen voisi liittyä jokin liike kädellä ja sanallinen tervehdys.
-h-
Toivottavasti hidastuisi, vähän turhan paljon lähtenyt henkiä muutaman päivän sisään. Ottaisin mielummin Norjan tahdin, kuin Ruotsin.17 ihmistä nyt kuollut koronaan Suomessa. THL: Suomessa neljä uutta koronakuolemaa – tämä on tilanne tiistaina
Toivottavasti hidastuisi, vähän turhan paljon lähtenyt henkiä muutaman päivän sisään. Ottaisin mielummin Norjan tahdin, kuin Ruotsin.
Toki nämä jutut nyt riippuu ihan siitäkin, kuka tautiin on sairastunut.
No, Ruotsissa vuorokauteen 407 uutta tapausta ja 34 kuolemaa, on tuohon matkaa.
Pitäisikö sitten miettiä jotain yhteistä käsimerkkiä? Siihen voisi liittyä jokin liike kädellä ja sanallinen tervehdys.
-h-
Milloin aletaan jakamaan sellaisia hihamerkkejä, jotka ilmaisevat että kantajalla on vastustuskyky ja karanteenit ja kulkemisrajoitukset eivät koske häntä. Sellaisia tullaan kohta tarvitsemaan.
THL pyyhkii lattiaa WHO:lla. Smack!!
Anthony Fauci sanoi ihan hyvin. "We don't make the timeline, the virus makes the timeline".Kaipaisin jonkinlaisia skenaarioita tai mallinnuksia hallitukselta tai sen asettamalta työryhmältä siitä, että milloin ja miten näitä rajoituksia alettaisiin purkaa.
Kyllä muistion yhdessä taulukossa tuota lukua käytettiinNiin, eikös THL:n kuolleisuusarvio ollut 0,05-0.1%? Eli nyt saatu arvio on tuosta 6-12-kertainen, mikä kuulostaa kaikkea muuta kuin upealta suoritukselta THL:ltä. Samoihin aikoihin Imperial Collegen mallinnus arvioi (yhteistyössä WHO:n kanssa) tautikuolleisuudeksi brittipopulaatiossa 0,9% (otettu huomioon väestön ikärakenne).
Edit: Huom., 95% luottamusväli tuossa tutkimuksessa on 0,38-1,33%. Nämä helposti unohtuu kun luetaan toimittajan kirjoitus kuolleisuudesta 0,66%. On myös hyvä muistaa että tuo luku on Kiinan aggregoitu kuolleisuusarvio eikä viruksen universaali ominaisuus. Vanhemmassa väestössä kuolleisuus on kovempaa ja vice versa. Kenties myös paremmin valmistautuneissa länsimaissa kuolleisuuden sopisi odottaa olevan Kiinaa alhaisempaa.
edit2: Niin ikään hyvä muistaa että tuo edelleen vaikuttaa jopa kertaluokkaa suuremmalta kuin kausi-influenssan kuolleisuus. Ja kausi-influenssan sairastaa vain se noin 10% väestöstä vuosittain kun taas tässä ei samanlaista "ylärajaa" ole. Pakollinen disclaimer.
Ehkä ei olisi pitäny laittaa alkuperäiseen viestiini sitä sanaa "milloin" vaan vain jättää se "miten". Siis toisin sanoen, vaikka onkin totta ettemme vielä voi kovin kummoisia sanoa aikataulusta, niin sitä voisi aivan hyvin suunnitella että esimerkiksi millainen sairastuvuustaso alueellisesti tai valtakunnallisesti pitäisi olla, ennen kuin aletaan rajoituksia purkamaan.Anthony Fauci sanoi ihan hyvin. "We don't make the timeline, the virus makes the timeline".
Vaikea nähdä tulevaisuuteen tällaisen kanssa. Sitä voi tietty valmistella, notta miten.
Ehkä ei olisi pitäny laittaa alkuperäiseen viestiini sitä sanaa "milloin" vaan vain jättää se "miten". Siis toisin sanoen, vaikka onkin totta ettemme vielä voi kovin kummoisia sanoa aikataulusta, niin sitä voisi aivan hyvin suunnitella että esimerkiksi millainen sairastuvuustaso alueellisesti tai valtakunnallisesti pitäisi olla, ennen kuin aletaan rajoituksia purkamaan.
Joka tapauksessa tämä nykytilanne ei ihan taloudellisen kestokyvyn loppumisen vuoksi voi kauhean montaa kuukautta jatkua, pakko on alkaa purkamaan taloudellisen toiminnan esteitä.
Orpo on tässä mielestäni oikeilla jäljillä.
Näköjään olin jo hieman myöhässä tämänkin ennusteen kanssa, koska näköjään sairaalahoidossa on tänään vähemmän ihmisiä kuin eilen, mutta vastaavasti tehohoidossa olevien määrä on kasvanut. Ei nyt tehdä yhden päivän perusteella mitään johtopäätöksiä, mutta hauskasti osui yhteen tämän kanssa.Optimistin näkökulmasta tämä johtuu kaksi viikkoa sitten toimeenpannuista rajoitteista:
- Ensimmäisen viikon jälkeen päivittäiset kokonaismäärät lakkasivat Uudellamaalla kasvamasta, koska ennen rajoituksia saatujen altistusten keskimääräiset itämisajat tulivat täyteen.
- Kahden viikon jälkeen päivittäin testeihin hakeutuvien määrä on alkanut pienentyä, koska ennen rajoituksia sairastuneiden vakavat oireet ovat jo tulleet käytännössä kaikissa tapauksissa esiin, jos ovat tullakseen.
Rajoitusten myötä taas uudet altistumiset ja tartuntatapaukset on saatu laskuun. Sairaala- ja tehohoitoon joutuvien määrä kasvaa vielä jonkin aikaa, kun viimeisten ennen rajoituksia sairastuneiden tilanne kehittyy näinä päivinä pahimpaan mahdolliseen muotoonsa.
Tämän voisi jokainen vähäisestä testauksesta valittava lukea ajatuksella. Voisiko olla jopa niin, että on tehty saatavilla olevilla resursseilla kaikki mahdollinen ihan alusta lähtien?Ja Linden kertoi minusta hyvän asian. Vaikka jostain syystä Suomen virustestaamista vähätellään, Lindén ei tee niin. Hän viittaa THL:n lukuun ja toteaa, että 21 000 testiä ”vastaa samaa tilannetta, mikä Etelä-Koreassa oli viime viikolla, jolloin oli testattu 200 000, vaikka me olemme 18 päivää heidän jäljessään tämän epidemian suhteen”.
Meidän testitilanteemme vastaa siis Etelä-Korean testitilannetta viime viikolla, vaikka olemme 18 päivää jäljessä epidemiassa.
Jos olisin hallituksessa, en kertoisi rajoitusten purkamisesta vielä. Sen sijaan painottaisin jokaisen velvollisuutta rajoitusten noudattamiseen. Samalla ilmoittaisin rajoitusten keston pidentämisestä, jolloin sanoma painottuisi. Samalla kuitenkin tarkkaillen koko ajan tautitilannetta, ollen valmis purkamaan rajoituksia nyt ilmoitettua aikaisemmin, jos tartuntatilanne osoittaa selvää hidastumista ja hoidettavien määrä kääntyy laskuun.Kaipaisin jonkinlaisia skenaarioita tai mallinnuksia hallitukselta tai sen asettamalta työryhmältä siitä, että milloin ja miten näitä rajoituksia alettaisiin purkaa.
Mitä nopeammin päästäisiin tilanteeseen, jossa yhteiskunta pyörii edes suunnilleen normaalisti, mutta tautipesäkkeisiin puututaan agressiivisella testauksella ja eristämisellä, sen parempi. Ainakin valtakunnanrajat täytyy pitää henkilöliikenteeltä suljettuna todella pitkään, mutta vaikkapa työpaikkoja voitaisiin sitten vähitellen availla enenevässä määrin.
Kuulemma 80% oireettomia tai hyvin lievästi oireellisia. Joten... en jaksa samaa asiaa useasti kertoa.Jotenkin mä toivon, että niitä oireettomia sairastavia on mahdollisimman suuri osa viruksen kantajista. Se tekee tietysti leviämisen estämisestä likimain mahdotonta, mutta samalla tarkoittaisi koko epidemian loppumista nopeammin.