Ihmeellistä pelonlietsontaa medialta. Niin paljon tässä on ihmiset sairastanut Omikronin eri variantteja oireellisena tai oireettomana. Rokotukset tuo myös hyvän suojansa tartuntojen lisäksi.
Yleisin oire nyt on siis kuume, kun ihminen on *koronan* takia osastolla. Muita oireita kurkkukipu, yskä ja muut flunssan perusoireet. Vaikeita hengitysoireiluja on vähän, joita oli koronan alkuaikoina. Koronasta alkaa tulemaan omasta mielestäni perus flunssa. Alkaa ylipäätään miettimään, onko rokotuksilla kauheesti enää hyötyä, jos perus flunssalla saa suojan. Kai rokotteista riskiryhmille hyötynsä vielä on, vaikka on luonnollista että ihminen saa luonnollisen vastustuskyvyn perusflunssalla.
Vallitsevat oireet eivät ole muuttuneet myöskään uusien koronamuunnosten myötä. Syksyn aikana Suomessa on yleistynyt hurjalla vauhdilla erityisesti omikronvariantin uusi EG.5-alamuunnos. THL:n erityisasiantuntijan
Erika Lindhin mukaan ei ole silti tietoa, että koronan taudinkuva olisi vaihtunut uusien varianttien kohdalla.
– Kaikki ne (variantit) ovat taudinkuvaltaan hyvin samanlaisia. Varianttikantamme on tällä hetkellä hyvin homogeeninen. Niissä on hyvin pieniä eroja.
Ainoana poikkeuksena Lindh pitää BA.2.86-muunnosta, mutta sitä on toistaiseksi havaittu vain noin kolmessa prosentissa tautitapauksista.
Husin Jorvin keuhko-osaston osastonlääkäri
Susanna Tuomisen mukaan etenkin kuume on korostunut lokakuun aikana osastolle päätyneissä potilaissa.
– Kuume on ehdottomasti tavallisin oire, joka tuo ihmiset tänne vuode-osastolle. Suurin osa potilaista on ikäihmisiä, joilla kuume vie yleisvoinnin huteraksi.
Muina oireina ovat korostuneet muun muassa kurkkukipu, yskä ja muut flunssan perusseuraamukset. Myös Tuominen myöntää, että koronan havaitseminen muista taudeista on vaikeaa ilman testausta.
Toisin kuin esimerkiksi koronan alkuaikoina, vaikeata hengitystieoireilua ei ole Leppäsen mukaan näkynyt syksyn koronapotilaissa.
– Yleisesti potilaat ovat olleet ikääntyneitä, joilla johto-oire on korkea kuume.
Erityisesti yksi oire korostuu nyt vuodeosastoille päätyvissä potilaissa.
www.is.fi