Kunnon keräilyerä maakuntiin. No, se on vain osatotuus, sillä keräilyerä oli myös selvästi isompi kuin aiemmilla kerroilla. Eli se indikoi myös kasvua. Liukuvalla keskiarvolla näitä saadaan tasattua, ja kyllä tuossa nyt nousua näkyy ihan joka suunnalla.
Vaikuttaako tuo sitten mihinkään? Jos sairaalaluvuissa ei suurta kasvua tule, kuten oletettavaa onkin, niin vaikutus on lähinnä siinä, että rajoituksia palautetaan strategian mukaisesti. Ja ehkä ihmiset alkavat hienan rajoittaa kontaktejaan omaehtoisesti altistumisriskin pienentämiseksi, mutta tämä lienee melko vähäistä tällä hetkellä.
Viimeksi muuten tätä isompi päivälukema saatiin 2.4.
Totta. Hieman yllä olevaa sivuten, muistaakseni teit jotain arvioita siitä, kuinka ylös tällä kertaa mennään ja milloin? Itsekin tein mökillä ja vaikuttaisi lähes 30 prosenttiselta, että Suomessa 1 000 todettua tartuntaa ylitetään elo-syyskuussa 2021. Jos on matalampi raja, 650 tartuntaa, se ylitetään noin 65 prosenttisesti omissa malleissani.
Tartuntamäärät kasvavat varianttien takia ja siksi, että tuplarokotteen antama 9X prosenttinen suoja on kaukana. Valtaosa tartunnoista osuu 20-49 vuotiaisiin, joiden osalta ykkösrokotekin puuttuu osalta ja kakkosrokote on vasta pääosin tulossa. Nämä tekijät nostavat tartuntaluvut korkealle. Toisaalta tartuntojen seuraukset ovat lievemmät kuin aiemmin siksi, että riskiryhmät ovat saaneet jo kakkosen.
Yhteiskunnan toimet tulisikin olla maltillisempia kuin aiemmin ja kohdistua rokotekattavuuden mahdollisimman nopeaan lisäämiseen alueilla, joissa tartunnat ovat suuria. Esimerkiksi pienellä kesäpaikkakunnallamme kaikkien tartuntojen määrä koko aikana on jotain 20 kpl maissa, ja edellisestä tartunnasta on aikaa viikkoja ellei kuukausia. Tämä ei ole pääkohde, vaan rokotteet sinne, missä ne ehkäisevät oikeasti tartuntoja.