En ymmärrä tätä viestiä. Onko sinulla pointti se, että hyväksyntä tulee antaa nopeutetusti hyväksymällä suuremmat riskit (koska korona), vai että riskejä ei ole?
Ei. Minulla ei ole mitään tuollaista pointtia, kumpaakaan.
Rokotteissa on riskejä. Niihin riskeihin ei vaikuta mitenkään EU:n lääkeviraston tai brittien MHRA:n käsittelyn kesto tai millaisen leiman he papereihin lyövät. Yhdenkään ampullin sisältö ei muutu mitenkään, luetaan papereita kerran, kahdesti tai kymmenen kertaa.
Se että jääkö jotain riskejä huomaamatta ja vaikuttaisivatko ne hyväksynnän antamiseen on luonnollisesti kiinni siitä miten eri viranomaiset toimivat. Pointti oli se, että Sallisella on ihan yhtä paljon tietoa MHRA:n toiminnasta tämän keissin yhteydessä kuin sinulla tai minulla - ja että omasta päästään keksittyjen vihjailujen esittäminen Hesarissa on erittäin vastuutonta.
Jotenkin tuntuu, et tässä rokotekeskustelussa samalla tavalla kuin on "kriitikot", jotka ovat pihalla, niin on myös rokotteiden "kannattajat" jotka suhtautuvat naiiviin kritiikittömästi rokotteita kehittävien yhtiöiden ja valtiohallinnon toimiin. Valtiolla on TODELLA kova paine saada piikkiä käsivarsiin ja yhtiöt eivät ole hyväntekeväisyysorganisaatioita. Ja tämä voi luoda painetta lupaprosessiin.
En ole lääkeviraston pomo, enkä väitä tietäväni, mitä heidän päänsä sisällään liikkuu. Uskallan kuitenkin hieman spekuloida, että kyseisiin tehtäviin ovat hakeutuneet tietyn tyyppiset ihmiset. Ja että heidän motivaatioihinsa vaikuttaa tuhatkertaisesti ministerin puhelinsoittojen stressiä enemmän heidän oma tietonsa siitä, että a) yhden päivän viivästys rokotteen hyväksynnässä = mahdollisesti tuhansia tarpeettomasti kuolleita ihmisiä ja b) hätäily hyväksynnässä = mahdollisesti tuhansia tarpeettomasti vakavia terveyshaittoja saaneita ihmisiä.
ps. Oxford edellytti lääkefirmakumppaniltaan, että he sitoutuvat tarjoamaan rokotteen a) WHO:n julistaman pandemiavaiheen ajan kaikille maille omakustannushintaan ja b) ikuisesti muille kuin rikkaille maille omakustannushintaan. Ainoastaan AZ lähti näillä ehdoilla mukaan. Ja vaikka nyt sitten AZ tekisikin miljardin tai pari aikanaan voittoa rokotteella, se olisi ihan taskurahoja. AZ tarjosi Alexionista kaksi viikkoa sitten 39 miljardia ja yhtiön markkina-arvo on > 100 miljardia.
Joku moka koronarokotteen kanssa veisi välittömästi vähintään kolmanneksen tuosta markkina-arvosta ja johtaisi todennäköisesti koko johtoportaan potkuihin. Lääkeyhtiöllä ei ole mitään intressiä sekoilla ja hätäillä asiassa.
Ymmärsin, että kys. rokotteesta vakavasti sairastuneet saivat tyypillisen MS-taudin ensioireen ja vaikka on selvää, että tauti ei yksistään aiheutunut rokotteesta, niin jokin taudin laukaisee, ja epäilen missä määrin julkistettiin arvioita, että voidaanko kyseistä rokotetta pitää suurempana riskitekijänä kuin muita rokotteita.
"Serious adverse events were evaluated in 12 174 ChAdOx1 nCoV-19 recipients and 11 879 control recipients. No serious adverse events or deaths that were treatment associated occurred in ChAdOx1 nCoV-19 recipients. There were 175 serious adverse events (84 in the ChAdOx1 nCoV-19 group and 91 in the control group), three of which were possibly related to the intervention: transverse myelitis occurring 14 days after a ChAdOx1 nCoV-19 booster vaccination, haemolytic anaemia in a control recipient, and fever higher than 40°C in a participant still masked to group allocation. Two additional transverse myelitis cases considered unlikely to be related to the intervention occurred: one 10 days after the first dose of ChAdOx1 nCoV-19 was attributed to pre-existing multiple sclerosis and one in a control group that occurred 68 days after vaccination. The transverse myelitis cases resulted in temporarily pausing the trial and all participants have recovered or are recovering."
lähde: The Lancet
Yhdessä tapauksessa siis ohjelmaan osallistuneella henkilöllä oli diagnosoimaton MS-tauti ja hänelle kehittyi selkäydintulehdus 10 päivää rokotuksen jälkeen. MS-tauti ei kehity 10 päivässä, se on yksinkertaisesti mahdotonta.
Selkäydintulehdus ei myöskään johda MS-tautiin, mutta MS-tautiin sairastuneilla se usein on ensimmäinen oire taudista.
Toisessa tapauksessa taas selkäydintulehduksen henkilö on toipumassa ja on todennäköistä, että haitta jäi tilapäiseksi. Erilaisten autoimmuunisairauksien ja rokotteiden välisiä yhteyksiä on tutkittu iät ja ajat. Useista muistakin rokotteista vastaavan kaltaisia reaktioita voi siis syntyä. Toistaiseksi, yleisesti ottaen, linkkiä näiden välille ei ole syntynyt. Olisi luonnollisesti myös hyvin mahdollista, että samainen immuunireaktio ja sen jälkeiset tuon kaltaiset haitat olisivat mahdollisia, jos samat henkilöt olisivat kohdanneet itse viruksen.
Näiden tapausten jälkeen arvion kokeen jatkamisesta ja mahdollisesta yhteydestä rokotteeseen tekevät myös täysin ulkopuoliset lääketieteen ammattilaiset, joilla ei ole senttiäkään pelissä asiassa.