Kyllä tää tän viikon +33 on lähellä Suomessa koettua ulkolämpötilaennätystä.
Samat sanat, eiköhän tuo parin päivän takainen Turun kesän lämpöennätys 31,8 astetta ole minullakin kovin Suomessa koettu ulkolämpötilaennätys. Siis virallisista varjossa tehdyistä mittauksista kun on kyse. Sehän on toki eri asia, miten kuumaa on milloinkin jos aurinko porottaa pään yllä ja istuu jossain mustalla aaltopeltikatolla jättimäinen suurennuslasi yllään.
Budapestissa heinäkuussa 2011 oli niin maan helvetin kuuma. Löysin viralliset mittaustilastot,
sen mukaan tuolloin oli 36,1 astetta. Näin kyllä lämpömittareita, joissa lämpö paukkui pitkälti yli 40 asteen, muistaakseni 44 astetta oli ainakin jossain, mutta niihin varmaan osui auringonvalo jostain, joten mennään tuolla 36,1 asteella. Sitä en tiedä, miten kuuma oli Budan linnavuoren huipulla, jonne kiipesin keskipäivän pahimmassa porotuksessa ja jossa valkoiset pinnat heijastivat valoa ympäriinsä. Sormet ainakin olivat palaa kun koskin portaiden kaiteeseen ja paahde oli armoton.
Kotimaisia pakkasennätyksiä veikkaisin kokeneeni armottomana talvena 1987, jolloin pakkanen oli Turussa kammottavaa ja sitä kesti pitkään.
Samaisesta lähteestä kaivoin lukeman -35 astetta, siihen päälle tuuli, jää ja ikuinen pimeys. Tuo talvi on jäänyt siitä mieleeni, että kävelin ala-asteelleni joka aamu, ja noin puolentoista kilometrin matka sysipimeässä pakkashelvetissä minua korkeampien umpijäisten kinosten yli tuntui kestävän varsin pitkään. Tuolloin on jäänyt muistiin se, että lähes ainoina kertoina peruskouluvuosinani sai jäädä välitunniksi sisälle kun pakkanen keikkui -30 asteessa tai kylmempänä.
Ulkomaisia kylmyysennätyksiä ei niin suurella skaalalla ole, ei tee mieli lähteä ulkomaille värjöttelemään munat huurussa. Jos ei jotain satunnaista laivan sisällä vietettyä talvista ruotsinlaivamatkaa lasketa, niin luultavasti muutaman vuoden takainen pääsiäisreissuni Pietariin on kylmimmästä päästä, tuolloin oli Pietarissa vielä jäätä ja vähän luntakin, ja Nevasta tuli varsin vilpoinen huiku.